helsinki
taide
taidehalli
tom of finland
Taidehallin Tom of Finland -näyttely tarjoaa inhimillisyyttä ja täyttymyksen tunnetta
17.5.16
Hyvää homo- ja transfobian vastaista päivää!
Muistin juuri, että lupailuista huolimatta Taidehallin Tom of Finland -näyttelystä kirjoittaminen hukkui blogimuuton jalkoihin. Vaan ei hätää, näyttely jatkuu pitkälle kesään ja tähän homofobian vastaiseen päivään Tom of Finland -näyttelystä kirjoittaminen sopii oikeinkin mainiosti.
Tavallaan Tom of Finland -näyttely juuri nyt tuntui hiukan hassulta. Tuntuu, että Tomista on tulossa uusi Muumi tai Angry Birds: ei ole kovinkaan montaa paikkaa, josta ei Tomppaa löytyisi. Uskallan myös veikata, että meno jatkuu tulevaisuudessakin. Voi kun saisikin Tom of Finland -kuosisen shortsiasun, jollaista yllättävän moni päälleni maalaili esimerkiksi Pingissä. Kysyntää ja mahdollisuuksia siis on. Hassulta näyttely kuitenkin tuntui juuri tästä laajasta näkyvyydestä johtuen. Nyt taidenäyttely tuntui vastaavan erinomaisen hyvin yleiseen kysyntään, mikä ei luultavasti ole ollut tiedossa tai päätarkoituksena, kun idea tai mahdollisuus näyttelylle on tullut. Ja toisaalta on kiinnostavaa, että näyttelylle on kysyntää vasta nyt. Onko Suomi todella valmis oman poikansa taiteelle vasta nyt? Olisiko tätä kaikkea tullut ilman Tom-postimerkkejä tai Finlaysonin pussilakanoita? Onko Tom of Finlandin suosio aiheuttanut sen, että tuikitavallinen seniorirouva ottaa epäröimättä ilmaiskortsuja sekä itselleen että ystävättärelleen?
Näyttely on laajin koskaan nähty Tom of Finland -näyttely. Vaikka Tom on nyt vahvasti esillä kaikkialla, tarjoaa näyttely silti uusia ulottuvuuksia ja näkymiä. Jopa minulle, joka kuvittelin nähneeni suunnilleen kaiken. Taidehallin seiniltä löytyi hyvin tavallisia, jopa ei-seksuaalisia kuvia miehistä. Yllätyin myös muutamista vielä alakulttuurin alakulttuuriakin edustavasta mieskuvasta. Ja toki täytyy mainita ne muutamat akvarellit, joissa ei ollut edes miehiä.
Tuttua ronskia linjaa kuvaavista töistäkin löysin uutta katsottavaa. Jostain syystä en ole aiemmin tunnistanut tai reagoinut hahmojen ilmeisiin. Kannattaa katsoa huolellisesti, joko näyttelyssä tai yksityiskohtia tämän postauksen kuvista. Ilmeissä on uskomatonta iloa ja riemua ja Tomin penetraatio-kuvissa ihan kirjaimellista täyttymyksen tunnetta. Tokihan yleisemmällä silmäilylläkin kuvista on välittynyt huumori ja riemu, mutta nimenomaan ilmeitä tuijottelemalla riemuun ja huumoriin löytyy vielä ihan uudenlainen, jollain tavalla vähän haikea inhimillisyys. Täyttymyksen tunnetta voi tarkastella tuosta alapuolelta, haikeutta ja tavallisuutta taas yläpuolelta.
Oma sanansa on toki sanottava myös Taidehallin eteishallista löytyvistä, Pekka Jylhän tekemistä 3D-mallinnoksista, joita on tarkoitus käyttää toivottavasti tulevan Tom of Finland -patsaan mallina. Aivan huikeita! Jano - juomapiste kaupungin janoisille -niminen veistos on suunniteltu ihan oikeasti juomakelpoiseksi juomapisteeksi. Voitte vain arvailla, mihin on vesihana sijoitettu. Juu-u. En malta odottaa, millainen keskustelu patsaan ympärille tulee jälleen syntymään.
Tom of Finland: The Pleasure of Play -näyttely Helsingin Taidehallissa 7.8.2016 asti. Lisätietoa Taidehallin sivuilta.
P.S.: Uskokaa tai älkää, mutta kukkokuvistaan tunnettu Tom oli hyvin etevä myös sorsien kuvaamisessa. Katsokaa vaikka:
0 kommenttia