Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Pepputouhut, penetroiminen vai poraaminen? – eli seksistä kirjoittamisen vaikeus

Kertoessani ihmisille kirjoittavani Homopojan opasta , oli tuttavien ja kavereiden yleisin reaktio ilmiselvä: "Kai siinä kerrotaan...


Kertoessani ihmisille kirjoittavani Homopojan opasta, oli tuttavien ja kavereiden yleisin reaktio ilmiselvä:

"Kai siinä kerrotaan sitten paljon seksistä? Luen heti ensimmäisenä seksijutut!" 

Seksijutut kiinnostivat monia. Ja se on tietysti ihan luonnollista, sillä niistä itsellänikin oli eniten kirjoitettavaa. Seksiluvun kirjoitin ensimmäisenä, siitä tuli kirjan pisin ja siihen kirjoitin vielä tärkeitä täydentäviä osia sen jälkeen kun olin jo luovuttanut valmiin kirjan taittoon.

Seksistä on tietysti kirjoitettu paljon ja kaikkialla jo pitkään – seksivinkit, eri ikäisten seksuaalisuus ja seksin puute tai liiallisuus ovat jatkuvasti jossain esillä. Seksi on tv-sarjoissa, elokuvissa ja kirjoissa. Omassa kirjassani lähestyminen on kuitenkin paljon henkilökohtaisempi. Kirja lähestyy aiheitaan hyvin henkilökohtaisesti ja omiin kokemuksiini pohjautuen. Siinä missä iltapäivälehden kirjoittaja haastattelee salanimellä esiintyviä ihmisiä tai yleisellä tasolla puhuvia asiantuntijoita tai kaunokirjallisuus kirjoittaa fiktiota, minä olen kirjassa esillä omana itsenäni, omien kokemuksieni kanssa. Kun kirjassa kerrotaan fetissibileiden tunnelmista, ne ovat minun tunnelmiani. Kun kerron siitä, miten valtavankokoista mörssäriä otetaan sisään, on taustalla jokin oma kokemus.

Seksiluvut ja käsiteltävät aiheet olivat päässäni yllättävän valmiina heti. Aiheista ja tekstistä ei ollut pulaa. Kuvittelin luvun syntyvän helposti yhdeltä istumalta, sen kuin antaa mennä ja kirjoittaa. Istuin kahvilan nurkkapöydässä ja laskin kädet näppäimistölle. Kirjoituskomento lähti aivoista, mutta kädet vain nytkähtivät eivätkä liikkuneet. Jokin suojeluvaisto tai häveliäisyys hiipi minun ja näppäimistön väliin, eivätkä kädet kirjoittaneet. Eivät, vaikka tiesin tekstin olevan vain itselleni – kukaan ei näkisi mitään, mitä en itse näytä. Voisin poistaa vaikka kaiken tekstin, eikä kukaan koskaan saisi tietää mitään mistään. Herranjumala, ihmisethän tietää, että nämä on minun asioita, ei aikuiset ihmiset kirjoittele tällaisia, kauhistelin ja hihittelin, kun kirjoitin tekstitiedostoon sellaisia sanoja kuten pepputouhut tai penis.


Kierrellen ja kaarrellen teksti pääsi luikertelemaan muurien lomasta köynnöskasvin lailla. Mietin sanastoa ja kieltä. Lääketieteellinen sanasto tuntui väärältä ja vieraalta, liian alatyyliset ilmaisut taas groteskeilta. Varovasti ekaan kertaan tutustuvalle lukijalle ei voi puhua siitä, miten kyrpä porautuu perseeseen. Toisaalta taas peniksen penetroituminen anukseen kuulostaa niin lääketieteelliseltä, että jännityksen seassa oleva vähäkin seksihalu lopahtaa heti.

Lopulta seksiluvut kuitenkin valmistuivat. Olin kuvitellut niiden läpikäymisen kustantamon kanssa olevan kamalaa. Olin päättänyt toimittaa luvut huomaamattomasti ruskeassa kirjekuoressa, mitään sanomatta, ja saavani ne takaisin punakynämerkinnöin ilman keskustelua. Toisin kävi. Yllätettynä ja pakon edessä lähetin keskeneräiset seksilukuni kustantajalle. Ei häveliäisyyksiä tai ruskeita kirjekuoria. Samalla tosin juttelimme siitä, millaisia lateksiasusteita seksikaupat myivät 1980-luvulla. Ehkä olin luonut itselleni tarpeettoman häveliäisyysajatuksen.

Kirjoittaminen oli lopulta tärkeää myös itselleni – suhteellisen vaivattomasti lukot aukesivat ja koen olevani paljon avoimempi ja vapautuneempi puhuja (ja panija). Syksyn aikana juttelin kustantamon syysjuhlissa aivan sujuvasti ja ongelmattomasti kirjan seksiteemoista ja -sisällöistä ties keiden kirjakeisareiden kanssa. Se oli heistäkin valaisevaa ja hauskaa, eikä moni asia ollut, voitteko kuvitella, edes käynyt heidän mielessään!

Ja juttelu jatkuu! Olen nimittäin Helsingin Kirjamessuilla perjantaina 25.10.2019 puhumassa seksistä kirjoittamisesta yhdessä upeiden Siri Kolun ja Salla Simukan kanssa. Meitä haastattelee niinikään upea Emmi Nuorgam. Keskustelu käydään Hakaniemi-lavalla klo 18.00. Tulkaa sinne ja kuulette kaiken!

Homopojan opas myynnissä esimerkiksi täällä.

You Might Also Like

0 kommenttia