Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Muistatko nämä 1990-luvun lapsien herkkuruuat?

Söin yhtenä iltana iltapalaksi Coco Pops -suklaamuroja ja postasin niistä kuvan Instastoryyn. Internettini suorastaan räjähti! Merkittävä...

Söin yhtenä iltana iltapalaksi Coco Pops -suklaamuroja ja postasin niistä kuvan Instastoryyn. Internettini suorastaan räjähti! Merkittävä osa katsojista luuli suklaisia riisimuroja suttuisessa kuvassa jauhelihaksi (!!!!), mutta oikein nähneet humahtivat hetkessä ihanaan nostalgiahurmokseen, jossa lapsuuden murohetket saivat kyyneleet silmäkulmaan.

Tästä innostuneena ryhdyin kyselemään ja keräämään seuraajiltani muitakin 1990-luvun lapsuuteen keskittyviä ruokamuistoja. Muutamat selvät suosikit nousivat heti esiin, mutta myös sellaisia, joista itselläni ei ole minkäänlaista käsitystä tai muistikuvaa.

Coco Popsit, Weetabixit ja muut murot
Muistan Coco Popsien olleen oma suuri mutta harvoin saatava herkku. Suklaanmaku oli ylimaallinen ja yltäkylläinen, eikä mikään ollut parempaa. Maitoon liukeneva suklaa tarjosi mahdollisuuden nauttia kupillisen kaakaota ilman että kaakaota piti tehdä tai pyytää. Coco Popseja on kaupoissa yhä, mutta nykyaika ja elämän realiteetit ovat iskeneet niihinkin: 30% l


ess sugar, no artificial colours. 1990-luvun Suomessa ei sokeria tai väriaineita (atsovärit, anyone?) säästelty. En tiedä, onko se aikuinen suu vai muuttunut koostumus, mutta enää Coco Popsit eivät olleet yhtä uskomaton nautinto kuin ennen.

Monet ovat lapsuudessaan syöneet myös Weetabixejä. 95% täysjyvästä koostuva aamiaismuroviipale oli yltiöterveellinen ja siltä se myös maistui. Televisiomainoksen uhrina vonguin ja vinguin Weetabixejä, ja kun lopulta sain niitä, sain tarpeekseni puolikkaasta. Paketti lojui koskemattomana keittiön kaapissa varmasti vuosia. Selvästi olen kuitenkin mielipiteeni kanssa yksin, sillä monen rakkaisiin ruokamuistoihin Weetabixit kuuluivat ja kuuluvat yhä, sillä tuote löytyy yhä kauppojen murohyllyistä.

Spice Girls -tikkarit
No mikäpäs muukaan, kuin upeat ja ihanat Spaissaritikkarit. Aprikoosinmakuinen tikkari oli oikeasti superhyvä – oranssi väri houkutteli ja tikkari maistui ihanalta. Muistan pari vuotta sitten saaneeni penkkareitaan viettäviltä abeilta karkkia – ja niiden joukossa oli yksi tismalleen Spice Girls -tikkarilta maistuva karkki! Tikkarin lisäksi tärkeä osa kokemusta oli myös pakkauksen sisällä oleva tarra, joita tietenkin piti keräillä. Tarroja oli muistaakseni 24 erilaista.

Cool Bits -jäätelöt
Cool Bitsit – ne, esimerkiksi jalanmuotoiset, pienet suupalajäätelöt, joita kauppojen pakastekaapeista löytyi. Cool Bitsit, söpön muotoiset ja eriväriset pikkunamut sinisävyisessä pussissa. Muistan yhä hämärällä tavalla Cool Bitsien ihmeellisen maun ja suutuntuman: niissä yhdistyi jäätelö, mehujää ja karkki. Cool Bitsejä ei ole ollut myynnissä enää aikoihin, enkä ymmärrä miksi. Nämä jos mitkä pitäisi ysärinostalgiabuumissa saada välittömästi takaisin kauppoihin. Hauskaa on myös näiden nimen vaikeus – itsekin olen vuosia puhunut vain jalanmuotoisista pikkujäätelöistä (niin myös moni seuraajista teki), ja Cool Bits nimenä kuulosti todella vieraalta.

Kaurahiutaleet
Kaurahiutaleet, nuo huokea mutta täyttävä lama-ajan herkku! Kaurahiutaleista on näemmä monien 90-luvun lasten kodeissa keksitty paljon muutakin kuin kaurapuuroa. Ei oikeastaan ihme, että kaurasta on juuri Suomessa pontevasti innovoitu kaikenlaista lihankorviketta.

Useampi muistelija kertoi "kaurahiutalemössöstä", johon tuli sokeria, kaurahiutaleita ja maitoa. Omaan lapsuuteeni taas kuului suklaapöperö, joka syntyi kaurahiutaleista, tummasta kaakaojauheesta, sulatetusta voista ja sokerista. Niiiin hyvää, mutta jostain syystä en ole kyllä syönyt tätä noin kahteenkymmeneen vuoteen. 

Hedelmäpommi-jogurtti
Tämä jogurtti on valikoimissa yhä edelleen ja syön tätä aina silloin tällöin. Lapsena nautin tätä vähän pervosti niin, että dippailin ruisleipää jogurttiin. Uskokaa tai älkää, mutta on hyvää – olen kokeillut aikuisenakin!

Hedelmänmuotoiset karkkijauhepullot
Nämä kuuluvat omissa muistikuvissani sellaiseen ryhmään, joista kukaan ei oikeasti tykännyt, mutta joka kioskilla niitä myytiin ja aina joskus joku ostikin. Kamalia ja ällöttäviä, mutta silti monien muistikuviin piirtyneitä.

