Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

KUUMAN KOLLIN KESÄSALAATTI – parhaat eväät kesäsyömiseen ja -juomiseen

Kaupallinen yhteistyö: Juomavinkki & Gato Negro Rosé Heti kesän ensimmäisistä kuumista päivistä sen muistaa. Tunteen, josta on vaikea ...

Kaupallinen yhteistyö: Juomavinkki & Gato Negro Rosé


Heti kesän ensimmäisistä kuumista päivistä sen muistaa. Tunteen, josta on vaikea saada kiinni talven pimeydessä tai edes maaliskuun valoisina päivinä. 


Sen, kuinka viettää päivänsä kaupungilla, puistossa tai miksei rannallakin. Aurinko pökerryttää, kaikkialla tuoksuu aurinkorasva ja yleinen kesän aiheuttama humahdus, joka pökerryttää ihmiset kuin pörriäiset, päämäärättömässä onnellisuuden huumassa vapaina hoiperteleviksi kesän hedelmiksi. 


Niihin päiviin kuuluvat usein piknikit, huoleton syöminen ja hetken mielijohteesta mukaan napatut viinit. Kaikkeen kuuluu rentous, huolettomuus ja helppous. Ei jaksa huolehtia siitä, onko viini varmasti juuri oikea retkieväille, pitäisikö olla punaista vai valkoista. Silloin onkin parasta, jos viini on pakattu kesän seikkailuja kestävästi pahvipakkaukseen, joka on huoleton ja ekologinen vaihtoehto. Sellainen on esimerkiksi Gato Negro Rosé. Se on muuten viinin tuottajilta saamani tiedon mukaan myös vegaaninen, vaikkei asiaa vielä olekaan myyntipakkaukseen merkitty.

Vuosien varrella roseviinit ovat nostaneet profiiliaan kesän helpoista juomista ympärivuotisiksi, aivan oikeiksi viineiksi, juuri sille paikalle, johon ne kuuluvatkin. Silti roseviinit ovat itselleni juuri niitä kesän juomia. Ne maistuvat kaikille ja sopivat kaikkeen – ei ole väliä, nappaako kesäjuhlan noutopöydästä tai piknikkorista leikkeleitä vai mansikoita, rosé käy kaikelle. 



Yhtä paljon kuin viini ja lempeät seikkailut, kuuluvat kesääni myös yltäkylläiset salaatit.


Niiden kokoaminen on parasta: usein kuumat kesäpäivät venyvät yhtä pitkiksi kuin kesäillan varjot ja syöminen saattaa unohtua. Silloin kuumuudessa läkähtynyt kesäkolli tarvitsee nopeasti energisoivaa kesäruokaa. Kesäsalaattini ovat monipuolisia ja yltäkylläisiä, mutta syntyvät pienen lähikaupankin valikoimista. Pidän usein myös ruokakaappieni vakiovarusteina salaattiin sopivia osasia: erilaisia hedelmiä, pähkinöitä, juustoja, yrttejä ja salaatteja.


Kaikkien aikojen suosikkiraaka-aineeni varsinkin kesäisin on peruna: niitä voi keittää kerralla useammallekin aterialle. Edellisen päivän keitetyt perunat ovat jumalaisia, kun ne pyöräyttää öljyssä kuumalla pannulla ja maustaa suolalla ja pippurilla. Hedelmät, kuten persikat ja vesimeloni, antavat salaatille makeutta - monesti vesimeloni pelastaa myös kuumaa ja pitkää kesäpäivää seuraavan aamun, jos ilta on esimerkiksi venähtänyt pitkäksi. Ylipäätään salaatin pitää koostua tarpeeksi erilaisista elementeistä: pitää olla makeutta, hapokkuutta, pehmeyttä, rapsakkuutta ja ennenkaikkea värejä. On ihanaa, kun lähes jokaiselle suupalalle saa uudenlaisen makuyhdistelmän. Juuri tällaiseen leikittelyyn Gato Negron rosékin sopii mainiosti. Se pariutuu täydellisesti niin suolaisten lihaleikkeleiden kuin salaattien ja kasvisruokienkin kanssa. Eipä ihme, että Gato Negro on vuodesta toiseen Suomen suosituin viinimerkki. 



