Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Tietysti olen ärsyttävä homo

Maanantaina YLE MOT julkaisi Sysmän yhtenäiskoulun rehtori Tuula Vuorisen haastattelun , jossa lauottiin uskomattomuudessaan legendaaris...

Maanantaina YLE MOT julkaisi Sysmän yhtenäiskoulun rehtori Tuula Vuorisen haastattelun, jossa lauottiin uskomattomuudessaan legendaarisia repliikkejä. Olen lukenut näitä viikon mittaan useaan otteeseen uudestaan ja aina purskahtanut epäuskoiseen nauruun. Miten kenelläkään voi käydä mielessä, että tällaisia asioita kannattaa sanoa ääneen – ja vielä toimittajalle?

"Pukeutuminen voi olla tosi hutsahtavaa. Näin ainakin aikuisen silmin liian näyttävää ja paljastavaa. Kaverit voivat ihan oikeasti sanoa, että sähän näytät ihan huoralta. Sehän on tavallaan jo loukkaus. Mutta kun näyttää siltä, rehtori naurahtaa."

"Minusta on aika outoa, että jo 12-vuotiaat rupeavat ilmoittamaan olevansa homoja tai lesboja tai jotakin tällaista. Siihen liittyy hyvin erikoinen pukeutuminen. Se herättää toisissa oppilaissa närkästystä, vihastusta ja ehkä pelkoakin. Sitten he tietysti kohtelevat tätä oppilasta sillä tavoin kuin tuntevat. Sitten tulee kokemus siitä, että kiusataan ja syrjitään, vaikka oppilas tavallaan on itse hakenut sen huomion."

Tällaisten ajatusten ja puheiden julkitulonhan voisi kuvitella kertovan lähestyvästä tuhosta ja maailman pilaantumisesta. Itse ajattelen kuitenkin tämän olevan hyvä merkki: soveltumattomuus alalle tai kyseenalaiset arvot tulevat nykyisin esiin. Ennen eivät tulleet. Näin maailma muuttuu ehkä hiljalleen paremmaksi, eivätkä ammattikasvattajiksi kyvyttömät ihmiset pääse virkoihin. Vaikka ei tämä silti hyvältä tunnu.

Tulen surulliseksi, kuinka vähän ymmärrystä ja tukea on jo muutenkin heikommassa asemassa oleville vähemmistönuorille tarjolla. Sitten rehtori, joka on paitsi auktoriteetti ja johtaja, mutta myös esikuva ja aikuinen, puhuu noin. Antaa syyn ja luvan kiusata. Mitäs olet 12-vuotias homo.


Olisit vähemmän sinä itse ja enemmän mitä muut tahtoo.

Sillä olenhan itsekin ollut hyvin erikoisesti pukeutuva ja ärsyttävä pikkuhomo. Nykyisin saatan pukeutua niin, että Tuula Vuorinen pitäisi minua luultavasti hutsahtavana. Teini-ikäisen homoutta korostava erikoinen pukeutuminen lienee aika tavallista ja luonnollista: kun identiteetti muodostuu, sen rakennusaineeksi tarttuu ympäristön tarjoamia ulkoisia merkkejä. Niillä kertoo sekä itselleen että muille, kuka on. Identiteetti ja lopullinen minä löytyy kokeilujen kautta – itse olen esimerkiksi yläastevuosien jälkeen luopunut huulikiillosta. Voi antaa vihjeitä ja viestejä sanomatta kuitenkaan mitään. Toisaalta seksuaalisuudestaan tekee helposti suojamuurin ja vastahyökkäyksen. Jos seurauksena on vain närkästystä ja vihaa, on helpompaa tehdä kaikki heti selväksi eikä antaa yhtään periksi. Ei tule sitten myöhemmin kenellekään yllätyksenä tai pettymyksenä. Vahvan muurin takana on helpompi olla heikko. Provosoiva olemus ei ole kiusaamisen syy, vaan seuraus. Kiusaaminen ei lopu, vaikka kuinka yrittäisin olla pieni, näkymätön ja tosi tavallinen. Lopputulos on sama, teki itse mitä hyvänsä.

Muistan itse tavallaan voimautuneeni yläasteikäisenä juuri siitä. Miksi olla hankala, kun voi samalla vaivalla olla täysin mahdoton? Laitoin tukkaa enemmän takkuun, paksumman meikkivoidekerroksen ja leveämmät lahkeet. Samaa taistelua itseni ja maailman kanssa käyn edelleen. Tietysti halusin ja haluan, että kaikki pitäisivät minusta. Samaan aikaan tiesin ja tiedän, ettei niin tule tapahtumaan. Vaikka halusin ja haluaisin miellyttää kaikkia, tiesin ja tiedän samaan aikaan, ettei niin tule tapahtumaan. Minä en ole täällä miellyttämässä muita.

Pitää ottaa se tila, minkä tarvitsee. Ei sitä, minkä saa. Pitää olla sitä mitä itse tahtoo, ei sitä, mihin muut ja sysmäläinen rehtori antavat luvan. Vihalla ja närkästyksellä suhtautuville ihmisille ei pidä antaa vaikutusvaltaa omaan elämään.

Juuri siksi aion olla ärsyttävästi homo jatkossakin.


You Might Also Like

12 kommenttia

 1. Ihan mielettömän hyvä kirjoitus Eino - arvostan! <3

  VastaaPoista
 2. Just näin! Tässä viikon aikana olen miettinyt myös tuota lausuntoa, että eivät heterot tuo seksuaalisuuttaan niin vahvasti esille. Mitäs ne välitunneilla tapahtuneet toistensa syömiskihtaukset sitten on olleet lopulta? Ihme lausuntoja kaiken kaikkiaan.

  VastaaPoista
 3. Kiitos sinulle. Kaikkein tärkeintä on saada rakastaa ja tulla rakastetuksi. Live and let live!

  VastaaPoista
 4. Olet ihana! Tämä on tärkeä kirjoitus!

  VastaaPoista
 5. Onko mitään hajua, onko Sysmässä edes harkittu tuon rehtorin hyllyttämistä / irtisanomista? Ei kyllä mielestäni voi tehdä tuollaista työtä, jos maailmankuva on noin vääristynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole mitään käsitystä, mutta tosiaan hyvin vaikea ymmärtää, miten tämän jälkeen voi hoitaa työtään uskottavasti.

   Poista
 6. Tuon rehtorin kommentit olivat kyllä jotain aivan käsittämätöntä. Miten joku voi nykyaikana vielä ajatella noin, saati huudella ajatuksiaan ääneen. Ihana Eino, ole todellakin oikein kovin ärsyttävästi homo myös jatkossa <3

  VastaaPoista
 7. Miksei porukka tajua että kaikenlainen "tarviiko sitä homoutta mainostaa" kommentointi on sitä aitoa ja alkuperäistä *drumroll* homofobiaa? Sit kun koittaa se päivä ettei me tarvita Pridea niin katotaan uuestaan. Stay strong and stay gay <3

  VastaaPoista
 8. Se erikoinen pukeutuminen tulee teini-iässä eteen monilla, vaikket olisikaan homo. Itse ainakin aloin pukeutua kummallisesti verrattuna enemmistöön ja ilmensin sillä juuri minuuttani, sitä, mikä tekee minusta uniikin. Ja varmasti "yllytin" ihmisiä kiusaamaan minua :)

  VastaaPoista