Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Ollaan vapaita on balsamia ankean kesän haavoihin

Ollaan vapaita-elokuva on juuri sitä, mitä Suomi nyt tarvitsee: kaunista kesä-Suomea, hyviä biisejä ja Jaloviinaa. Oskari Sipolan musi...Ollaan vapaita-elokuva on juuri sitä, mitä Suomi nyt tarvitsee: kaunista kesä-Suomea, hyviä biisejä ja Jaloviinaa.

Oskari Sipolan musiikkielokuva Ollaan vapaita herätti kiinnostukseni jo hyvän aikaa sitten. Erityisesti ilahduin, kun sain kutsun leffan pressinäytökseen, joka sattui olemaan vielä syntymäpäivänäni. Mikä olisikaan parempaa, kuin viettää syntymäpäivää elokuvateatterin pimeydessä.

Ollaan vapaita on juoneltaan aika perinteistä ihmissuhdedraamailua: punavihreiden hippikommuunissa asuvien Seelan, Henrin ja Iisan (Maria Ylipää, Riku Nieminen ja Pihla Maalismaa) ryhmädynamiikka alkaa kipuilla, kun Seelan 16 vuotta aiemmin adoptoitavaksi antama poika Leo (jo Betoniyössä täysin hurmannut Johannes Brotherus) ilmestyy oven taakse aikeinaan muuttaa Helsinkiin. Samassa pyörityksessä pitää miettiä sitä, mitä elämältä haluaa: ottaako vähän epäilyttävän miehen kanssa talolainaa ja muuttaa perheidylliin vai jatkaa boheemia taiteilijaelämää keskustakommuunissa. Tunteet ovat suuria ja humalanhuuruisia ja kaikkien elämät sotkeutuvat.

En tiedä millaiset kohtalonjohdatukset asioita ovat järjestelleet, mutta jotenkin Ollaan vapaita on juuri sitä, mitä kaipasin juuri nyt. Nimestäkin ilmikäyvän vapauden lisäksi keskeiset teemat tuntuivat pyörivän sen ympärillä, mitä minkäkin ikäisenä pitäisi tai ei pitäisi tehdä, olla tai tuntea. 25-vuotissyntymäpäivään kun ei mikään sopisi paremmin kuin 16-vuotiaan hahmon puheet siitä, miten pitää toimia niin, että 25-vuotiaana on rahaa tehdä kaikki mitä haluaa. Yleistunnelmaltaan varsin kepeän elokuvan käsikirjoitus pyörittelee aihetta aika rajuinkin sanankääntein. On siis katsojasta kiinni, haluaako ajaa autotonta keskustaa vai citymaasturia tai muuttaa omakotitaloalueelle perustamaan perhettä. Vaihtoehtoja on, mutta oikeita vastauksia elokuva ei sinänsä pyri tyrkyttämään. Dialogi on kuitenkin osuvaa ja oivaltavaa, vaikkei Tua Harnon käsikirjoitus tai juoni muuten erityisiä yllätyksiä tarjoakaan. Keveydestä huolimatta elokuva on sellainen, että sitä voisi katsoa esimerkiksi krapulasunnuntaisin loputtomasti. Elokuva viihdyttää, eikä viihde ole ollenkaan huono.


Musiikkielokuva on genrenä Suomessa olematon ja vähän karsastettu: olemassa on muutaman vuoden takainen Jos Rakastat ja menestynyt sarja Risto Räppääjiä. Siltä pohjalta voi olla vaikea saada kiinni siitä, mistä Ollaan vapaita-elokuvassa on kyse. Sen musiikki on vartavasten elokuvaan tehtyä, ei siis väkisin käsikirjoitukseen sovitettuja tuttuja kappaleita. Ja juuri niin musiikkielokuva mielestäni pitääkin tehdä. Varsinkin, jos tekijätiimi on niinkin hunajainen kuin Ollaan vapaita-elokuvassa on: kappaleita elokuvaan ovat kirjoittaneet mm. Olavi Uusivirta, Paula Vesala, Lauri Ylönen ja Sanni.


Elokuvaan voi ehkä olla hieman vaikea suhtautua, juuri vieraan genren vuoksi. Koenkin, että siihen pitäisi ylipäätään olla suhtautumatta. Katsoa avoimin mielin ja korvin. Kuten sanottu, niin itselleni elokuva antoi juuri sen mitä kaipasinkin. Paljolti samojen aiheiden käsittelyä, joita itsekin olen pohtinut. Ennen kaikkea elokuva vilisi viime kesän kaunista Helsinkiä, vaikkei leffa kokonaisuudessaan olekaan pelkkää kesäilyä, kuten Sipolan esikoistyö Elokuu. Melko ankean kesän lopussa kaunista kesää kuvaava Ollaan vapaita on kuitenkin parasta saatavilla olevaa balsamia haavoihin.

Ja luojan kiitos elokuvassa juodaan reippaasti Jaloviinaa ja Kossua, eikä tuotesijoittelu-siideriä. Se ehkä näkyy tuotannon budjetissa, mutta ratkaisu on sekä napakka että raikas, kuten Kossukin.

Ollaan vapaita ensi-illassa huomenna 7.8.

Ollaan vapaita-soundtrack Spotifyssä.

(Ja koska sisälläni asuva Rita Tainola pyrkii väkisin esiin, on tähän loppuun lisättävä seurapiiripalsta-henkinen sivuhuomautus: herranjumala, miten fiksu, tyylikäs ja hyväkäytöksinen nuori mies Johannes Brotherus onkaan! Ihan tässä vanhuskin hurmaantuu!)

You Might Also Like

0 kommenttia