Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

5+1 asiaa, jotka Sanni-kohussa vituttavat

Olen paahtanut viimeiset kaksi päivää hyviä, oivaltavia, typeriä ja suorastaan raivostuttavia keskusteluja yhdestä ja samasta aiheesta. Sann...

Olen paahtanut viimeiset kaksi päivää hyviä, oivaltavia, typeriä ja suorastaan raivostuttavia keskusteluja yhdestä ja samasta aiheesta. Sanni-kohusta.

Kaikki varmasti tietävät, mutta lyhyt ja tiivis kertaus silti. Sanni pyysi fanejaan lipsynkkaamaan Vahinko-biisiään musiikkivideolle. Videolla esiintyi myös alaikäisiä lapsia. Hesarin toimittaja Jussi Lehmusvirta keksi, että biisi on kammottava seksibiisi, nyt on kyllä pedofiliaa, pelastetaan lapset ja soitti levy-yhtiöön. Levy-yhtiö säikähti ja poisti videon. Nyt keskustellaan Sannista, lapsista, seksuaalisuudesta, seksistä, sukupuolesta, tasa-arvosta, sopivista kappaleiden aiheista ja siitä kuka on keksinyt minkäkin kohun.

Minua Sanni-kohu ja siitä syntyneen keskustelun typeryys yksinomaan vituttaa. Niin paljon, ettei siihen auta tyynyjuttelut tai pari Coronaa. Syitä vitutukselle on monta. Lienee pakko taas kirjoittaa, vaikken oikeastaan edes jaksaisi.


1) Helsingin Sanomat
Helsingin Sanomien toimittaja keksi videosta ongelman, teki jutun ja video poistettiin. Koko kohu oikeastaan syntyi vasta, kun lehti uutisoi käytännössä omista aikaansaannoksistaan. Helsingin Sanomat teki jutun, toisen, kolmannen ja neljännen, en edes tiedä kuinka monta. Helvetin monta. Enkä kiusallanikaan linkitä niitä tähän. Samaa kohunsynnyttämistähän on tehty iltapäivälehdistössä jo kauan. Hesarille lienee ilo olla vahinko, joka jatkaa samaa paskantuottamista.

2) Videota ei enää ole ja se vie keskustelulta totuuspohjan
Nyt videosta keskustellaan näkemättä videota, koska muutakaan ei voida. Ilman, että asioiden todellista tilaa voi tarkistaa videolta. Itse ehdin nähdä videon kerran ja panin heti merkille, että video oli hyvä. Lämminhenkinen ja sympaattinen. Edusti hienosti ihmisyyden kirjoa, kaikkia sukupuolia, seksuaalisia suuntautumisia ja ikäryhmiä. Ei siis pikkulapsia laulamassa seksistä. Koko seksipuhe on vähän kaukaahaettua, mutta siitä seuraavassa. Koska videota ei enää ole yleisön nähtävissä, voi esimerkiksi kohun kehittänyt Hesari käyttää videosta ilmaisuja "lapset laulavat seksistä", "Sannin seksiaiheinen lapsivideo" ja "lapset ja seksi videolla" (VITTU KYLLÄ). Lapsia itsessään ei millään tavalla seksualisoida videolla ja seksistä laulaminenkin on kuulijan itse tulkittavissa. Aika paksua journalismia puhua seksiaiheisista lapsivideoista.

Hesarin Jussi Lehmusvesi kuvailee tulkintansa mukaan videon flirttailevan pedofilian kanssa. Siis voi saatana, täysissä pukeissa, normaalissa arkisessa ympäristössä laulava lapsi. Jos siinä näkee lapsen seksuaalisessa mielessä, niin en voi kyllä olla ensimmäisenä onnittelemassa.


3) Osaamattomuus lyriikan analyysissä
 Kirjallisuuden opiskelijana ja erityisesti lyriikkaan keskittyvänä ihmisenä keskustelu on vienyt järkeni rippeet. Kyllä, on aika ilmiselvää, että kappaleessa käsitellään seksuaalista kanssakäymistä. Mutta niin käsitellään paljon muutakin: ihmissuhteita, ihmiselämän vaikeuksia, kriisejä tai ylipäätään tapoja käyttäytyä tietyissä tilanteissa. Sosiaalinen elämä ja sen vaikeudet ovat arkipäivää lapsellekin. Tottakai aivan eri tasolla ja tavalla kuin teini-ikäisen tai keski-ikäisen, mutta on kuitenkin.

Ja kylmä fakta on myös se, että jokainen ihminen tulkitsee laulunsanoituksia omista lähtökohdistaan, omalta kokemuspohjaltaan, omaan elämäänsä peilaten. Niin myös lapset. Lapsi ei siis todennäköisesti ajattele olevansa se, jonka kanssa joku käy kerran kiksauttamassa ja samalla vahingossa pettää vakikumppaniaan. Koska

4) Lapsien pitäminen täysin typerinä
Tietenkin lapsia täytyy suojella, tukea ja kasvattaa mahdollisimman ehjiksi aikuisiksi. Tällainen kohu ei vain tee niin hiukkaakaan. Suuri osa vanhemmista on hirveän kyvyttömiä puhumaan seksuaalisuudesta tai seksistä lapsille. Siksikin videon poistaminen ja siitä järkyttyminen tekee maailmalle hallaa: nyt olette lapset tehneet kauhistuttavan teon, käyneet lähellä vaarallista ja kamalaa seksuaalisuus-aluetta, nyt äkkiä pois ja ovi lukkoon, tästä ei puhuta nyt eikä koskaan kun kerran selvisimme hengissä. Voi lapsi siinä sitten miettiä, että mitä pahaa nyt oikeastaan tuli tehtyä. "Myöhemmin voi kaduttaa kun ei ole ymmärtänyt mitä tekee" on myös raivostuttavan nihkeä perustelu. Tottakai voi, aivan kuten lävistyksissä ja tatuoinneissa ja reilireissuissa ja muissa nuoruuden absoluuttisissa vaaranpaikoissa. On myös täysin mahdollista, että kymmenen vuoden päästä muistelisi kaihoisalla huvituksella, kuinka siistiä oli päästä Sannin videolle ja onpa muuten edelleen hyvä biisi.


5) Sukupuolten epätasa-arvo
Suuri ongelma tuntuu olevan myös sukupuoli. Jatkuvasti puhutaan pikkutytöistä, kuinka ei sovi pikkutytöille. Sopiiko pojille? Saako pojat tarjoutua testattavaksi? Miksei puhuta ylipäätään lapsista? Miksi juuri tytöt ovat ongelma? En usko, että laulavat pikkupojat olisivat olleet minkäänlainen ongelma kenellekään. Koko keskustelua ei luultavasti olisi.

On vielä sanottava sekin, että hyvin harvoissa Sannin biiseissä tuodaan sukupuolia esiin. Ei sitä siis välttämättä tarjouduta poikien testattavaksi. Tai testattavaksi tarjoutujakin voi olla poika. Lyriikan analyysin asiantuntijana voin antaa vinkin, että tässäkin kohussa pääsee helpoimmalla, kun ei ylitulkitse tai lisää tekstiin asioita, joita oma vanhahtava mieli siinä haluaa nähdä.

Myös se, että Sanni sattuu olemaan nainen tuntuu kiusaavan monia. Kommenttikentät täyttyvät siitä, kuinka on täysin laskelmoitu tuote, levy-yhtiön sedät on pistäneet tuhmia sanoja suuhun ja varmaan on juu kirjoittanut paskat tekstinsä itse, saisi lopettaa uransa koko ämmä. Jatkuva haloo siitä, mitä artisti saa sanoa tai tehdä, ei saa sanoa vittu eikä saa laulaa seksistä. Onkohan paljonkin miesartisteja, joilla olisi samat ongelmat? Sannin Että mitähän vittua ei saisi soida lapsiyleisölle, mutta Antti Tuiskun fellaatiosimulaatio banaanilla tai hyvin alleviivaava perseenesittely on täysin fine. Puhumattakaan Petri Nygårdin klassikkolainista, jonka mukaan "parhaat pillut jää nussimatta jos naamaa kattoo". Mitään tolkuttomaan ryyppämiseen kannustavaa JVG:täkään tässä maassa ei taida olla.

Ja vielä jokerina vanha kunnon

6) ENNEN OLI KAIKKI PAREMMIN
Juu, niin oli. Koskaan ennen eivät ole lapset innostuneet pop-idoleista ja laulaneet tietämättään ehkä vähän ympäristön vanhempia ihmetyttävistä tai huvittavista aiheista. Itse kiistän ainakin ehdottomasti laulaneeni koskaan Spice Girlsin Two Become Onea (jonka merkityksiä en puhtaasti kielisyistä ymmärtänyt). Myös Nylon Beatin Seksi vie ja taksi tuo oli minulle kappale, jota en halunnut koskaan edes kuulla, naapurintädille laulamisesta puhumattakaan. Tätiparka taisi vielä pyytää, että laulaisin uudestaan kun on niin mukava kuunnella.

 Olen myös kuullut, että kukaan ei koskaan, varsinkaan lapsena, ole laulanut esimerkiksi Kikkaa tai Madonnan Like a virginiä. Monet ovat myös painokkaasti tuoneet esiin, että olemattomia esityksiä ei myöskään ole taltioitu kotivideoille.

You Might Also Like

98 kommenttia

 1. Ennen kaikki oli tosiaan paremmin. 80-luvulla olin keikoilla, joilla 8-vuotiaat lauloivat Dingon mukana "valomerkki ja viimeinen kalja" ja "mä kanssas rakastelen taas ja taas". Huvitti myös kerran Tallinnan-lautalla, kun ehkä seitsenvuotiaat tytöt lauloivat karaokessa "alaston mies on mulle asia uus".

  Noin ylipäätään mun mielestä artisti ei voi rajoittaa luovuuttaan sen mukaan että a) saattaa sanoa ruman sanan tai asian ja b) joku alaikäinen voi kuulla. Lapset on aina kuulleet asioita joita niiden ei olisi kuulunut kuulla. Ei ne siitä rikki mene.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nonni, sieltähän näitä tuli vielä lisää :D. Mietin pääni puhki kaikkia vastaavia seksiteemaisia biisejä, enkä keksinyt muita kuin postauksen lopussa mainitut. Siinähän niitä olisi ollut pilvin pimein lisää...

