Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Kun kaikki paitsi CIS-homomies on turhaa

Kuluneella viikolla vietettiin Turku Prideä. Turku Pride sai poikkeuksellista vihaa ja kritiikkiä osakseen. Asialla eivät suinkaan olleet ä...

Kuluneella viikolla vietettiin Turku Prideä. Turku Pride sai poikkeuksellista vihaa ja kritiikkiä osakseen. Asialla eivät suinkaan olleet äärioikeistolaiset tai -kristilliset ryhmät, vaan tapahtuman teemoista tuohtuneet cis-homomiehet. 

Kriittisen ja paikoin vihamielisen ja pilkallisen somemöyhäämisen aloitti turkulainen homobaari Suxes, joka julkaisi Turku Prideä koskevista näkemyksistään oikein julkilausuman. Julkaisussa paheksuttiin tapahtuman tapaa liputtaa muillakin kuin perinteisellä sateenkaarilipulla: kaupungin Pride-liputuksessa kun nähtiin sateenkaarilippujen lisäksi myös trans-, aseksuaali-, biseksuaali- ja genderqueer-liput. Liputuksen lisäksi Suxes löysi paheksuttavaa suunnilleen kaikesta Turku Prideen liittyvästä. Suurin ongelma kuitenkin vaikutti olevan se, että "tapahtumasta on käytännössä tehty vain Trans Pride". Suxes muisti kuitenkin myös mainita, että julkaisusta on turha yrittää kenenkään etsiä transfobiaa. Vähän samaan tapaan kuin en ole rasisti, mutta.

Minut Suxesin ja sen myötä möyhäämään innostuneiden kirjoitukset tekivät epäuskoisen surulliseksi. Varsinkin Suxesin tiedote pudotti aika korkealta. Olin kuvitellut, että itseään tasa-arvon turvasatamaksi mainostava lempibaarini olisi aidosti turvallinen ja hyvä paikka, mutta enää en voi olla yhtään varma.

On päivänselvää, että juuri translaki ja transfobian vähentäminen vaativat juuri nyt eniten huomiota ja työtä. Siksi ne ovat myös oikeutettu ja luonteva teema Pride-tapahtumalle. Tietyt tahot vaativat, että meidän kaikkien pitää mahtua sateenkaarilipun alle - samalla kun itse työntävät trans-ihmisiä ja muita vähemmistön sisäisiä vähemmistöjä sinne näkymättömyyteen, jossa he ovat vuosikymmeniä joutuneet olemaan. Tärkeintä Turku Prideä kritisoineille näyttää olevan se, että ohjelma huomioisi  cis-sukupuoliset, mieluiten vain cis-homomiehet. Koska etuoikeutettu cis-homomies on nähtävästi sateenkaarikansan normaali ja enemmistö, joka kyllä tietää miten vähemmistön pitää olla ja joka voi ylimielisesti naureskella saamalleen kritiikille. Pridelläkin tarpeettomia tai ainakin toissijaisia ryhmiä ovat transihmisten lisäksi myös vammaiset, vegaanit, vegaanit lesbot, biseksuaalit, aseksuaalit sekä genderqueerit.

Se on raivostuttavaa ja kuvottavaa. Montaa asiaa en toivo, mutta sitä toivon, että kyseiset kanssahomot vetäisivät päänsä ulos perseestä - tai vaihtoehtoisesti työntyisivät sinne kokonaan. Omien etuoikeuksiensa tunnistaminen ja itsekritiikki eivät välttämättä ole helppoja, mutta ei tarvitsekaan olla, kuten vuoden heterona palkittu ja muutenkin super Juho Pylvänäinen Pride-puheessaan sanoi.

Pride-liike lähti aikoinaan Stonewallin mellakoista ja rodullistetuista transfeminiineistä - ei valkoisista cis-homoista pitämässä hauskaa, kuten nykypäivänä historia halutaan muistaa. Sama trans-ihmisten mitätöinti tuntuu olevan käynnissä nytkin. Tasa-arvoisen avioliittolain puolesta taistelivat myös monet trans-ihmiset, joita laki ei välttämättä edes suoraan koskettanut. Lain tultua voimaan trans-ihmisten huomioinnilla ei tunnu olevan niinkään väliä - mistään yhteisestä translaki-taistelusta puhumattakaan. Pride-liikkeen historiantuntemus pitäisi oikeastaan jollain tapaa saattaa Prideen osallistumisen edellytykseksi. En tiennyt itkeäkö vai nauraa lukiessani kommentteja, joiden mukaan huumori ja hauskanpito ovat alunperin olleet Priden perusta. Jos jotain saisi toivoa, niin sitä, että ihmisen kyky hahmottaa historiaa ulottuisi kauemmas kuin viime vuoden miesten bileiden jatkoille.

