Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

90 vuotta täyttävä Aira Samulin oli homojen ystävä jo 1960-luvulla

Se on jälleen maanantai, eikä mikä tahansa maanantai, vaan Aira Samulinin 90-vuotissyntymäpäivä! Airan toki tuntevat hahmona kaikki, mutta...

Se on jälleen maanantai, eikä mikä tahansa maanantai, vaan Aira Samulinin 90-vuotissyntymäpäivä!

Airan toki tuntevat hahmona kaikki, mutta luulen, että Airan elämäntyön todellinen merkitys ja sen vaikutukset ovat jääneet varjoon. Olennaisempaa kun tuntuu viime vuosina olleen imitaattoreiden naurunkaakatus ja vähän epäolennaisemmat asiat muutenkin.


Varsinkin suomalaiselle homokulttuurille Airan merkitys on ollut ihan kiistaton. 1960-luvulla hän perusti ensimmäisenä Euroopassa discotanssikoulun. – Olipahan paikka mihin homot voivat tulla, ja heitähän tuli, Aira kertoi vuonna 2016 Gay Gaalassa. Samaisessa discotanssikoulussa Airan mukaan homot oppivat pahoille tavoille: drag-kulttuurin syntyminen Suomessa alkoi.

Vielä nykyäänkin Aira on vakiokasvo kaikenlaisilla kekkereillä, myös Gay Gaalassa, josta tämän postauksen kuvatkin ovat. En tiedä, kuinka tarkasti jotkut tahot ovat historiaa taltioineet ja merkinneet muistiin, mutta luulen, että Airan ja homo-Suomen historian yhteiset polut olisi syytä jonkun vielä kertaalleen kirjata talteen.


Muutenkin Aira on uskomaton ja esimerkillinen ihminen. Muistan kotikylältäni Somerolta eräänkin kesätoritapahtuman, jossa Aira Samulin oli vieraana. Tilaisuudessa esiintyi myös paikallinen nuorisoyhtye, jonka soittoa paikallinen närkästyjä riensi paikallislehteen kritisoimaan, vanhusten viihtyvyyteen vedoten. Olin tuolloin paikallisen elävän musiikin yhdistyksen hallituksessa, jonka nimissä olikin suuri ilo päästä kirjoittamaan vastinetta ja muistuttamaan valittajaa keikalla eturivissä lanne keinuen fiilistelleestä Aira Samulinista. Että se siitä vanhusten karkottamisesta, Airakin silminnähden nautti.

Joka tapauksessa, ihana ja mahtava Aira! Valtavasti onnea! Pus!P.S. Tänään on myös Antti Tuiskun syntymäpäivä. Onnea Antillekin!


You Might Also Like

1 kommenttia

  1. Ja huomenna meillä on suuri päivä, kun Anni Sinnemäki pääsee vihdoin naimisiin! Ja siinä sivussa ihanat mies-, nais- ja muutkin parit. #naimalakko

    VastaaPoista