Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Shakshuka – peruskeittiön rento versio brunssisuosikistani

Eilen vietettiin Maailman sydänpäivää , jota voi kuulemma nykyään juhlia punaiseen pukeutumisen ohella myös punaista syömällä! On toki t...

Eilen vietettiin Maailman sydänpäivää, jota voi kuulemma nykyään juhlia punaiseen pukeutumisen ohella myös punaista syömällä!

On toki tosi ajankohtaista kirjoitella ruokavinkkejä eiliselle, mutta tämä on vuosikausien aikainen lempiruokani, joka on tänä syksynä tehnyt jälleen lähtemättömän comebackin brunsseilleni ja aamiaishetkilleni. Sillä on hellitty vuosikausia ystäviä ja kavereita brunsseilla – tänä syksynä myös mielitiettyäni, jonka kanssa sydänpäivän vietto oli tietysti erityisen luontevaa.

Kyseessä on tietysti shakshuka, Lähi-idästä peräisin oleva tomaattinen munapannu. Mausteisessa tomaattikastikkeessa kypsennetään pannulla munat ja koko komeus höystetään esimerkiksi tuoreilla yrteillä, fetajuustolla tai avokadolla – ruokalaji on siinä mielessä kätevä, että siihen voi laittaa mainiosti melkeinpä mitä vain. Muistelen joskus laittaneeni joukkoon myös kikherneitä, jolloin lopputulos on jo todella tuhti ja ruokaisa. Jotkut kypsäntävät shakshukansa loppuun valurautapannulla uunissa, mutta itse olen tehnyt shakshukan aina ihan liedellä, ja erinomaista on tullut.

Shakshuka on ollut monille, muunmuassa poikaystävälleni, vieras ruoka ja uusi tuttavuus, joka on vienyt ensipuraisulla mukanaan. Valmistus voi kuulostaa monimutkaiselta, mutta todellisuudessa paistos on varsin vaivaton. Lopputulos on ihana nautiskella esimerkiksi tuoreen ja ihanan leivän päällä. Rakastan kaikenlaisia tomaattikastikkeita, ja varsinkin syksyn kolkutellessa nurkissa, alkaa mieleni kummasti haikailla shakshukan ja muiden tomaattikastikkeiden perään. Tämän herkun paras sesonki on siis alkamaisillaan juuri nyt ja se kestää pitkään!

Monissa ohjeissa Shakshukaan käytetään peruskeittiössä harvinaisempia mausteita ja mausteseoksia, sellerinvarsia ja säilyketomaatteja, mutta minä teen nyt teille hyväksi havaitsemani oman sovellukseni tästä klassikkoreseptistä. Viikonloppuaamun brunssit eivät ole stressaamista ja hiustenrepimistä varten, vaan hölläilyä varten.


Einon peruskeittiön rento shakshuka

Öljyä paistamiseen

Purkki tomaattimurskaa
Kananmunia (esimerkiksi yksi per syöjä, peruspannulle mahtuu kivasti ainakin neljä) 
1 sipuli 
Juustokuminaa / currya / garam masalaa (oikeastaan mikä hyvänsä mausteinen mauste tai mauseseos käy, jos sitä löytyy kaapista. Jos ostat varta vasten, niin curry ja/tai juustokumina on hyvä)
Pippuria
Suolaa
Chiliä
Fetajuustoa
Avokado
Tuoretta yrttiä instakuvan koristeeksi ja tuoreuden korostamiseksi 

Toimi näin: 
Pilko sipuli ja kuullota se kuumalla pannulla. Lisää pannulle mausteet ja tomaattimurska. Anna tomaattimurskan hiukan kuumeta. Riko kastikkeen joukkoon kananmunat. Varo rikkomasta munien rakennetta, munien on tarkoitus siis paistua keittymällä kastikkeessa. Laske pannun lämpöä, ettei kastikkeesi pala pohjaan munien ollessa vielä raakoja. Lisää paistumisen loppuvaiheessa paistoksen päälle fetajuusto, joko kuutioina tai murennettuna. Kun munat ovat hyytyneet, on shakshuka valmis. Lisää päälle tuoreita yrttejä ja siivuiksi leikattua avokadoa. Avokadon voi lisätä myös vasta leipäviipaleen päälle, niin se ei molskahda pöydälle tai syliisi shakshukaa annostellessasi.


 Kuten sanottu, shakshukan kanssa toimii mainiosti herkkuleipä. Punaisen ruokateeman kunniaksi ja mausteista kokonaisuutta raikastamaan tarjoilin myös Satokausikalenterin ja Sydänliiton tilaisuudesta saamaani vesimelonia, joka on muuten niinikään yksi suosikkiherkuistani tätä nykyä!


You Might Also Like

0 kommenttia