Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Designmuseon California Designing freedom -näyttely

Lauantaisen luisteluretken jatkoille mentiin hetken mielijohteesta yllättävään jatkopaikkaan – nimittäin Designmuseoon ! Olen koko Hels...


Lauantaisen luisteluretken jatkoille mentiin hetken mielijohteesta yllättävään jatkopaikkaan – nimittäin Designmuseoon!

Olen koko Helsingissä asumiseni ajan (melkein vuosi jo, ajatella) suunnitellut meneväni ihan pian kiertämään museoita. Aina se on kuitenkin jäänyt. Tekemistä on liikaa tai sitten niin vähän, ettei jaksa lähteä mihinkään. Mutta kun olimme jo valmiiksi kulmilla, oli hyvin helppo piipahtaa käymään museoon. Kannustan siis lähtemään kulttuurin pariin hyvin matalalla kynnyksellä ja lyhyellä varoitusajalla!

En häpeäkseni tiennyt Designmuseosta käytännössä mitään. Yllätys olikin iloinen, kun museon yläkerrassa oli parhaillaan esillä California: Designing Freedom -näyttely. Näyttely esittelee Kaliforniassa tehtyä ja tehtävää muotoilutyötä. Siinä tutkitaan kalifornialaiseen suunnitteluun tiivistyvää poikkeuksellista asennetta. Luovat ideat ja se, mitä niiden onnistumiseen ja kasvuun vaaditaan, ovat vahvasti esillä. Tulin näyttelyn perusteella siihen lopputulokseen, että oman uskomattoman menestykseni puuttuminen johtuu siitä, etten ole kehitellyt ideaani vuokratussa autotallissa. Autotalleissa ovat syntyneet googlet ja appletkin, miksei siis minunkin tulevat ideani.

Näyttelyn ehdottomasti kiehtovimmassa ja kauneimmassa huoneessa on esillä Kalifornian pitkä historia itseilmaisussa: huoneessa esitellään viestinnän historiaa julisteilla, lehdillä ja nykyaikaisemmilla verkkoalustoillakin. Harvoin tulee ylipäätään ajatelleeksi, kuinka suuri osa visuaalisesta kulttuurista on peräisin juuri Kaliforniasta. Kaikessa oli jotain tuttua ja omalta tuntuvaa – ja vaikka elektroniikan käyttöliittymäsuunnittelut kautta omaan arkipäivään ihan konkreettisestikin vaikuttavaa. Näyttelyssä näkyy myös 1960-luvun poliittinen levottomuus ja sitä kautta myös vähemmistöjen oikeudet. Esillä oli ihmisoikeustaistelu niin afroamerikkalaisten, naisten kuin homoyhteistönkin osalta. Historialliseen kontekstiin sidottuna yksi vetoavimmista töistä oli taiteilija ja aktivisti Gilbert Bakerin vuonna 1978 suunnittelema alkuperäinen sateenkaarilippu. Niin kaunis ja voimauttava näky.


Näyttelyssä oli esillä myös ensimmäinen iPhone. Sitä katsellessa mietin muotoilua ja designia nykyään. Ensimmäisen iPhonen ilmestymisestä on kymmenisen vuotta. Hankin aikoinaan oman iPhoneni aikalailla ensimmäisessä aallossa. Olin todella viehtynyt pyöreään, jopa saippuamaiseen muotoiluun. Kun iPhone muuttui suorareunaisemmaksi ja skarpimmaksi, olin pitkään skeptinen ja nihkeä. Nyt täysin saippuanmuotoinen iPhone näyttää kuitenkin kömpelöltä ja lapsekkaalta, vaikka uudet mallit taas kohti pyöreyttä menevätkin. Joka tapauksessa Applen toiminnan pohtiminen on kiehtovaa: miten tehdä puhelin, joka miellyttää ihmisiä ulkoisesti, miellyttämättä kuitenkaan liikaa, että uusi malli saadaan myytyä muutaman vuoden jälkeen.

Kalifornia-näyttelyn vierailu Designmuseossa jatkuu 4. maaliskuuta 2018 asti. Suosittelen näyttelyä vilpittömästi – mieluiten toki heti. Kuten itsekin huomasin, ei museoretken kanssa kannata jäädä odottelemaan ajankohtaa, jolloin ehtii tai jaksaa. Lähde vaikka heti!


Designmuseo
Korkeavuorenkatu 23
00130 Helsinki

 
avoinna
 talvisin 1.9.-31.5. 
tiistaisin 11-20
keskiviikosta sunnuntaihin 11-18, 
maanantaisin suljettu


You Might Also Like

0 kommenttia