Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Teinit siveysvöihin ja seksiterapeuteille suupallo

Pilallemennyt nuoriso on perustanut seksirinkejä ympäri Suomen, kertoo uusin urbaanilegenda. Asiantuntijoiden mukaan tilanne korjaantuu syyl...

Pilallemennyt nuoriso on perustanut seksirinkejä ympäri Suomen, kertoo uusin urbaanilegenda. Asiantuntijoiden mukaan tilanne korjaantuu syyllistävällä moralisoinnilla.Nyt kaikki joukolla kauhistelemaan!

Maikkarin kuumin puheenaihe juuri nyt ovat nuorten seksiringit. Lähtökohtaisesti uskon, että mitään todellista seksirinkiä ei edes ole olemassa. Seksirinki lienee samanlainen urbaanilegenda kuin kannabishöyryissä itseään appelsiinina kuorimaan ruvennut kertakokeilija. Mutta siltä varalta, että joku ottaa Maikkarin netissä pyörivät kirjoitukset vakavissaan, haluan minäkin pistää lusikkani soppaan. Niin moni asia on pielessä. Eikä edes nuorten seksikokeiluissa, vaan siitä käytävässä keskustelussa.

Kaikki alkoi kun seksuaaliterapeutti ja -kasvattaja Sari Eronen kertoi kuulleensa kouluterveydenhoitajien ja ehkäisyneuvoloiden työntekijöiltä nuorten seksiringeistä. Ringeissä on hänen mukaansa kyse siitä, että yhden teinitytön luona saattaa käydä monia poikia toteuttamassa tarpeitaan. Jo se on huolestuttava näkökulma: että pojilla on tarpeita, tyttö taas on tarpeet täyttävä, itse "tarpeeton" kutikuppi. Voisiko olla, että tällainen kaveriseksi on ihan molemmille osapuolille ok ja tyydyttävää? Eikä tytöllekään vastentahtoista, vaikka seksinhän ilmeisesti kuuluu olla naiselle parhaimmillaankin vastenmielistä. Usein kuulee, kuinka aikuisenakin nainen saattavat hävetä seksuaalisia halujaan. Juuri tällaisen puheen vuoksi, että tyttö on aina uhri, joka ei itse halua.

Ja jos nyt on niin suuri huoli painostamisesta ja esineellistämisestä, niin miten on poikien laita? Miksei huolta kanneta pojista? Tilanne voi olla pojille aivan yhtä painostava tai vaikea. Katastrofin aineksia on siinäkin, jos annetaan selvästi ymmärtää, että pojat on poikia ja käyvät porukalla tyydyttämässä tarpeensa siellä täällä, tyttö taas harrastaa seksiä vain rakastuneena.

Kaikkein eniten olen huolissani Maikkarin toimittajan lukutaidosta. Sexpo-säätiö kommentoi asiaa hyvin asiantuntevasti ja sanoo mm. näin:

"Jos nuoret ovat kehitystasoltaan yhdenvertaisia, toimivat vapaaehtoisesti sekä osaavat huolehtia ehkäisystä ja suojautumisesta asianmukaisesti, kauhistelulle ei ole syytä."


Siis kolme avainsanaa: yhdenvertaisuus, vapaaehtoisuus ja ehkäisystähuolehtiminen. No, tämä ei kelvannut toimittaja Hannakaisa Taskiselle, joka oli alkuperäisen jutun kirjoittanut. Taskinen oli ilmeisesti päättänyt, että kauhistelulle on syytä, koska häntä itseään kauhistuttaa. Kun ei ilmeisesti ole mahdollista, että asioihin perehtynyt ihminen voisi olla aiheesta paremmin perillä kuin toimittaja, jolla on tunne.


Kauhuaan ruokkiakseen Taskinen lietsoi urbaanilegendaa tulkitsemalla tytöt suoraviivaisesti seksileluiksi. Taskinen tuo tunteenpurkauksessaan esiin, kuinka hänet tuntevat tietävät, että hän suhtautuu avoimesti seksiin. Hän ei tuomitse pettäjiä, ei toisia naisia, ei epätoivoisia yksinhuoltajaäitejä. Sen sijaan seksiä harrastavat teinit hän tuomitsee. Sepä se vasta nuorelle ja nuoren itsearvostukselle hyvää tekeekin. Nuori on löytänyt seksuaalisuutensa, jota on päässyt myös toteuttamaan, ja sitten ihan valtakunnan mediassa julistetaan, että nyt kyllä teit kauhistettavan teon ja sinut ollaan siitä tuomitseva hirvittävään kuolemaan, muita en tuomitse mutta sinut kyllä.


Oi mutsi mutsi kirjoitti juuri hyvin omatkin ajatukseni sanoiksi. Aihe oli toki eri, mutta sisältö sama: älä perustele lapsella omaa hämmennystäsi. Siihen on tietysti helppo todeta, että no ei vaan minun nuoruudessani. No, ei ehkä juuri sinun kohdallasi ja sekös nyt kismittää. Minä kuitenkin uskon, että jo kultaisella kuusikymmentäluvulla ovat kellohelmat nousseet muissakin merkeissä kuin lavatanssin pyörteissä. Tuskin on silloinkaan pelkästään ilmennetty kahden ihmisen välistä rakkautta. Ja jos onkin, niin se rakkaus on ollut lepattavaa lajia, lennellyt sinne tänne.


Keskustelussa halutaan hanakasti mieltää aktiiviset tytöt seksilelun rooliin. Sekin kertoo jostain. Siitä puhe mistä puute. Ehkä tässä todellakin olisi tarvetta seksileluille. Kukkeimmillaan olevat teinit siveysvöihin, jotta kauhistelijat saavat rauhan. Ja rauhallisin mielin toimittajat, terapeutit ja muut asiaa kauhistelevat voivat lähteä täyttämään puutteitaan. Tähän ehdotan suupalloa kahdesta syystä: ensinnäkin se vaimentaa nuoria vahingoittavan tarpeettoman moralisoinnin. Toisekseen siksi, että se on jännittävä kokemus.

You Might Also Like

0 kommenttia