Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Lokeille omat bajamajat ja muita kiertotaloushaaveita

Kaupallinen yhteistyö: Gasum & Suomen Blogimedia Tiistaina vietettiin tosiaankin Helsinki-päivää! Helsinki-postaukseni lisäksi ...


Kaupallinen yhteistyö: Gasum & Suomen Blogimedia


Tiistaina vietettiin tosiaankin Helsinki-päivää! Helsinki-postaukseni lisäksi juhlin päivää missäs muuallakaan kuin Radio Suomipopin Helsinki-päivän konsertissa. Tapahtuma on vuodesta toiseen kiva perinne: teininä katsoin sitä usein televisiosta, vähän isompana olin muutaman kerran paikan päälläkin. Viime vuosina olen ollut välillä konsertissa kuvaamassa, viime kesänä taas ulkoilutin konsertissa ensimmäistä kertaa uusia paljettihousujani ja näin Kaija Koon ihanan paluukeikan.

Tänä vuonna konsertilla oli elävän musiikin lisäksi arkipäiväinen ja tärkeä opetus:

Opin valtavasti biokaasusta, kiertotaloudesta ja sen, että nyt oikeesti Eino lajittelet sen biojätteen.

Tutustuin nimittäin Helsinki-päivän konsertissa mukana olleen Gasumin pisteellä biokaasuun ja kiertotalouteen! Gasum on pohjoismaiden johtava biokaasun tarjoaja ja suomalainen kaasualan asiantuntija. Gasum jalostaa biokaasua Suomessa ja Ruotsissa sekä toimittaa biokaasua energiantuotantoon, teollisuudelle, kotitalouksille ja maa- ja meriliikenteelle.


Tuntuu hölmöltä, kuinka vähän olen aiheesta tiennyt. Olen tietysti tiennyt, että on olemassa biokaasua ja kaasuautoja, ja että ne ovat hyvä asia. Mutta biokaasu on itsessään ollut itselleni vähän kuin sähkö: jostain se tulee, ja otan sitä pistorasiasta. Biokaasun tapauksessa kotitalouksien, maatalouden ja teollisuuden biojätteet ja lietteet jalostetaan biokaasuksi biokaasulaitoksissa ympäri Suomen. jota voidaan käyttää paitsi kaasuautojen polttoaineena, myös jälleen elintarviketeollisuuden tuotantoprosesseissa. Toisen jäte on siis aina toisen raaka-ainetta. Biokaasua tuotettaessa mitään ei myöskään jätetä käyttämättä: sivutuotteena syntyvä orgaaninen aines on hyvin ravinteikasta, ja aines jatkaakin matkaansa esimerkiksi lannoitteeksi. Kiertotalouden myötä entistä suurempi osa ihmisten toiminnasta tulee olemaan kestävää ja ympäristöystävällistä.
 

Nyt tiedän myös, että esimerkiksi Helsinki-päivän konsertin biojätteistä ja bajamajojen jätöksistä tuotetaan kotimaista energiaa, eli biokaasua. Biokaasua taas voidaan  käyttää autojen polttoaineen lisäksi teollisuuden energiana: biokaasulla valmistetaan esimerkiksi Pirkka-jäätelöitä, HoviRuuan kasvispiirakat eli vihikset (!!!) sekä pannaan Bryggeri Helsingin oluet. Käytännössä siis lajittelemalla biojätteet ja asioimalla bajamajassa varmistat, että evästä ja olutta on tarjolla seuraavillakin festareilla. Tätä ihmeellistä ketjua kutsutaan kiertotaloudeksi – jotenkin uskomaton ajatus, mutta yksilötasolla niin pienillä arkipäiväisillä teoilla saavutettavissa. Hauskojen festarirymyämisten lomassa voi siis luoda myös puhtaampaa huomista. Hyvä kiertoon ja jätteet vain oikeisiin astioihin, niin homma pyörii hienosti.

Helsinki-päivässä kyllä huomasin, että biokaasua voitaisi todella tuottaa paljon enemmänkin. Tällä hetkellä biokaasun tuotantopotentiaalista (noin 10 TWh vuodessa) on hyödynnetty vain nelisen prosenttia. Paljon enemmänkin voisi! Konserttialueen yläpuolella syöksähteleviä (ja kakkivia) lokkeja katsellessani mietinkin, kuinka hyvä olisi saada esimerkiksi lokit käyttämään bajamajaa. Ihmiset olisivat turvassa, ja lisää biokaasun tuotantomateriaalia kirjaimellisesti sataisi! Luulen tosin, että sukupuolettomuudestaan huolimatta bajamajat ovat vähän lajirajoittuneita. Lokeille pitäisi siis innovoida omat bajamaja-tilat. Ehkä alan syksyllä tehdä omaa lintutiedettä ja suunnittelen lokeille omat saniteettitilat.


Yllättävän hyvin muuten sopi festaritunnelmiinkin tällainen ympäristöön ja tulevaisuuteen liittyvä asiatieto! Kuten sanottu, niin biokaasu oli itselleni kokonaisuutena hyvin vieras. Yllättävän nopeasti tiedon pystyi päällisin puolin omaksumaan festaritunnelmissakin. Ajatustyötäni ehkä ihan hiukan häiritsi, kuin biokaasua pohtiessani Elastinen laulaa hohotteli taustalla Nauravaa kulkuria. Myöhemmin fiilistelin banaania (kuori on oivallista biojätettä, siis hyvä eväsvalinta) syödessäni Jenni Vartiaista. Keikan aloittaneen Turvasana-biisin kohdalla mietin vastauksia Jennin hei mikä on sun turvasana hei -hokemalle. Ajattelin ehdottaa ainakin biokaasua, bajamajaa ja kiertotaloutta.

Noin muuten joudun itse tunnustamaan, että olen ollut kotioloissa kiusallisen laiska juuri biojätteen lajittelussa: jätettä tuntuu syntyvän niin vähän, että on ollut turhauttavaa säilöä sille omaa jätepussiaan. Nyt siihen on kuitenkin tullut muutos, ja muutaman päivän lajittelun jälkeen olen  tajunnut, että nimenomaan pienen määrän lajittelu on oikeastaan hyvinkin yksinkertainen toimenpide. Nahistuneet salaatinnaatit ja banaaninkuoret pussiin ja pussi biojätteeseen. Ei ole paljoa vaadittu. Minä pystyn siihen kyllä – niin kotona kuin kesätapahtumissakin.


Gasum jatkaa kesäfestaritunnelmissa vielä Oulun Suomipop Festareilla 12.-14.7.  ja arpoo tapahtumaan myös lippuja! Jaa omat arjen ekotekosi Instagramissa hashtagilla #SuomiPoop ja tägää mukaan @Gasumoy ja voit voittaa VIP-liput itsellesi ja kaverillesi Oulun Suomipop Festareille. 
Kilpailu päättyy 24.6.2018 ja on avoin kaikille yli 18-vuotiaille. 


Kuvat minusta: Joanna Suomalainen

You Might Also Like

0 kommenttia