Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Syyllisyydentunne ei kuulu Pridessä edes lihansyöjälle

Ihmisoikeustaisto lienee valmis, kun Pride-tapahtumassa on aikaa taistella siitä mitä syödään. Aistin alkavan somesodan heti eilen, kun nä...

Ihmisoikeustaisto lienee valmis, kun Pride-tapahtumassa on aikaa taistella siitä mitä syödään.

Aistin alkavan somesodan heti eilen, kun näin Turku Priden julkaisun Facebook-tapahtumassa. Imaginaariset varoitusvalot vilkkuivat pääni ympärillä. Mayday, mayday, SOS, apuaa.

"Olemme myyneet ruokakojupaikkoja sillä ehdolla, että myyntiin tulee vain kasvissafkaa, ja että on oltava myös vegaanivaihtoehtoja", kirjoitti Turku Pride.

Väärinkäsitysten välttämiseksi sanon nyt heti, että syön itse ongelmitta ja mielelläni kasvissafkaa. En tarpeeksi usein ja kovin oma-aloitteisesti, mutta syön ja nautin siitä. Tiedostan, että kasvistelua pitää lisätä ja aion lisätäkin. Turku Priden linjaus ruokamyyjien suhteen ei ole ongelma minulle. Arvasin kuitenkin heti, että Turku Priden ilmoituksesta seuraa sanomista. Näen helposti syyt, miksi närää on syntynyt. Moni lihaa syövä ei ajattele olevansa itseasiassa sekasyöjä, joka voi aivan ongelmitta syödä joskus lihattomankin aterian. Olen tottunut syömään lihaa melkein joka aterialla, kommentoi joku. Jos lihattomuudesta ei tehtäisi elitistisesti suurta numeroa, vaan kasvisruoka myytäisi aivan normaalin ruuan tavoin, ei syntyisi luultavasti vastarintaakaan. Sama ongelma näkyi hyvin koulujen kasvisruokapäivä-keskustelussa. Hirveä vääntö, vaikka kasvisruokaa on taidettu tarjota tähänkin asti ihan vahingossa aina välillä. Pinaattilettuja, anyone? 


Turku Priden slogan ”lupa rakastaa – oikeus olla” tuntuu toki hiukan kiusalliselta nyt. Oikeus olla sekasyöjä tuntuu ainakin vähän kyseenalaiselta. Tuntuu myös kurjalta, että sinänsä asiallisesti asiaa ihmetteleville sekasyöjille tyrkätään vain ehdotus omista eväistä. Luulisi, että kasvissyöjille olisi vuosien varrella tullut tutuksi se, kuinka perseeltä omien eväiden ehdottaminen tuntuu. Vuosien vääryyden kostaminen ns. samalla mitalla nyt on vain typerää, eikä varmasti houkuttele ketään kokeilemaan kasvisruokaa. Jota muuten kannattaa testata. Suosittelen lämpimästi esimerkiksi VG Wokia. Silminnäkijähavaintojen mukaan VG Wokissa käy säännöllisesti syömässä jopa rekkakuskeja. Siis sellaisia karskeja isoja heteromies-oletettuja, joita näkee yleensä huoltoasemien seisovissa pöydissä. VG Wokissa siis voi ainakin käydä, vaikka ennemmin leikkisi heteroa kuin olisi vegaani.

Turku Pride päätti keskustelun eilen itse ihan fiksusti siihen, ettei ruokamyyjägatesta pidä tehdä tasa-arvokysymystä, koska se olisi loukkaus Priden arvoja kohtaan. Juurikin näin. Toisaalta koko keskustelun aloittaminen tuntuu hassulta. Maailma kun ei ole vielä ihan niin valmis aika täydellisessä Turussakaan, etteikö jotain puhetta Priden alkuperäisajatukseen liittyen olisi voinut löytää. Toisaalta esimerkiksi sateenkaariperheet tai trans-ihmiset tuntuvat paljon raikkaammalta puheenaiheelta kun väännetään välillä jostain muusta. Kuten eräs suuri ajattelija (minä) on joskus sanonut: ruokalan kautta on hyvä lähteä minne vain, niin sotaan kuin synnyttämäänkin.

Musta on hienoa, että Turku Pridellä on niin selkeät periaatteet kaikessa toiminnassaan, ei pelkästään seksuaalisuuteen ja sukupuoleen liittyvissä asioissa. Ruokavalion eettisyydestä puhuttaessa päädytään kuitenkin nopeasti siihen, että syyllistetään tai koetaan syyllisyyttä.

Eikä syyllisyys ole se tunne, jota kuuluu Pridessä kenenkään tuntea. Kenenkään. Edes lihansyöjän.


Turku Pride 22.-28. elokuuta 2016 Turussa. Lisäinfoa ja ohjelma www.turkupride.fi.

Kuvituksena jääkaapista löytyneitä kasviksia. Houkutteleva esillepano on kuulemma tärkeä osa ruokakokemusta, joten harjoittelin sitä.

You Might Also Like

3 kommenttia

  1. "Turku Priden slogan ”lupa rakastaa – oikeus olla” tuntuu toki hiukan kiusalliselta nyt."

    No tokkopa sinne nyt mitään "aito avioliitto"-kojujakaan on hyväksytty. Eikö koko Pride perustu sille, ettei liikaa murehdita vanhakantaisesti ajattelevien puolesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei olekaan, kojujen suhteen on Turku Pridessä oltu hyvin tarkkoja. Aito avioliitto -koju nyt on yksiselitteisesti Priden ideaa vastaan, liharuokaa myyvä ravintolayrittäjä ei.

      Pride noin muuten perustuu ymmärtääkseni ihmisten yhdenvertaisuudelle.

      Poista
  2. Mutta kuten itse sanoit, sekasyöjä toki voi syödä lihattomankin aterian kerran elämässään. Tuntuu vähän hassulta et lihavaihtoehdon puuttuminen muka syrjisi, tai tekisi lihansyöjästä eriarvoisen. syyllisyydentunteella on musta myös outoa perustella asioita. Jos jollekin tulee lihansyönnistä huono omatunto niin se on varmasti tullakseen vaikka lihavaihtoehto olisikin saatavilla.
    Myöskin Tää ajatus kasvissyöjien kostosta lihansyöjille on aika absurdi! Ehkä se nyt vaan ei oo niin iso juttu jos KERRAN ei ole lihavaihtoehtoa saatavilla?

    VastaaPoista