Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Glamour-klovneja ja sateenkaaria – sunnuntairetki Ugo Rondinonen näyttelyyn Taidehalliin

Hankin Museokortin pian vuosi sitten. Perustelin ostokseni sillä, että nyt kun alan jatkuvasti käydä museoissa, säästän huomattavasti – s...

Hankin Museokortin pian vuosi sitten. Perustelin ostokseni sillä, että nyt kun alan jatkuvasti käydä museoissa, säästän huomattavasti – sekä museoiden sisäänpääsymaksuissa, että siinä, etten enää joudu kuluttamaan vapaa-aikaani kahviloissa, ravintoloissa ja kaupoissa. Luppoajan kaupungilla voi käyttää vaikka museoon piipahtamalla.

Museokortilla kun voi tosiaan ihan vain piipahtaa, mennä katsomaan vaikka vain yhtä teosta ja lähteä sitten pois.

On sanomattakin selvää, etten tietenkään ole alkanut tehdä näin. Museokäynneistä ei ole vieläkään tullut näppärä ja taloudellinen pakopaikka arjesta.


Mutta sen sijaan olemme alkaneet harrastaa krapulapäivien museoretkiä sunnuntaisin! Oikeasti useinkaan ei ole varsinaista krapulaa, mutta kuitenkin sellainen lauantai-illan tuulettumisesta tunkkainen tuntuma. Silloin tekee hyvää kävellä ensinnäkin ulkona ja sitten avarissa ja rauhallisissa museoissa ja näyttelyissä. Taidenäyttelyiden lisäksi olemme hetken mielijohteesta käyneet  esimerkiksi Temppeliaukion kirkossa.

Viimeksi kävimme Taidehallissa katsomassa elokuussa auennutta Ugo Rondinonen Everyone gets lighter -näyttelyä.


Näyttely alkaa oikeastaan jo Taidehallin ulkoseinästä: sateenkaareva Everyone gets lighter -valokyltti on hauska ihmeteltävä ja pakollinen instagrammattava jo ennen sisään astumista. Sateenkaaria ja pop-taiteen elementtejä, värejä ja helppoa katseltavaa sisältää koko näyttely. Sateenkaaret houkuttelivat minut tietysti paikalle – mutta näyttely oli muutenkin ihana.

Keskeisin ja olennaisin osa näyttelyä on vocabulary of solitude -installaatio. Installaatio koostuu ympäri hallia asetelluista, realistisen kokoisista ja muutenkin elävänoloisista klovni-veistoksista. Monia ajatus klovnijoukosta varmasti hirvittää ja ahdistaa, itsekin suhtauduin varauksella. Jo ensisilmäyksellä kuitenkin rakastuin klovneihin. Nukkuvat klovnihahmot huokuivat rauhaa ja lempeyttä, eivätkä pelottaneet yhtään. Klovnit edustivat kaikenlaisia ihmisryhmiä ja vartalotyyppejä – ja hurmasivat ja inspiroivat erityisesti upeilla asuillaan. Niin glamourin täyteisiin ja kimaltaviin asuihin pukeutuneet olennot eivät voi olla ilkeitä, vaikka olisikin nähnyt kaikki maailman klovnikauhuleffat. Onneksi pyrkimykseni on järkevöittää ja karsia vaatekaappiani, muuten olisin jo luultavasti laittanut ompeluprojektit vireille.

Kuten jo sanoinkin, sateenkaaret täyttävät näyttelytilaa ja inspiroivat Ugo Rondinonea ilmeisen loputtomasti. Ulkoseinän lisäksi näyttelystä löytyy yksi sateenkaarikalvoilla peitetty ikkuna, joka värjää valon sateenkaariksi. Yksi huone on tapetoitu eri puolilta maailmaa kerätyillä lasten sateenkaaripiirustuksilla. Myös spray-maalatut sateenkaaritunnelit luovat klovnien taustana hämmentävän efektin.

Rondinonen näyttely on pop-taideteemoineen pintapuolisesti helppo ja helposti aukeava ja näyttelyssä on helppo viihtyä. Oli hauska katsella, miten herttainen mummo kummempia miettimättä istahti klovnien keskelle näyttelysalin lattialle. Mummo aiheutti ketjureaktion, ja pian salissa istuskeli siellä täällä klovnien seassa myös näyttelyn asiakkaita. Näyttelystä nauttimisen muodot laajenivat hauskasti – miksei tosiaan voisi istuskella teosten keskellä lattialla ja katsella niitä lähempää ja toisesta perspektiivistä.

Ugo Rondinonen Everyone gets lighter 17.11.2019 asti Helsingin Taidehallissa. 

You Might Also Like

0 kommenttia