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. Siinä on kuitenkin aika iso ero laulaako biisejä kotona neljän seinän sisällä vai julkaistaanko ne netissä koko kansalle katsottavaksi. Esimerkiksi lapsi voi juosta kotonaan alasti täysin estoitta, mutta videoisitko sitä ja laittaisit nettiin? Ja aikuisen kuulijan korvaan tuo sanoitus on aika yksiselitteinen. En ole videota nähnyt, mutta lapset laulamassa julkisesti panemisesta ei vaan kyllä ole soveliasta. Lapset ovat lapsia ja aikuisilla on vastuu tällaisissa asioissa.

   Poista
  4. Antti Tuiskut, Nygårdit, tatuoinnit ja lävistykset menevät esimerkkeinä niin pahasti ohi, että ne allekirjoittavat koko kirjoituksen ja sen argumentaation huonoutta. Ainut syy, minkä takia kukaan edes puolustelee videota tässä tapauksessa, on se, että videon on tehnyt nuori naisartisti. On erittäin vaikeaa kuvitella, että Petri Nygårdilla kävisi pienessä mielessäkään, että hän ottaisi videolle 8-vuotiaita tyttöjä tai poikia lipsynkkaamaan "parhaat pillut jää nussimatta, jos naamaan kattoo", vaikka saisikin vanhempien luvat eivätkä lapset tajuaisi, mistä laulavat. Rinnastat videolla esiintymisen "lävistyksiin ja tatuointeihin ja reilireissuihin ja muihin nuoruuden absoluuttisiin vaaranpaikkoihin", mikä onkin varsin onnistunut argumentti, mutta vastakkaiseen suuntaan: 8-vuotiaan tytön yksin reilaamaan päästänyttä äitiä tuskin kukaan puolustelisi, eikä videostakaan olisi syntynyt kohua, jos sillä esiintyisi pelkästään >16-vuotiaita. Musiikkivideo löytyy niinkin vaikeasti kuin laittamalla googleen "sanni vahinko video" - täytyy olla aika voimakkaat lasit päässä, jos nähdessään pikkulapsen laulamassa virallisella musiikkivideolla "jos haluut testaa mua yhen kerran, mulla on mesta, mihin mennä" ei tule mieleen, että nyt on käynyt pahemman luokan vahinko levy-yhtiöltä.

   Poista
  5. Kohdat 3. ja 4. sulkevat toisensa pois. Ensin sanot että lapset laulavat omista lähtökohdistaan, ja sitten että lapsia ei saisi pitää typerinä, kuten pidit heitä tuossa edellisessä kohdassa. Pedofiilin uhrina video oksetti minua.

   Poista
  6. Anonyymi 11.52: No, alastoman lapsen videointiakin on oikeastaan alettu pitää epäilyttävänä vasta viime vuosina. En silti todennäköisesti itsekään videoisi lasta alasti nettiin. Neurootikot vetoavat kirjakauppoihin, että vuosikymmeniä ongelmitta myynnissä olleet, alastomia lapsia sisältävät taidejulkaisut on vedettävä myynnistä koska mahdolliset pedofiilit. En kuitenkaan usko, että pedofiilien määrä on varsinaisesti aikojen saatossa lisääntynyt. Varma en toki ole ja otan tutkimustiedon vastaan, jos sellaista on.

   Anonyymi 11:59: Pointti tuossa lävistyksiin ynnä muihin vertaamisessa oli se, että samoja asioita vastustetaan samalla "vanhempana kaduttaa kun et ymmärtänyt"-argumentilla. On täysin mahdollista, että ei yhtään kaduta. Maailmaan myös tunkee uutta videota sellaista tahtia, että on aika epätodennäköistä, että vuosien päästä ketään ihan kamalan hirveästi kiinnostaa jonkun yksittäisen randomin esiintyminen yksittäisellä musiikkivideolla.

   Anonyymi 14.20: Sanoin, että kaikki ihmiset tulkitsevat omista lähtökohdistaan. Eli sun logiikalla voisi sanoa, että pidän kaikkia ihmisiä typeränä, mitä en suinkaan tee. Kokemastasi olen vilpittömästi pahoillani.

   Poista
  7. iI tietenkään ole olemassakaan tietoa, onko pedofiilien määrä lisääntynyt vain ei, sitä ei ole edes juuri tutkittu kunnolla. Vasta viime vuosilta on tuloksia ja sen yleisyys miehillä on suuruusluokaltaan vastaava kuin homoseksuaalisuuden.

   Ja mitä tulee tähän videoon, niin eipä se pedofiileja paljon liikuta, jos jossain yksittäisessä videossa lapsi laulaa tällaisenkin biisin kertosäettä. Youtube on täynnä lapsia laulamassa poppia. Instagramissa on tuhansia lapsia joissa pedofiilille riittää silmäniloa jos niikseen tulee.

   Tämä kohu kertoo mun näkökulmasta enemmän ihmisten peloista pedofiliaan kohtaan, ja siitä että toivotaan pedofilian häviävän maailmasta, jos sitä oikein kovin vain vastustetaan. Mutta eihän se niin mene.

   Poista
  8. Kiitos! Tää teksti lämmitti mieltä. Eilen ajellessani töistä kotiin, kuuntelin Suomipopin iltapäivän juontajien keskustelua aiheesta - ensin oltiin sitä mieltä, että video oli ok ja toisena hetkenä se koettiinkin seksistisenä ja pedofiilejä provosoivana. Täh? Itse kun en nähnyt asiaa lainkaan noin.

   Kun video julkaistiin Sannin fb-sivulla, oli kommenttiryöppy melkoinen. Puutuin erääseen mielipiteeseen kommentoimalla jotakin nuoruusajoistani ja Spaissareitten If you wanna be my lover -kappaleesta.

   Tämän sun tekstin luettuani oli pakko avata netistä Vahinko -biisin sanat ja tavata niitä pari kertaa.
   Näin lähes kolmekymppisenä tulkitsin kappaleen kertovan ihmisestä, joka on mahdollisesti tutustunut ja pettynyt. Mikään ei viittaa seksiin. Eikä pettämiseen (kuten Suomipop antoi ymmärtää). Pettymyksen jälkeiset fiilikset on tuotu myös esille. Ja kertosäettä ränkätään toistamiseen, sen liittymättä enää toiseen säkeistöön.

   Aivan liian suuri kohu näinkin pienestä asiasta kuin tulkinta. Jokainen voisi mun puolesta pitää mölyt mahassaan ja lipsynkata tätä peilin edessä kotonaan. Ehkäpä kappaleesta avautuisia uusia sanomia kun sille antaisi mahdollisuuden.

   Poista
  9. Mä vähän yli kolmekymppisenä miehenä tulkitsen taas niin että tämä tyttö on masentunut ja on valmis mihin vaan että saa kyseisen jannun hyväksyntää. Kylmä ja yksitoikkoinen sanoma joka mielestäni alistaa naiset "käyttötavaraksi"

   Poista
 2. Musta sä missasit täysin koko pointin. Ei lapsissa laulamassa itsekseen tuhmiakin biisejä ole pahaa. Ja lapsilla on oikeus tulkita musiikkia omalla tavallaan. Mutta aikuisen ei tule tieten tahtoa julkaista lapsista materiaalia nettiin seksuaalisessa valossa tuhansien ihmisten nähtäväksi. Se on ainoa vääryys joka videossa tapahtui.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta sä et lukenut postausta kunnolla. Kirjoitin postauksessa esimerkiksi näin:

   "Lapsia itsessään ei millään tavalla seksualisoida videolla ja seksistä laulaminenkin on kuulijan itse tulkittavissa. Aika paksua journalismia puhua seksiaiheisista lapsivideoista.

   Hesarin Jussi Lehmusvesi kuvailee tulkintansa mukaan videon flirttailevan pedofilian kanssa. Siis voi saatana, täysissä pukeissa, normaalissa arkisessa ympäristössä laulava lapsi. Jos siinä näkee lapsen seksuaalisessa mielessä, niin en voi kyllä olla ensimmäisenä onnittelemassa."

   Poista
  2. Minä en nää lasta seksuaalisessa mielessä. Mutta maailma eikä edes Suomi ole lintukoto. Lähes jokainen aikuinen kuitenkin ymmärtää biisin seksuaalisessa mielessä ja kameran ja miljoonayleisön tuominen tähän mukaan oli moraalisesti väärin. Idea oli hieno, mutta toteutus kusi huolimattomuuteen.

   Poista
 3. täyttä asiaa puhut.

  VastaaPoista
 4. "Ei lapsissa laulamassa itsekseen tuhmiakin biisejä ole pahaa."

  Niinpä, ei tietenkään ole ! Itsekin olen laulanut ties mitä rivouksia varmaan 7-8 vuotiaana eikä se tietenkään mua vahingoittanut. Se ei ole nyt pointti tässä. Mikä oli väärin oli juuri se, että video oli internetissä. Ja internet ei ole vaan hyvien ja kivojen ja kilttien ihmisten paikka, vaan siellä liikkuu myös ihan kaikki mahdolliset pervot. Videolla lapset lauloivat että heitä saa testaa, ja kyllä, se on kaikilla mahdollisilla tavoilla väärin. Laulaja ei ollut Sanni, vaan ne lapset.
  Videossa oli todellakin kiva idea, mutta sitä en ymmärrä miksei siihen voitu valita aikuisia ihmisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maailma ylipäätään on täynnä kaikenlaisia pervoja, muuallakin kuin internetissä. En näe kovin terveeksi sitäkään, että lopetetaan kaikki hauska siksi, että jossain voi olla joku pervo.

   Kuten videon nähneet tietävät, on videolla hyvin monen ikäisiä ihmisiä. Myös aikuisia ihmisiä.

   Poista
  2. Samaa mieltä. Lapset videolla pettämisestä kertovan biisin pyörteissä, tajusivat he sitä tai eivät, saattaa herättää irvokkaita reaktioita - internet on eri konteksti kuin kotona tai kavereiden kanssa hoilaaminen.

   Poista
  3. Samaa mieltä, kun anonyymit! Lapset laulavat ei Sanni. Sitä paitsi tämän kylän homopoika, tytöt nostettiin esiin, koska videolla oli nuoria ehkä noin 8v tyttöjä. Jos videolla olisi ollut yhtä nuoria poikia, oltaisiin se otettu esiin! Onko pakko olettaa, ettei sukupuolia kohdeltaisi samanarvoisesti? Olettaminen ja ennakkoluulot ei ainakaan auta ketään, ei naisia, ei miehiä, ei muun sukupuolisia, siinä kaivetaan vaan syvempää kuoppaa meille kaikille.

