Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Tiedekeskus Heureka – yhdenvertaisuuden vai syrjinnän asialla?

Tiedekeskus Heureka on bongattu hämmentävästä yhteydestä. Avioliittoa vain miehen ja naisen väliseksi ajava Aito avioliitto -yhdistys järje...

Tiedekeskus Heureka on bongattu hämmentävästä yhteydestä. Avioliittoa vain miehen ja naisen väliseksi ajava Aito avioliitto -yhdistys järjestää Aito avioliitto-tapahtuman Heurekan auditoriossa.

Aito avioliitto-tapahtumassa vierailevat ranskalaisen La Manif Pour Tous-järjestön presidentti Ludovine de La Rochère sekä Varro Vooglaid Viron sekä Valdis Grinsteins Puolan avioliittoliikkeistä. Paikalla häärivät tietysti myös eduskunnan lakivaliokunnan jäsenet Peter Östman sekä Mika Niikko. Myös Tapio Puolimatka on paikalla, kuinkas muutenkaan. Tilaisuudessa julkistetaan myös kansalaisaloite tasa-arvoisen avioliittolain kumoamisesta. Aloite tulee olemaan vasta kolmas kansalaisaloite saman asian tiimoilta. Aiempien aloitteiden allekirjoittajien määrät ovat tätä kirjoittaessa alle tuhannessa. 

La Manif Pour Tous'in järjestämässä mielenilmauksessa osoitettiin mieltä näin lapsiystävällisissä tunnelmissa Ranskassa. Lapset mukaan! Perheet yhdessä! 

Ihmiset saavat toki kokoontua kaikenlaisten asioiden tiimoilta ja kutsua vaikka hengenheimolaisensa ulkomaita myöden paikalle. Kokonaan toinen asia on se, millaisiin kokoontumisiin valtion ja kaupungin tuella toimiva tiedekeskus tilojaan antaa. Aito avioliitto-tapahtuma mainoksessaan toteaa sukupuolineutraalin avioliittolain riistävän lapsen oikeuden omaan isään ja äitiin. Samaan hengenvetoon mainos toteaa, että kansan enemmistö ei tätä halua. Mieluusti näkisin lähteen tällaiselle väitteelle. Tapio Puolimatkan ollessa mukana tapahtumassa ei liene kuitenkaan sopivaa vaatia lähteidenkäytöltä liikoja.

Helposti voisi ajatella, että julkinen tuki velvoittaisi toimijan hyväksymään kaiken vastaantulevan. Yhdenvertaisuuslainsäädäntö kuitenkin velvoittaa viranomaiset edistämään yhdenvertaisuutta. Sama laki toki kieltää myös syrjinnän esimerkiksi vakaumuksen perusteella, mutta en ihan äkkiseltään näe, miten tuulesta temmattujen väitteiden nojalla lainvastustaminen olisi edes vakaumus. Heureka voisi varmasti halutessaan tarjota tilojaan vain tietyt yhdenvertaisuutta edistävät kriteerit täyttäville tapahtumajärjestäjille.

KUVA: ruutukaappaus Aito avioliitto -yhdistyksen nettisivuilta.

Hauskinta kuitenkin on, että Heureka tarjoaa seminaariosallistujille pääsyliput tiedekeskuksen näyttelyyn puoleen hintaan. Mikä mainio tilaisuus perheille, miksei nyt vaikka erityisesti sateenkaariperheille, lähteä tutustumaan tiedekeskukseen, vielä alennuslipuilla! Kuten Aito avioliitto-yhdistys mainoksessaankin toteaa: Lapset mukaan! Perheet yhdessä! Tilaisuuteen tulee ilmoittautua ennakkoon 22.3.

Päätti sitten lähteä seuraamaan seminaaria tai ei, niin palaute tai tiedustelu Heurekan yhdenvertaisuusperiaatteista on varmasti paikallaan. Yhteyden Heurekaan saa näppärästi esimerkiksi sähköpostilla, osoitteessa info(AT)heureka.fi.

