Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

4 ikimuistoista ilmiötä Tahdon2013-kampanjan varrelta

Huh. Tänään se vihdoin tapahtuu. Tasa-arvoinen avioliittolaki on voimassa.  Kaikki tuntui oikeastaan eiliseen asti hyvin epätodelliselta. ...

Huh. Tänään se vihdoin tapahtuu. Tasa-arvoinen avioliittolaki on voimassa. 

Kaikki tuntui oikeastaan eiliseen asti hyvin epätodelliselta. Siltä, ettei mitään oikeasti tapahdu. Miltä se oikeastaan edes voi tuntua, kun jokin laki astuu voimaan? Vähän kuin syntymäpäivä: tietää, että tämä on hyvä juttu, mutta se ei mitenkään konkreettisesti heti näy.

Sitten kaikki jotenkin konkretisoitui: sain kuvia Kelan tiedotteista ja selvityspyynnöistä, joissa mainitaan tasa-arvoisen avioliittolain vaikutukset. Ilo ja riemu täytti sisukseni.

Aloin kaivella Tahdon2013 -tägin alta löytyviä postauksiani. Vuosikausia erilaisia vaiheita, käänteitä, talkoohommia, askeleita eteen ja taakse. Jännitystä, iloa, riemua, mutta myös harmia, surua, kiukkua ja pettymyksiä.  Ja lopulta 1. maaliskuuta 2017. Oli siinäkin saatana työmaa, kuten netin hittivideossa sanotaan.

Kokosin tähän postaukseen merkittävimpiä ja ikimuistoisimpia vaiheita ja ilmiöitä Tahdon2013 -kampanjan varrelta. Niitähän riittää, vaikken läheskään kaikkia ehtinyt ja jaksanut blogissakaan käsitellä.

Tasa-arvoisen avioliittolain läpimeno 28.11.2014

Eduskunta äänesti lopullisesti tasa-arvoisesta avioliittolaista ja kansa jännitti ja iloitsi Rakkaudenosoitus-tapahtumassa Kansalaistorilla. Kansalaistorilla ihmisiä oli tuhansia,  eduskuntatalon edustalla taas kourallinen lain vastustajia laulamassa virsikaraokea. Muistan nyt ja muistan toivottavasti aina sen tunteen ja hullun henkisen mylläkän, mitä Kansalaistorilla koin. Ihmisiä oli niin paljon, puhelinyhteydet eivät toimineet eikä näin ollen tieto eduskunnan äänestyksestäkään tavoittanut kaikkia mitenkään salaman iskusta. Lopulta tapahtumaa johtava joukko sai varmistuksen, että läpi meni, ja riemu repesi. Saara Aallon johdolla koko tori lauloi Finlandia-hymniä.

Hetki ei lähde mielestä ehkä koskaan: koko tori nauraa, itkee ja laulaa onnesta. Olin jostain syystä ihan yksinäni sillä hetkellä. Vieressäni seisoi lyhyt, minua ehkä 40 senttiä lyhyempi nainen, niinikään yksin. Siinä sitten halasimme toisiamme, itkimme ja nauroimme kuin heikkopäiset. Kaunis ja elämänmakuinen hetki.

Lue koko postaus Rakkaudenosoituksesta tästä.


Mika Niikon yöpyminen eduskunnassa

Kyllä. Olin itsekin unohtanut, mutta muistin tämän lukiessani taannoin Mika Niikosta kirjoittamiani postauksia. Mika Niikko yöpyi eduskunnassa saadakseen itselleen ensimmäisen, tietenkin vastustavan, puheenvuoron Tahdon2013-aloitteen lähetekeskustelussa. Tavallaan ihailen kykyä omistautua asialleen, mutta taas kerran tekee mieleni pohdiskella, miltä mikäkin asia tulevien sukupolvien silmissä näyttää. Siksikin pidän tärkeänä, että Mika Niikon yöpymistä eduskunnassa ei koskaan unohdeta. Kirjoitin muuten Mika Niikolle tuolloin ohjeita yöpymisen varalle.

Kansanedustajien puheet

Tasa-arvoisen avioliittolain tiimoilta kuultiin vuosien varrella valtava, siis aivan järjetön, määrä mieleenpainuvia puheita. Vuodesta toiseen toki samoilla perusteluilla, mutta silti suurella tunteen palolla. Koska paskaa saa kuunnella elämässään aina, haluan muistaa vain hyvät puhujat. Silvia Modig, joka puhui aina niin jämäkästi ja määrätietoisesti. Jani Toivola, joka kerta toisensa jälkeen laittoi itsensä hyvin henkilökohtaisella tasolla likoon. Emma Kari, jonka tunteen paloa uhkuva puhe sai kylmät väreet aikaan vielä pari viikkoa ennen lain voimaanastumista. Ja monet, monet muut. Nämä muutamia mainitakseni.

Ja tietysti ne kaikki vastustavat puheet, Mika Niikolta, Päivi Räsäseltä, Pentti Oinoselta, Teuvo Hakkaraiselta, Timo Soinilta, ties keneltä. Ne jääköön surulliseksi mutta jälkipolvia epäuskoisesti huvittaviksi merkinnöiksi historiankirjoihin.

Kaikenlaisten ihmisten osallistuminen

Suuri rooli kampanjassa oli tietysti ihmisillä, joita laki koskettaa henkilökohtaisesti. Sen lisäksi mukana oli kuitenkin valtava joukko muitakin ihmisiä: vähintäänkin allekirjoittamassa, mutta myös osallistumassa tapahtumiin, tempauksiin ja mielenosoituksiin, keräämässä allekirjoituksia, tykkäämässä ja keskustelemassa sosiaalisessa mediassa ja kahvipöydissä. Ihanat ihmiset, joita kansanliikkeeksikin voisi kutsua. Mainitsemisen arvoista on myös se, että kampanja toteutui hienosti ympäri Suomen. Kyse ei siis ollut mistään Helsinki-kuplan ihmeestä. Turun kampanjatiimimmekin  järjesti monenlaista: oli flashmobia ja katutapahtumia. Kampanjan aloituspäivänä allekirjoituskojumme tukki hetkessä Turun kävelykadun. Itse muistan myös monet bileet ja varsinkin sen, kuinka leimauduin kampanjan myötä lopullisesti.


Ja jos kampanjan tekoon osallistuivat tavalliset rivikansalaiset, niin osallistuivat kyllä Suomen eturivin artistitkin. Taiteella on toki muutettu maailmaa kautta maailmanhistorian, mutta Suomessa en juuri muista vastaavaa tapahtuneen. Samuli Putron lavashow'ssa Tahdon2013 näkyi sekä Emma-gaalassa että myöhemmin klubikeikoilla. Tahdon2013-kampanjan tukikonsertissa esiintyivät keväällä 2013 mm. Pariisin kevät, Anna Puu, PMMP, Kerkko Koskinen Kollektiivi ja Olavi Uusivirta. Krista Siegfrids veivasi Marry Me -kappalettaan Euroviisuissa asti, vaikka viisukisojen säännöthän tietenkin kieltävät politikoinnin.

You Might Also Like

0 kommenttia