Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Mitä Gay Gaalassa todella tapahtui?

Valtamediat ovat jo kattavasti kertoneet olennaisimmat QX Gay Gaalasta: Ronny Roslöf esitteli tyttöystävänsä, A-P Liukkonen voitti ja Mar...

Valtamediat ovat jo kattavasti kertoneet olennaisimmat QX Gay Gaalasta: Ronny Roslöf esitteli tyttöystävänsä, A-P Liukkonen voitti ja Maria Sidillä oli kohuasu. Tämän kylän homopoika ketoo, mitä gaalassa tapahtui todella.Ennen virallista gaala-osuutta oli Gay Gaalan ohjelmaan merkitty minglailutilaisuus. Saavuimme hyvissä ajoin ohjelmaan merkittyyn aikaan minglailemaan. Paikalla oli lisäksemme lauma toimittajia, valokuvaajia sekä Jesse Kaikuranta. Emme minglailleet Jessen kanssa. Minglailu ei oikein ole suomalaista kulttuuria, minglailu ei itseasiassa ole edes oikea sana. Ensimmäisen kerran olen kuullut sitä käytettävän Solsidanissa, toisen kerran Gay Gaalan ohjelmassa. Onneksi oma seurueeni oli sen verran laaja, että saatoimme minglata omassa seurueessamme. Yksinolo mingeleissä olisi todella paha

Pian Savoy-teatterin aula Presto-ravintoloineen alkoi kummasti täyttyä. Minglailuun liittyvät jännitteet olivat hälvenneet ja ihmiset minglailivat jopa vieraiden ihmisten kesken. Itse löysin sisäisen minglaajani, ja minglasin sujuvasti seurueesta toiseen. Suosikkirepliikkini oli mielestäni oih, ottakaa minut kiinni, minä pyörryn, kun Ronny Roslöf ja Pete Lattu purjehtivat ohitseni baaritiskille. 

Pian oli aika siirtyä saliin. Paikkamme olivat oivallisesti ensimmäisessä rivissä, vierustoveriksemme Killen kanssa saimme hurmaavan Laura Haimilan seurueineen. Gaala alkoi naiskuoro Philomelan Haltin häät-tulkinnalla. Kappale oli hienosti linkitetty tasa-arvoiseen avioliittolakikeskusteluun heijastamalla lavan taustalle Tahdon2013-aiheisia uutisotsikoita. Otsikot eivät valitettavasti vain näkyneet eturivissä istuvalle yleisölle. Keskittymistäni häiritsi myös lavan yläpuolelta katonrajasta pilkottava ihmisen jalka. Odotin kaiken aikaa jonkinlaisen nykytanssi-akrobaatin laskeutuvan katosta. Pian laskeutuminen alkoikin, mutta odotukseni osoittautui vääräksi. Nykytanssija se ei ole, mutta olisiko kyseessä sittenkin viime vuodet hiljaiseloa viettänyt, Mombasa- ja Haltin häät-hiteistä tuttu Taiska? Ei, se ei ole Taiska! Se on gaalan juontaja Maria Sid, jolle Mert Otsamo on suunnitellut Finlaysonin Tom of Finland-kankaasta gaala-asun! Upeaa! 

Gaala alkoi kohahduksella: Vuoden homo-ehdokkaana ollut ja sittemmin voittajaksi kruunattu Ari-Pekka Liukkonen tuli jakamaan Keep Up The Good Work-palkinnon. Liukkosta ei näkynyt minglailutilaisuudessa, joten pessimistit ehtivät jo ajatella, ettei hän kunnioita gaalaa läsnäolollaan. Taas jäi homoseksuaali huippu-urheilija näkemättä, jupisivat monet. Ilo oli siis suuri, kun A-P koko kaksimetrisessä komeudessaan ilmestyi lavalle. Palkinto meni oikeutetusti Tahdon2013-kampanjalle, eli kuten hurmaavat Senni ja Saija totesivat, meille kaikille.

Vuoden romaani-sarjassa palkituksi tuli niinikään itsestäänselvästi Antti Holman Järjestäjä. Holma sen sijaan teki sen, mitä moni pelkäsi jo Liukkosen kohdalla, eikä ottanut osaa juhlaan. Taas jäi homoseksuaali huippunäyttelijäkirjailijajuontaja näkemättä, huokaisivat monet pettyneinä. Palkinnon tuli Holman puolesta noutamaan drag-taiteen saralla ansioitunut Kalkkuna, joka oli ilmeisesti jotenkin luullut, että tilaisuus on hänen juhlansa. Sen verran paljon Kalkkuna onnistui olemaan esillä jopa omalta istumapaikaltaan salin reunalta. Näyttävästi kesken gaalan saapui myös Cristal Snow seurueineen. Myöhästymisen syytä voi vain arvailla, sillä Snow ei ollut edes meikannut. Stylisti Vesa Silver oli kuulemma kieltänyt. 