PÄIVITYS 11.03.2015 KLO 12:18: 
Myös HeSeta tarttui aiheeseen ja kirjoitti blogissaan avoimen kirjeen Heurekalle. Heureka kirjoittikin samantien HeSetalle vastineen, jonka myötä ainakin itse olen kohtuullisen valmis antamaan Heurekalle puhtaat paperit. Vastineessaan Heureka sanoutuu irti Aito avioliitto-yhdistyksestä ja toteaa seisovansa Tahdon-kampanjan kanssa samassa joukossa. Silmääni pisti tosin vastineen kohta "Erityisesti emme voi tehdä tätä [rajata asiakkaitaan], koska saamme toimintaamme tukea veronmaksajilta, joita käsittääkseni on myös Aito Avioliitto –yhdistyksen jäseninä". Tai olisiko ehkä sittenkin niin, että merkitystä on yhdistyksessä mukana olevilla, rahoituksesta päättävillä poliitikoilla?

Oli miten oli, olen valmis tosiaan antamaan Heurekalle puhtaat paperit tästä. Asia on luultavasti loppuun käsitelty, mutta palaan tähän varmasti, jos jotain uutta ilmenee.

You Might Also Like

36 kommenttia

 1. Hätä tuntuu olevan Niikon hengenheimolaisilla suuri, kun oman asian pönkittämiseksi vuokrataan kallis kokoustila jonne sitten porukka saa tulla ilmaiseksi. Heurekassa näyttää kokoustilan puolipäiväpaketti (2-4 h)maksavan 35e/hlö, sisältää toki kahvit ja pullat. Nyt kaikki ilmoittautumaan niin saadaan tuokin "aatteellinen" yhdistys konkurssiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kieltämättä kiinnostaisi, kuinka kovat jäsenmaksut Aito avioliitto-yhdistyksellä on.

   Poista
  2. Tuoltahan ne jäsenmaksut löytyvät: https://holvi.com/shop/AitoAvioliitto/
   Varsinainen jäsen 50e, kannatusjäsen 20e.
   Kannatus- eli fanituotteetkin mainitaan, niitä odotellessa!

   Poista
 2. Heurekan suhde Vantaan kaupunkiin on käsittääkseni lämmin. Mika Niikko on kaupunginvaltuutettu, ja perussuomalaisten ryhmä suhteellisen suuri. Ehkäpä tiedekeskuksessa ollaan kieli keskellä suuta. Tai sitten koko kuviota ja seminaarin edustamia asioita ei ole tajuttu ajatella ollenkaan, tähän törmää useissa tilanteissa ka paikoissa huolestuttavan paljon. Tilaisuuden järjestäminen on joka tapauksessa kovin kyseenalaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina vain enemmän olen huolissani, jos tuosta ensin mainitusta vaihtoehdosta on kyse. Mutta kuten sanoit, kyseenalaista joka tapauksessa.

   Poista
  2. Haluan vielä tähdentää, että minulla ei ole asiasta mitään sen kummempaa sisäpiiritietoa. Kuitenkin käsittääkseni Vantaa tai ainakin monet vantaalaiset suuremmat toimijat ja yhteisöt suosivat Heurekaa kokous- ja seminaaripaikkana. Fasiliteetit ovat hyvät ja sijaitsevat kaupungin hallinnollisen keskuksen välittömässä läheisyydessä, joten en ihmettele. Toivon, että tässä ei aseteta mahdollisia hyviä asiakkaita ja heidän sidosryhmiään oikeamielisen toiminnan edelle. On toisaalta aivan sama, onko kyse tästä vai aiemmin mainitsemastani ajattelemattomuudesta. Ahneus vai typeryys, kumman valitsisitte mieluummin?

   Poista
 3. Pitäisikö järjestää joku pussailu/hää/läsnäolo-flashmob Heurekaan kyseisenä ajankohtana, jos he eivät peru tapahtumaa? Olisin ainakin kumppanin kanssa mukana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksi heidän pitäisi perua tapahtumansa? Siksi että sinä nyt loukkaannuit siitä että joku on eri mieltä kanssasi? Heillä on oikeus olla eri mieltä kanssasi ja sinun ei siitä tulisi loukkaantua. Kuten tuossa jutussakin todetaan niin tämän asian kannattajat luetaan tuhansissa, he eivät tule ikinä saamaan kantaansa läpi, mutta heillä on oikeus olla mitä mieltä ovat. Tämänkaltaiset "pussailu"tapahtumat vain provosoivat heitä lisää ja he tekevät uusia "järjettömiä" tapahtumiaan ja provosoivat sitten vuorostaan meitä.. Eli onko tässä oikeasti mitään järkeä? jos koetettaisiin olla aikuisia vaihteeksi?

