Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

"On vaikea auttaa itseään, jos syy elää on hukassa"

Kaupallinen yhteistyö: Helsingin Diakonissalaitos & Suomen Blogimedia Törmäsin hiljattain vanhoihin kalenteripäiväkirjoihini. Ki...

Kaupallinen yhteistyö: Helsingin Diakonissalaitos & Suomen Blogimedia

Törmäsin hiljattain vanhoihin kalenteripäiväkirjoihini. Kirjoitin vuosina 2008-2012 kalenteriin ylös päivän keskeisimmät fiilikset ja tapahtumat.

Eivätkä ne fiilikset ja tapahtumat olleet kovin kaunista luettavaa.

Oikeastaan vasta ihan viime aikoina olen tajunnut, kuinka huonosti silloin meni ja kuinka paljon huonommaksi siitä olisi voinut vielä mennä. Voittaessani vuonna 2015 Vuoden lifestyle-blogin palkinnon, muistelin palkintopuheessa aloittaneeni blogin mietittyäni alkaisinko kirjoittaa vai menisinkö terapiaan. Päädyin kirjoittamaan, vaikka todellisuudessa jokin muu apu olisi ollut tarpeellisempaa.

Siksi olin heti ehdottomasti mukana, kun minua kysyttiin yhteistyöhön Helsingin Diakonissalaitoksen ja Diakonissalaitoksen Vamosnuorten kanssa. Diakonissalaitoksen Vamosnuoret nimittäin tukevat ja auttavat 16-29-vuotiaita nuoria kahdeksalla paikkakunnalla (Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Lahdessa, Turussa, Kuopiossa, Oulussa ja Rovaniemellä) juuri sellaisissa ongelmissa, joita itsekin parinkympin kieppeillä koin. Mielenterveys, raha-asiat, koulu- ja työelämä olivat kaikki uhkaavasti levällään, enkä löytänyt reittiä tai halua tilanteen korjaamiseen. Vamosnuorten toiminta kuuluu yleishyödyllisiin palveluihin, jotka rahoitetaan suurimmilta osin hankerahoituksilla. Nuorten auttamiseen tarvitaan kuitenkin lisäksi meidän kaikkien apua ja siksi nyt on käynnistetty Syy elää -kampanja. Esimerkiksi kahdellakymmenellä eurolla nuori saa ensimmäisen tapaamisen turvallisen aikuisen kanssa. Lahjoitus toimii hyvin esimerkiksi joululahjana: se on aineeton, hyvin eettinen ja tuo varmasti hyvää mieltä ja iloa enemmän kuin moni muu perinteinen joulumuistaminen.


Tavallisesti Diakonissalaitoksen Vamosnuorten toimintaan osallistuvalla nuorella on elämässä mennyt jo useampikin asia  huonosti. Ympäristön tuki on puuttunut ja jopa peruskoulu on voinut jäädä kesken. Diakonissalaitoksen Vamosnuoret kuitenkin toimivat liikkeelle saavana voimana, jonka herättämän toiveikkuuden kautta voidaan onnistua.

Anna nuorelle syy elää. Lahjoita täällä tai tekstaamalla TOIVO numeroon 16499 (20€). 

Tuen ja huolehtimisen puute onkin tyypillisesti ollut läsnä Diakonissalaitoksen Vamosnuorten pariin tulevan nuoren elämässä. Yhdistävä tekijä nuorilla on yksinäisyys. Taustalla on tunnetyhjiön aiheuttaneita traumakokemuksia, sosiaalisia esteitä ja kiusaamista. Diakonissalaitoksen Vamosnuorten toiminnan ytimessä ovat vuorovaikutus, välittäminen ja luottamus. Toiminnassa ei vaadita, vaan kuunnellaan ja kaivetaan omia, syvällekin hautautuneita unelmia esiin. Jo yksikin tapaaminen turvallisen aikuisen kanssa voi muuttaa syrjään jääneen nuoren elämän suunnan. Usko selviytymiseen herää usein jo ensimmäisellä tapaamisella.

Kävin tutustumassa toimintaan Sörnäisissä sijaitsevassa Helsingin toimipaikassa. Syrjäytymisestä ja nuorten pahoinvoinnista puhuminen tuo aina mieleen virastojen ja laitosten käytävät ja lomakepinot. Tutustumaan mennessäni en oikein tiennyt mitä odottaa. Mistään sosiaaliviranomaisista ei Diakonissalaitoksen Vamosnuorissa ole kyse, mutta onko kaikenlainen apu loppujen lopuksi ihan samanlaista?
Toimitiloihin astuessani yllätyin. Jo nopea vilkaisu tiloihin toi esiin jopa poikkeukselliselta tuntuvan tunnelman. Mieleen tuli enemmänkin leirikeskus tai nuorisotila – vaikken toisaalta tiedä, ovatko ne viihtyisyydessään ihan Diakonissalaitoksen Vamosnuorten tilojen veroisia. Ero sote-palveluihin verrattuna on suuri: ilmapiiri on lämmin ja vastaanottava. Toimintaan osallistuvat nuoret eivät ole numeroita tai kulueriä eikä heitä käsitellä konemaisesti massoina. Jokainen toimintaan tuleva nuori saa Vamoksella oman työntekijän. Jos kotoa poistuminen tuntuu nuorelle vaikealta ja sosiaaliset tilanteet pelottavat, voivat työntekijät tehdä myös kotikäyntejä. Yksilövalmennuksen lisäksi Vamos järjestää erilaisia ryhmiä. Toimintaan kuuluu myös etsivää nuorisotyötä, mutta palvelut ovat nykyisin nuorten keskuudessa niin tunnettuja, että nuoret ottavat pääasiassa yhteyttä itse.

