Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Hurmaava ja helppo sunnuntailounas: yhden padan pasta kera kolmekymppisiään juhlivan viinin

Kaupallinen yhteistyö: Juomavinkki.fi & Gato Negro   Lokakuu. Kaltaiseni kesän lapsenkin on myönnettävä, että syksy on täällä. Se saatt...

Kaupallinen yhteistyö: Juomavinkki.fi & Gato Negro

 

Lokakuu. Kaltaiseni kesän lapsenkin on myönnettävä, että syksy on täällä. Se saattaa hetken surettaa, mutta kääntyy pian voitoksi, kun muistaa syksyn parhaat puolet.


Syksyllä alkaa nimittäin punaviinikausi. Todellisuudessahan mitä vain viinejä voi juoda koska vain, mutta itse huomaan syksyisin hakeutuvani punaviinien pariin. Niiden kanssa sopivat mainiosti toiset suuret suosikkini, tomaattisen täyteläiset padat ja etenkin tuhdit ja lämmittävät pastat. 


Pastan ohella syysiltojani lämmittää tänä syksynä Gato Negro Red Blend. Gato Negro on jo pitkään ollut suomalaisten suosikkiviini, ja nyt valikoimista ihan lähikaupoistakin löytyy tämä 5,5-prosenttinen miedompi versio! Gato Negro juhlii juuri nyt kolmeakymmentä vuottaan Suomessa, olemme siis Gato Negron kanssa ikätovereita!  On muuten ihanaa olla kolmekymppinen. 


Yksi suosikkipastoistani on legendaarinen yhden padan pasta. Erilaiset pastakokkailut ovat bravuurini ja syksyn tullen pääsen taas jo vuosikymmenen verran luottoresepteihini kuuluneen, legendaarisen yhden padan pastan pariin. Yhden padan pastan konseptin on alunperin kehittänyt Martha Stewart, mutta itse en käytä nykyisin enää mitään tarkkoja reseptiä: pataan voi heitellä yrttejä ja aineksia oman mielensä mukaan. Se elää myös hyvin joustavasti ruokakomeron sisällön mukaan ja yhden padan pasta onkin ruokahävikin torjunnassa korvaamaton apu. Nahistuvat parsakaalit, kaappiin unohtuneet kikherneet, tomaatit, oliivit, ketsuppipullon pohjat – yhden padan pasta rakastaa niitä kaikkia! Myös kaltaiselleni tiskien vihaajalle yhden padan pasta on taivaanlahja. Ei kattiloita, pannuja, lastoja ja kulhoja tiskialtaan täytteenä, vain yksi kattila! Kaiken lisäksi resepti on vieläpä helppo ja nopea. 


Yhden padan pastaa on näppärä tehdä kerralla suurempikin satsi: vain kattilan tilavuus on rajana! Itse kutsuin joukon ystäviä sunnuntailounaalle pastaa aterioimaan. Suosittelen sunnuntailounaita kaikille! Moni kärvistelee sunnuntait alkavaa viikkoa hermoillen, mutta sunnuntailounaalla tämän kaiken voi unohtaa: ympärille ystävät tai muut läheiset, helppoa mutta hyvää ruokaa ja lasi viiniä. Huolet kaikkoavat, ja lounasaikaan tapaamalla ilta jää vielä tulevaan viikkoon valmistautumiseen. 


Kuvittelin, että tein lounasvieraille niin suuren satsin, että siitä jäisi jäljelle vielä parin päivän lounaatkin. Eikä ainakaan loppuisi kesken! Todellisuudessa suuresta padasta jäi jäljelle vain pieni iltapala-annos minulle ja poikaystävälleni. Se ei kuitenkaan haittaa, sillä tärkeintä on iloinen ruokahetki hyvässä seurassa – ja tyhjä patahan on tunnetusti paras kiitos kokille. Joka tapauksessa yhden padan pasta on erinomainen idea suurille perheille tai heille, jotka haluavat tehdä ruokaa useammaksi päiväksi kerrallaan. 


