Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Vain itseeni sopiva avarakatseinen ja yhdenvertainen seksuaalisuuden määritelmä

 Kuten maallikko voisi kuvitella, ei seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvä termistö ole ollenkaan helppoa. Ylipäätään mistään sek...

 Kuten maallikko voisi kuvitella, ei seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvä termistö ole ollenkaan helppoa. Ylipäätään mistään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvästä puhuminen tuntuu muuttuvan jatkuvasti hankalammaksi.

 

Ei. Ei ole vain homoja, lesboja, biseksuaaleja, intersukupuolisia, panseksuaaleja ja/tai trans-ihmisiä. Moni haluaa määritellä olevansa jotain muuta, tai ei pelkästään sitä, tai ei mitään näistä vaan jotain itse määriteltyä, tai käytännössä tämä mutta ilman termejä, tai en oikeesti oo tätä mutta sanon olevani hälventääkseni sanaan liittyvää negatiivista kaikua tai ihan mitä vaan kukakin sattuu haluamaan.

Ylipäätään mistään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvästä puhuminen tuntuu muuttuvan jatkuvasti monimutkaisemmaksi ja räjähdysherkemmäksi. Trans-asioista puhumisen mahdottomuudesta kirjoitin jo aiemmin ja ilmoitin lopettavani aiheesta kirjoittamisen kokonaan. Hiljattain olen tehnyt varovaista paluuta aiheeseen, mutta mitään musikaalikomedioita syvällisempää en vieläkään uskalla tai halua käsitellä, koska reaktiot ovat aika pitkälti arvattavissa: virheestä todellakin sakotetaan.


Omalle kohdalleni on soviteltu homo- tai hetero-etuliitteen poistamisen puolesta kamppailijan viittaa. Muistan kyllä, mistä lause on minuun yhdistetty: mainitsin asian kaksipäiväisissä Blogistania-jakson kuvauksissa. Kerran. Sivulauseessa. Siitä sivulauseesta ajatukseni etuliitteistä eroonpääsemisestä nostettiin ohjelman mainoslauseeksi, jota siteerattiin Hesarissa, Turun Sanomissa ja varmaan käytännössä kaikissa muissakin TV-ohjelmatietoja julkaisevissa lehdissä. Tämä yksinäinen sivulause oli muistaakseni nostettu myös jaksoni avauslauseeksi, aivan kuin homo- tai heteroetuliitteestä eroonpääseminen olisi elämäni kantava teema. Tämän kylän homo-etuliitteestä eroonpyrkivä poika.

Kuulostaahan se hassulta, että nimimerkki Tämän kylän homopoika vaatii homo-etuliitteestä eroonpääsyä. Tekee sen vielä vuosittaisen homogaalan lähestyessä. Vuoden homo-ehdokkaana. Vähän niinku sarvikuono vaatisi mahdollisuutta olla pelkkä kuono.

Olen kuitenkin kaiken aikaa nähnyt asian niin, että etuliitettä on käytettävä kunnes ei enää tarvitse: loukkaavat termit lakkaavat loukkaamasta, kun kääntää ne voitoksi. Ja etuliite muuttuu tarpeettomaksi, kun sen puhuu arkipäiväiseksi: kunnes sillä ei enää ole merkitystä tai merkitys on hyvin vähäinen. Ihmisten ryhmittely ei automaattisesti tarkoita pahaa, vaan on varsin luontainen tapa pyrkiä ymmärtämään ympäröivää maailmaa.


Monimutkaiset asiat eivät helpotu sillä, että niistä puhuminen tehdään ensin monimutkaiseksi ja lopulta mahdottomaksi. Kiinnostus kannattaa mitään oikeuksia nimittäin heikkenee kummasti, jos kiitokseksi saa raivohuutoa. Maailma ei kaadu, jos joku sanoo vastustavansa transseksuaalien pakkosterilisaatiota tai sanoo homoa hintiksi todetessaan, että kyllä niidenkin pitäisi voida mennä naimisiin. Klassinen väärin sammutettu, kuten tiedätte.

Tuntuu, että seksuaalisuuden määrittely on kuin Pokémon-kortti: mitä harvinaisemman ja erikoisemman muodon onnistut nappaamaan ja kehittämään, sitä jännittävämpi olet. Mutta toisin kuin Pokémon-kortilla, monimutkaisilla seksuaalisuusmääritelmillä onnistuu rakentamaan itselleen vain tiiviin ja ahtaan laatikon ja vielä seinät laatikon ympärille. Yksin olet sinä ihminen, vain ja ainoastaan itseesi sopivassa avarakatseisessa ja yhdenvertaisessa seksuaali- ja sukupuolimääritelmässäsi. Parempi tosiaan tehdä pesäeroa sateenkaaren eri raidoille eikä olla niin yhtenevästi, yhteisöllisyys on passé.
 

Loppujen lopuksi on kuitenkin hyvä, että asioille on nimet: identiteettinsä perusteet on huomattavasti helpompaa rakentaa, kun tietää mistä suunnasta lähtee hakemaan. Rakennuspalikoiden hakeminenkin helpottuu, jos kaikki mahtuvat, yksilöllisine piirteineenkin, suunnilleen samaan joukkoon. Palasiksi levittäytyminen on hölmöintä, mitä voi tehdä. On pelkästään typerää, jos osumia alkaa muun maailman lisäksi sadella naapuripoteroistakin.