Juuri Pride-liikkeen historiaa ja politiikkaa Turku Pride haluaa pitää ihmisten mielissä. Poliittisuus ja vahva oma linja ovatkin juuri Turku Priden vahvuus ja se, miksi Turku Priden työryhmää suuresti ihailen. Niillä myös ihmisoikeudet on saavutettu - ei hauskanpidolla ja bailaamisella (vaikka sitäkin Turku Priden ohjelmasta löytyi, toisin kuin monet väittävät).

Pitäkää siis linjastanne kiinni, Turku Pride. Teette mielettömän hienoa työtä. Tyhjänpäiväiset räksyttäjät eivät tule paikalle kuitenkaan - tai bailaavat julkilausumistaan huolimatta kuitenkin puistojuhlassa, kuten eräänkin turkulaisen homobaarin omistajan kerrotaan tehneen.

You Might Also Like

24 kommenttia

 1. Menikö tunteisiin? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No meneekö tää seuraava tunteisiin, kaappi cis-homo?

   Poista
  2. Ei menny, senkin homo cis-kaappi :DDD

   Poista
 2. Harvinaisen hyvin sanottu.

  VastaaPoista
 3. Melko pöyristyneisyyden ja huvittuneisuuden sekamelskassa kyllä luin tuota päivitystä, jossa Pridessa ei kuulemma olisi saanut olla erillistä translippua, ei aseksuaalilippua, jnejne, koska ne on kaikille hei tosi vieraita ja mahdutaan sateenkaarilipun alle. Toisin sanoen ainoa mikä saisi näkyä ja olla tunnistettavissa on homous.

  Kuitenkaam esimerkiksi heterot intersukupuoliset ja transsukupuoliset eivät aina laske itseään osaksi koko sateenkaarikansaa eivätkä koe sateenkaarilippua mitenkään omanaan. Aika moni heistä karttaa itse asiassa koko pridea. Cishomoilla tuntuu olevan usein aika iso aukko ymmärryksessä näissä asioissa. Onneksi on myös sinunkaltaisiasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisaalta julkilausumassa kyseltiin, että miksei tapahtuman logossa ole useampien ryhmien tunnusvärejä. Että ei nyt mikään kelpaa! :D

   Poista
  2. Toisaalta jos ei koe olevansa osa sateenkaarikansaa, onko Pride oikea paikka esittää omaa asiaa ylipäätään? Minä olen kyllä lukenut trans-ihmiset osaksi lgbtqiapk-ihmisiä eli sateenkaarikansaa.

   Poista
  3. Voithan sinä lukea heidät osaksi sitä, mutta monilla heteroilla transsukupuolisilla ei ole oikein mitään muuta kuin ulkopuolisuuden tunne koko sateenkaari- ja queerhulinaa kohtaan.

   Ja toisaalta homot transsukupuoliset tahdotaan eristää porukasta joidenkin cishomojen toimesta, kuten näiden kommenttien "homot ja sukupuolivähemmistöt" -vastakkainasettelustakin huomaa.

   Poista
 4. Kiitos tästä postauksesta. Tuntui todella hyvältä lukea tämä sen kaiken ikävän jälkeen, jonka Suxesin kannanotto toi mukanaan. Teet tärkeää työtä.

  VastaaPoista
 5. Tyhjänpäiväistä panettelua ja oman pahan olon vuodattamista. Suxesin postauksessa transut on muuten mainittu vain parissa kappaleessa – tekstin alkupäässä ja objektiivisessa kontekstissa. Mutta sinähän et toki lukenut kuin ensimmäisen kappaleen ja punainen sumu peitti loput alleen.

  Homoista, miehistä saati cis-miehistä siinä ei ollut sanaakaan. Sen keksit täysin itse ja naamioit valheesi viittaamalla anonyymeihin kirjoittelijoihin jossain päin internetiä. (Netti on kuin Raamattu: sieltä löytää tukea mille tahansa agendalle eikä tarvitse edes nähdä vaivaa.)

  Lippurumbasta Suxesilla on täysin validi pointti: sateenkaarilippu ei ole enää yhteenkuuluvuuden ja monimuotoisen yhteiskunnan symboli. Se ei kelpaa uniikeille lumihiutaleille, joille täytyy olla HEIDÄN OMA lippunsa, joka ei kuulu muille. Liberaaliudenkin täytyy nähtävästi uudistua, ja koska "tasavertaiset ihmisoikeudet kaikille" on jo aika kulunut mantra, niin nyt tarvitaan uusi agenda! Mulle mun oikeudet ja sulle sun tai jotain sinne päin, ollaanhan me niin erilaisia muutenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käytit sitten ihan tosissas sanaa "transu"? Vau.