   Poista
  2. Joo, olen samaa mieltä. Antaa lasten temmeltää keskenään.

   Poista
 4. Heh! Kannatan anonyymin ehdottamaa tapahtumaa! Kaverille jo kerkesin picnikkiä ehdottaa heurekan suuntaan, koska aika varmasti jotain muutakin häppeninkiä ympärille tulee!

  VastaaPoista
 5. hmmmm "tilaisuus on maksuton". Taidanpa ilmoittautua, mutta jättää itse tilaisuuden väliin ja käydä vain puolella hintaa Heurekassa. (Ja toivon, että Heureka veloittaa ilmoittautuneiden määrän mukaan tilaisuuden järkkääjiä ;-)

  VastaaPoista
 6. Vain oikeat mielipiteet on sallittuja maailmassa näköjänsä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä siltä vaikuta kun et kestä "sateenkaari kritiikkiä". PS: Tapio Puolimatkan tutkimuksissa ei nähty Jyväskylän yliopiston mukaan puutteita. katso vaikka tuosta https://www.dropbox.com/s/302bfy9v9i4d9e5/JY-rehtorin-paatos.pdf Lopussa lukee "Rehtori on perehtynyt osapuolten asiassa esittämään argumentaatioon, ja katsoo selvitetyksi, ettei Puolimatka olekäyttänyt lähdeviitteitä hyvän tieteellisen käytännönvastaisesti. Puolimatka ei väitä edellä mainittujen tutkimusten sisältävän vertailu kohteena samaasukupuolta olevien perheiden vanhempia, vaan vertailu kohtana ovat yksinhuoltajaperheet, avoperheet ja uusperheet. Puolimatkan asiantuntijalausunto ei siten anna vääristynyttäkuvaa käytettyjen lähteiden havaintoihin perustuvista tutkimustuloksista. Myös lähteiden käyttö on ollut perusteltua asiantuntijalausunnon viitekehyshuomioiden." Taitaa olla vaan niin että te ette kestä niitä jotka ovat erimieltä asiasta. Oppikaa oikeasti suvaitsemaan.

   Poista
  2. Niin, ei nähty puutteita, koska "asiantuntijalausuntoa" ei voida rehtorin mukaan arvioida samoilla perusteilla kuin tieteellistä julkaisua. Taivaan tosi kuitenkin on, että lähteiden käyttö Puolimatkalla on hyvin erikoista.

   Poista
 7. Homot, lesbot, BI-seksuaalit, ja trans-ihmiset EIVÄT ole oikeilla asioilla.

  Se voidaan perustellakin lukemattomasti, mutta suoranaisille provosoijille, niitä ei ainakaan juuri tässä ole ntarvetta alkaa alkuunkaan luettelemaan. Painostus on väärä keino, nyt kun monet Naispuolisetkin ovat nyt tunnustautuneet lesboiksi tai bi-seksuaaleiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä ihmettä tämä anonyymi horisee?

   Poista
  2. Ihanaa, että voidaan perustella lukemattomasti, mutta ei perustella. Se on hyvä argumentti, tykkään.

   Poista
  3. "...nyt kun monet Naispuolisetkin ovat nyt tunnustautuneet lesboiksi tai bi-seksuaaleiksi."

   Onko lesboiksi tai bisseiksi tunnustautuminen siis alkuperäisen kirjoittajan mielestä miesten eikun Miespuolisten yksinoikeus? Vaadin tasa-arvoa!

   Poista
 8. Aito avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto, homous on luonnon oikku!!! Sanoohan sen jo järkikin. Miksi NAISEN ja MIEHEN välistä avioliittoa kannattavat ihmiset eivät saisi pitää omaa mielipidettään, kun ovat tätä mieltä ??? Ihmeellistä suvaitsevaisuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukaan ei kiellä ketään pitämästä mielipidettään, toisin kuin konservatiivit haluavat asian antaa ymmärtää. Voisi kysyä miksi jotkut eivät voi hyväksyä eduskunnan jo tekemää päätöstä vaan haluavat aina vaan harata vastaan?

