Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Tove Jansson -elokuvan teon lukuisat ongelmat

Viikonloppuna julkisuuteen tuli tieto, että Tove Janssonista tehdään viimeinkin elokuva. Ihanaa, että elokuva on viimein tulossa. On nim...

Viikonloppuna julkisuuteen tuli tieto, että Tove Janssonista tehdään viimeinkin elokuva.

Ihanaa, että elokuva on viimein tulossa. On nimittäin jo aikakin! Tom of Finland -elokuvan myötä olen miettinyt elokuvan mahdollisuutta huomattavasti enemmän. Ja niin luultavasti on tehnyt Helsinki-filmikin, joka nyt Aleksi Bardyn käsikirjoittamana ja ohjaamana ryhtyy Tove Janssonista elokuvaa tekemään.


Helsinki-filmi on kertonut haluavansa käsitellä elokuvassa Janssonin ja Tuulikki Pietilän suhdetta. Mikä tietysti täysin oikein ja relevanttia onkin. Olisi typeryyttä tehdä ihmisestä elokuva ja jättää siitä niinkin olennainen osa kuin elämänkumppani pois. Moomin Characters -yhtiön johtaja ja Janssonin veljentytär Sophia Jansson kertoi lehdissä toivovansa, että elokuva keskittyisi Janssonin taiteilijuuteen eikä seksuaalisuuteen.

Tämä tuntuu niin monella tapaa hullulta. Ihan jo siksi, että suhde elämänkumppaniin täytyy koko ajan nähdä nimenomaan seksuaalisuuden kautta. Aivan kuin elämänkumppanuudella ei olisi mitään muuta merkitystä kuin seksuaalinen ja sitä myöden nimenomaan seksi. Tällaisia toiveita ei varmaan esitettäisi, jos kyseessä olisi hetero taiteilija. Vaikka sinänsähän ymmärrän kyllä Sophia Janssonia: en itsekään haluaisi nähdä elokuvaa omien sukulaisteni seksipuuhista. Mutta toisaalta voin kyllä muuten nähdä sukulaiseni hyvinkin moniulotteisina ja kiinnostavina kokonaisuuksina, joita ajatellessa ei tarvitse koko aikaa miettiä että voi hitsi kun ei nyt vaan sitä seksiasiaa tulisi mieleen.


Muun kuin heteroseksuaalisuuden käsittelyn vaikeuden lisäksi haistan tässä rahaan liittyviäkin asioita (voi toki olla myös tuo vahingossa vaihtorahana saamani Tove-kolikko, joka tuoksuu). Taiteilijaan ja taiteilijan yksityiselämään liittyvät aiheet ovat paljon vaikeammin muutettavissa oheistuotteiksi kuin iloisesti silmäänpomppaavat Muumit. Sais vaikka hauskoja retromuumituoteperheitä tehtyä ja unohdettua sen, että viime vuosina on tehty valitettavan paljon karseeta ja tarpeetonta, halpaa muoviroskaa, johon on surutta liimattu Muumitarrat päälle. Tove Janssonissa on kuitenkin paljon muutakin kiinnostavaa, ja kiinnostavampaa, kuin Muumit.

Kaikkein suurin ongelma Tove Jansson -elokuvassa on kuitenkin sama kuin Tom of Finland -elokuvassa. Tom-elokuvan kohdalla kun suuri yleisö näki vain sen, ettei mistään löydy Laaksosen rooliin sopivaa näyttelijää. Suuri yleisö kun ajatteli, että Laaksonen on itsekin kuviensa näköinen.

Siksipä Tove Jansson -elokuvan kohdalla tämä ongelma on kuitenkin moninkerroin suurempi: mistä löydetään Muumia muistuttava näyttelijä Toven rooliin?

You Might Also Like

4 kommenttia

 1. Luulen, että osaltaan Toven seksuaalisuutta halutaan lakaista maton alle myös siksi, että jotkut ihmiset eivät ehkä halua ostaa seksuaalivähemmistöön kuuluvan kirjailijan lastenkirjoja. Se on sitä homosaatiota.