Tämä salaatti itseasiassa syntyi kesän ensimmäisenä kuumana päivänä: olin luvannut poikaystävälleni maistiaiset saamistani Gato Negro Roséista, sitten toinenkin ystävä sattui kyselemään kuulumisiamme ja tekemisiämme (saattoi aistia, että kuumana kesäpäivänä Einolla on varmasti viini kylmässä). Ehtoisana kesäkollina pyöräytin salaatit koko porukalle, sillä en suinkaan ollut ainoa nälkäinen. Litran viinipakkauksesta riitti vielä kesäpäivän ja puistoissa hengailun jälkeen lasilliset ruuankin kanssa. Leikkimielisesti väittelimme siitä, voiko roséviiniin lisätä jääpaloja. Tiukimmat asiantuntijat väittävät, että jääpalat eivät kuulu viiniin. Minä taas vetoan aina lomamatkaani Nizzassa, jossa viini tarjoiltiin useammassakin ravintolassa pyytämättä jäiden kera. 


Ilta-aurinko kurkisteli sisälle kotiini, istuin lempipaikassani ikkunalaudalla (leveät ikkunalaudat ovat asia, josta en ehkä koskaan voi luopua) ja mietin elämän ihanuutta. Kuinka kesä kaikesta huolimatta puhkeaa kukkaansa ja tarjoilee yllättäviä ja monipuolisia käänteitä. Aivan kuin kuuman kollin kesäsalaatti, jonka ohjeen jaankin seuraavassa kanssanne. 



KUUMAN KOLLIN KESÄSALAATTI


Tarvitset: 

Erilaisia salaatteja pohjaksi (valmis salaattimix käy mainiosti) 

Mozzarellaa (minipallerot ovat söpöjä, mutta voit mainiosti myös repiä ison pallon pieniksi paloiksi)

Persikoita (litteät persikat ovat suosikkejani)

Avokadoja

Miniluumutomaatteja

Paahdettuja pähkinöitä

Valmiiksi keitettyjä perunoita

Balsamiviinietikkaa / sitruunamehua

Oliiviöljyä 

Basilikaa tai muita yrttejä koristeluun 


Toimi näin:

  1. Rouhi tai silppua veitsellä pähkinät ronskeiksi paloiksi. Paahda kuivalla pannulla, mutta varo polttamasta, pähkinät nimittäin kärähtävät helposti!
  2. Pilko persikat mielesi mukaan. Pilko tarvittaessa myös mozzarella (myös minimozzarellat voi halutessaan halkaista). Halkaise avokado ja leikkaa siivuiksi pitkittäissuunnassa. Halkaise halutessasi myös miniluumutomaatit. 
  3. Valmistele perunat. Pieniin perunoihin riittää halkaisu, isoimmat voi leikata vaikka neljään osaan. Paista rapeapintaisiksi öljyssä pannulla, mausta suolalla ja pippurilla.
  4. Mausta vihreä salaatti balsamiviinietikalla tai sitruunamehulla ja oliiviöljyllä. Varo läträämästä, mutta älä kuitenkaan pihistele, hapokkuus on tärkeää! 
  5. Kokoa salaatti. Itse suosin valmiiden annosten tekemistä, mutta myös laakea kulho tai vuoka (itse käytän usein lasista piirakkavuokaa) käy. Kokoa salaatti kerroksittain mielesi mukaan, säästä yrtit ja paahdettu pähkinärouhe viimeiseksi. Mitä näyttävämpi ja kauniimpi salaatti, sen parempi, mutta älä hermoile. On ihana kesäilta, eikä silloin salaatin ulkonäöllä ole niin väliä. 
  6. Varmista, että kaikilla on juomaa laseissaan, tarjoile salaatti ja nauti.

Jäikö nälkä tai kaipaatko viinin kyytipojaksi muutakin syötävää? Tsekkaa myös muiden vaikuttajien vinkit ja reseptit Gato Negro Roselle Juomavinkin sivuilta!



You Might Also Like

0 kommenttia