Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Pervojen ja kodittomien asialla – puhun, koska asiani ovat liian hyvin

Pinkkipesun kritisoiminen on turhaa mielensäpahoittamista ja Pride-kulkue on pervojen provosoiva karnevaali – siinä Helsinki Pride 2019 -...


Pinkkipesun kritisoiminen on turhaa mielensäpahoittamista ja Pride-kulkue on pervojen provosoiva karnevaali – siinä Helsinki Pride 2019 -viikon keskeisimmät puheenaiheet.

Aiempi postaukseni pinkkipesusta on herättänyt keskustelua. Olen tottunut about kaikenlaisiin kommentteihin internetissä, enkä ota ihmisten lyhytnäköisyyttä henkilökohtaisesti, mutta nyt on vähän puututtava. Moni suhtautui asiaan niin, että minun asiani ovat ilmeisesti jopa liian hyvin, kun on varaa valittaa tällaisista asioista. Kyllä, juuri tästä on kyse. Asiani todellakin ovat hyvin, sillä voin ja jopa pitää puuttua Espritin pinkkipesun kaltaiseen toimintaan.
Esprit pinkkipesuine ja olemattomine hyväntekeväisyyksineen ei vaikuta suoraan minuun. Toisin kuitenkin on niillä Yhdysvaltojen kodittomilla sateenkaarinuorilla, joiden kustannuksella Esprit itseään pinkkipesee ja esiintyy suurena hyväntekijänä. Heillä sen sijaan ei ole mahdollisuutta tai ääntä tuoda tätä jalkoihin polkemista esiin.

Kertauksena vielä: Esprit juhlii näyttävästi, valtavan suuresti lanseeratulla Pride-mallistollaan Priden 50 vuotista historiaa, rakkautta ja LHBTI-yhteisöä. Tästä kaikesta Esprit armollisuudessaan lahjoittaa yhdysvaltalaisille kodittomille sateenkaarinuorille 12 500 ruoka-annosta. Kaksitoistatuhatta ruoka-annosta kuulostaa toki äkkiseltään paljolta, aikamoinen keko ruokaa. Mutta mietitäänpä ihan sekunnin tarkemmin: Yhdysvallat on valtava alue. Yhdysvalloissa 4,2 miljoonaa nuorta kokee asunnottomuuden joka vuosi. Heistä jopa 40% kuuluu seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin - siis lähes puolet. Tästä jokainen voi jo arvailla, mikä merkitys 12 500 ruoka-annoksella on miljoonien ihmisten kodittomuuteen. Silti Esprit esittää välittävänsä ja auttavansa, tällä viikolla somekanaviini ilmestyi vieläpä #espritcares -hashtag. Esprit välittää – noin 0,7% voimalla!

En väitä tai tarkoita, että Espritin pitäisi pelastaa kaikki Amerikan kodittomat. Ei tietenkään. Laadultaan ja kooltaan epämääräinen ruoka-annoslahjoitus on kuitenkin täysin alimitoitettu ja olematon. Kohtuullisempaa (ja todennäköisesti aivan mahdollista) olisi lahjoittaa esimerkiksi ruoka-annos jokaista myytyä Pride-tuotetta kohti. Tai sitten toimia, kuten järkevät tahot toimivat: lahjoittaa tietty prosentti myyntihinnasta hyväntekeväisyyteen.


Se pinkkipesusta! Siirrytään persuihin ja kuuluisaan tolkun ääneen! Facebookissa on levinnyt erään perussuomalaisten nuoren kirjoitus siitä, miten hän on ennen kannattanut Prideä, mutta nyt on menty liian pitkälle. Kuvaan on liitetty epämääräisistä lähteistä napattuja kuvia: sateenkaarisiivissä ja nahka-harness-asussa esiintyvä mies sekä myöhemmin vielä kuva kieltämättä eeppisestä dildo-asusta. Kuvassa toinen mies on pukeutunut dildoista tehtyyn haalariin. Näiden kuvien annetaan ymmärtää olevan Helsinki Pridestä, joka karnevalistisuudessaan on täynnä kaulapantoja, harnesseja, eläinasuja ja dildoja. Todellisuudessa kumpikaan kuva ei ole Helsinki Pridestä, ainakaan dildoasukuva ei ole Pride-tapahtumasta ylipäätään. Viesti on se, että pitäisi olla vähemmän ja tavallisempaa, tyrkytetään liikaa, ollaan liian näkyviä, värikkäitä ja kaupallisia. Homoviha lisääntyy, kun karnevaali on liian näyttävä. Toisin sanoen valtaväestö ei tykkää, jos ette ole kunnolla ja toimi kuten me. Fun fact: Priden tarkoitus ei ole koskaan ollut, että sateenkaarijengi alkaisi toimia kuten heterot. Koska seksuaalivähemmistöt eivät ole heteroita.

Tähän aivan klassiseen homo- ja transfobiseen kampanjaan ja sen masinointiin ovat valitettavasti haksahtaneet myös monet sateenkaari-ihmiset. Asiasta kirjoitti ansiokkaasti myös Mari Saario. Aivan kuin huomaamatta ollaan taas tilanteessa, jossa annetaan tyystin ulkopuolelle määrittelyvalta sille, mikä on sopivaa, normaalia, tavallista ja korrektia. Prideä halutaan maalata tarpeettomaksi ja turhaksi ja korostaa sen ylilyövyyttä ja provosoivuutta. Eikä edes lapsia ajatella, kun joku voi nähdä miehen koiraksi pukeutuneena.

Jo järjestyslaki määrittelee sen, mikä julkisella paikalla on sopivaa. Sopivaan kulkuepukeutumiseen ei siis yksinkertaisesti tarvita yhtäkään oikeistolaista ohjeistusta tai vaatimusta.Varsinkaan maassa, jossa perinteenä on juhlia urheilukisavoittoja riehumalla munasillaan kaupungin keskustassa.

Jokainen Helsinki Pridessä käynyt tietää, etteivät väitteet sitä paitsi pidä paikkaansa. Karnevaali on kulkueesta edelleen loppujen lopuksi aika kaukana, provosoivuudesta puhumattakaan. Toki jos haluaa homovihaansa jollain perustella, on Pride tietysti hyvä perustelu. Kun ne homot on näkyvissä.

Ja mitä lapsiin tulee, niin en olisi huolissani: lapset leikkivät eläimiä koko ajan. On vain hyvä muistuttaa, että leikki-ikä on koko ikä. Mutta pidetäänhän koirat kytkettyinä taajamassa.

You Might Also Like

4 kommenttia

 1. Kenen persunuoren ketju kyseessä? Ihan mielenkiinnosta voisin mennä lukemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jätin ihan tarkoituksella linkittämättä ja mainitsematta, ettei suotta saa enempää näkyvyyttä.

   Poista
 2. Sulla oli mahtava meininki ja asenne Pridessä - ja olet paljon pidempi kuin olin kuviesi perusteella kuvitellut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hahaa, kyllähän tota pituutta toki on kertynyt - en vain ole ajatellut, ettei se välittyisi kuvista!

   Poista