Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

A Moment in the Reeds – kesäyön gay-unelmaa

 Viimeinkin olen nähnyt kauan odottamani A Moment in the Reeds -elokuvan! Sain kyllä kutsuja lehdistönäytökseen ja bongasin Pride-viiko...

 Viimeinkin olen nähnyt kauan odottamani A Moment in the Reeds -elokuvan!

Sain kyllä kutsuja lehdistönäytökseen ja bongasin Pride-viikon erikoisnäytöksetkin – enkä lopulta päässyt niistä mihinkään. Luulin mahdollisuuteni jo menneen, elokuviin kun on välillä tosi vaikee saada aikaiseksi lähteä, mutta niin vain yllätin itseni eilen ja lähdin elokuviin! Illalla! Vaikka makasin jo sohvalla ilman housuja onnellisena siitä, ettei tarvitse lähteä mihinkään.

"A Moment in the Reeds kuvaa kahden nuoren miehen yllättävää kohtaamista kotimaisessa järvimaisemassa. Pariisiin opiskelemaan muuttanut Leevi (Janne Puustinen) palaa kesäksi Suomeen avustamaan isäänsä (Mika Melender) kesämökin kunnostamisessa. Työssä auttamaan on palkattu myös hiljattain Syyriasta saapunut turvapaikanhakija Tareq (Boodi Kabbani), joka herättää isässä epäluuloja. Kun työasiat vievät isän kaupunkiin, kehittyy Leevin ja Tareqin välille vahva yhteys. Miesten kesällistä kohtaamista varjostaa kuitenkin isän paluu sekä Tareqin vaikea suhde perheeseensä Syyriassa.

BFI London Film Festivalilla ensi-iltansa saanut ja sittemmin mm. Göteborgin elokuvajuhlilla esitetty elokuva on valittu jo yli 30 festivaalin ohjelmistoon 16 eri maassa. A Moment in the Reeds on yksi ensimmäisiä kotimaisia queer-elokuvia. Se kertoo ajankohtaisesti rakkaudesta, ennakkoluuloista ja vapauden etsimisestä." - Finnkino

Mutta onneksi lähdin! Suomalaiseen kesäiseen mökkirantaan sijoittuva elokuva on tavallaan itsestäänselvää ja kliseistä – taivas on kaunis, vesi lainehtii, puusauna lämpiää ja linnut laulavat. Sitä on ihana katsoa, niin sadepäivänä kuin pimeänä ja tulevana märkänä marraskuuna. Vielä kun Olavi Virran Hopeisen kuun soidessa kesämökkimiljööseen tuodaan vahvasti väreilevä homoeroottinen lataus ja pitkään ja hartaasti esitellyt miestenväliset seksikohtaukset, on perinteinen Suomi-kuva kaukana, mutta kuitenkin läsnä. Ei tällaista ole Suomessa ennen tehty. Runsaat ja pitkät seksikohtaukset tuovat vähän mieleen esimerkiksi Call Me By Your Namen. Edelleen kalvavan Tom of Finland -elokuvan epäseksualisoinnin tuomaan pettymykseen tämä on oivaa lääkettä. Elokuvan juonihan on yksinkertaistettuna ja riisuttuna hyvinkin pornoelokuvamainen: vaalea twinkki jää kahdestaan kesämökille tumman remonttireiskan kanssa ja seuraavat 1,5 tuntia sitten tapahtuu. Hyvin klassinen seksifantasia muuttuu elokuvassa todeksi. Siitä huolimatta lopputulos ei ole mitenkään falski tai luotaantyöntävä, vaan hyvin kaunis. Toki kohtaukset vähän saavat miettimään, että koska ja mistä saisi itse kuumaa kesämökkiromantiikkaa, mutta se ei olekaan yhtään pahitteeksi.

A Moment in the Reeds on silti paljon muuta(kin) kuin eroottinen kesäyön unelma. Rakastan sen kiireettömyyttä ja viipyilevää otetta. Minnepä kesämökille kiire olisikaan, vaikka mökkiremontti olisikin kesken. Rauhalliseen tahtiin on helppo soljua mukaan ja voi melkein kokea olevansa tapahtumissa mukana. Pitkälti improvisoitu dialogi tuntuu luontevalta ja aidolta, samoin käsivarainen kuvaus ja muutenkin luonnollinen ote. Ehkä paikoin kamera heiluu liikaa, mutta muuten kaikki tuntuu realistiselta. Elokuva tuo raikkaalla tavalla esiin tavallaan itsestäänselvät ajatukset pakolaisuudesta, vapaudesta ja omana itsenä olemisen mahdollisuudesta tai mahdottomuudesta.

Kaunis ja herkkä, ehdottomasti katsomisen arvoinen elokuva. Ilmeisen pieni indie-elokuva ei todennäköisesti pyöri teattereissa kovin pitkään, eli tarttukaa mahdollisuuksien mukaan tähän helmeen heti!

A Moment in the Reeds
Ohjaaja: Mikko Mäkelä
Pääosissa: Janne Puustinen, Boodi Kabbani, Mika Melender, Virpi Rautsiala
Elokuvateattereissa nyt!  

You Might Also Like

2 kommenttia

  1. Itselleni jäi kovin ristiriitaiset tunteet. Seksielokuvana tosi pop, kun mikään muu osa-alue ei oikein toiminut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä ne mun mielestä toimi! Toki se oli aika kevyttä, eikä oikein mihinkään menty syvälle, mutta se vaan musta lisäsi sitä todenmukaisuutta: ei kukaan todellisuudessakaan parin päivän mökkireissulla avaa ja korjaa kaikkia elämänsä ja maailmansa ongelmia, vaikka niitä vähän sivuaisikin.

      Poista