Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Tulossa kolme HLBTI-elokuvaa – mistä nousee suurin myrsky?

HLBTI-teemaista elokuvaa on luvassa pilvin ja pimein, eikä luultavasti yksikään selviä aiheuttamatta tiukkaa kiukkua. Pahin meteli nou...HLBTI-teemaista elokuvaa on luvassa pilvin ja pimein, eikä luultavasti yksikään selviä aiheuttamatta tiukkaa kiukkua.

Pahin meteli nousi jo lähes kuukausi sitten. Stonewall-elokuva kertoo nimensä mukaisesti Stonewallin mellakoista, joihin homot ja lesbot New Yorkin Greenwich Villagessa ryhtyivät vastustaakseen poliisin mielivaltaisia ratsioita. Näistä mellakoista lähti liikkeelle oikeastaan koko homojen oikeuksien ajaminen ympäri Yhdysvaltoja. Elokuvan aihe on toki hyvä, mutta toteutustapa on kieltämättä kyseenalainen. Elokuvasta on, hupsistakeikkaa, pyyhkäisty pois transnaiset ja mustat drag queenit ja päähenkilönä patsastelee kukas muukaan kuin kiiltokuvamaisen söpö Dannyksi nimetty fiktiivinen hahmo. Elokuva antaa ymmärtää tämän Dannyn ikään kuin aloittaneen koko mellakat, vaikka historia tietää varsin tarkasti, että aloittajina pidetään Marsha P. Johnsonia ja Silvia Riveraa, mustaa drag queenia ja transnaista.

youtube http://www.youtube.com/watch?v=7vmeZx2TPaQ

Tavallaan ymmärrän syyt, miksi tähän ratkaisuun on päädytty: söpö homopoika yksinkertaisesti myy. Muistan omilta teinivuosiltani, miten katsoin oikeastaan ihan kaikki käsiini (tai siis kovalevylleni) saamani homoleffat. Niitä oli paljon. Ja niitä oli todella huonoja. Mutta huonoissakin oli söpöjä poikia, joten niitä oli varsin mukava katsoa. Historiallisia tapahtumia kuvaavien elokuvien kanssa vaadin kuitenkin tarkkuutta: taiteellisia vapauksia on tietysti usein pakkokin ottaa, mutta näinkin keskeistä asiaa kuin historiallisten tapahtumien aloittajia ei yksinkertaisesti sovi mennä muuttamaan. Varsinkaan mustista tai transnaisista valkoisiksi miehiksi.

youtube http://www.youtube.com/watch?v=4SkwJk9KB2c

Kritiikkiä herätti myös jo trailerinsa perusteella elokuva Ray. Elokuvassa trans-nuorta näyttelee Elle Fanning, joka on cis-nainen. Näyttelijävalintaa on kritisoitu, koska roolissa on cis-nainen, eikä transsukupuolinen. Vaatimus on mielestäni hieman hassu ja voisi kääntyä jopa itseään vastaan. Trans-sukupuolisia näyttelijöitä ei oikeastaan näe missään, varsinkaan suurissa tuotannoissa, mutta toisaalta tuntuu erikoiselta ajatukselta, että trans-ihmisten pitäisi aina näytellä trans-ihmisiä. Monipiippuinen juttu, josta luultavasti tullaan keskustelemaan ja vääntämään väsyksiin saakka. Traileri kuitenkin vaikuttaa minusta hyvinkin kauniilta ja kiinnostavalta, ja Elle Fanningkin onnistuu vakuuttamaan. Maleficentissa hän kun tuntui olevan valitettavan lässy. Hienoa kuitenkin, että trans-ihmiset ovat kuitenkin nousseet elokuvien aiheeksi näinkin vahvasti. Tulevat näin näkyviksi sille ns. ihan tavallisellekin väestölle.

youtube http://www.youtube.com/watch?v=d88APYIGkjk

Trans-aihetta käsitellään myös tulevassa The Danish girl-elokuvassa, jonka traileri julkaistiin eilen. Elokuva kertoo ilmeisesti melko löyhästi tositapahtumiin perustuvan tarinan Lili Elbestä, joka on yksi maailman ensimmäisistä sukupuolenkorjausleikkauksen läpikäyneistä ihmisistä. En tiedä, tuleeko elokuvasta suurta kohua ja kiukkua vaiko vain silkkaa ylistystä. Trailerin perusteella elokuva on ainakin hyvin kaunis ja silmää miellyttävä. Johtuu ehkä aika pitkälti Eddie Redmaynesta.

P.S.: Ja jos joku ei vielä ole nähnyt, niin takavuosien hittielokuva Brokeback Mountain tulee katsottavaksi Yle Areenaan 19.9. ja on katsottavissa 14 päivää! Pistäkäähän korvan taakse.

You Might Also Like

0 kommenttia