   Poista
 9. Kuvan alla on seuraava teksti "Näin lapsiystävälliseltä näytti Aito avioliitto-tapahtumassa mukanaolevan La Manif Pour Tous-ryhmittymän mielenosoitus Ranskassa. Lapset mukaan! Perheet yhdessä! "

  Kun katsoo tuota kuvaa niin jo tuo todistaa sen, miten sairaasta asiasta on kyse, ei todellakaan voisi ottaa tuonne lapsia mukaan! Miksi tuollaisen käytöksen, kuin tuossa kuvassa, pitäisi saada lain suojaan ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis täytyy nyt varmistaa, että olithan ymmärtänyt, että kuva on Ranskasta tasa-arvoista avioliittoa VASTUSTAVASTA mielenosoituksesta?

   Poista
  2. Kuva taitaa kuitenkin olla jostain aivan muusta mielenosoituksesta, kuin mistä väität?? Asia saattaa olla sama, en tiedä, kun ei ranska oikein taitu, mutta kuitenkin aika tarkoitushakuista, kun kuva ja kuvateksti ei kerro samasta tapahtumasta.

   La Manif Pour Tous ≠ Les Hommen

   La Manif Pour Tous -mielenosoitus:
   https://www.flickr.com/photos/98235597@N03/15446521902/

   Les Hommen -mielenosoitus:
   http://fr.novopress.info/139704/vous-avez-deja-perdu-monsieur-hollande-disent-les-hommen/

   Poista
  3. Hei bloggari, kun laitat blogiin kuvia tapahtumista, otsikoi ne oikein. Valitsemasi kuva EI ole perhetapahtumasta La Manif Pour Tous, vaan ihan toisesta, miesjärjestön Les Hommen tapahtumasta. Faktat kuntoon, niin tekstejäsi voi ottaa huomioon. Kepulikonstit toimii vaan jonkun aikaa.

   Poista
  4. Okei, virhe saattoi (en mene vielä noiden linkkien perusteella asiasta takuuseen) tapahtua siinä, että kuvassa näkyvä ryhmittymä ei tosiaan ole La Manif Pour Tousia, mutta joka tapauksessa kuva on Ranskasta tasa-arvoista avioliittolakia vastustavasta mielenosoituksesta. Käsitykseni mukaan La Manif Pour Tous oli senkin tilaisuuden organisoinut.

   Poista
  5. Kannattaiskohan sun sitten korjata ko kuvateksti, tai mielellään poistaa koko kuva tästä postauksesta, kun kerta olet laittanut noin harhaanjohtavan kuvan? Voisit mielestäni seisoa blogisi takana sen verran, että jos virheitä tulee, ne korjataan, eikä jätetä niitä tahallaan paikoilleen aiheuttamaan lisää väärinkäsityksiä.
   Mielestäni tuo kuva ei mitenkään kytkeydy Heurekassa järjestettyyn seminaariin, joten tuntuu aika ala-arvoiselta argumentoinnilta ko tapahtumaa vastaan laittaa tuollainen kuva tähän postaukseen.

   Poista
  6. Kenties kuvatekstiä voisi täsmentää, siinä olet oikeassa. Harhaanjohtava kuva ei kuitenkaan siinä mielessä ole, että kuva on joka tapauksessa La Manif Pour Tousin tapahtumasta, jonka konseptin pohjalta on toisaalta luotu myös Aito avioliitto-kampanja. La Manif Pour Tousilta oli ennakkotietojen mukaan myös edustaja tässä Heurekan tapahtumassa. Sillä tavalla kuva kyllä kytkeytyy seminaariin.