You Might Also Like

11 kommenttia

 1. "Tuntuu, että seksuaalisuuden määrittely on kuin Pokémon-kortti: mitä harvinaisemman ja erikoisemman muodon onnistut nappaamaan ja kehittämään, sitä jännittävämpi olet. "

  Sun tapa tuottaa atrribuutteja on ihan samanlainen kuin homosaatiosta meuhkaavilla. Myös niiden mielestä homous on tapa hakea huiomiota.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähtäin vaan on mulla ja homosaatiomeuhkaajilla vähän eri: musta ois ihan kiva, että HLBTI-yhteisö pysyisi jotenkin kasassa eikä alkaisi keskenäänkin tapella. Kuten sanottu, niin osumia satelee ihan tarpeeksi ulkopuoleltakin.

   Poista
  2. Mutta samanlainen väheksyntä kuultaa tekstissä. Jos haluat olla tukemassa monimuotoisuutta, niin ehkä ihmisten vertaaminen Pokemon-kortteihin ei ole se fiksuin tapa edesauttaa tavoitetta. Vaikkei kaikkea itse ymmärtäisikään, niin väheksyntä ei silti ole oikeutettua.

   Poista
  3. Halå, "Anonyymi", olisi syytä kasvaa aikuiseksi sieltä konkreettisen ajattelun tasolta. Kokeilepa lukea runoutta. Siinä on kaikenmoisia vertauksia ja kielikuvia.

   Poista
 2. Itsekin olen huomannut kuinka ihmiset yrittävät oikein väkipakolla keksiä jonkin täysin aivan uuden termin juuri omalle seksuaaliselle suuntautumiselle. Tuntuu että sillä haetaan enemmän huomiota kuin omaa identiteettiä. Jos joku raukka sitten erehtyy termistä (joka saattaa lopulta paljastua käytännössä melkein samaksi kuin hukassa oleva termi) saa hän kuulla kunniansa siitä kuinka "hän ei hyväksy" kyseistä ihmistä.
  Olen surullisen usein törmännyt tapauksiin joissa puhuja haluaa täysin hyvää tarkoittaen ilmaista tukensa tietylle ihmiselle, joka loppujen lopuksi poistuu paikalta tuhahtaen koska puhuja käytti väärää termiä. Näissä tapauksissa tekisi mieli huomauttaa että tarkoitus oli hyvä, eikä ihmisten voi olettaa osaavan satoja seksuaalisen suuntautumisen termejä.

  VastaaPoista
 3. En tiedä, määritteleekö monikaan itseään tahallaan mahollisimman monimutkaisesti, mutta jos on esimerkiksi muunsukupuolinen, voi olla aika vaikea määritellä seksuaalista suuntautumistaan (ellei sitten ole panseksuaali). Lisäksi sekä sukupuoli- että seksuaali-identiteetti saattavat vielä vaihdella elämän aikana ja voi olla aika vaikea päättää, pitääkö menneisyys huomioida määritelmässä vai ei. Vielä kun lisätään tähän ne iänikuiset väittelyt siitä, voiko olla homo, jos on joskus ollut naisen kanssa - ja ylipäätään muiden puuttuminen oman identiteetin määrittelyyn - niin en enää yhtään ihmettele, miksei kohta enää kukaan saa identiteeteistä selvää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ennen ollutkaan kuullut sanaa "muunsukupuolinen". Olisi mukava lukea tästä ilmiöstä vaikkapa hesarista - ilmeisesti kyseessä on kuitenkin eri asia kuin miehen ja naisen välissä olevasta interseksuaalista. Interseksuaalillakin voi olla vaikeaa ilmaista seksuaalista suuntautumistaan ellei ole biseksuaali. Tietysti jos ei tarvitse täyttää tietoa johonkin lomakkeeseen tms, voi puheessa sanoa esim, että "miehet kiinnostaa silleen, naiset ei niinkään". Tai päinvastoin.

   Poista
  2. Tarkoittanet intersukupuolista. Muunsukupuolisuuden ja intersukupuolisuuden ero on jokseenkin siinä, että intersukupuolisuus on ennenkaikkea fyysinen tila. Muunsukupuolisilla puolestaan tarkoitetaan androgyyneja, neutreja, sukupuolettomia jne. henkilöitä, joiden identieteetti ei mahdu kaksijakoisen sukpuolimallin sisälle. Heistä voidaan käyttää myös termia transgender. Osa transgendereistä haluaa jonkinlaisia korjaushoitoja transsukupuolisten tavoin, mutta harvoin kaikkia. Transsukupuoliset taas yleensä toivovat saavuttavansa sellaisen ulkonäön, joka vastaa koettua (nainen/mies) sukupuolta. Transsukupuolisuuteenkin voi liittyä prosessin ollessa vielä kesken sellaisia aikoja, joilloin sukupuolta on vaikea määrittää muiden ihmisten suunnalta tulevan väärin sukupuolittamisen vuoksi. Ylipäätään silloin, kun sukupuolta ei voida määritellä, on aika vaikea määritellä seksuaalista suuntautumistakaan totutun mallin mukaan.

   Poista
  3. Jep, homo ja heteto eivät sanoina toimi noissa tapauksissa. Bi- tai panseksuaali toimivat. Sitten on tuo selittelevämpi tapa ilmaista asia, kuten "miehet kiinnostavat", joka ei ole yksiselitteinen termi, mutta ehkä kuitenkin parempi kuin joku arbiträärinen termi, jonka merkityksen tietää kaksi ihmistä Suomessa tyyliin "cisheteroqueersukupuolinen".

   Poista
 4. Oltaisko ihan vaan ihmisiä? Erilaisia ihmisiä.

  Ehdottaapi Torey

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mut kun me ihmiset tykätään lokeroista ja pelätään erilaisuutta.

   Poista