   Poista
  2. Tämä tämä tämä tämä!

   Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  4. Tää sun kommentti ei nyt oikeastaan kyllä auttanut asiaa yhtään, oikeastaan päinvastoin. Surullinen ihminen, kertakaikkiaan.

   Poista
  5. Blogistin olisi kannattanut lukea Suxesin julkilausuma ajatuksella ja neutraalisti, siinähän on lähinnä käytännöllinen näkökanta, ja maailmaa ymmärtävää kritiikkiä sen suhteen, että enemmistön mielipiteiden muokkaamiseen tarkoitettua tapahtumaa (mielenosoitus) ei tulisi rakentaa muutaman järkkärin henkilökohtaisten mieltymysten mukaisiksi.

   Poista
 6. Sitä kyllä ihmettelen, että mistä on lähtenyt liikkeelle tämä käsitys, jota toistetaan jotakuinkin kaikissa LGBT-aiheisissa postauksissa joita saa lukea: "Stonewalilla olivat nimenomaan rodullistetut transnaiset", tai miten lause milloinkin on muotoiltu. Stonewallin keskiössä olivat eri etnisiä taustoja edustavat homot ja lesbot, joiden joukossa oli myös drag queeneja. Ehkä näistä drag queeneista osa olisi vuonna 2017 hakeutunut sukupuolenkorjaukseen, mutta Stonewallin mellakoihin liittyen haastatellut drag queenit kutsuivat itseään (homo)miehiksi.

  Helsinki Pridessa tuli aika sama fiilis, kuin Suxesin julkilausumassa: Gay Pridesta ollaan tultu Trans Prideen. Jos viisi vuotta sitten ohjelmassa huomioitiin homomiehet ja sitten oli naisten bileet ja transpiknik, niin tänä vuonna oli ohjelmaa homomiehille ja sukupuolivähemmistöjen edustajille. Missä ovat lesbo ja binaisille suunnatut aktiviteetit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä! Storme DeLarverieta, erittäin kovaa ja upeaa lesbonaista, ei saa pyyhkiä historiasta.

   Tietenkään lesboja ei tän queerporukan mielestä tarvitse muistaa eikä heille varsinkaan pidä olla mitään naisille suunnattua ohjelmaa, sehän olisi syrjivää transihmisiä kohtaan. Vaginafetisismi pitää kitkeä yhteiskunnasta.

   Poista
  2. Tietenkin siellä ovat mellakoineet kaikki, mutta aika olennaista ja kuvaavaa kuitenkin on, että mitä etnistä ryhmää ja sukupuolta halutaan historiaa muistellessa ja nykypäivää ja tulevaa rakentaessa tuoda esiin. Kyllä valkoinen cis-mies tuodaan kovin mielellään esille ensimmäisenä, helposti unohtuvat niin transihmiset kuin lesbotkin.

   Mun mielestä painotuksen siirtymä seksuaalisuudesta sukupuoleen on sekä oikea että täysin looginen. Seksuaalivähemmistöjä koskevat lait on saatu muutettua, asenteisiin vaikuttamista ei ole kukaan lopettanut. Translaki sen sijaan vaatii muutoksen, ja se muutos ei nähtävästikään tule helposti, vaan vaatii kovasti työtä.

   Poista
  3. Lesbot ja ylipäätään naiset ovat jo kauan olleet unohdettu ryhmä sateenkaaripiireissä. Paitsi jos olet transnainen.

   Poista
 7. Ei ollut vain "mellakoineet kaikki" vaan DeLarverie aloitti koko mellakan. Hän löi ensimmäisenä. Marsha P Johnson ei edes identifioitunut transnaiseksi eikä ollut paikalla mellakan alkaessa.

  VastaaPoista
 8. "Tietenkään lesboja ei tän queerporukan mielestä tarvitse muistaa eikä heille varsinkaan pidä olla mitään naisille suunnattua ohjelmaa, sehän olisi syrjivää transihmisiä kohtaan."

  Ainoastaan silloin jos lesbot transnaiset eivät saisi osallistua.

  Nämä kommentit kertovat sen miksi itse en osallistu prideen. Minä olen siellä vain joku trans, seksuaalisuutta ja sukupuolta minulla ei ole. Ja minä olen todella väsynyt olemaan sitä.

  VastaaPoista