Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Parasta just nyt: Tuure Boeliuksen kaapistatulovideo

Tiistai-keskiviikon unettomana yönä törmäsin  tiistaina ilmestyneeseen Tuure Boeliuksen YouTube-videoon. OLEN HOMO , ilmoitti videon otsikk...

Tiistai-keskiviikon unettomana yönä törmäsin  tiistaina ilmestyneeseen Tuure Boeliuksen YouTube-videoon. OLEN HOMO, ilmoitti videon otsikko.

(KUVA: Kaappaus Tuure Boeliuksen videosta.)

Arvatenkin päädyin klikkaamaan itseni videoon. 15-vuotias Tuure Boelius oli itselleni tuttu jo hänen vanhemmasta, Olenko homo?-otsikoidusta videostaan. Silloin Tuure vielä kielsi asian, mikä varmasti sen hetkinen fiilis olikin. Silti videon poikkeuksellisen fiksu ja avoin pohdiskelu vakuutti, ja yli 400 000 katsojaa saaneena vakuutti todennäköisesti jonkun muunkin.

Olen homo-videon sisältö taas oli juuri sitä, mitä otsikko lupasikin. Se ei nimittäin ole YouTuben suosikkitekijöillä mitenkään itsestäänselvää, vaan siellä jos missä klikkiotsikoilla heruttelu on yleinen käytäntö. Kuten Tuurekin videollaan mainitsee.


"Ehkä joku luuli että on kyseessä harhaanjohtava otsikko, että haluan näyttökertoja tai jotain tällaista, mutta en halua. Tällä videolla haluan kertoa teille avoimesti siitä, että mä olen homo."

Sille on kuitenkin syynsä, miksi kirjoitan videosta vasta nyt. Video nimittäin katosi sääntöjen vastaisena YouTubesta keskiviikkoaamuna. Syynä oli oletettavasti trollien joukkoilmianto, jonka perusteella video on automaattisesti estetty, ilman minkäänlaista tarkistusta. Ymmärrän, että YouTube on valtava koneisto, jonka sisällön kontrollointi on vaikeaa. Mutta noin helposti väärinkäytettävä, jopa väärinkäytöksille suunniteltu, systeemi on kyllä yksinkertaisesti perseestä. Toivottavasti siihen tulee muutos. Toisaalta videon ilmiantaminen kertoo siitä, että tässäkään asiassa Suomi ei todellakaan niin sanotusti "ole valmis". Hämmentävää oli sekin, kuinka jopa sateenkaariryhmissä pohdittiin sitä, kuinka haitallinen video voi olla, kun ei voi olla suuntautumisestaan varma. Olisikohan samaa keskustelua käyty, jos videolla olisi kerrottu tyttöystävästä? Älä nyt noin nuorena puhu tuollaisia, pojat voi alkaa vielä kiinnostaa, et voi olla varma!

Mutta takaisin videoon! Se on nimittäin mahtava ja hieno.  Hieman katkerana voi vain kysyä, että missä oli tällaiset... teini-teini-idolit, kun minä olin nuori? Eivät ainakaan YouTubessa tekemässä kaapistatulovideoita, lähinnä siksi, että YouTubea ei vielä ollut. Ajatelkaas, minä muistan sellaisenkin ajan! Kätevästi video ajoittuikin juuri Salkkareiden Eliaksen ruudustapoistumiseen. Onneksi uusi vertaistuki Suomen HLBTI-nuorisolle on heti valmiina tarjottimella. Ja tämä vanhushomo alkaakin laatia taiteilijavarhaiseläkehakemustaan heti tämän kirjoitettuaan.

Onpa kyllä kiva välillä päästä tiedottamaan iloisista hyvänmielen asioistakin! Jihuu, tästä tulee hyvä päivä!

You Might Also Like

5 kommenttia

 1. En ole seurannut minkälaista keskustelua videon ympärillä on käyty, mutta kuulostaa kyllä tosi kamalalta, jos sateenkaaripiireissä sanotaan tällaisen videon olevan jotenkin vahingollista. Etenkin kun kyse on vielä noin nuoresta ihmisestä, jolla on seksuaali-identiteetin rakentamisen lisäksi ajankohtaisena myös kaikki muut teini-iän myllerrykset.

  Ja jatkoksi on todettava, että sateenkaarileirin kommentit ei valitettavasti kylläkään yllätä.