Vesseli-kaakao
Varmaan jotain muitakin kaakaolaatuja oli jopa 90-luvun Suomessa saatavilla, mutta ainakin meillä juotiin aina Vesseliä. Myöhemmin Vesselistä oli saatavilla myös joku terveysversio, jossa kaakaon sekaan oli jauhettu ehkä kauraa tai muuta vastaavaa, kaakaota terveellisempää ainesosaa. Se oli tietysti kamalaa, kukapa lapsi mitään terveellistä haluaisi, mutta terveyskysymyksistä kiinnostuneempi äitini painokkaasti osti aina terveys-Vesseliä. Muistot kertoivat myös myynnissä olleesta minttu-Vesselistä, mutta sitä en muista itse.

Oma lukunsa oli tietysti kaakaojauhe – sitä piti päästä aina lusikoimaan suoraan purkista (siksi 90-luvun lapset voittaisivat 2000-luvun kanelihaastevideoita kuvaavat räkänokat mennen tullen). Huutia ja sanomista tuli, jos purkissa olleen lusikan laittoi suuhunsa ja takaisin purkkiin. Kuolaiseen lusikkaan kun tarttui jauheesta paksu kuorrutus, josta jäi auttamatta kiinni. Ja siis ällöttäväähän se oli, mutta lapsena sitä elää muutenkin suureksi osaksi eritteissä ja eritteistä, joten lusikka sinne tai tänne.

Mutta ah, Vesseli! Tule takaisin!

Makaroni-jauhelihasekoitus
Lapsiperheille tuttu ruokalaji varmasti ennen ja jälkeen 90-luvunkin. Perusmakaronit sekoitettuna jauhelihaan, tarjoillaan ketsupin kera. Joissain variaatioissa sekaan lisätään myös pakastesekavihanneksia. Meillä tätä kutsuttiin apinan aivoiksi, monissa kotitalouksissa tiedän tämän tulleen tutuksi nimellä pääkallo. Ei nimi miestä pahenna ellei mies nimeä.

Vanukkaat
Nami nami - ja Jacky Makupala -vanukkaat saivat rinta rinnan runsaasti mainintoja. Omassa lapsuudessani ei yleensä vanukkaita syöty, mutta muistan toki ilmiön (ja Juliaihmisen innoittamana olen alkanut syödä vanukkaita nyt aikuisiällä).

Riisisuklaa
Kookosrasvasta, kaakaosta, tomusokerista ja riisimuroista käden käänteessä pyöräytettävät, herkulliset tarjoilut juhliin kuin juhliin! Tavallisten, leivinpaperisten muffinssivuokien sijaan nämä saattoi tehdä myös folioisiin, pienempiin juhlavuokiin ja suosio oli taattu. En ole sillä lailla herkkä pahoinvoimaan liiasta herkuttelusta, mutta riisisuklaasta muistan tulleeni huonovointiseksi. Eipä sillä, koitapa itse syödä 500 grammaa kookosrasvaa.

Lämpimät voileivät
Menevät tietysti sarjaan ennen, silloin ja nyt, mutta monen muistelijan silmissä lämpimät voileivät liittyvät nimenomaan 90-luvun lapsuuteen. Ranskanleivälle ketsuppia, balkaninmakkaraa ja juustoa ja mikroon, tai pellillinen pizzamaisempia, tomaattimurskalla, tonnikalalla ja juustoraasteella päällystettyjä leipiä iltapalaksi koko perheelle uuniin. Moni mainitsi juuri perheen yhteiset viikonlopunvietot ja iltapalat näiden leipien kanssa. Mieltä lämmittävä ja ihana muisto!

Itse välttelin pulleana varhaisteininä mikrojuustoleipien liiallista syöntiä – juustossa kun oli reilusti rasvaa. Jossain, kiusallisen myöhäisessä, vaiheessa tajusin, että mikrossa lämmittäminen ei salaperäisesti lisää juustoon rasvaa, vaan tuo jo olemassaolevan rasvan esiin. Sen jälkeen en ole rasvoista huolehtinut, ja hyvä niin.


Jäikö jokin olennainen tai tärkeä ysäriruokamuisto mainitsematta? Kerro se kommenteissa ja jaa muistosi kavereillekin!

You Might Also Like

3 kommenttia

  1. Oooi, tämä postaus sai lämpimän tunteen valumaan kuin sula juusto koko kehoni läpi! Tuli mieleen tunnit yksin kotona koulun jälkeen kun sekoittelin voi-sokeri-kaakao-sörsseleitä makeanhimossani :D Yksi muroherkku oli myös Viidakkomurot, joita sai mummolassa. Niissä oli sekaisin vaaleita ja suklaisia hahmoja, ainakin leijonia ja krokotiileja.

    VastaaPoista
  2. Mä en tiedä vieläkään mitä nämä oli, enkä oo onnistunut löytämään, mutta sellaisia dinosauruksen muotoisia suklaamuroja. Ne oli mun herkkua, mutta katosivat kaupoista varmaan joskus vuosituhannen taitteessa. Oon himoinnut niitä siitä saakka (ja edelleen...). Mitkään muut murot ei vaan maistu samalta!

    VastaaPoista
  3. Yksi kesä kulutettiin pikkuvelin kanssa urakalla Pirkan First choice -colaa (psykedeelinen mainos löytyy youtubesta :D ) ja Pirkan suklaajätskituutteja <3 Vuosituhannen vaihteessa myös Duke's -mikrohampparit oli tosi kova sana ja aika yleinen iltapala :P

    VastaaPoista