Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

3 tärppiä Vinokinoon

Jälleen on mahdollista nähdä vino pino elokuvia, kun Vinokino koittaa! Tämän kylän homopoika tsekkasi Suomen ainoan HLBTI-elokuvien festivaa...

Jälleen on mahdollista nähdä vino pino elokuvia, kun Vinokino koittaa! Tämän kylän homopoika tsekkasi Suomen ainoan HLBTI-elokuvien festivaalin ohjelmiston ja tarjoaa teille nyt kolme ehdotonta tärppiä.


1. Nånting måste gå sönder

Ruotsalaisfilmatisoinnissa kerrotaan androgyynisen Sebastianin ja ei-missään-tapauksessa-homon Andreaksen rakkaustarina. Sebastianin sisällä elää Ellie, joka tuntuu kaiken aikaa oikeammalta identiteetiltä kuin Sebastianin identiteetti. Elokuvassa ollaan vähän yhteiskunnan ulkopuolella jännittävän intiimillä tavalla.

On jännittävää, kuinka ruotsalainen elokuva on niiin erilaista kuin suomalainen. En välttämättä kaikin ajoin saanut täysillä kiinni Nånting måste gå sönderistä, mutta katsomiskokemuksena se oli kiinnostava. Maallikon mieleeni tuli välillä vähän samoja fiiliksiä kuin Adelen elämästä (vain orgastinen spagetinsyönti puuttui). Sama iholletuleva intiimiys ja hiukan erikoinen tunnemaailma välittyivät.

Sebastiania/Ellietä elokuvassa näyttelee muuten Saga Becker, joka muuten palkittiin Ruotsissa Guldbaggen-naispääosapalkinnolla tänä vuonna, ensimmäisenä transsukupuolisena näyttelijänä.

youtube http://www.youtube.com/watch?v=8jMVPGQw8h0

2. Lyhytelokuva-koosteet

Taidan vinkata näistä joka vuosi, mutta minkäs teet. Pitkä leffaviikonloppu olisi aika raskas, jos tarjolla olisi vain pitkää ja tiedostavaa taide-elokuvaa. Lyhytelokuvat puhdistavat kivasti mieltä ja monipuolistavat ohjelmaa hyvällä tavalla. Olen toisaalta gay themed-lyhäreiden ystävä Vinokinon ulkopuolellakin.

Tasapuolisuuden vuoksi on tosin mainittava, että samat teemat, juonet ja itsestäänselvät vertauskuvat toistuvat lyhytelokuvissa ilmeisesti vuodesta toiseen: komeat nuoret miehet päätyvät humalassa uima-altaaseen. Kaksi ihmistä on toisistaan tietämättä palavasti rakastunut toisiinsa ja tuskailevat tunteensa kanssa. Lähetellään tekstiviestejä, joista ei ihan tiedetä, että oliko tämä nyt hyvä vai ei. Tavallaan asioita, joihin voi samaistua ja joita jokainen kokee omassa elämässään. Tai on ainakin nähnyt lyhytelokuvissa ja sitä kautta kokee tilanteen tutuksi. Tavallaan kliseet ovat kuitenkin pakkokeino lyhytelokuvassa: muutaman minuutin kokonaiskestoon kun ei ole kovin näppärää ahtaa laajaa taustoitusta, selvitystä ja itseoivaltamisen tilaa.

3. Vinokino ♥ OMVF-musiikkivideokooste

Musiikkivideoiden näyttäminen tällä lailla yhteen putkeen leffafestareilla on hyvinkin hauska ajatus! En nyt muista, onko tällaista ollut ennen, mutta nyt joka tapauksessa on ja se on mahtavaa. Kuten Vinokinon sivuillakin listataan, ovat Madonnat ja Lady Gagat HLBTI-ihmisille tärkeitä identiteetin rakentajia. Heitä ei kuitenkaan musavideokoosteessa nähdä, vaan vieraammat ja nuoremmat tekijät pääsevät esille. Se on hyvä!

Näiden tärppien lisäksi kannattaa tottakai tsekata Vinokinon koko ohjelma heidän nettisivuiltaan ja ennen kaikkea osallistua Vinokinoon. Vinokinon ohjelmalehtisessä on muuten kaksi mun piirtämää värityskuvaa, eli sekin kannattaa napata mukaan jos ja kun Vinokinoille päädytte!

Vinokino Turussa 23.-25.10., Helsingissä 6.-8.11., Tampereella 27.-29.11. ja Oulussa 11.-13.12.

You Might Also Like

0 kommenttia