  Olen itse biseksuaali nainen, ja edellinen monivuotinen kumppanini oli nainen. Nykyinen on mies. Olen saanut kuulla vähän samanlaista kommenttia, että minun olisi ollut parempi pysytellä kaapissa tyttöystäväni suhteen, jos en kerran olekaan lesbo. Asiattomia kommentteja on tullut niin sukulaisilta ("Ihan kamalaa että laitoit vanhempasi ensin totuttelemaan lesbouteesi jos se olikin vain jokin vaihe!") kuin sateenkaariporukaltakin ("Sinunkaltaisesi lisäävät vettä eheyttäjien myllyyn kun teistä tulee yhtäkkiä heteroita!"). Niinpä niin.

  Toivottavasti Tuure välttyy jatkossa pahemmalta pyöritykseltä ja kommentoinnilta. Suomi ei todellakaan ole vielä valmis.

  VastaaPoista
 2. Ihana video ja fiksu tyyppi. Tulin tosi iloiseksi.

  Täällä on nyt kahteen kertaan sanottu, että Suomi ei ole valmis.

  Kun mä tulin ulos kaapista perheelleni, mun oma äitini mietti ääneen hänestä tuntuvan, että maailma ei ole valmis. Ajatus kyllästytti mua! Tää planeetta ei ole täydellinen ja eri tavalla ajattelevia ihmisiä tulee aina olemaan. Vai valmis mihin? Minuunko? Olin sitä mieltä, että maailman on parempi olla valmis, koska mulla on vain yksi elämä enkä oo lähdössä täältä minnekään! Mulla ei ole aikaa odottaa, että joku "hyväksyy" minut!

  Suomessa on parannettavaa, mutta Suomessa on otettu valtavia edistysaskelia näinä vuosina. Tälläkin hetkellä lainsäädännössä ja yhdenvertaisuuskasvatuksessa mennään täysillä eteenpäin. Suomi on hyvä maa olla homo ja aina vaan mennään parempaan suuntaan.

  Mä olen ollut valmis iskemään oman epävalmiin itseni päin tätä epävalmista maailmaa ja ottanut oman paikkani siinä ja se on tärkeintä. Oon monta kertaa kaivanut itsestäni rohkeuden olla esillä ja tehdä avoimesti hienoja asioita ja pystynyt poistamaan ennakkoluuloja, kannustamaan ihmisiä vaikeuksissa ja iloitsemaan heidän kanssaan, pitänyt perheestä ja ystävistä kiinni nää vuodet ja löytänyt paljon aivan loistavaa uutta omanhenkistä seuraa.

  Coming out -videoissa huonosti käyttäytyvät Youtube-trollit ovat yksi ikävä internetin ilmiö, mutta eivät onneksi ole kokonaisuutta kuvaava mittari Suomen tilanteesta tai nuorison ja aikuisten vallitsevista asenteista.

  Kiitos kivasta uutisesta! Oli tosi hieno video Tuurelta ja oli kiva nähdä nuoren ihmisen iloinen jännitys, tyyneys ja itsevarmuus.

  VastaaPoista
 3. Ihana video. Kiitos :)

  VastaaPoista
 4. Mun on tosi vaikee tajuta tyyppejä jotka näkee et tossa videossa on jotain mikä voi jotenkin haitata tai vahingoittaa Tuurea myöhemmin. Hei tota noin, jos miettii noin niin taitaa ainakin tahtomattaan miettiä et homous on jokin kamala ja leimaava asia! Aiheen käsittelyhän on kuitenkin ikätasoon sopivaa, hei niinkun.. mitä muuta teinit miettii kun seurustelua ja seurustelukumppaneita! Ja koska Tuure on kuitenkin esillä ja julkisuudessa, niin on ymmärrettävää et haluu kertoa omaan tahtiin ja omassa kontrollissa asiat jotka haluaa jakaa. Sitten jos myöhemmin huomaakin et on vaikka bi, niin mitäs sitten? En vaan pysty näkemään mitä vahinkoa tässä voi tapahtua, siis sen enempää kuin mitä elämässä muutenkaan, ei kaikkeen voi varautua. myös outoja "nyt rupee sedät ahdistelemaan"-kommentteja näkynyt. Tota noin, muakin netissä on ahdisteltu vaikka en oo kertonut et oon hetero joten ei ton perusteella voi elämää määrittää. Sedät pitää blokata ja jos enemmän ongelmia niin mennä poliisin pakeille. Ei tollaselta voi suojautua täysin kuin olemalla pois netistä ja pysymällä kotona, mut eihän nyt elämää niin voi elää.

  VastaaPoista
 5. https://www.youtube.com/watch?v=w1vtxW3dGA0&spfreload=5

  VastaaPoista