   Poista
  4. Tämä anonyymi on nyt eri mieltä kuin nämä anonyymit. Kaikki raivoaa Sannille ja levy-yhtiölle videosta eikä ota huomioon sitä että jokainen alle 18v joka videossa on, oli saanut vanhemmilta luvan ja laittaneet kirjallisen suostumuksen mukaan. Joten mitä te Sannille raivoatte? Joku jalkafetissipervo voi saada kiksit siitä että netissä on kuva jossa joku lapsi kävelee jalat paljaana, joten pitäisikö kaikki sellaiset kuvat kieltää? Oho, sinne meni yli puolet kesäkuvista :) Eikä tuossa videossa olleet lapset edes tehneet mitään seksuaalisia tanssiliikkeitä tai eleitä, eikä kyllä kauheasti kukaan muukaan... Lapset laittaa ihan itekseenkin nettiin asioita joissa eivät itse näe mitään pahaa. Vanhemmilla on se lopullinen vastuu, ei levy-yhtiöillä sun muilla. Miksei kukaan raivoa niille vanhemmille jotka on antaneet luvan siihen videopätkään?

   Itsekin ensin kummastelin miksi videossa on niinkin nuoria, mutta ihmiset tosiaan tulkitsee biisin sanat eri tavalla. Itsekin laulanut pienenä biisejä joiden kuvittelin tarkoittavan jotain ihan muuta. Ja jokin aika sitten keskustelin kaverin kanssa siitä, kuinka hänen ystävänsä olivat kinastelleet eräästä kappaleesta ja sen sanojen merkityksestä. Toinen tulkitsi että laulussa laulettiin suihinotosta ja toinen että itsemurhasta. Jälkimmäinen oli muuten oikeassa, eli ihan ihmisestä kiinni miten sanat tulkitsee.

   Muutenkin se että vedetään hirveä haloo siitä mitä joku laulaa. Joku niitä biisejä kuuntelee ja toivoo kun niitä niin paljon radiossa soitetaan. Ja koska niitä siellä soitetaan, lapsetkin ne kuulee. Onhan siellä ennenkin soinut biisejä joissa lauletaan seksistä, osassa se vaan tuodaan selkeästi esiin, osassa se piilotetaan sanaleikkeihin ja muihin niin hyvin ettei kukaan aikuinenkaan sitä tajua. Lapsia ei voi suojata kaikelta, voi vain opastaa, ohjata ja vastata niihin vaikeimpiinkin kysymyksiin(jostain lapsi sen vastauksen/tiedon etsii, ja nykyään kaikki etsitään yleensä internetistä). Selittää vaikka sen "Miksi siitä videosta johon vanhemmat antoi jo luvan laulaa sen kivan biisin tahdissa siitä 'Jos haluisit testata kerran millainen kaveri olisin tai voitaisiinko vaikka alkaa seukata jos tykkäisitkin mun luonteesta. Mut jos et haluu juttutuokioo niin ei se haittaa, annan sun mennä vaikka se hieman harmittaa' tuli niin hirveä kohu? Miksi en enää löydä sitä kun halusin näyttää sen mun kaverille?" Joo, on ehkä hieman yli vedetty esimerkki miten laulun sanat voisi tulkita, mutta silti ihan mahdollinen. Ihmiset soveltaa biisejä ja niiden mahdollisia merkityksiä omien kokemusten ja sen hetkisen mielialan kautta. Itsekin olen alkanut pitää välillä lauluista joita en aiemmin voinut sietää, ihan vain jonkin elämässä tapahtuneen asian johdosta.

   Toisaalta tämän hirveän haloon ei pitäisi paljoa kummastuttaa. Tämä on mielensä pahoittajien aikaa. Kaikesta loukkaannutaan, kaikki on väärin ja kaikki pitäisi kieltää lailla. Sitten ihmetellään miksi ihmiset on niin ahdistuneita kaikesta kun kaikki on jo kielletty.

   Poista
 5. En ole nähnyt videota, joten joudun kysymään täällä; lauloiko ne alaikäiset kohdan "testaa mua kerran" tai "coronaa"? Vrt. Idolsissa pahimpia tuomaritylytyksiä ei näytetty alaikäisistä, vain rakentavaa kritiikkiä.

  Minun nuoruudessa sentään hoilattiin vain "juodaan viinaa tullaan viisaammiksi näin"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En nyt muista ulkoa kuka videossa lauloi minkäkin kohdan, laulajia kun oli niin paljon ja eri ikäryhmistä.

   Poista
 6. Kyllä Sleepy Sleeppersin "kakkahuumori" oli aikoinaan lähinnä vapauttavaa, joten... :-D

  VastaaPoista
 7. Mä oon täysin samaa mieltä siitä et tää kohu on paisunut ihan älyttömäks. Liputan artisin vapautta (ja sananvapautta) ennen kaikkea muuta. Itse en tosiaan ole koko videota nähnyt, eikä se alaikäset musavideolla-juttu nyt mua sinänsä niin suututtanutkaan. Sanni ei tee biisejä lapsille, ja jos kuuntelevat, niin kuunnelkoot.

  Sen sijaan Sannin biiseissä on toistuva teema, jossa kertoja hokee juttuja kuten "olen halpa, alennuskorissa, "jos haluut testaa mua yhden kerran vaan, on ilo olla sun vahinko", "olen lelu" jne. jotka saa mut itseni kyllästymään; taiteellisessa mielessä toi rappioromanttisuus on Sannille hänen juttunsa, mutta ite mietin, kykenisikö hän tekemäänkään lauluja, joissa kertoja ei ole muuta kun jonkun käyttötavaraa. Naisena noita "I just wanna look good for you" (ei Sannin vaan kollegan biisi) -lyriikoita saa kuulla joka tuutista. Ja juuri se mua ärsyttää, ei SEKSI, tai kirosanat Sannin lauluissa, vaan toi alentava sanoma.
  Ymmärrän toki, että biisit ovat hänen kertomuksiaan hänen kokemuksistaan, mutta mietitäänkö sitten sen sijaan, miksi niin monet naisartistit laulavat tällä tematiikalla? Sanni on myös julistanut avoimesti (olisko nytin haastattelu?), ettei luokittele itseään feministiksi. Tämä statement yhdistettynä noihin laulunsanoihin, ja myös mieleeni palautuu joitain Sannin julkisuudessa heittämiä kommentteja (kuten ne, joissa hän hieman vinoutuneesti kehuu ettei ollut lapsena ikinä kuin muut tytöt jotka leikkivät barbeilla ja tanssivat balettia vaan oli aina poikien mukana pelaamassa palloa --> aivan kuin hän olisi jotenkin vinoutuneesti "parempi" tyttö kuin nukeilla ja barbeilla leikkivät tytöt, kun hän teki POIKIEN juttuja... mikä sanoma ja sukupuolikärjistys) ja tuloksena on tää mun näkökulma, jossa noi sanat eivät kuulosta mitenkään hirveen inspiroivilta, tai ihailtavilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä!

   Jo edellisessä mitähänvittua-biisissä häiritsi ei kirosana vaan kertojan omituinen asenne siihen kun alkaa kohta ehkä hermostua kun poikaystävä selkeästi paneskelee ympäri kyliä minkä kerkeää. Ja yksi vaan kietoutuu sen kaulahuiviin ja märehtii ja aikoo vielä pyytää anteeksi "ylireagoimista". Mitähän vittua, todellakin!

   Poista
  2. Anonyymi 23:14: Mä taas en näe Sannin käsittelemiä teemoja niinkään rappioromanttisina tai alentavina, vaan enemmänkin niin, että voi toimia juuri niin kuin haluaa. Toiset nyt vain tykkää olla "leluja" tai "halpoja alennuskorissa". On ihan turha rakentaa perheidyllikulissia, jos sellainen ei kiinnosta.

   En ole hirveästi Sannin haastattelujuttuja seurannut, mutta biisien kannalta Sanni on mun mielestä hoitanut sukupuolikulman hienosti. Sukupuolet eivät erityisemmin tule teksteistä esiin, mikä on musta hienoa.

   B: Mutta noinhan se monilla menee: jos on epätoivoisen rakastunut, niin kumppanille voi herkästi antaa anteeksi suurtakin kaltoinkohtelua ja pahimmillaan menee vielä itse pyytämään anteeksi ylireagointiaan. Kaulahuiviin tekstissä kyllä piiloutuu se pettäjäkumppani. Mutta siis hyvä pointti toki tämäkin, kiitos kommentista!

   Poista
 8. Ei edes mennä Raptoriin....

  VastaaPoista
 9. "Antti Tuiskun fellaatiosimulaatio banaanilla tai hyvin alleviivaava perseenesittely on täysin fine. Puhumattakaan Petri Nygårdin klassikkolainista, jonka mukaan "parhaat pillut jää nussimatta jos naamaa kattoo". Mitään tolkuttomaan ryyppämiseen kannustavaa JVG:täkään tässä maassa ei taida olla. "

  Tota, noi esimerkit hyviä sinänsä mutta niiden musavideolla ei ole lapsia laulamassa näihin sanoihin. Että siinä varmaan se ero? Uskon että olisi tullut kohu myös näiden biisien kohdalla jos lapsia olisi musavideolla, olivat sitten tyttö/poika/tai minkä vaan sukupuolisia lapsia. Ei laiteta mutkia ihan niin suoriksi. On eri asia tehdä jokin biisi, ja että lapset nyt sattuvat kuuntelemaan sitä, kun tarkoituksellisesti laittaa lapsia sen biisin musavideolle. Silloin artistilla on hieman suurempi vastuu lapsi-liittymästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On toki eri asioita, mutta ihmettelen silti, ettei muiden (mies)artistien samantyyppiset tempaukset aiheuta mitään hämminkiä, vaan juuri tämä videointi on nyt se suurin ongelma.

   Poista
 10. Artisti on vapaa tekemään juuri sellaisia sanoituksia kuin haluaa, en siis ota kantaa Sannin tekstiin. Musiikkivideo antaa kuitenkin tarinalle kasvot ja on selvää, että tässä biisissä lauletaan seksistä/yhden illan jutusta. Ei ole mikään perustelu, että "lapsi ei ymmärrä sanoja kuten aikuinen", koska jonain päivänä se tämän päivän 8-vuotias fani on itse isompi ja voi olla sitä mieltä, ettei olisikaan halunnut esiintyä tällä musiikkivideolla. Toki aikuinenkin voi muuttaa mieltään, mutta silloin vastuu siitä kannetaan itse. Sanoisin että tässä kohtaa ehkä 16-vuotias voi määritellä itse haluaako naamansa videolla näkyvän, mutta lapsen kohdalla vastuun kantaa aikuinen (ja levy-yhtiö). Ja kyllä elämässä voi katua kaikenlaista, kuten kännireissuja ja tatskoja, mutta näistäkin päätöksistä se ihminen kantaa aikanaan vastuunsa itse, mutta tässä kohtaa vastuu on selvästi aikuisella.

