Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Härskiä, mutta oivaltavan ylevää – Antti Holman Kauheimmat runot

Antti Holman Kauheimmat runot vilisevät härskiä huumoria, mutta saavat silti kiinni ympärillämme leijuvista oivalluksista, joita harva ymm...Antti Holman Kauheimmat runot vilisevät härskiä huumoria, mutta saavat silti kiinni ympärillämme leijuvista oivalluksista, joita harva ymmärtää napata kiinni.

Antti Holman Kauheimmat runot-teoksessa esitellään neljä runoilijasuuruutta, jotka eivät koskaan päässeet mukaan Kauneimmat runot-kokoelmiin. Omat lapsensa oikeudenpäätöksellä menettänyt lastenrunoilija Sirsi Sunnas, kansallisromanttinen ja jopa -sosialistinen Reino Leino, elämänmakuisesti itsekeksimällään murteella runoileva Karin Toisiks-Paraske ja pdf-tiedostoina runonsa julkaiseva ryhmäliikuntaohjaaja Edith Södermalm tuovat hienosti esiin ihmiselämän kauneuden ja kauheuden.Ensilukemalta, ja varsinkin lukemisen alussa, kirjan suurin hupi tuntuu irtoavan siitä, että runossa saatetaan yhtäkkiä mainita esimerkiksi vittuun suksiminen tai kikkelillä lyöminen. Pelkille rivouksille runojen huumori ei kuitenkaan perustu ja hyvä niin. Holman runot ovat oivallinen muistutus siitä, että huumori voi olla laadukasta, vaikkei sen aiheet olisikaan normaalia ihmiselämää ylempänä. Ja ettei sisältö ja sen tulkinta vaikuttaisi liian helpolta, löytyy runoista myös haikea ja surumielinen kerros. Lienee melkoinen klisee, mutta suomalaisuuden tuntoja kuvanneita runoilijoita parodioiva teos onnistuu erinomaisesti kuvaamaan jotain olennaista suomalaisuudesta. Runoissa on hienoja oivalluksia, jotka leijuvat kaiken aikaa ympärillämme, mutta harva niistä ymmärtää kuitenkaan napata kiinni. Holma saa myös erinomaisesti kiinni runojensa esikuvista. Erityisesti Karin Toisiks-Parasken runot menisivät todennäköisesti kiusallisen helposti läpi Heli Laaksosen runokirjan välissä.

Runojen maailma on inhimillinen ja niiden tapahtumista voi helposti löytää hyvin henkilökohtaisen kokemusmaailman. Lukiessa syntyy sama ajatus kuin Holman Järjestäjä-romaania lukiessa: että Holma kirjoittaa runoissaan hyvinkin suoraan omista kokemuksistaan. En voi olla miettimättä, kuinka paljon Holma on joutunut haistelemaan keski-ikäisiä naisia.Ja loppuhuomiona, ns. ulkokirjallisena huomautuksena mainittakoon, että Kauheimmat runot ovat saaneet ehkä maailman hienoimmat kannet. Ns. törkeen siistit.

You Might Also Like

0 kommenttia