Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Poliisin ja ministerien pinkkipesussa loppuisi Fairykin kesken

Poliisi osallistuu tänä vuonna ensimmäistä kertaa virkapuvuissa Helsinki Prideen . Poliisi on mukana yhdenvertaisuusvaltuutetun järjestämäss...

Poliisi osallistuu tänä vuonna ensimmäistä kertaa virkapuvuissa Helsinki Prideen. Poliisi on mukana yhdenvertaisuusvaltuutetun järjestämässä viranomaisrekassa sekä tavattavissa myös puistojuhlassa viranomaisten yhteisessä neuvontapisteessä.

Osallistumisellaan Poliisi haluaa kertoa kantavansa huolta myös seksuaalivähemmistöihin kohdistuvista viharikoksista. Vihapuhetta ei tule sietää ja rikoksista tulee aina ilmoittaa. Viharikosten tunnistamiseen ja torjumiseen on Ylen uutisen mukaan myös satsattu, oli kyseessä sitten etnisyyteen tai seksuaalisuuteen liittyvä viharikos.

Maailman metropoleissa poliisi ja muut viranomaiset ovat näkyneet Pride-kulkueissa jo kauan. Osallistuminen on tavallaan itsestäänselvää, eikä sitä kyseenalaisteta tai mietitä sen kummemmin. Samaa olen toivonut ja odottanut myös Suomen Prideille jo pitkään. Tänä vuonna Poliisi on viimein mukana ja se on tavallaan hienoa. Näkymisen ja puheen lisäksi vaadin kuitenkin konkreettista toimintaa. Kuulun itse niihin ihmisiin, jotka ovat luottaneet ja uskoneet poliisiin, ja sitten yhtäkkiä humpsis muutamassa vuodessa poliisin oma toiminta on johtanut siihen, että luottamus on romahtanut. Enkä ole fiilikseni kanssa yksin. Se luottamus olisi kuitenkin hyvä palauttaa.

Kauas on tietenkin tultu Stonewallin mellakoista, joista koko Pride-liike on syntynyt ja jotka syntyivät nimenomaan poliisiväkivallan seurauksena. Rasismia rehottavan Facebook-ryhmän jälkeen pelkkä kulkuenäyttäytyminen tuntuu ja näyttää kuitenkin pinnalliselta, vaikka uskonkin, että ajatus Pridessä näkymisestä onkin vilpitön. Liikaa on kuitenkin esimerkkejä siitä, kuinka poliisi on viharikosten kanssa joko kyvytön tai haluton toimimaan.

Pelkkä näkyminen Pridessä on pelkkää pinkkipesua: pinnallista ja retoriikan tasolla toimivaa imagonkiillotusta, joka ei johda mihinkään. Jos omat resurssit eivät riitä huomaamaan, mistä toiminnan voisi aloittaa, niin vinkkinä mainittakoon, että eräskin rasistinen ja väkivaltainen, kuukausia Rautatientorilla mieltäänosoittanut ryhmä suunnittelee ihan julkisesti iskua Helsinki Prideen.


Kärjistetysti tilanteesta voi löytää mustan huumorin värittämää hyvääkin: poliisi on jo valmiiksi rikospaikalla, jos ja kun isku tulee. Isku, jonka tehneen ryhmän toiminnalle olisi voinut ja olisi pitänyt panna stoppi jo kuukausia sitten.

Samaan käsittämättömyyksien sarjaan menee myös tarve saada Juha Sipilä ja Timo Soini mukaan Helsinki Prideen. Luin ensin asialla haaveillen maalailevan kolumnin Hesarista, sitten Nasima Razmyarin twiitin, jossa ministerit kutsuttiin ilon kautta mukaan. Siis mitä helvettiä? Kumpikaan poliitikko, varsinkaan Soini, ei juuri muuta ole tehnytkään kuin ankeuttanut ja kurjistanut vähemmistöjen elämää sekä tarjonnut puolueensa jäsenille eturivin paikat päästä kilpaa laukomaan loukkauksia. Translaki ei ole edennyt ja avioliittolakia vastaankin tehtiin kaikki voitava (Sipilä ei toki sentään pyrkinyt enää torppaamaan läpimennyttä lakia, vaikka alunperin vastaan äänestikin).

Ylipäätään olen pöyristyneenä seurannut sitä tapaa, jolla koko kansa yhtenä rintamana on syleillyt Soinia ja muita Perussuomalaisista irtautuneita persuja. Aivan kuin ihmisten näkemyksissä, toiminnassa ja puheissa ei olisi mitään vikaa, vain puolueen nimi oli ongelma. Kauniit mutta täysin tyhjät puheet ihmisarvosta ja -oikeuksista ovat yhtäkkiä suurta ja ihailtavaa viisautta, kun ne puhutaan uuden nimen alla. Käytännön toimia ei ilmeisesti tarvita. En ole kovin toiveikas, että kauniit puheet johtaisivat minkäänlaiseen muutokseen toiminnassa.

(Olemattoman) muutoksen konkreettiseen näyttämiseen Razmyarkin toivoakseni kutsullaan pyrki. Järjestys on kuitenkin täysin väärä: Prideen ei sovi tulla kiillottamaan imagoaan tyhjänpuhumisen jälkeen. Poliittisen linjan muutos ja esimerkiksi translain reipas edistäminen ja maaliinsa saattaminen ovat tekoja, joita nyt odotetaan – ei tärkeänä kulkueessa näyttäytymistä.

Tervetuloa mukaan Prideille sitten kun sanat ja teot ovat kiistattomasti linjassa.


You Might Also Like

3 kommenttia

 1. Haluan vain näin poliiseja tuntevana ihmisenä sanoa, että yleistät tekstissäsi aika pahasti kyseisen ammatin edustajien arvomaailman. Heistäkin löytyy paljon erilaisia ihmisiä ja kaikki poliisit, joita itse tunnen ovat mielestäni jotain aivan muuta kuin, mitä tietyn fb-ryhmän jotkut keskustelut antavat ymmärtää.
  Ja varmasti on myös poliisin etu, että Pride sujuu ilman turvallisuusongelmia. Ajatteletko, että hyökkäys Pridessa ei kiinnostaisi heitä yhtään?
  Ja muutenkin tuosta luottamuksesta poliisiin: ainakin itse minun on nostettava hattua kaikille poliiseille, sillä he tekevät duunia, joka ei ole sitä helpointa.

  VastaaPoista
 2. Erittäin hyvin ilmaistu. Itsekin oon miettinyt paljon samaa viime aikoina. Kiitos Eino!

  VastaaPoista
 3. Hyvä teksti, varsinkin tuo osuus poliitikoista ja Soinin porukoista!

  VastaaPoista