  Vanha viisaus on siitä, että se mitä laittaa nettiin on siellä ikuisesti pätee erityisen hyvin vielä tässä, kun materiaali ei tosiaankaan ole millään tapaan omissa käsissä.

  On siis aivan eri asia hoilata "Seksi vie ja taksi tuo" kappaletta omassa kodissa (tai sille naapurin tädille), kun antaa omat kasvot kappaleelle, jonka sisältöä ei ymmärrä ja josta jää jälki, jota et voi koskaan pyyhkiä pois.

  Tästä toki päästään laajempaan kysymykseen siitä, että mikä on lapsen naaman paikka somessa ylipäätään. Aika moni aikuinen muodostaa oman somen/blogin kautta lapselle identiteetin, joka ei välttämättä vastaa tulevaisuudessa lapsen käsitystä oman yksityisyyden rajoista. Siinä vaiheessa kun niitä omia rajoja osaa määritellä, niin voi olla, että on jaettu jo paljon sellaista, joita ei olisi koskaan halunnut muille jakaa. Vastuun kantaa jälleen aikuinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsen paikka somessa-keskustelu onkin hyvä. On täysin ok, jos joku ei halua omaa lastaan nettiin tai musiikkivideolle. Sekin on täysin ok, jos lapsen osallistuminen videoon tai someen omasta mielestä sopii. Tässä tapauksessa luvat on kuitenkin olleet kunnossa ja vanhemmille videoon osallistuminen on ollut ok.

   Poista
 11. Kukaanhaan ei myöskään koska ole sanonut yhtään mitään Cheekista, jolla on sellaisia neronleimauksia kuin esim "älä tee horosta vaimoo" ja "nähny enemmän pyllyä ku taksin takaistuin." Enkä edes alota niistä sen musavideoista.
  En ymmärrä aina ihan miten tää ihmisten logiikka toimii. Jos oot mies, niin saat laulaa vaikka kuikka alentavia lauluja naisista ja haukkua naisia huoriksi. Mutta annas olla jos olet nainen...

  VastaaPoista
 12. Tämähän on parasta markkinointia biisille & artistille. Jatkakaa toki!

  VastaaPoista
 13. Turhaan homopoika nyt vaahtoaa. Jos aikuisten ihmisten, tässä tapauksessa Sannin ja erityisesti hänen tuotantotiiminsä, mielestä ei ole mitään outoa siinä että laitetaan alaikäiset videolle internetiin laulamaan kuinka mua saa testaa, niin 'en voi olla ensimmäisenä onnittelemassa'. Tässä on nyt aikuisten arvostelukyky lapsiin nähden pettänyt, ja turha sitä on nyt enää paikkailla millään sekundäärisillä perusteilla ("ei kaikkea kivaa pidä kieltää vaikka hulluja onkin" on aika vaarallinen näkökulma tällaiseen asiaan).

  Ei tuossa videolla kukaan NÄE lapsia seksuaalisessa valossa. Mutta kuuntele nyt itsekin mitä ne alakouluikäiset siellä laulaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta nimenomaan se on vaarallinen näkökulma, jos aletaan hirveästi mukautua erilaisiin, jopa kuvitteellisiin uhkakuviin ja elää niiden mukaan.

   Siitähän tämä koko keskustelu on lähtenyt, että Hesarin toimittaja näki lapset videolla seksuaalisessa valossa.

   Poista
 14. Entäs sellainen ysärihitti kuin E-rotic? :D siinä ei paljoa kielimuurit painanut, kun cd:n kannet olivat täynnä sarjakuvia, joissa ei kriittisiä paikkoja peitelty, ja biiseissä muijat voihkivat. Ja niitä me äiskän kullannuput bailattiin ihan täysillä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai hitto, joo, muistan E-roticin! Kaverien isoveljillä oli levyjä ja se oli jännittävää!

   Poista
 15. Tosi hyvin kirjoitettu. Kiitos.

  VastaaPoista
 16. Mä sain joululahjaksi Sannin Sotke mut- levyn 8lk:lla. Kuuntelin ja fiilistelin levyn sata kertaa enkä varmaan muistaakseni tajunnut että seksistä oltsis laulettu. No nyt 18v levyä kuuntelee erikorvilla ja huomaa biiseissä viittauksia seksiin. Ja toisena pointtina lastenhoitajana niin lapset Laukaan esim Antti Tuiskun pyydä multa anteeksi kunolla ...eikä ne oikeesti tajuu siitä mitää. Ajattelee no siinähän pyydetään anteeksi. ( ja näinhän asia on)

  VastaaPoista
 17. Mä sain joululahjaksi Sannin Sotke mut- levyn 8lk:lla. Kuuntelin ja fiilistelin levyn sata kertaa enkä varmaan muistaakseni tajunnut että seksistä oltsis laulettu. No nyt 18v levyä kuuntelee erikorvilla ja huomaa biiseissä viittauksia seksiin. Ja toisena pointtina lastenhoitajana niin lapset Laukaan esim Antti Tuiskun pyydä multa anteeksi kunolla ...eikä ne oikeesti tajuu siitä mitää. Ajattelee no siinähän pyydetään anteeksi. ( ja näinhän asia on)

  VastaaPoista
 18. Nyt on pakko kommentoida, että pirun hyvä kirjoitus! Kaiken lisäksi lapsien vanhemmilta oli tässä kirjallinen suostumus, ei niitä sinne nettiin pakolla laitettu..

  VastaaPoista
 19. Miksi kukaan ei vetänyt herneitä nenään kun Laura Närhen biidissä lapsikuoro laulaa taustalla huoraamisesta kertovassa biisissä Tuhlari?

  VastaaPoista
 20. Mäkin lauloin pienenä seksi vie ja taksi tuo mut siideri mua liikuttaa, vaikken tiennyt noiden tarkoituksista mitään, mutta onneksi en päätynyt internetiin. Vaikka vanhempani olisivat antaneet suostumuksensa, miettikää miltä minusta (tai teistä muista pikkutähdistä) nyt tuntuisi löytää musiikkivideolta hoilaamassa seksistä ja siideristä alaikäisenä.

  Ei, tässä kohussa ei ole kyse siitä, että toi biisi nyt vahingoittaisi niitä lapsia itsessään. Hesarin toimittajahan oli kysynyt lapsiltaan mitä biisi voisi tarkoittaa, corona oli syötävää ja mitä halutaan testata.

  Itse ehdin näkemään videon ja olihan se oikeasti ihmetyttävää, että internetissä (tai vastaavasti missä tahansa missä se olisi tullut soimaan) alaikäiset laulaa videolla "jos haluut testaa mua yhden kerran vaan". Arvostelukyky petti pahemman kerran myt.

  Toinen, miksi tämä kohu on niin suuri, on se, että Sanni vähätteli asiaa. Jos hän (tai kuka hänen facebookkia kirjoitteleekaan) olisi kirjoittanut vilpittömät pahoittelut asiasta, että nyt tehtiin moka, anteeksi. Mutta hän vastasi niin kuin vastasi. Muutama soraääni joo pilaa kaiken.

  Ei sillä, kyllä mä vieläkin pidän Sannista, vaikka tää juttu olikin todella mauton ja ajattelematon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan rehellisesti mun on todella vaikea kuvitella, että video voisi oikeasti tuntua pahalta jälkeenpäin. Toki ehkä vähän nolostuttavalta ja kiusalliselta, kuten lapsuuden tai nuoruuden teot usein, mutta loppuviimeksi idolin musavideolla esiintyminen on kuitenkin vuosienkin jälkeen siisti juttu, jota voi muistella lämmöllä.

   Poista
 21. Valitettavasti et pysty antamaan uskottavaa mielipidettä asiaan, mikäli et pysty aidosti pistämään ajatustasi esimerkiksi "vanhemmuuden" moodiin. Tietyt assosiaatiot tulevat nimenomaan vanhemmuuden myötä tulevasta "suojelevasta" asennoitumisesta. Tätä kautta tulee rinnastus suoraan seksuaaliseen viittaukseen, kun pienet alaikäiset laulavat:

  "Jos haluut testaa mua yhen kerran vaan,
  mulla on mesta mihin mennä,
  siellä on kaapissa pari coronaa,
  jos meil ei juttu muuten lennä,
  Jos haluut niin jää tyynyjuttelemaan,
  mutta jos et annan sun mennä
  mulle on ilo olla sun vahinko,
  vahinko va va vahinko"

  Vaikka kyse olisi kuinka pienestä viitteestä tahansa, on se liikaa. Artisti itsekin on vielä "lapsi", joten ei täysin ymmärrä viestinsä vakavuutta. Jos hänellä olisi oma lapsi, uskoisin hänen olevan samaa mieltä kuin media. Mutta virheistä opitaan ja soveliaisuuden rajat joskus pitää löytää niitä testaamalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, suojeleva asennoituminen tässä on hyvin suuri ongelma. Se kun menee ihan hulluihin äärettömyyksiin.

   Ja hei pliis. "Vielä lapseksi" kuvailemasi artisti on 23-vuotias.

   Poista
 22. Minua ärsyttää kohussa eniten se, että vastuu lasten ottamisesta mukaan videolle on ulkoistettu artistille ja levy-yhtiölle. Jos jonkun arvostelukyky tässä on pettänyt niin niiden vanhempien, jotka ovat antaneet suostumuksensa lapsen esiintymiseen tällä videolla. Vanhemmat ovat varmasti nähneet videon ennen sen julkaisua ja olisivat voineet puuttua lasten esiintymiseen, jos olisivat halunneet.

  Vanhemmat ovat vastuussa lapsistaan ja lapsiaan koskevista päätöksistä. Eivät artistit ja levy-yhtiöt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, levy-yhtiötä tai artistia on turha syyttää, vastuu lapsista on tottakai vanhemmilla. En toisaalta näe kyllä tarpeelliseksi syyttää tästä vanhempiakaan.

   Poista
  2. :D joo ei ole vastuuta kenelläkään tästäkään asiasta.. Enpä tiedä.. Olisiko kuitenkin artistin ja levy-yhtiö tyyppien mennä hetkeksi maatöihin että normaali ymmärrys palaisi..