Vuoden heterona palkittiin Jaana Pelkonen, mikä oli yllättävää, koska kaikki luultavasti pitivät itsestäänselvänä perussuomalaisten Arja Juvosen voittoa. Se olisi ollut suotavaa, sillä Juvonen oli niinikään paikalla. Mikael Jungnerin palkitseminen QX:n kunniapalkinnolla taas tapahtui luultavasti siksi, että paikalle saatiin yksi poliittinen julkkis lisää.

Väliajalla koin jännittäviä hetkiä. Pete Lattu eli Salkkareiden Kalle tiedusteli minulta, olenko vessajonossa. Siis oh my god. En ollut. Sen sijaan wc-kopissa asioidessani Ronny Roslöf oli mennen tullen pujahtanut edelleen vessaan jonottaneen Killen ohi.

Väliajalta paluu tuntui tuottavan monille vaikeuksia. Esimerkiksi Mummomafia-ohjelmassa Playboy-haaveitaan valottanut Elena Vikström järjesti ohjelmaankuulumattoman numeron palaamalla saliin valojen jo pimennyttyä. Taskulampulla tietään valaissut Elena valitteli suureen ääneen, ettei näe mitään. No, väliajalta voi tietysti palata katsomoon ennen kuin väliaika loppuu. Silloin salissa on valot ja näkeekin paremmin. 

Ensimmäisenä ohjelmanumerona väliajan jälkeen esiintyi Movetron, joka oli ajatuksena hulvattoman hauska. Jotenkin tuntui hyvältä idealta nousta penkistä ylös joraamaan, kun Päivi Lepistö neuvoi niin tekemään. Ylösnousu alkoi tuntua kiusaannuttavalta n. 15 sekunnin jälkeen. Fiksuiten toimikin esimerkiksi takanani istunut Janna Hurmerinta, joka ei tehnyt elettäkään noustakseen, vaan istui tyynesti paikallaan muiden joratessa ympärillä.

Hienoimpia hetkiä koettiin, kun Veera Ruuska saapui lavalle puhumaan transihmisten oikeuksista. Puhe oli vaikuttava ja vetosi ihmisten tunteisiin silminnähden. Jälkeenpäin jäin vain miettimään, oliko Ruuskan upea asu Outi Pyyn suunnittelema kahvikapselimekko vai oliko asu vain hyvin samannäköinen? 

Vuoden homona palkittiin yllättäen mutta ansaitusti Ari-Pekka Liukkonen. Liukkosen kiitospuhetta joku koki asiakseen kunnioittaa huutamalla yleisöstä, että ootsä top vai bottom. Hirveen hienoa käytöstä, oikein sai ylpeä olla kun toiset ymmärtää niin hienosti mikä on sopivaa.

Todella hämmentävissä merkeissä gaalan päätti camp-iskelmätähti Nisa Soraya, jonka kanssa lavalla riekkui niin edellämainittu Veera Ruuska kuin Antti Asplundin Heterophobia-karavaanikin. Uskomattoman queer show, joka ei millään muotoa istunut QX Gay Gaalan muuten varsin kromipintaiseen tunnelmaan. Ei istunut, ja juuri siksi oli niin täydellinen päätös. Maria Sid tosin halusi päättää illan käsikirjoituksen ulkopuolelta toteamalla, että hänen mielestään me kaikki olemme normaaleja. Kaunis ajatus, mutta luultavasti vähän tarpeeton Gay Gaalan yleisölle. Ja sitäpaitsi, mikä on normaali? Kuka on normaali? Kuka sen määrittelee? Miten? Ihana Maria Sid kuitenkin, pidän.

Gaala oli ohi nopeammin kuin kukaan huomasikaan, ja johan tuli kiire: kenellä skumpalle, kenellä narikkaan ennenku muut ehtii, kenellä vielä minglaamaan ja kenellä vetämään Pete Lattua hihasta, että voidaaks ottaa hei kaverikuva. Huhujen mukaan esim. koko muu gaalaväki on jatkanut jonnekin bailaamaan, mutta oma tiemme vei niinkin eksoottiseen paikkaan kuin lähimpään kebab-ravintolaan ja sieltä hotellin vällyjen väliin. Siinäpä sitä on juorua kerrakseen.You Might Also Like

2 kommenttia

  1. Kiva kertomus, kiitos:). Mukava lukea kun itse ei ollut paikalla. Ja kiva balettiasento Killellä, mutta missä on Killen sukat? Tulee ihan kylmä kun kattelen tuota...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että kelpasi :). Äläkä huoli, Kille veti kyllä narikassa sukat jalkaan :D!

      Poista