Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Perinnesäätiö yritti kieltää homoudesta puhumisen

Nautelankoski-säätiön kieltoyritykset Gaykätkö-projektia kohtaan osoittaa, että tasa-arvossa on vielä tekemistä. Sananvapaudestakin voi ehkä...

Nautelankoski-säätiön kieltoyritykset Gaykätkö-projektia kohtaan osoittaa, että tasa-arvossa on vielä tekemistä. Sananvapaudestakin voi ehkä vähän huolestua.

Kirjoitin teille jo aiemmin keväällä Kalle Hammin ja Dzamil Kamangerin Gaykätkö -taideprojektista, jota olin itsekin mukana suunnittelemassa. Lyhyesti Gaykätköissä on kyse siis geokätköistä, jotka käsittelevät Turun seudun sateenkaarihistoriaa. Hieno projekti.

Projekti on nyt loppusuoralla ja se julkistetaan torstaina. Projektin aikana tuli taas hienosti selväksi, kuinka maailma ei tasa-arvokysymystenkään kohdalla ole Suomessakaan valmis. Sananvapauttakin voi ehkä hiukan miettiä.

Yhtä gaykätköä suunniteltiin sijoitettavaksi Lauri Nautelan museolle Lietoon. Kerrottakoon tässä kohtaa, että Lauri Nautela (1914-1998) oli Nautelan kartanon omistajien ottopoika, kartanon perijä, harrastaja-arkeologi sekä keräilijä. Tämän lisäksi Nautela oli myös yksi noin tuhannesta miehestä, jotka tuomittiin vanhan seksuaalirikoslain aikana haureudesta toisen samaa sukupuolta olevan kanssa. Tuomiona oli neljän vuoden ehdoton vankeus. Tämä kaikki on siis yleisesti tiedossa, ja lisää on luettavissa esimerkiksi Sateenkaari-Suomi -kirjasta.

Nautelankoski-säätiön hallitus oli kuitenkin Nautela-kätköstä toista mieltä. Aluksi projektia kuulemma myötäiltiin ja säätiön kerrottiin olevan hyvin avoin näissä asioissa. Hyvälle avoimuudelle kuitenkin tapahtui jotain, sillä projektin edetessä säätiön hallitus kielsi sijoittamasta kätköä museon alueelle (mihin heillä toki oikeus onkin). Sen lisäksi gaykätkö-työryhmä sai myös ilmoituksen, jonka mukaan Lauri Nautelaa ei muutenkaan saa millään tavalla käyttää osana gaykätköjä.

Tällainen historian muuntelu ja peittely on ihan vain vähän arveluttavaa säätiöltä, jonka tehtävänä on esimerkiksi harjoittaa kulttuuriperinteen tallennusta ja tiedonvälitystä. Että eipä sillä niin väliä, onko välitetty tieto ihan oikeaa, kunhan imago on hyvä. Luojan kiitos kätkötiimissä ymmärrettiin pitää Nautela mukana kätköissä. Mitään järkiperustetta tai syytä kiellolle, tai varsinkaan sen noudattamiselle, ei ole.

Voi hölmöä Nautelankoski-säätiön hallitusta. Kuinkakohan monta uutta Lauri Nautelan homouden ihmettelijää tämän myötä tulee? Pitäisikö järjestää hlbti-retki Lauri Nautelan museoon?

Gaykätkö -projekti julkistetaan huomenna torstaina 28.4., Turun seudulle sijoitettuja kätköjä voi etsiä 5.6. saakka. Lisätietoa teoksesta löytyy Facebookista.  

You Might Also Like

0 kommenttia