   Poista
  3. Toisten taas ei kannattaisi tulla edes välillä pois maatöistä. Vanhemmilta on kysytty lupa, vanhemmat ovat antaneet luvan, levy-yhtiö on hoitanut kaiken oikein. Ihan turhaa valitusta.

   Poista
 23. Ai hyvää päivää. Etkö tajua, että nyt ne oikeat pedarit saa sulta vettä myllyyn? Ei ne tajua, mitä sä oikeasti tarkoitat. Tiedätkö, mun lapselle pedari piti seksivalistusta oikein 1200 viestiä, koska sen mielestä se on parasta lapsen suojelua(niiltä oikeilta pedareilta). Sen mielestä äiti ei osaa lasta suojata, koska ei ollut näyttänyt yhtään pornovideota 10-vuotiaalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja nyt se lapsi lähtee psykiatriselle hoitoon. Oikeasti. Mieti vähän.

   Poista
 24. Ei pystynyt lukemaan pitkälle :( Huono kirjoitustyyli, vain yksi näkökulma, muna pystyssä Sannia puolusteleva. Jos et näe tässä mitään ällöttävää olet aivopesty. Sitäpaitsi se video on netissä, tsekkaa faktasi ennen kuin kirjoitat. Typerä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi hitsi. Onneksi itse lähdit argumentoimaan jäsennellysti ja monista eri näkökulmista.

   Ja joo, videon löytää kyllä netistä aina silloin kun sitä ei ole poistettu. Valtaosa keskustelijoista ei kuitenkaan ole nähnyt videota.

   Poista
  2. Juuri näin - asenne tällä palstalla on täsmälleen sitä mitä odotinkin. Aivopestyjen hölmöjen kiihkeätä, sanoisin raivokasta, pikkulumpun puolustelua. Näitä lumppusanneja riittää niin viihteessä kuin kadulla, en ole aikoihin enää kunnioittanut naista, sen ne saavat aikaan. Niillä tuntuu ihan KAIKILLA olevan samat keinot pysyäkseen julkisuudessa. Näkisipä nyt jossain lahjakkuutta ja tyyliä.
   Tähän ei kannata vastata, en palaa palstalle - lähden kalaan.

   Poista
  3. Pakko oli kuitenkin päästä sanomaan? Toivottavasti juttelet oikeassa elämässä pääsääntöisesti vaan niille kaloille, jos ulosanti on tätä luokkaa.

   Poista
 25. Onhan se vähän outoa, että levy-yhtiö on päättänyt valita nimenomaan tällaisen kappaleen lasten suuhun pantavaksi. Sinänsä söpö idea meni vähän pilalle. Ellei ajatus alunperinkin ollut pönkittää Sannin lelu-lolita-imagoa. Kuinka fiksuja ne levy-yhtiön tyypit on? En tiiä. No, ainakin saatiin kohua aikaan ja Sanni pyörii mukavasti otsikoissa - imagoaan "menettämättä"...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lolita-imago, voi luoja.

   Mutta siis joo, toivon kyllä kaikki liikenevät soittokerrat Sannille kohun myötä. Lahjakas artisti on ne ansainnut.

   Poista
 26. Huikee teksti! Hyvin kirjotettu hyvät pointit, vaikka ite olin ainakin alkuun eri linjoilla. Tosin minähän en ole ko videota nähnyt... Hassua kyllä muutenkin joskus nämä musatekstien kommentoinnit mediassa, kun niitä vertaa siihen ympäristöön, jossa englannin kieliset lapset kasvavat (esim. Että mitäjän vittua vrt. vaikkapa Lilly Allenin Fuck You)

  VastaaPoista
 27. TÄMÄN KYLÄN HOMOPOIKA: Onko mielestäsi videolla laulavien lasten osalta jokin ikäraja tarpeen, vai olisiko ikäraja täysin tarpeeton?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No minä en ole tkh, mutta minusta nykyinen systeemi, että alaikäiset tarvii huoltajan luvan esiintymiseen on erinomainen. Siinä sitten jokainen vanhempi kyllä osaa päättää, että onko oman lapsen esiintyminen sopivaa vaiko ei.

   Tämä, että muut alkaa päättämään mikä on sopivaa ja ei, niin on naurettavaa.

   Tulee mieleen homo/lesbo avioliitto ja adoptio laki keskustelut, "no niitä lapsia voidaan kiusata kun muut saavat tietää, että lapsi on sateenkaariperheestä."

   Poista
  2. Anonyymi 16:05:
   Musta on hyvä systeemi, että alaikäisiltä tarvitaan huoltajan lupa.

   Poista
  3. Kuka sitten takaa huoltajan kyvykkyyden ja tasapainoisuuden ;D

   Poista
 28. Kuten kirjoittaja itsekin sanoi niin nimenomaan tästä on kysymys: Lapsia ei voi eikä saa aliarvioida.

  Kun 7-9 vuotias lapsi lauleskelee tämän kappaleen sanoituksia videolla joka jää elämään verkon syövereihin niin ko. videon ja itsensä näkeminen siinä voi aiheuttaa pahojakin katumustiloja myöhemmin - sitten kun sen kappaleen sanoitusten merkitys selkenee.

  11-17 vuotias jo varmasti ymmärtää mistä on kyse, mutta ei välttämättä osaa yliopisto-opiskelijan tai elämää kokeneemman aikuisen tavoin poimia sanoitusten joukosta satiiria, ironiaa tai ihmisten arvomaailmaan liittyvää kritiikkiä jota Sanni (mahdollisesti) kappaleessaan viljelee. Sanni on monelle lapselle ja teinille idoli, joku jonka kappaleita kuunnellaan, joihin samaistutaan ja josta otetaan oppia: Halutaan olla samanlainen kuin idoli on. Kun Sanni laulaa haluavansa olla "vahinko" jollekin ja viittaa siihen, että on ihan okei pettää ja olla käytettynä se antaa usealle nuorella ja lapselle vääränlaisen kuvan siitä millaisia ns. oikeat moraaliarvot ovat ja kuinka naisia tulisi kohdella - tai kuinka heidän tulisi kohdella ja arvostaa itseään.

  Lähtökohtaisesti kuitenkin ongelma on vielä syvemmällä: Jos artisti ei tajua ettei omalle videolle pyydetä, eikä hyväksytä pikkutyttöjä laulamaan tällaisista aiheista kertovaa kappaletta on levy-yhtiön ja musiikkivideon tuottajan vastuulla puuttua asiaan. Jos sielläkään ei osaamista tai ymmärrystä ole niin aika heikosti menee: Musiikkivideo on kuitenkin nimenomaan artistin ja kappaleen markkinointia varten laadittu "mainosvideo", ei mikään irrallinen taideteos. Musiikkivideoiden avulla artistia markkinoidaan ja myydään eteenpäin sekä vanhoille, että uusille faneille mutta myös myös keikkoja buukkaaville ravintoloille ja tapahtumille sekä potentiaalisille sponsoreille.

  On myöskin tottakai vanhempien vastuulla pitää huoli siitä, että 7 -vuotias ei edes kuuntele tällaista kappaleita. Helsingin Sanomien toimittajan kommentti siitä, että hänen tyttärensä on Sanni fani ja hoilasi "mitähän vittua" kappaletta sen ilmestyessä, on korni ja tekopyhä toki sekin: Kyllä pienen lapsen vanhemmilla on vastuu ja velvollisuus miettiä ja vaikuttaa siihen mitä heidän lapsensa tekee ja millaisia arvoja tämä omaksuu. Ja siihenhän toimittaja itseasiassa - hyvinkin asiallisesti - artikkelissaan puuttui kun viimeinkin ilmeisesti heräsi asiaa pohtimaan.

  Levy-yhtiössä lienee nyt syytä istua alas ja miettiä mikä on Sannin kohdeyleisö: Seitsemän vuotiaat pikkulapset eivät takuulla ole niitä jotka omilla tai edes vanhempiensa rahoilla ostavat Vahinko tai Mitähän Vittua -tyylisiä kappaleita kuunneltavaksi, eikä heidän avullaan myöskään täytetä ravintoloita tai festivaaleja. Jos Sanni haluaa vedota tämän ikäiseen yleisöön niin sitten kannattaisi miettiä artistin imago täysin uusiksi ja palkata tuottajaksi ja sanoittajiksi aivan eri tyypit kuin nyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin. Naisen esineellistämisen markkinoiminen kahdeksanvuotiaille on mautonta ja osoittaa, millä tasolla artistin arvomaailma on. Eli siis raha taitaa ratkaista, eikä "taiteella" ole tuon tasoisen tuotoksen kanssa mitään tekemistä. Se, että nykymaailma on täynnä näitä sanneja kertoo vain siitä, miten pinnalliseksi ja rahakeskeiseksi maailma on muuttunut. Lähinnä säälittävää.

   Poista
 29. Tulipa mieleen muisto ajalta, kun veljeni oli alle kouluikäinen, noin 5-6 vuotias. Olin tuolloin itse jo lähes täysi-ikäinen ja saanut lapsenvahtipestin. Olin veljeni kanssa puistossa keinumassa. Hän oli tuolloin kova Popeda fani. Lempi biisi oli Komissaario Peppone. Siinä sitten keinutellessa lauleskeltiin yhdessä Pepposta. Ohikulkeva rouva kuuli meidän laulut ja tuli minua moittimaan, kun noin törkeitä annan pienen pojan laulaa ja vielä yhdyn siihen itsekkin. Rouva häipyi, mutta veljeni päässä syttyi lamppu. Kun aiemmin repertuaariin kuului koko säkeistön alku, "huumeita viinaa naisia ja rahaa, maailma on täynnä kaikenlaista pahaa" nyt jäikin loppu pois ja alkoikyselytulva minulta, vanhemmilta, hoitotädiltä, mummolta, kaupantädiltä... Miksi ei noin saa laulaa, mitä se tarkottaa?

  Koska en ole Sannin videota nähnyt, en voi sitä kommentoida. Mutta voin kommentoida sitä, minkä ajatuksen tällaiset jutut ja kohut tuovat niiden lasten mieliin. NYT biisistä tuli tabu ja jotain jännää ja ihmeellistä. Aiemmin se oli vaan biisi, nyt se on... Jotain... Kiellettyä ja siksi jännää.

  Miksi meidän aikuisten pitää ryöstää lasten omintakeinen viattomuus, joka kumpuaa juurikin siitä, kun kaikkea ei ymmärretä?

