Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Suxes – Suomen paras baari (vanhentunut tieto)

Postauksen tiedot edustavat aikaa ennen Suxesin transfobisia Turku Pride -julkilausumia . Nykyaikana en enää itse halua käydä Suxesissa (ja ...

Postauksen tiedot edustavat aikaa ennen Suxesin transfobisia Turku Pride -julkilausumia. Nykyaikana en enää itse halua käydä Suxesissa (ja omistajatkin ovat edellä linkitetyn postauksen jälkeen ilmoittaneet boikotoivansa minua), enkä voi suositella paikkaa enää muillekaan. Aina kysyttäessä parhaita turkulaisia menomestoja, olen liputtanut Suxesin puolesta. Olen raahannut minibussillisen perhebloggareita jatkoille Suxesiin (ja kaikki viihtyivät ja kehuivat paikkaa vuolaasti) ja houkutellut epäluuloiset heterotkin Suxesin hurmattavaksi.

Ja kaikki ovat diganneet.

Viime aikoina Suxesissa on kuitenkin ollut viikonloppuisin vielä tavallistakin kovempi meininki! Epäilen, että asiaan vaikuttavat Turun kaupunginteatterin Tom of Finland -musikaalin näytökset. Musikaali tuo kaupunkiin sateenkaarevia turistiryhmiä pinkkeine rahavirtoineen. Tästä oli taannoin joku Facebook-päivityskin, kuinka monta tonnia ToF-turisteina kaupunkiin tulleiden miesten seurue kaupunkiin laskelmiensa mukaan käytti. Kiinnostaisi tietää, kuinka suuri osa tästä virrasta on virrannut Suxesin kaljahanoista. Ei pidä aliarvioida pinkin rahan voimaa.


Mutta takaisin Suxesiin! Olen käynyt Suxesissa useampana viikonloppuna viime kuukausina ja meininki on ollut jotenkin ihan kreisi. Ensimmäisellä havainnointikerrallani olin jopa vähän hämmentynyt: saavuin seuralaiseni kanssa paikalle kymmenen maissa, ja samalla ovenavauksella baariin virtasi laumoittain hyvännäköistä ja Suxesissa ennennäkemätöntä asiakasvirtaa. Ei tiennyt minne olisi silmänsä laittanut.


Poikkeuksellisen kova on myös Suxesin musiikkilinja. Toinen toistaan parempaa klassikkohomodiskoa. On ollut iltoja, jolloin en ole ehtinyt istumaan ollenkaan, kun biisi toisensa jälkeen on vain ollut pakko jorata ja sitten huomaakin kellon olevan pilkku ja joranneensa kolme tuntia. Uudet hittibiisit limittäytyvät vanhojen klassikoiden joukkoon hyvin varovasti ja harkitusti: Laura Voutilaisen uudet sinkut hyväksyn, Pete Parkkosen Kohta sataa ei ole mielestäni erikoinen biisi vieläkään. Siellä nekin kuitenkin soivat, sulassa sovussa Cyndi Lauperin, Spice Girlsin, Madonnan ja Robinin välissä. Unohtamatta tietenkään musiikista vastaavaa DJ:tä, joka jo itsessään on elämys.

 
Suxes on kokemukseni mukaan myös maailman viimeisiä paikkoja, joissa ihmiset voivat luontevasti tutustua toisiinsa ilman sosiaalista mediaa tai deittisovelluksia. Siis sellaisetkin ihmiset, jotka eivät välttämättä ole supersosiaalisena uimassa liiveihin ensivilkaisulta. Muutenkin kynnys Suxesiin menemiselle on matala sekä konkreettisella että symbolisella tasolla: ei pääsymaksuja, narikoita tai muitakaan ikävyyksiä. Sen kuin astuu sisään, kukaan ei kysele tai ihmettele. Sinne mahtuvat sulavasti kaikki etnisyydet, suuntautumiset, sukupuolet ja ikäryhmät. Suxes on paikka, jota tulen ikävöimään Helsingin baaritarjonnankin syleilyssä. Ja toisaalta paikka, johon on Turun visiiteillä päästävä.

Toivottavaa olisi, että uudet naamat ja uskomaton meininki pysyvät Suxesissa myös Tom of Finland -musikaalin näytöskauden päättyessä. Musikaali jatkaa ohjelmistossa toukokuun alkuun, eli vielä ehtii nauttimaan sekä musikaalista että Suxesin tunnelmasta.

Bar Suxes, Yliopistonkatu 9, Turku. Avoinna ke-su 19-02(-03).

You Might Also Like

2 kommenttia

 1. Nyt tulee niin tyhmä kysymys, etten edes nimellä uskalla julkaista.
  Mitä mieltä yleisimmin (sun kokemuksen mukaan) homot tai muuten sateenkaarikansa on heteroiden tunkemisesta homobaariin? Kun tällai tavis-cis-heteronaisena tuntuu välillä vähän tunkeilevalta ja vähän niinkuin teille luodun turvallisen tilan omimiselta mennä pääosin heteroista koostuvan porukan kanssa sinne. Entinen poikaystäväni jopa suuttui pussailuyrityksestäni Suxesissa käydessä, koska "homot tulee homobaariin, jotta niiden ei tarvis kattella heteropussailua." No, oli toki suhteessa silloin jo vähän muutakin kitkaa, mutta silti. Ei teidän kyllä tarvis.
  Joku voi toki mennä homobaariin pällistelemään ihmisiä kuin nähtävyyksiä. RuPaul itseasiassa kommentoi asiaa (morsiammen) polttareiden pitämisestä homobaarissa just tästä näkökulmasta, mutta en nyt löydä enää linkkiä juttuun, josta sen luin.
  Mutta mitä jos vaan haluaa mennä hyvään baariin tanssimaan? Mitä jos haluaa tukea vapaan ilmapiirin baaria kantamalla kaljarahansa sinne eikä naapurin teinijuottolaan? Ja on aika mukavaa, kun homobaarissa iskemään tulee useimmiten joku kivanoloinen tyttö eikä kaatokännissä oleva mies, joka ei lähde tyttöporukan tuntumasta häiritsemästä oikein millään.

  Tämä tyhmä kysymys siksi, että yritän kovasti kyseenalaistaa omia automaattisia ajatuksiani ja käytäntöjäni, jotta vähentäisin edes jollain tasolla heteronormatiivisuutta ja sukupuolen binääriajattelua. Mietityttää, että milloin tiedostamisesta jne. tulee kulttuurin omimista. "Hei, olen tiedostava ihminen, kun kannan Tom of Finland-kassia, jossa on sateenkaarilippu ja menen homobaariin tanssimaan!!!1111 Näkeehän nyt kaikki, miten tiedostava mä oon!!!11"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Ei oo itseasiassa yhtään tyhmä kysymys, vaan erittäin hyvä! Mulla on tästä aiheesta jopa luonnoksissa yksi postaus työn alla, koska monenlaisia ajatuksia tästä on. Yritän saada sen postauksen julkaistua lähipäivinä (=viikkoina). Mutta kiitos muistutuksesta, tämä on erittäin hyvä pointti.

   Mutta näin ytimekkäästi sanottuna sanoisin, että jos sopeutuu joukkoon, niin tervetuloa ainakin minun puolestani! Sopeutumisella tarkoitan siis vain sitä, ettei koe tarvetta korostaa omaa heterouttaan koko aikaa tai saa kohtausta, jos samaa sukupuolta oleva ihminen lähestyy. Näitäkin on nimittäin nähty.

   Poista