Muutama yllättäjä ja vanhat tutut eli Gay Gaalan ehdokkaat julkaistu!
10.1.17Tänä vuonna neljättä kertaa Suomessa järjestettävä QX Gay Gaala julkaisi ehdokkaansa ja yleisöäänestyksensä tänään.
Gaalavalmistelut saivat kuitenkin surullisen kolauksen, kun gaalaa alusta asti järjestämässä ollut stylisti Teri Niitti kuoli. Niitin stailauksilla oli gaalassa merkittävä rooli, sillä hänen aloitteestaan syntyi esimerkiksi Mert Otsamon Maria Sidille suunnittelema Tom of Finland-kuosinen iltapuku. QX.fi:n mukaan tämän vuoden juontajien, Jani Toivolan ja Mikko Leppilammen, puvutkin oli valittu jo hyvissä ajoin. Tämän vuoden stailaussuunnitelmat olivat kuitenkin vielä kesken, ja stailausvastuussa on nyt uusi stylisti. Muuten jää nähtäväksi, miten työryhmän jäsenen ja muutenkin näkyvän henkilön poismeno gaalassa itsessään näkyy. (Päivitetty 17:41 Teri Niitti-osuutta)
Gaalan ehdokkaat julkaistiin tänään, ja jotenkin tuntuu, että tämän vuoden ehdokkaat jäävät jollain tapaa välivuodeksi. Viime kesästä asti kerätyt ehdokkaat ovat joko tuntemattomia tai usein ennenkin nähtyjä. Toisaalta tämän voi nähdä positiivisenakin ilmiönä: tältä vuodelta taas kertyy varmasti laaja otos uusia ehdokkaita ja palkittavia mm. erilaisten Tom of Finland -teosten tiimoilta.
Käyn nyt läpi ehdokkaat sekä päivän polttavat mielipiteeni heistä. Myös äänestyslinkki ja ohjeet postauksen lopussa!
Salkkaritähdet Irina Vartia ja Tiia Elg drag queenien keskellä viime vuoden Gay Gaalassa. |
Vuoden homo/bi/trans -kategoriassa ehdolla ovat transaktivisti Maru Hietala, Saara Aalto ja Tuure Boelius. Viime vuonna gaalan voittanut Saara Aalto on toki juuri nyt hyvin ajankohtainen, mutta saman kategorian ehdokkuus heti voiton jälkeisenä vuonna tuntuu hiukan erikoiselta. Omaan korvaani Vuoden homo -palkinto on enemmänkin tunnustus kuin kilpailtava asia. Tuure Boelius taas tuli hlbti-yhteisönkin tietoisuuteen laajasti loppuvuodesta kauniilla kaapistatulovideollaan.
Yllättävästi vuoden hetero -kategoriassa ovat ehdolla oikeastaan tämän vuoden kiinnostavimmat ehdokkaat. Piispa Irja Askola, Merivoimien kuuma ylikersantti Juho Pylvänäinen (titteli suoraan Gay Gaalan kuvauksesta, ihailtavan avointa tiedotusta, täytyy sanoa) sekä Tuomas Enbuske. Askolan ja Pylvänäisen ehdokkuus on sataprosenttisen siistiä, Enbuskesta taas en mene takuuseen. Sateenkaari-asioiden liputtaminen ei sulje pois sitä, että ennen kiinnostavasta ja asiantuntevasta persoonasta on viime vuosina tullut rasittava pätijä ja provosoija.
Vuoden kirja -kategoriassa ehdolla ovat Otto Lehtisen Wurlitzer (joka on allekirjoittaneelta yhä lukematta), Pirkko Saision Mies, ja hänen asiansa (joka on allekirjoittaneella yhä kesken) sekä Tommi Kinnusen Lopotti (jonka allekirjoittanut luki jo ennen julkaisua ns. asiantuntijana). Joka tapauksessa ilo huomata, että sateenkaariteemat elävät yhä vahvempina suomalaisessa kirjallisuudessa.
Vuoden artisti -kategoriassa ehdolla on tänä vuonna pelkästää naisartisteja: Evelina, Sanni sekä Vesala. Eipä sillä, paikoin tuntuu, ettei Suomessa juuri muita kuin etu (-tai suku)nimellä esiintyviä naisartisteja nykypäivänä olekaan. Voittajasta en osaa sanoa: musiikillisesti suosikkini on ehdottomasti Vesala, toisaalta Sanni ja Evelina tiettävästi nauttivat melko suurta suosiota sateenkaaripiireissä. Paha sanoa kuka voittaa! Siitä riippumatta epäilen, että ehdokkaista ketään ei tulla kyllä paikan päällä näkemään.
Vuoden musiikki -sarjassa taas ehdolla ovat Alma - Karma, Eini - Draamaa , Kaija Koo feat. Cheek - Nää yöt ei anna armoo sekä Laura Voutilaisen Miks Ei. Almaa on toki jumaloitu ympäri maailmaa Elton Johnia myöden, mutta veikkaan voittajaksi viiden pennin Kaija Koo-yritystä Einiä. Oma suosikkini on tietysti Kaija itse.