  Kuinka moni varttunut hihkuu innosta, ku oma paljas lapsen pylly vilkkuu hauskoissa kotivideoissa koko tv kansan naurettavana? Ja se on kuitenkin ok? Koska pervot ovat netissä, eivät tv:n ääressä? Tai vanhempien someen tunkemat kuvat epäsäädyllisesti puetuista taaperoista? Missäs ne kuvat ja videot ovat, jos eivät netissä?

  VastaaPoista
 30. Vähän nihkeetä, kun kirjoittaja niin usein korostaa olevansa asiantuntija. Ei herätä uskottavuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aion kyllä tuoda osaamiseni ihan reilusti esiin jatkossakin.

   Poista
 31. En ole kuullut kappaletta enkä nähnyt videota. Vuonna 1969 puistossa keinuessani hoilasin isoon ääneen radiosta kuulemaani biisiä, jossa laulettiin ihmeellisestä pumpattavasta Barbarasta. Olin 7-vuotias. Ei traumatisoitunut se, ei.

  VastaaPoista
 32. Kuten moni on jo sanonut, ongelma ei ole siinä mitä lapset omissa oloissaan laulavat, mistä aiheista kappaleita tehdään tai kuka niitä ylipäätään kuuntelee. Ongelma on että kappaleesta päätettiin tehdä video, jossa esiintyy alakouluikäisiä lapsia laulamassa itsensä testattavaksi antamisesta. Jos kappaleen teema olisi ollut joku muu kuin näin ilmiselvä seksuaalinen kanssakäyminen, mitään kohua ei olisi syntynyt.

  Vaikea kuvitella millaisia puusilmiä ja -päitä videon tuotannossa on ollut mukana kun ilmeisesti kukaan ei ole tajunnut tekstin ja videossa esiintyvien lasten välillä olevaa ilmiselvän räikeää ristiriitaa ja ongelmaa. Jokainen normaalilla ajattelulla varustettu tajuaa sen. Vaikea on myös uskoa miten kukaan järkevä ihminen voi puolustaa videota, vaikka olisi millainen Sannin superfani. Maija Vilkkumaakin kävi ryvettämässä itseään ja kääntämässä kaiken taas keski-ikäisten miesten syyksi.

  Idea ottaa fanit mukaan videon tekemiseen on oikeasti kiva ja on varmasti monelle fanille unelmien täyttymys päästä mukaan. Nyt mentiin kuitenkin todella pahasti metsään. Olisi ehkä kannattanut valita jokin viaton kappale tai laittaa osallistumisen ikärajaksi ehdoton K-18. Ihan aiheesta tästä nousi kohu.

  Videon voi käydä katsomassa esimerkiksi täältä: https://www.youtube.com/watch?v=bcVcts3vjBQ

  VastaaPoista
 33. Aika pahasti aletaan mennä metsään kun perustellaan koko jutun kannattamattomuutta mm. sillä, että lapsia voi alkaa myöhemmin kaduttaa... Kaikki pitäisi kieltää, mikä voi myöhemmin alkaa kaduttaa? (Esiinntyin itse keväällä musavideossa ja nyt ehkä hieman hävettää, voi voi).
  Ja Sannin sanoituksista taas, mielestäni ihan jokaisen oma tulkinta, ei sitä seksiä saati pettämistä ole kiveen hakattu. Ihan typerä koko kohu, joku aiemmin käänsikin hienosti biisin sanat lähemmäs lapsen tulkintaa.

  VastaaPoista
 34. Tuli laitettua väärään kohtaan omat ajatukset, laiteaan uudelleem siis.

  Kiitos! Tää teksti lämmitti mieltä. Eilen ajellessani töistä kotiin, kuuntelin Suomipopin iltapäivän juontajien keskustelua aiheesta - ensin oltiin sitä mieltä, että video oli ok ja toisena hetkenä se koettiinkin seksistisenä ja pedofiilejä provosoivana. Täh? Itse kun en nähnyt asiaa lainkaan noin.

  Kun video julkaistiin Sannin fb-sivulla, oli kommenttiryöppy melkoinen. Puutuin erääseen mielipiteeseen kommentoimalla jotakin nuoruusajoistani ja Spaissareitten If you wanna be my lover -kappaleesta.

  Tämän sun tekstin luettuani oli pakko avata netistä Vahinko -biisin sanat ja tavata niitä pari kertaa.
  Näin lähes kolmekymppisenä tulkitsin kappaleen kertovan ihmisestä, joka on mahdollisesti tutustunut ja pettynyt. Mikään ei viittaa seksiin. Eikä pettämiseen (kuten Suomipop antoi ymmärtää). Pettymyksen jälkeiset fiilikset on tuotu myös esille. Ja kertosäettä ränkätään toistamiseen, sen liittymättä enää toiseen säkeistöön.

  Aivan liian suuri kohu näinkin pienestä asiasta kuin tulkinta. Jokainen voisi mun puolesta pitää mölyt mahassaan ja lipsynkata tätä peilin edessä kotonaan. Ehkäpä kappaleesta avautuisia uusia sanomia kun sille antaisi mahdollisuuden.

  VastaaPoista
 35. Huoh. Eihän Sannin biisissä edes oikeesti hommailla, vaan epätoivoisena haikaillaan ja unelmoidaan ja pahoinvoidaan. Varmaan aika monella on ollut varsinkin nuorena sellainen ihastus jonka takia vois tehdä "mitä vaan". Ja lopulta se menee kyllä ohi.. Mutta se on rankkaa.

  Oli kyllä itselläkin vähän ristiriitaisia ajatuksia kun Sanni oli esiintymässä Roihu2016 partioleirin päättäjäisissä ja yleisössä oli tuhansia alaikäisiä. Mutta kun katsoi fanien bailaamista ja onnellisia ilmeitä niin tajusi että pääasiassa on _musiikki_ ja se super cool Sanni eikä niinkään ne sanoitukset ja mitä niissä nyt on. Kun onhan se Sanni niin upee 11-vuotiaan silmissä; se soittaa kaikkia soittimia ja sillä on siniset hiukset ja se tekee mitä vaan :) sanoisin että oikein hyvä roolimalli.

  VastaaPoista
 36. Monta asiaa onkin varmaan niin kuin avauduit ja artisti voi laulaa kirosanoja ja panemisesta yms. Osoittaa vaan täydellistä harkintakyvyn pettämistä artistilta ja taustajoukoilta laittaa lapsia tällaisen kappaleen videolle.
  Seksi ja romanttinen rakkaus ei kuulu alle kymmenen vuotiaiden maailmaan eikä pidäkään kuulua.
  Olisi tuotannolta kiva kuulla kommentit miksi siinä videolla oli lapsia? Olisiko video ollut ihan paska jos siinä ei olisi ollut lapsia?? Mitä se toi lisää? No ainakaan siitä ei olisi puhuttu. Jos tarkoitus oli hakea huomiota ja kohua niin miksi Sanni ei tunge rautakankea hanuriinsa ja kuvaa sitä?
  Ai niin tää sananvapaus ja vaikka mitä.. Asioita pitää vaan ilmeisesti tehdä koska mä voin. Jep jep.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ylipäätään Sanni on nyt kipuilemassa irti lapsi-idoli imagostaan... Haluaa tehdä rajuja tekstejä, eikä laulaa astronauteista ja prinsessoista. Ja kuka varttuva artisti haluaa ikuisesti laulaa lapsille haavebiisejä.

   Poista
 37. Kai se perusongelma tässäkin on että tieto liikkuu kaikkialle nopeammin, laajemmin... Ei ole mitään suotimia tai rajoja. Sannin pitää kuitenkin yhä provosoivampaa matskua tehä turvatakseen myynnit ja suosion. Yhtälailla se matsku päätyy alaikäisten puhelimiin. Näen että Sannin ei pidä rajoittaa luovuuttaan tai sanomansa seksikylläisyyttä... inhottavaa vaan on että Sanni ei pysty koskaan kontrolloimaan vastuutaan biisiensä vaikutuksista alaikäisiin.

  VastaaPoista
 38. http://yle.fi/uutiset/lastenpsykiatri_sinkkonen_sannin_musiikkivideon_nostattamasta_kohusta_teinimeininki_8-vuotiaana_ihan_alytonta/9105723

  VastaaPoista
 39. Miksi kukaan ei nosta keskusteluun sitä pointtia, että se video oli ihan pirun huono ja halvalla tehty. Biisi on iso ja keveydessäänkin tunteikas. Sitten biisi pilataan aikuisfaneilta laittamalla lapsia ja nuoria vetelästi aukomaan suutansa huonosti leikatussa ja visuaalisuudessaan laiskassa tekeleessä. Niiltä lapsilta pitäisi pyytää anteeksi, että siitä videosta tuli lajissaan niin saamarin huono.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on nyt tää murros kun lastenlaulut muuttuu aikuisten lauluiksi... nuorimmat fanit joutuu jalkoihin.

   Poista
 40. Ehkä keskustelijoiden kannattaa katsoa videokin, joka löytyy täältä. Jos siitä olisi jättänyt pois pari ihan pienintä pikkutyttöä, kyseessä olisi ollut kiva fanivideo. Nyt tulee kieltämättä vähän kiusaantunut olo joissakin kohdissa. http://v.yinyuetai.com/video/2651091

  VastaaPoista
 41. Itse en enää menee mihinkään testeihin...

  VastaaPoista
 42. Hups. Nytt kolahti kirves kallioon ja kovaa...
  Kysymys on nytt tietyn tahon aikuisvastuun kantamisesta. Ei sitä pedofiilikortin heiluttamista siihen tarvita. Kyllä, lapset ovat aina oppineet sopimattomia laulusanoja, kertoileet sopimattomia vitseja, kokeilleet ja etsinnet seksualis vivahteista viestintää ns aivan liian nuorina. Kyse ei ole siitä vaan ihan yksinkertaista millaista julkisuus astetta tällaiselle kokeilulle sallitaan. Aikuis maailma myös showbisnes on osattava asettaa rajoja; artistit, ohjaajat, tuottajat, viimekädessä hätä paikassa julkaisijayhtiön johto. Anetaan lapsien olla lapsia, tehdä kokeilujaan mutta ilman että sitä levitetään julkisuuteen.

