Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Mikään ei muutu ja silti pelkään kaiken muuttuvan – Vaalit 2015

Facebookin "Tänä päivänä"-sovellus pilasi päiväni. Se iski pyytämättä eteeni päivitykseni ja tuntemukseni vuoden 2011 eduskunta...


Facebookin "Tänä päivänä"-sovellus pilasi päiväni. Se iski pyytämättä eteeni päivitykseni ja tuntemukseni vuoden 2011 eduskuntavaalien tuloksista.

Koen ihan järjetöntä vaaliahdistusta. Nyt jos koskaan on Oikeita Asioita, joihin pitää tarttua ja joista pitää puhua. Jotka pitää ratkaista. Silti kukaan, varsinkaan eniten näkyvyyttä saava ehdokas tai puoluejohtaja, ei puhu mitään. Uskomattoman tylsä ja silti ärsyttävä kampanjakausi. Ja se on ilmeisesti ok, sillä kovin painokkaita vaatimuksia sanoa vittu nyt jotain ei kuulu. Sipilä on yhtäkkiä koko maan kiistaton ykkössuosikki pääministeriksi. Ennakkosuosikin asema on muodostunut siitä, että on kieltäytynyt sanomasta oikeastaan yhtään mitään mihinkään. Tai jos joku jotain sanookin, on se jokin sellaista, mitä ei uskoisi sivistyneessä maailmassa kuulevansa. Esimerkiksi että homolailla vapaamuurarit murtavat yhteiskunnan perustan. Siis sellaisia puheita, joiden puhujasta ei tiedä, onko hän umpihumalassa vai ihan vakavissaan. Eikä varsinkaan tiedä, kumpaa toivoisi, sitä humalaa vai hulluutta. En suinkaan halua kieltää ihmisiä puhumasta, siihen kun on kaikilla oikeus. Olen vain hyvin hämmentynyt siitä, että miten joku kehtaa. Tai sitten puhujat ovat katkeruudessaan vellovia yrittäjiä, jotka eivät suinkaan ole ehdokkaana, vaan pyrkivät tyrkyttämään raivokatkeruuttaan eteenpäin päättäjille, jotka tietenkin ovat pilanneet esimerkiksi kaiken. Tietenkin näkemyksiä pitää tyrkyttää eteenpäin, mutta raivokatkeruus on aina raivokatkeruutta.

Kaikki luultavasti muistavat vuoden 2011 jytkyn. Se tunne oli hirveä. Joku kommentoi jonkun filosofin sanoneen, että kansa saa sellaisen edustuksen kuin ansaitsee, mutta ei. Ei jeesus, minä en ansaitse. Minä ansaitsen parempaa.

Gallupien perusteella sama meno jatkuu, jopa entistä pahempana. En usko, että Suomessa tapahtuu minkäänlaista muutosta: byrokratia ei hyvin todennäköisesti katoa mihinkään, yrittäjyydestä ei tule satumaista auvoa. Suomi äänestää keskustaa aivan kuten ennenkin. Silti ahdistaa. Sisälmyksiäni kalvaa esimerkiksi tasa-arvoisen avioliittolain kohtalo: alkaako vääntö taas uudestaan, kuinka pitkään tässä pitää odottaa? Edistyykö lainsäädäntö koskaan? Ministereinä tuppisuinen lestadiolainen, Timo Soini ja ties vaikka Päivi Räsänenkin. Muita voi vain arvailla. Yleisen ilmapiirin suunta Suomessa näyttää olevan kammottava. Ei tunnu hyvältä olla, vaikkei mitään konkreettista ole tapahtunutkaan. Hyvinvoinnissa kun on kyse hyvin pitkälti mielialasta. Jännästä päästä lähdettiin hyvinvointivaltiota ajamaan alas. Minun päästäni.

Siksi minulla on teille, rakkaat täysi-ikäiset ystävät, kaksi neuvoa.

1) Jos et äänestänyt ennakkoon, mene ja äänestä huomenna. Äänestä, vaikka olisit katkera siitä, ettei aiempi äänestäminen ole tuottanut tulosta. Voin kertoa, että äänestämättäjättäminen tuottaa tulosta vielä vähemmän. Kannattaa tsekata myös aiempi postaukseni: 5 syytä äänestää.

2) Alkot palvelevat tänään lauantaina pääsääntöisesti klo 18 asti, eli vielä reilun tunnin. Käy Alkossa, paitsi jos alkoholi on sinulle ongelma. Suosittelen väkeviä, varmuuden vuoksi: itse jouduin ajattelemattomuuttani tyytymään vuonna 2011 mietoihin alkoholijuomiin. Niitäkin juostiin ryminällä ostamaan lähikaupasta klo 20:54. Pilasimme vaalituloksesta autuaan tietämättömän myyjän illan kertomalla väliaikatietoja. Kaljaa meni paljon, eikä sekään täysin riittänyt peittämään sitä epäuskoisen kuvotuksen täyttämää tyrmistystä ja epäuskoa, joka sisälleni ilmestyi. En tiedä pystyykö mikään.

Mutta pysykää lujina, siskot ja veljet! Vaikka päällimmäinen tunne on ahdistus, on ehdokkaissa uskomattoman paljon uskoa ja luottamusta herättäviäkin tyyppejä. Sellaisia, joiden läpipääsyyn uskon ja jota suuresti toivon. Kävi miten kävi, olen jo valmiiksi laatinut listan asioista, joista voi vaalifiaskonkin jälkeen etsiä iloa. Julkaisen listan maanantaina.

You Might Also Like

0 kommenttia