Vuoden TV-tähdeksi ehdolla ovat Cristal Snow, Niina Lahtinen sekä Sohvaperunoiden Jari ja Sanna. En osaa sanoa tästä mitään! Niina Lahtinen on ihana, Cristal Snow taas ehdolla vuodesta toiseen. TV-tähti-kategoria tuntuu oikeastaan ylipäätään turhalta nyt, kun Eliasta ja Laria ei enää nähdä ehdolla, eikä uutta, vastaavaa tv-pariskuntaa ole vielä siunaantunut.
Vuoden Keep Up The Good Work-sarjassa taas kisaavat Eurogames, Hanko Pride sekä VinoKino. Turkulaisena tietysti vetäisin kotiinpäin ja äänestäisin TuSetan luotsaamaa VinoKinoa. Moitittavaa ei toisaalta ollut Eurogamesissakaan, eikä kuulemani perusteella Hanko Pridessäkään. Puhumattakaan niistä lukuisista tapahtumista ja projekteista, jotka eivät ehdokkuutta saaneet.
Vuoden homoklubi (DTM, G Lounge, Hercules), vuoden homopaikka (muu maa) (Suxes, Mixei ja Yöhuikka) ja vuoden baari, ravintola, kahvila (Bear Park Cafe, Freedom ja Room Bulevard) -sarjoihin olen kokonaisuutena vähän väsynyt. Alkaa olla itsestään selvää, että DTM on vuoden homopaikka vuodesta toiseen, eivätkä ehdokkaat ylipäätään muutu tai vaihdu Suomen kokoisessa maassa kovinkaan tiuhaan, jos ollenkaan. Ei samoja voittajia, eikä näin montaa kategoriaa, vaikka sarjojen runsaudella on tietääkseni pyritty juuri siihen, että mahdollisimman moni voisi olla ehdolla ja mahdollisimman moni myös voittaa. Voittajaan sen suuremmin kantaa ottamatta kannatan tottakai Turun Suxesia sekä Bear Park Cafea, jossa kävin vihdoin ja viimein viime kesänä.
Vuoden dragiksi ehdolla ovat Jere Sivonen, Sheila & Tommy Quick Change ja ShoWhat. Suuresta drag-buumista huolimatta olen itse jäänyt siitä hiukan ulos. Vain Sheilan ja Tommyn taisin nähdä viime vuoden gaalassa. Jere Sivonen on tuttu naama somesta, muuten en tiedä mistään mitään! En siis ota kantaa. Paitsi että koska Sirkka Tälli tekee comebackin?
Vuoden LHBTI-yrittäjinä ehdolla ovat Asmo Norosen Helno, Sari Airaksen Pallo-kodit sekä Sora Design. Tarve sekä designkeittiöille että huostaanotettujen lasten palveluille on verrattain pieni, eikä design-korujakaan ole juuri näkynyt, eli en kertakaikkiaan osaa muodostaa mielipidettä. Asiakkaat päättäkööt.
Vuoden show, konsertti, näytelmä -sarjassa ehdolla ovat Antti Tuiskun Petokiertue, Helsingin Gay-teatterin The Land of the Midnight Fun sekä Seinäjoen kaupunginteatterin Lainahöyhenissä. Missä on Turun kaupunginteatterin Neljäntienristeys, minä vain kysyn! Antti Tuiskun meininkiä olen nähnyt kahdesti, peräkkäisinä vuosina Ruisrockissa, joista ensimmäinen vakuutti. Toinen ei niinkään, vaikka hyvä olikin.
Vuoden muotisuunnittelijaksi ehdolla ovat Mert Otsamo, Samu-Jussi Koski sekä Tyra Therman. Tykkään kaikista, kaikki saa voittaa!
Palkintoa homokulttuurin edistämisestä vuorostaan havittelevat Transforces-aktivistiryhmän perustaja sekä HeSetan puheenjohtaja Annu Kemppainen, pitkäaikaiset drag-taiteilijat Kalkkuna ja Mega-Paula sekä tuottaja-ohjaaja-näyttelijä Kristiina Puukko. Tässä sarjassa tiivistyy hyvin suomalainen homokulttuuri ylipäätään: tehdäänkö virallisella (tai no, vähän myös aktivistisella) yhteiskunnallisella järjestötyöllä, räävittömällä huutelulla vai taiteen kautta. Jokaisella lienee tähän oma vastauksensa, ja sen voi ilmaista äänestämällä!
QX Gay Gaalassa voi äänestää täällä. Olkaapa muuten tarkkana, joissakin kategorioissa kaikki ehdokkaat eivät näy heti, vaan vaativat erillisen klikkauksen ehdokkaiden alla olevista palloista!
Äänestys päättyy 29. tammikuuta klo 23.59. Äänestys pitää vahvistaa 50snt maksavalla tekstiviestillä, ja yhdestä liittymästä voi äänestää vain kerran.
Gay Gaala Savoy-teatterissa torstaina 2.2.2017.
1 kommenttia
Minä en ole homo mutta etsin juttukavereita. Opiskelin viime vuonna koodaajaksi mutta sain potkut
VastaaPoistasiitä kun en ollut kiinnostunut tehtävistä. Hain sitten yrittäjän ammattitutkintoon mutta minua ei
valittu siihen. Haaveilen nykyään kirjailijan urasta.