  VastaaPoista
 43. Ihan hyvä artikkeli sisällöltään, mutta se oli huonosti kirjoitettu. Jotkut lauseet olivat liian pitkiä ja epäselviä, välillä piti lukea sama lause pari kertaa. Mutta back to business, en ymmärrä miksi tästä kohusta pitää noin kovasti suuttua, Hesari, IS ym tunnetaan kiistanalaisista kirjoituksistaan. Kuten joku aiemmin totesi, minunkin mielestäni levy-yhtiön ainoa moka oli sisällyttää pikkulasten lipsynkkaus pikkutuhmista sanoista videolle. Esimerkki: minusta ainakin kuulostaa aikuisena todella typerältä kuulla esim julkisissa liikennevälineissä pikkutenavien kiroilevan. Sama juttu jos kuulee muksujen matkivan vaikka yhdysvaltalaisia räppäreitä. Mutta se on sitten ihan sama mitä ne omissa oloissaan puhuvat/laulavat.

  VastaaPoista
 44. http://v.yinyuetai.com/video/2651091
  Kun tuon videon katsoo, ja siinä oikeasti on joku 8 vuotias tyttö laulamassa että testaa mua, voin olla sun vahinko, niin ei siitä tule mitään muuta meileen kuin se että se todellakin on pedofiileille suora kutsu. Nehän varmasti itselleen ja muille aina väittävät että vahingossa tuli lasta hyväksikäytettyä ja sehän ihan itse sitä pyysi. Se että siinä on jotain 15-vuotiaita teinityttöjä, niin on ihan sama. Eikä ole nyt kyse siitä että onko ne lapset tyttöjä vai poikia, eikä siitä lauletaanko seksistä muissakin lauluissa joita lapset on laulaneet maailman sivu. Minäkin lauloin lapsena, mutta vain itsekseni koska kyllä minä tiesin jo alle kouluikäisenä että ne sanat kertoo seksistä. Esim. tykkäsin Kyllikki biisistä, mutta en todellakaan sitä olisi aikuisten aikana hoilottanut. Enkä minä muuten biisistä löydä sanoja jotka viittaisi pettämiseen. Vaan epätoivoiseen ihastukseen, nainen tarjoaa itseään testattavaksi kun ei ole muuten kelvannut. Ja nainenhan Sanni on joka sitä laulaa, joten en voi ajatella että siinä olisikin mies joka haluaa olla testattavana.

  VastaaPoista
 45. Kohu tästä biisistä nousi Vauva-palstalla heti kun biisi julkaistiin, ei se ollut vain yhden hesarin toimittajasedän keksintö.

  VastaaPoista
 46. Eiköhän Sannin tarkoitus ole provosoida ja herättää huomiota. Ei sitä muuten pysy pinnalla. Jokainen youtube-soitto tietää lisää hilloa. Videon provosoiva luonne lienee ihan harkittu juttu. Ja melkoisen jackpotin saivat, tehtävä suoritettu.

  VastaaPoista
 47. Video on ja pysyy netissä:
  http://v.yinyuetai.com/video/h5/2651091

  VastaaPoista
 48. Sannin Vahinko- musiikkivideo on nähtävillä netissä. Sitä tuskin sieltä saa poistettua.

  Videossa kerrotaan:

  "Jos haluut testaa mua yhen kerran vaan,
  mulla on mesta mihin mennä,
  siellä on kaapissa pari Coronaa,
  jos meil ei juttu muuten lennä,
  Jos haluut niin jää tyynyjuttelemaan,
  mutta jos et annan sun mennä" ja
  "On ilo olla sun vahinko"

  Corona on alkoholia sisältävä olut. Suomessa alkoholia ei lain mukaan saa myydä eikä välittää alle 18- vuotiaalle.
  "Tyynyjuttelu" tarkoittaa seksin jälkeen tapahtuvaa juttelua.

  Videolla näin neljä 7-9 vuotiasta tyttöä. Videolla viimeiseksi näkyviin jäävän tytön suusta kuuluu laulun jälkeen Sannin nautinnollisesti äännähtämä "Ehhhh....."- äännähdys. Samalla tyttö sivelee itseään olkavarresta. Pahaa tekee. Pelottavaa, että tämä nähdään normaaliksi pienen lapsen esiintymiseksi.

  Videolla oli useita hiukan vanhempia tyttöjä, joiden uskon olevan kokemattomia seksuaalisessa mielesssä. En pidä heidänkään käytöstään videossa. Kaikella on aikansa ja paikkansa. Mutta tällä videolla heidän paikkansa ei ollut. Sanasto antaa ymmärtää, että heidän on toki ymmärrettävä antaa. Joten, ehkä 13- vuotias on jo liian vanha neitsyeksi? Joten toimiin hopihopi, sopiva mesta löytyy ja Coronat kans, lähdetään ja hoidetaan asia pois päiväjärjestyksestä?


  Vanhempien tärkein tehtävä on suojella lapsiaan- ja siihen suojeluun olennaisena osana kuuluu suojelu liian varhain tapahtuvalta seksuaalisuuden tunkemiselta lapsen maailmaan.
  Seksiä esittelevä ja seksiin kehottava musiikki eikä video ole ala- asteikäisen lapsen juttuja- ei ainakaan siinä muodossa, että lapsi esittää asiaa ikäänkuin omana juttunaan, esittäen olevansa halukas kertomiinsa asioihin.

  Videota on epämiellyttävä katsoa ja siitä jää paha ole. Sanoitusta ei voi tulkita väärin. Laulussa lapset esittävät kutsun seksuaaliseen kanssakäymiseen, yhden kerran tapahtuvaan. Sopiva paikka odottaa ja alkoholia on tarjolla. Aktin jälkeen kutsuttu voi vapaasti poistua, jos hän ei halua jäädä enää puhumaan.


  On aivan eri asia, kun lapsi laulaa vaikka kyseistä Vahinko- kappaletta kotonaan tai kavereidensa kanssa. Kyse on yksityisestä tilasta. Tokihan yksityistilassa lasten suusta kuulee "totuuden", joka joskus huvittaa ja joskus saattaa kauhistuttaakin. Mutta kyse on yleisimmin turvallisesta tilasta, jossa lähellä on turvallisia aikuisia. Videolla esiintyminen tarkoittaa julkista esiintymistä miljoonille tuntemattomille katsojille. Nuorimmat lapset eivät ymmärrä, mistä he laulavat- silti he esiintyvät videolla omilla kasvoillaan.

  On pelottava ajatus, että vanhemmat ovat antaneet luvan jopa 7-9- vuotiaille laulaa tämän kappaleen julkisesti. Näillä vanhemmilla ei jostain syystä ole ymmärrystä lapsen suojaamisesta ja lapsen oikeuksista. Maailma on muuttunut, toki, lapsilta viedään mahdollisuus rauhalliseeen lapsuuteen aivan liian varhain. Mutta lasten seksuaalinen kehitys ei ole vauhdittunut kuitenkaan niin rajusti, että 7-9 vuotias lapsi olisi valmis seksuaaliseen kanssakäymiseen. Näin video kuitenkin antaa ymmärtää. Lasten pääsy musiikkivideoille ei ole elämälle, kasvulle ja kehitykselle välttämätöntä. Saattaapa päinvastoin olla hyvinkin vahingollista. Toivoisi, että vanhemmat tämän ymmärtäisivät ja suojelisivat lapsiaan.

  Se, että vanhemmat eivät ymmärtäneet turvata lastaan ja kieltää videolla esiintymistä, ei kuitenkaan tarkoita, että levy- yhtiö ja artisti Sanni saivat rajattoman oikeuden kävellä lasten oikeuksien yli. Herää kysymys, että eikö Sannin tukijoukoissakaan eikä levy- yhtiössäkään ole yhtään aikuista, jolla olisi järki päässään? Ydinasia tässä jutussa on kysymys lastensuojelusta. Onko sitä, vai onko se musiikkibisneksessä mitään merkitsemätön asia? Toivottavasti tätä tulee ennakkotapaus, artistin ja levy- yhtiön teko tuomitaan ja jatkossa levy- yhtiöillä on ymmärrystä toimia asiallisesti alaikäisten videoilla esiintyvien lasten ja nuorten suhteen.

  VastaaPoista
 49. Kysymyksiä:

  - Pitäisikö videossa esiintyvien pikkutyttöjen lähteä Sannin itsensä mielestä
  "kerran testattavaksi vahingoksi", alkoholin kannustamana?
  - Mitä tarkoitusta ajamaan tämä video tehtiin?
  - Mikä on laulun sanoma Sannin mielestä?

  Lasten käyttö videossa viestii Sannin ja levy-yhtiön arvoköyhästä ja välinpitämättömästä maailmasta. Sanni laulaa hyväksikäyttämisestä ja esineellistämisestä, ja nimenomaan nuoriin naisiin kohdistuvasta. Kappaleessa haetaan tytöille hyväksyntää seksin kautta, koeajon muodossa, alkoholilla tsempaten. Lapsen viattomuuden turmeleminen sekoittamalla siihen aikuisten maailman seksi- ja alkoholikuvastoa ei ole oikein. Vanhempien olisi tarpeen tiedostaa, että Sanni on roolimalli näille lapsille. Haluavatko vanhemmat todella tällisen mallin omalle lapselleen?

  Olisi hyvä tietää, mitä lapsena seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi joutuneet ajattelevat videosta. Olisi tarpeen kuulla myös ammattilaisten, mm. koululaisten opettajien sekä terveydenhuoltohenkilöstön näkökulma videon sanomaan.

  Itse lähetän lapsiasia-valtuutetulle viestiä, jotta hän ottaisi kantaa videoon ja lasten rooliin seksi- ja alkoholisanaston esille tuojina. Olisi hyvä, että pelisäännöt selkiintyisivät ja lapsia suojeltaisiin vastaavilta julkisuustempuilta.
  Videohan on todennäköisesti pysyvästi netissä, niin nämä asiat on helppo tarkistaa.

  Anteeksipyyntöä lapsille Sannilta ja levy- yhtiöltä lienee turha odottaa. Viikon aikana olisi anteeksipyynnön ehtinyt moneen kertaan esittää. Vaan eipä sitä ole kuulunut.
  Heille tämä on bisnestä ja levymyynnin edistämistä.



  VastaaPoista
 50. Lapsen seksuaaliset oikeudet:

  "Jokaisella lapsella on oikeus mm.

