Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Rankkaa kohdella ihmistä kuin eläintä

Poistuin hetkeksi tautivuoteeltani ja piipahdin kotikotona pikkukylässä. Perheeni lemmikkikissoilla oli juuri ollut kissoille tyypilline...Poistuin hetkeksi tautivuoteeltani ja piipahdin kotikotona pikkukylässä. Perheeni lemmikkikissoilla oli juuri ollut kissoille tyypillinen kohtalon päivä: ns. leikattavaksi vieminen. 

Koskettavin ja tunteita herättävin kohtalo oli kuitenkin hieman Hitleriä muistuttavalla Bamsella. Bamsea ovat kaikki pitäneet aina tyttönä, siis rumasti sanottuna narttuna. Bamsea ja toista kollikissaa leikattavaksi viedessään äitini totesi eläinlääkärille, että Bamse on varmaan tyttö. Lääkäri ei tätä ulkopuolelta tulevaa sukupuolen määritystä kyseenalaistanut, vaan kissan nukutettuaan silpaisi kissan vatsan auki ja alkoi etsiä munasarjoja ja muita tyttökissalle tyypillisiä elimiä. Aikansa löytämättä etsittyään eläinlääkäri joutui pyytämään avuksi kokeneemman kollegansa. Niin, näistä kollikissoista harvemmin munasarjoja löytyy, totesi kollega. 


Vasta kastraation kautta Bamse siis pääsi todelliseen sukupuoleensa. Häpeäkseen ja kiusakseen Bamse sai vielä kiusallisen kokovartaloverkkosukan, jonka Bamse kylläkin heti valvovan silmän vältettyä repi housuasuksi. Luultavasti maskuliinisuuttaan korostaakseen. Toisaalta huomasin, että mieluiten Bamse olisi ollut kuin kuka tahansa meistä: köllötellyt kokonaan ilman housuja. Sen verran eläinlääkäriltä löytyi kuitenkin hienotunteisuutta, että kissalle ei asennettu verkkosukan lisäksi vielä kiusallista häpeäkaulustakin.


Bamsen tapaus avasi silmiäni ja auttoi ymmärtämään viime aikoina paljon puhuttua sukupuolen moninaisuutta. Ihmisiä ja eläimiä ei tietysti voi suoraan verrata, mutta Esimerkiksi transsukupuolisen ihmisen kohdalla tilanne on aina sama kuin Bamsella: tie omaksi koettuun sukupuoleen kulkee aina sterilisaation kautta. Että silleen voi toinen ihminen päättää toisen ihmisen lisääntymisestä. Aika rankkaa kohdella ihmistä kuin eläintä.

Tähän loppuun vielä pikaisena muistutuksena, että YLE TV1 näyttää Kotikatsomossa tänään transsukupuolisuutta käsittelevän elokuvan Kerron sinulle kaiken klo 21.05. Elokuva tulee myös  uusintana huomenna maanantaina klo 22.30. En ole satavarma, mutta uskoisin elokuvan löytyvän jälkeenpäin myös Yle Areenasta.

You Might Also Like

3 kommenttia

 1. Voi ei! :D Bamse rukka!

  Meidän tyttökissa aikoinaan sai juurikin sen kaulurin. Ja kun se ei päässyt sen kanssa edes vessaan hiekkalaatikolleen, väsäsin omista sukkahousuistani sille pöksyt. Ei nekään nyt näyttäneet kissasta ne mukavimmat olevan, mutta saipa syötyä ja liikuttua ilman, että joka kulma otti aina vastaan. :D

  - Torey

  VastaaPoista
 2. Aikas monille tuttavien kissoille on käynyt juuri noin, että ovat luulleet poikakissaa tytöksi. Itse kuitenkin kissojen keskellä kasvaneena tunnistan sukupuolen kissan kasvoista, en tiedä mikä juttu siinäkin on... :D
  No mutta, sano Bamselle terveisiä (:

  T.Anne

  VastaaPoista
 3. Olipas oivallinen rinnastus, tsemppiä Bamselle!

  VastaaPoista