Tämä pata syntyy helposti niin lihallisena kuin vegaanisenakin, aineksia muuttamalla. Itse olen sekasyöjä, mutta tähtään siihen, että syön usein myös vegaanisesti. Tällä kertaa sunnuntaiseen lounaspöytään asettui useampikin vegaani, joten vegaaninen lounas oli luonteva toteuttaa. Korvasin siis jauhelihan kasvisjauhiksella. Päältä ei tarvinnut veganisoinnin vuoksi jättää pois kuin parmesaani, ja sitä toisaalta halukkaiden on helppo lisätä lautaselleen niin halutessaan. 


 

Olen tunnetusti suuri viinin ystävä ja nämä miedommat, ruokakaupoistakin löytyvät viinit ovat olleet itselleni todella ilahduttava löytö. Olen istunut niiden virvoittamana iltaa useampaankin otteeseen ja huomannut viihtyväni mainiosti. On hauskaa, miten voi ajatella juoneensa pullon ja viettäneensä koko illan, mutta alkoholimäärä vastaa kuitenkin vain paria mietoa alkoholiannosta. Puhumattakaan siitä, miten helppo ne on napata mukaan: lähikaupan hyllystä (tai jopa kylmäkaapista) piknikille tai saunajuomaksi. Myös hetken mielijohteesta järjestetyille sunnuntailounaille Gato Negro Red Blend on pelastus – alkoholilainsäädäntömme kun tunnetusti tekee sunnuntaiviinin hankinnan välillä hankalaksi. Mieto viini löytyy tosiaankin ruokakauppojen hyllystä ja ajaa tarkkojen makutestieni perusteella asiansa mainiosti. Lorautinpa sitä lasien lisäksi tilkan jopa yhden padan pastaan! Gato Negro Red Blend on mainio pari meheville pataruuille ja lasin lisäksi pataan kaadettuna yhtenevä makumaailma vain korostuu.


Einon yhden padan pasta 

(Reilu annos santsikierroksineen kuudelle nälkäiselle)

 

2pkt spagettia

2pkt kasvisjauhista

2prk tomaattimurskaa 

2 rkl tomaattipyrettä 

Rasia kirsikkatomaatteja

2 kasvisliemikuutiota 

1 prk kivettömiä kalamata-oliiveja 

4 valkosipulin kynttä

1 iso punasipuli 

Tilkka Gato Negro Red Blendiä sekä kokille että ruuanlaittoon 

Suolaa

Mustapippuria

Chiliä (tuoreena tai maustepurkista) 

Tuoretta basilikaa

Öljyä

6-10 dl vettä


 

Toimi näin: 

  1. Pilko sipuli ja valkosipulin kynnet. Laita kattilan tai padan pohjalle öljyä ja kuullota sipuleita hetki. Lisää sekaan myös kasvisjauheliha ja paista hetki. 
  2. Lisää joukkoon tomaattimurska, liemikuutiot, tomaattipyre, mausteet, reipas loraus viiniä ja oliivit – oliivit voi halutessaan lisätä kokonaisina, mutta itse olen usein kivettömien oliivien kivettömyydestä epävarma, ja haluan ruokaan lisätessä halkaista ne. 
  3. Lisää sekaan myös vettä, tässä kannattaa hyödyntää tomaattimurskapurkit/tölkit ja huuhdella ne – huuhteluveden mukana tulee hyödynnettyä myös tomaattijäämät! Vettä on hyvä lisätä ensin alkuun 2-3 purkillista ja lisätä tarvittaessa. Liiallista vettä voi myös lopuksi kaataa kattilasta pois, mutta kokemukseni mukaan vettä haihtuu ja imeytyy padan valmistuksessa yllättävän paljon. 
  4. Laita kansi padan tai kattilan päälle ja odota, että seos kiehuu. Lisää kiehuvaan kastikkeeseen spagetti ja varmista, että spagetti peittyy ja uppoaa kastikkeeseen kypsymisen varmistamiseksi. Keitä pastan tapaan noin kymmenisen minuuttia ja sekoittele aina välillä. 
  5. Sekoita keittämisen loppupuolella joukkoon kirsikkatomaatit – minun makuni mukaan nekin on kiva halkaista. 
  6. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Lisää lopuksi joukkoon basilika, itse lisään osan pataan ja osan vasta annoksen päälle lautaselle. 

 
 

You Might Also Like

0 kommenttia