  - Elää lapsiystävällisessä, pornovapaassa ympäristössä
  - Olla suojattu niin, ettei joudu mukaan ikätasoa vastaamattomaan toimintaan
  - Tulla suojatuksi seksuaaliselta hyväksikäytöltä ja loukkauksilta

  http://www.vaestoliitto.fi/…/lapsen-seksuaaliset-oikeudet/

  Minä näen videon niin, että vaikkei suoraa pornoa olekaan, sanallisesti kuitenkin kerrotaan niin suoralla tavalla seksuaalisesta toiminnasta, että kyse on sanallisesta pornosta. Näitä lapsia ei suojattu, vaan he ovat mukana ikätasoaan vastaamattomassa toiminnassa. Video on loukkaus lapsen omaa, viatonta seksuaalisuutta kohtaan.


  Lastenpsykiatri Jari Sinkkkonen- viisaita sanoja- suojelkaa lapsia:
  http://yle.fi/uutiset/lastenpsykiatri_sinkkonen_sannin_videon_nostattamasta_kohusta_teinimeininki_8-vuotiaana_ihan_alytonta/9105723

  Olen asiassa täsmälleen Sinkkosen Jarin kannalla:

  "Laulajatähti Sanni julkaisi maanantaina Vahinko-nimisen kappaleen musiikkivideon, joka on herättänyt paljon keskustelua. Videolla esiintyy Sannin faneja, joista nuorimmat ovat ala-asteikäisiä lapsia. He laulavat laulun sanojen mukaan muun muassa "jos haluut testaa mua yhden kerran vaan" ja "on ilo olla sun vahinko"."

  "Sinkkosen mukaan aikuisten asioista kertovat videot ja musiikki ovat ongelmallisia siksi, että ne ovat lapsen maailmaan ulkopuolelta tuotua.
  – Ne asiat eivät nouse lapsen kehitystarpeista. Lapsi on seksuaalinen olento, tiedämme sen, mutta lapsen täytyy kehittyä omassa rauhassa. Nämä asiat on ulkopuolelta työnnetty, tungettu lapsen viattomaan maailmaan, ja se on meidän aikuisten vika."

  "Meillä on yhä enemmän aikuisia, jotka levittävät kätensä, että "tämmöstä tää nyt on".

  "Aikuisten tehtävä on toimia suodattimena
  Sinkkonen katsoo, että lapsen maailma seksualisoituu ihan liian aikaisin.
  – Paljon sellaisia kehitysvaiheita jää väliin, että pitäisi leikkiä lasten leikkejä ja olla pihalla nenä räässä painamassa. Teinimeininki 8-vuotiaana, ihan älytöntä.

  Sinkkonen huomauttaa, että nykyajan lapsilla ei ole kuitenkaan yhtään sen enempää kapasiteettia käsitellä seksuaalista sisältöä kuin aikaisemminkaan.
  – Hoetaan, että lapset ovat yhä nuorempina yhä vanhempia, ja että he ovat jotenkin hirveän paljon kypsempiä kuin mitä me olemme olleet. Se on ihan hevonkukkua."

  http://yle.fi/uutiset/lastenpsykiatri_sinkkonen_sannin_videon_nostattamasta_kohusta_teinimeininki_8-vuotiaana_ihan_alytonta/9105723



  PS.

  Yksi juttu vielä. Lapset ja alle 18- vuotiaat nuoret laulavat:
  "Kaapissa pari Coronaa, jos ei juttu muuten lennä."

  Minua kiinnostaa tässä se, että miten on mahdollista, että jopa 7-9 vuotiaat tytöt kertovat hallussaan olevan alkoholia ja kertovat sitä juovansa ja tarjoavansa hänen "testaajalleenkin" ? Eikö alkoholin myyminen ja välittäminen ole lainsäädännössä kiellettyä alaikäisille?

  Onkohan lapsiasiavaltuutetulla asiaan mielipidettä?

  VastaaPoista
 51. On ihan oikein että video poistettiin. Lapsien tehtävä on leikkiä, lasten leikkejä. Ei aikuisten. Meillä aikuisilla on vastuu pitää homma ruodussa. Annetaan lasten ensin kasvaa ja pitää niiden ymmärtääkin mitä ovat laulamassa.

  Jos ei Hesari olisi ottanut asiaa esiin, se olisi kuitenkin noussut vastuullisten vanhempien taholta aivan yhtä laajasti, siitä ei pääse mihinkään.

  Onhan sekin totta, että jos ei ole kasvattanut omia lapsiaan, puuttuu väistämättä tietty näkökulma ajattelusta, kun ei ole tarvinnut siihen vastuun alueeseen itsekään kehittyä. Itse uskon lastenpsykiatri Sinkkosen kokemukseen ja näkökulmaan paljon vahvemmin, kuin kenenkään homopojan.

  Kiitos kuitenkin, että olet ottanut tärkeän asian esiin. Turhautumisesi on kuitenkin perusteetonta.

  VastaaPoista
 52. Pakko nyt sanoa, että osittain tässä on pointtia, osittain ei. Tykkäsin noin 10-vuotiaana Nylon Beatin koko tuotannosta ja olisin ollut onneni kukkuloilla, jos olisin päässyt heidän Seksi vie ja taksi tuo -videolle. Tänä päivänä olisin kuitenkin erittäin vihainen vanhemmilleni, jos he olisivat antaneet sellaiseen luvan. Ymmärsin kyllä totta kai tuolloin, että siinä lauletaan seksistä. Nykyään minusta olisi erittäin kiusallista, jos jossain olisi tuollainen video, jossa laulan 10-vuotiaana seksistä - saati sitten, että laulaisin 8-vuotiaana siitä, että epätoivoisesti yritän huorata jotain parilla Coronalla. Tietysti kaikkia ei ehkä kaduta koskaan, mutta joitain voi ehkä kaduttaa. Se minua ei kaduta pätkääkään, että tein lapsena seksiaiheisia musakotivideoita. Ne sentään pysyy kotona, ei kaikkien junttien nähtävillä.

  VastaaPoista
 53. Lars Karlsson, 71 v

  Simppeli testi vanhemmalle:

  Haluatko, että 7-vuotinen lapsesi kokee tai edes aavistaa olevansa "vahinko"?

  Jos haluat, Sannin biisi lienee OK.

  Jos et halua, tee kaikkesi ettei hän vielä tuntisi tällä tavalla. Murrosiässä näitä tuntoja tulee joka tapauksessa, rajujakin, mutta silloin hänellä on toivon mukaan myös välineet niiden työstämiseen.

  On helppo olla ylevä ja edistyksellinen ja puhua taiteilijan vapaudesta, moraalista ja jonkun osaamattomuudesta lyriikan analyysissä noin yleisellä tasolla, mutta kun laittaa omat läheiset ihmiset okulaariin pääsee yleensä paljon lähemmäs elävää realiteettia.

  VastaaPoista
 54. Järkipuhetta!

  "Kävikö missään vaiheessa mielessä, että pikkutytöt laulamassa siitä, että poika saa testata heitä yhden kerran, aiheuttaa melko kummallisia mielleyhtymiä?

  Ei kyllä käynyt. Me ollaan tietysti tosi pahoillaan tästä.

  Tuohtunut isä kiittää."

  http://www.hs.fi/kulttuuri/a1471313571493?jako=e2577f17fb353d38966fd5f303683769&ref=tw-share



  "Se on ihan hienoa ja asennepitoista, että nuori poptähti laulaa panemisesta. Vielä kunnioitettavampi saavutus on, että panemisesta lauletaan sellaisesta näkökulmasta, joka herättää kuulijassa ajatuksia.

  On kuitenkin vähän tyylitöntä, jos kirkkain silmin väitetään, ettei osattu odottaa minkäänlaista kohua tai miten nyt on sääli, kun vanhat ilonpilaajat vievät faneilta mahdollisuuden esiintyä lempiartistinsa videolla. Tulee tunne, että Sanni pitää yleisöään vähän tyhmänä.

  Paljon mielenkiintoisempaa olisi kuulla Sannin ajatuksia siitä, onko popmusiikissa vielä tabuja rikottaviksi ja siitä, millainen on esikuvaksi kohotetun poptähden vastuu alaikäisille kuulijoilleen. "

  http://www.soundi.fi/kolumnit/kommentti-kun-narkastyneet-vanhukset-pilasivat-sanni-fanien-ilon/

  VastaaPoista
 55. Puheenvuoro lastenoikeuksien puolesta.

  "Viime viikolla kohistiin poptähti Sannin videosta, jossa eri-ikäiset fanit lauloivat seksuaalisesti provosoivia säkeitä: "Jos haluut testaa mua yhen kerran vaan, mulla on mesta mihin mennä." Nuorimmat laulavista fanista olivat arviolta kahdeksanvuotiaita lapsia.

  Luulisi, että olisi ihan selvä asia kenelle tahansa aikuiselle, että pikkulapsia ei kuulu houkutella laulamaan julkisuudessa yhden illan seksisuhteista, mutta ei.

  Helsingin Sanomissa Sannin videota oudoksunut toimittaja haukuttiin kukkahattusedäksi, feministien mielestä kyseessä oli patriarkaatin sorto ja pedofiilihysteria: taas setämiehet haluavat panna tytöt paikalleen ja määritellä heidän seksuaalisuuttaan. Nämä samat ihmiset moralisoivat kuorossa naisia esineellistäviä mainoskampanjoita. Minulle ei aukene, miksi aikuisia naisia ei saa seksualisoida, mutta pikkutyttöjä saa.

  Esimerkiksi poplaulaja Maija Vilkkumaa pani Sannin käsittämättömän mokan – niin, keski-ikäisten miesten syyksi.

  “Nyt tässä on keski-ikäinen mies heilauttanut pedofiilikorttia ja saanut videon pois netistä. Samalla se biisi on liattu ja häpäisty näiltä nuorilta faneilta.”

  On melko kummallista, että tästäkin kohusta saatiin väännettyä miehet vastaan naiset -asetelma ja tasa-arvoepäkohta. Kysehän on siitä, onko pikkulasten sopivaa hoilottaa avoimesti eroottisia lauluja poptähden videolla. No ei ole. Sen pitäisi olla kaikille ihan selvää. Pikkulapsia ei pidä seksualisoida myynninedistämisen takia – eikä mistään muustakaan syystä. Tälle on erittäin hyviä perusteita."


  http://yle.fi/uutiset/sanna_ukkola_aiti_ala_pane_lastasi_nettiin/9110426

  VastaaPoista
 56. Perustietoa lapsen seksuaalisista oikeuksista.
  http://www.vaestoliitto.fi/vanhemmuus/tietoa_vanhemmille/pienten_lasten_vanhemmat/lapsijaseksuaalisuus/kokonaisvaltainen-seksuaalikasva/lapsen-seksuaaliset-oikeudet/

  VastaaPoista