   Poista
 10. Heureka on kaupallinen toimija, ja sellaisena se ei valitse, eikä sen pidäkään valita, asiakkaitaan näiden mielipiteiden perusteella. Sen sijaan johtaja Koivu erehtyi pahasti ilmaistessaan Heurekan tukevan Tahdon! - kampanjaa. Se on poliittinen kannanotto, jolle Koivulla ei ole oikeutta kuin omissa nimissään - ei siis Heurekan "kannan" määrittäjänä. Asiasta kuullaanvielä, tai ainakin Koivu kuulee toimivaltuuksiensa ylittämisestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä kommentissa ei nyt valitettavasti ollut mitään järkeä. Ensinnäkin "kaupallinen toimija" nimenomaan VOI valita asiakkaansa. Samoin "kaupallinen toimija" voi myös ottaa kantaa ihan juuri niin paljon kuin haluaa. Uskon myös, että Koivulla on Heurekan kannasta tietoa, jota sinulla ei ole, eikä ole mennyt missään kohtaa ylittämään valtuuksiaan.

   Poista
 11. Olemme siis jo siirtyneet mielipiteen-, ilmaisu-, yhdistymis- ja kokoontumisvapauden osalta suvaitsevaisuusliikkeen osalta vaiheeseen. Ehkä me muutamme sitten pian näitäkin, sukupuolineutraalimpaan suuntaan.

  Tuskin tulee menemään kauaa, kun tämä hienosti jo kohoava fasismin kakku lävähtää oikein kunnolla tuulettimeen.

  VastaaPoista
 12. "Erityisesti emme voi tehdä tätä [rajata asiakkaitaan], koska saamme toimintaamme tukea veronmaksajilta, joita käsittääkseni on myös Aito Avioliitto –yhdistyksen jäseninä".

  Itse ymmärsin tuon erittäin hyvin. Mietipä asiaa niin päin, että vaikkapa joltain Tahdon -tapahtumalta estettäisiin pääsy vaikka nyt sitten tuonne Heurekaan..

  Eli, sinun mielestäsi olisi OK että verorahoista tukea saava toimija vaimentaisi "väärät" mielipiteet?? Ja vääriä mielipiteitä ei ole olemassakaan, on vain erilaisia, ja jokaisella on omansa. Jos lähtee epäreilusti rajoittamaan toisten ihmisten mielipiteenvapautta, siinä helposti kampittaa ennen pitkää omankin mielipiteenvapautensa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä yksin mielipiteen- vaan myös sanan-, ilmaisu-, yhdistymis-, ja kokoontumisvapauden, ja niiden lisäksi tottakai vielä uskonnonvapauden.

   Siinä missä MTV uutisoi "Kritiikkivyörystä Heurekalle", se olisi voinut jopa uutisoida "SETA:n törkeästä hyökkäyksestä kaikkia länsimaisia perusoikeuksia vastaan".

   Kummallista, että kaiken moraalin ja oikeuksien etiikan vankkumattomaksi kannattajaksi itsensä luokittelevat tasa-arvoihmiset eivät näe tässä toiminnassa mitään väärää.

   No, eiköhän tuo hiljalleen tuosta ala kansalaisille hahmottua, kuten myös se että tämän sateenkaaren päässä ei suinkaan ole kulta-aarretta vaan Neuvostoliitto.

   Poista
 13. Blogistin ja useiden muiden tasa-arvoista avioliittolakia kannattavien suhtautuminen toisin ajatteleviin on mielestäni todella alentavaa ja vähättelevää. Myös muilla kuin kanssanne samaa mieltä olevilla on täysi oikeus kantaansa! Aivan kuten itse toivotte omaa kantaanne ja ajattelutapaanne kunnioitettavan, voisitte myös opetella suvaitsemaan toisenlaisia mielipiteitä ja näkemyksiä!

  Ja tuo kahden eri liikkeen harhaanjohtava sekoittaminen kuvassa ja tekstissä yllä oli mielestäni aika paha virhe, jonka toivoisin blogistin oikaisevan.

  Ja muuten, meitä perinteistä avioliittoa kannattavia on Suomessa enemmän kuin joitain tuhansia. Emmekä ole "hihhuleita", mikä on aikas alentava nimitys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole löytänyt (saatika oikaisua vaativilta saanut) tähän kahden eri liikkeen sekoittamiseen vielä mitään todistetta. Ryhmittymä voi tosiaan olla La Manif Pour Tousista erillään, mutta heidän järjestämässään mielenosoituksessa kuva kyllä aivan varmasti on otettu.

   Poista