  Kun Muumi-kirjoja käännettiin ukrainaksi, Kiovassa oli kirjakaupan edessä mielenosoittajia kylttineen ja lentolehtisineen levittämässä tietoa siitä, että Jansson oli homoseksuaali. Ei katsottu soveliaaksi antaa lapsille moista kirjallisuutta, kasvavat kieroon.

  Luulisi, että Suomessa Toven seksuaalinen suuntaus ei tule kenellekään yllätyksenä, mutta varmaan ne Muumi-kauppiaat tätäkin aspektia ovat ajatelleet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ne tietyt piirit ovat jo muumeja boikotoineetkin ties kuinka pitkään. Tiedän tämän valitettavasti siitä, että oma sisareni on kuulunut niihin piireihin jo vuosikymmeniä ja on aina tuonut mielipiteensä erittäin rasittavasti esiin. Muita boikotoitavia ovat tietenkin Milla Magia Aku Ankasta, Harry Potter ja yleensäkin kaikenlainen fantasiakirjallisuus. Katri Helenaa paheksutaan hänen erilaisen maailmankatsomuksensa takia, Jari Sillanpää tietenkin on ehdoton ei jne.

   Poista
  2. Tämä koko juttu perustuu VÄÄRÄÄN tietoon, Husarin uutisoinnissa luki että käsikirjoittaja ja ohjaaja on Bardy! Mutta todellisuudessa hän on vain tuottaja. Elokuvan käsikirjoittajat (Eeva Putro ja Jarno Elonen) todellakin tuntevat aiheensa oikein perin juurin. Tästä minulla on ihan oman käden tietoa. ;)

   Poista
 2. Tämä nyt on jo vanha postaus, mutta koska kävin juuri katsomassa Tom of Finlandin ja etsiskelin tietoa ja juttuja ja päädyin tähän niin kommentoin kuitenkin :D

  Sain nimittäin vasta nyt tietää, että Tovesta todellakin ollaa tekemässä elokuva. Olenkin pitkään pohtinut MIKSI sitä ei jo aijemmin ole tehty. Tuntemattomammistakin suomalaisista kun niitä on tehty ja Tove kuitekin on yksi menestyneinpiä suomalaisia kirjailijoitamme Epäilen pitkälti johtuva kyllä siitä, että kysessä on naien.

  Joka tapauksessa, minä toisaalta ymmärrän tuota kommenttia ja myönnän jokseenkin olevani samaa mieltä, kuin tämä Sophia Jansson. Niin usein kun olen nähnyt näitä elämänkerta elokuvia, joihin olen lähes yhtä usein pettynyt. Syy on juurikin se, että minusta niissä aivan liian harvoin tunnutaan keskittyvän siihen tärkeimpään, minkä takia kyseinen henkilö tunnettu on, joka yleensä on hänen uransa. Lähes jokainen elokuva kuitenkaan EI ole keskittynyt tämän ympärille, vaan yleensä tärkein aihe on henkilön suhdekiemurat eli rakkaussuhteet. Ja se jos mikä on todella plää. Jos haluan katsella suhdesotkuja valitsen elokuvaksi jonkun romanttisen komedian, en merkkihenkilön saavutuksista kertovaa elokuvaa. Hyvä esimerkki tähän on miten kovasti pettynyt olin vaikka Coco Chanelista tehtyyn elokuvaan, jossa muotia ei käsitelty juuri lainkaan, vaan koko elokuva loppui hänen uran vasta alkaessa.

  Tällaisista henkilöistä kun riittäisi materiaali paljon enempäänkin kerrottavaan, kuin siihen kenen kanssa he seurustelivat. Totta kai suhteita VOI käsitellä siinä yhteydessä, mutta haluaisin nähdä sen kiteytettynä siihen ympärille; en itseisarvona. Toven tapauksessa tämä aihe toki kulkisi aika luonnollisesti mukana, monet muumihahmothan kun ovat eräänlaisia kuvia hänelle läheisistä ihmisistä.

  VastaaPoista