Käytännön toiminnan lisäksi Diakonissalaitoksen Vamosnuorten toiminta vakuuttaa myös tilastoina. Toiminnan tuloksellisuutta nimittäin mitataan jatkuvasti. Vamos-palvelun vuonna 2017 päättäneistä nuorista 97% suosittelisi Vamosta muille. 87% nuorista koki elämänsä muuttuneen parempaan. 80% uskoo asioidensa olevan tulevaisuudessa paremmin ja 79% koki voivansa psyykkisesti paremmin.

Vaikuttavuustilastoja tukevat myös omat havaintoni. Vierailin Diakonissalaitoksen Vamosnuorten kuntouttavan työtoiminnan ryhmän kokoontumisessa tapaamassa siihen osallistuvia nuoria. Vaikka asia on itsestäänselvä, olin silti yllättynyt siitä, kuinka tavallisia kaikki ryhmään osallistuvat nuoret olivat – siksi toiminta niin tärkeältä tuntuukin. Jokainen varmasti tietää ainakin yhden nuoren, joka todennäköisesti hyötyisi esimerkiksi Vamosnuorten toiminnasta.

Anna nuorelle syy elää. Lahjoita täällä tai tekstaamalla TOIVO numeroon 16499 (20€).

Tilastoja ja kirjallisia tavoitteita on tietenkin helppo luetella, joten minua kiinnosti erityisesti  nuorten omat, konkreettiset kokemukset toiminnasta. Millaisena nuoret itse kokevat ryhmän toiminnan? Millaista apua he kokevat saaneensa?
Nuorten listaamat, Vamoksen myötä elämään tulleet muutokset ovat hyvin täsmällisiä ja selkeitä. On pysäyttävää kuulla ihmisen kertovan siitä, miten "tunnistaa nykyään muitakin tunteita kuin vitutuksen". Työnhaku ei pelota tai ahdista enää kohtuuttomasti, kun siihen on saanut konkretiaa. Ryhmän kokoontumisia varten herääminen on luonut arkeen päivärytmin, ja aamukahdeksalta herääminen tapahtuu luonnostaan vapaapäivinäkin. Ryhmän on tarkoitus kuntouttaa: työelämään opettavien toimien lisäksi siellä osallistutaan välillä hyödyttömiltä tuntuviinkin asioihin, kuten keramiikkatyöpajaan. Sekin on kuin työtä, vaikkei siihen liitykään tulostavotteita, kuten yksi nuori kertoo. Hyödyttömältä tuntuva luova työkin on kuntoutumisen ja hyvinvoinnin kannalta tärkeää. Vapaassa tilassa syntyy oivalluksia ja tavoitteet elämässä selkenevät. Ryhmän tuoma apu näkyy nuorissa selkeästi: puheissa vilisevät keinot välttää burn outin uusiutuminen, tulostavoitteet, rekryprosessit ja uranäkymät. Työelämä loistaa selvästi monien haaveissa. Joku valittelee sitä, kuinka kaverit väittävät ryhmässäkäyvää tyyppiä laiskaksi, vaikka oikeasti laiska ihminen ei heräisi joka aamu ryhmätoimintaan, vaan jäisi kotiin nukkumaan. Kuten töistäkään, ei ryhmästä voi olla poissa ilmoittamatta. TE-toimiston kautta ryhmään tulleet eivät myöskään saa poissaolopäiviltä yhdeksän euron kulukorvaustaan.

Jälkeenpäin olin pitkään hyvällä tavalla ihmeissäni ja vaikuttunut Diakonissalaitoksen Vamosnuorten työstä. Vaikkeivät palvelut olekaan minulle suunnattuja, tuli vierailusta hyvinvoiva ja energisempi olo. Mietin myös omaa, suunnilleen kymmenen vuoden takaista elämääni. Ymmärsin silloin jotenkin alitajuisesti, ettei elämä voi jatkua näin. Onnistuin muuttamaan pikkukylästä Turkuun, aloin seurustella ja pääsin yliopistoon, johon hain sen enempiä suunnittelematta. En toki voi itsekään sanoa selvinneeni kaikesta tai meneväni täysillä eteenpäin. Sain kuitenkin elämästä kiinni ja elämä korjaantui pikkuhiljaa itsestään. Mutta elämä ei tietenkään toimi kaikilla niin: asuinpaikka voi olla jo valmiiksi elämän äärellä suuremmassa kaupungissa tai ongelmat ovat sellaisia, etteivät ne korjaannu itsekseen. Paremmasta nykytilanteestani huolimatta vierailu Vamosnuorissa inspiroi tarttumaan mieltä painaviin asioihin: on aika kokeilla muutakin apua kuin kirjoittamista, vaikka juuri blogi on ollut suuri tekijä esimerkiksi työurani aukeamisessa. Silti. Jos syy elää on hukassa, on vaikea auttaa itse itseään.

Anna nuorelle syy elää. Lahjoita täällä tai tekstaamalla TOIVO numeroon 16499 (20€).

You Might Also Like

3 kommenttia

 1. Vierailin parisen viikkoa sitten itsekin Vamosnuorten toimistolla - olin elävänä kirjana Elävässä ammattikirjastossa edustamassa omaa alaani. Oli tosi inspiroiva päivä ja jäi tosi hyvä fiilis heidän toiminnastaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me taidettiin olla samana päivänä vierailemassa, mun vierailun jälkeen Vamoksella oli nimittäin joku tällainen ammattipäivä!

   Poista
 2. Tosi hyvä kirjotus ja tärkeä aihe <3 Linkkasin tän sun kirjotuksen ja Syy elää-kampanjan mun blogiini myös, kun listasin erilaisia kohteita joiden kautta voi auttaa vähävaraisia joulun aikaan.

  VastaaPoista