Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Sateenkaarinuorilla kaikki huonosti koulussa – kerro hyvä kokemuksesi!

Juuri äsken julkistettiin Nuorisotutkimusseuran ja Setan Hyvinvoiva sateenkaarinuori-hankkeen Sateenkaarinuorena koulussa-tutkimus. Kuten a...

Juuri äsken julkistettiin Nuorisotutkimusseuran ja Setan Hyvinvoiva sateenkaarinuori-hankkeen Sateenkaarinuorena koulussa-tutkimus. Kuten arvata saattaa, kaikki on huonosti, mikään ei ole  hyvin ja kaikki taitaa olla pilalla.


Mielestäni peruskoulu, nimenomaisesti yläkoulu, on yleisesti ottaen kamala ja traumaattinen kokemus aivan kaikille, identiteettiin katsomatta. En tiedä mistä se johtuu, mutta en usko, että asiaan pystyy vaikuttamaan monimuoto-opetuksella tai tablettien käytöllä. Ikävuodet 13-16 lienevät ylipäätään vähän tuskallisia. Varsinkin koulussa, oli gay tai ei. 

Tutkimus myös paljasti, että sateenkaarinuoret muistavat vielä vuosienkin jälkeen lämmöllä opettajaa, joka on huomioinut sateenkaarinuoren edes pienellä teolla. Vaikka koulumaailma onkin kamala ja raadollinen ja itse muistan hyvin helposti enemmän ikäviä kuin mukavia muistoja, muistan kouluvuosilta kyllä myös mukavia asioita. Haastankin teidät kaikki kertomaan mukavia muistoja hlbti-hengessä kouluvuosilta. Kuka opettaja puhui fiksusti, otti huomioon tai antoi tukea? 

Itse muistan elävästi ainakin terveystiedon opettajan, jonka kanssa eräällä tunnilla kävimme intensiivisen keskustelun siitä, kuinka George Clooney vain komistuu vanhetessaan :D. Vielä suuremmalla lämmöllä muistelen kuitenkin Helsingin vuosiensa jälkeen pikkukylän lukioon palannutta lempeää ja varsin boheemia kuvaamataidon opettajaa. Sateenkaari-teemaista työtä esiteltyäni opettaja kuiskasi hyvin luottamukselliseen salaliittolaissävyyn:"eivät nämä maalaiset tiedä, minkälaista symboliikkaa sateenkaareen liittyy, eikä heidän välttämättä tarvitsekaan!".

Jaa siis oma positiivinen kokemuksesi kouluvuosilta kommenttikentässä!

You Might Also Like

4 kommenttia

 1. Ei ole yhtään positiivista muistoa. Paikkana Kainuu. Eihän siellä nykyäänkään sateenkaarisia henkilöitä ole, ainakin kovasti niin väittävät...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsehän opiskelen Kajaanin AMKissa ja kyllä ainakin täältä on sateenkaariväkeä löytynyt. Itse olen biseksuaali ja tiedän pelkästään meidän vuosiluokalta kaksi homoa, kaksi lesboa, yhden toisen biseksuaalin ja yhden genderqueerin panseksuaalin.
   Kainuu tosin on vielä ajatusmaailmaltaankin aika takapajuinen paikka, joten en nyt sitten yläkoulusta ja lukiosta tiedä kun en ole täältä alunperin kotoisin. :D

   Poista
 2. Minä olen aina ollut kovin onnekas nuori, minua ei ole koskaan kiusattu. En ole ollut kaikkien "suosiossa", mutta sillä tavalla neutraali, ettei ketään ole haitannut mitä teen tai ajattelen sen suuremmin.

  Olen mielestäni aina antanut kaikkien ymmärtää, että pidän ihmisistä, en sukupuolista, mutten ole sen suuremmin kokenut koskaan halveksintaa tai kiusaamista, vaikka olisinkin seurustellut samaa sukupuolta olevan kanssa täysin julkisesti.

  Tosin olen sitä ikäluokkaa, jonka jälkeen alkoi lesbo-villitys ainakin täällä Kotkassa. Ei vielä minun ylä-astevuosina, mutta pian sen jälkeen. Joten ehkä Kotka on aina ollut jotenkin avoin tällaisille "kummallisuuksille" kuin homo tai lesboparit.

  En nyt tiedä vastasinko lainkaan kysymykseen, mutta lyhyesti: En ole kokenut juurikaan negatiivisia asioita kouluvuosinani liittyen biseksuaalisuuteen tai tytön kanssa seurusteluun.

  VastaaPoista
 3. Peruskoulu meni nii kaapissa.. Bilsan tunnilla käyty homokeskustelu oli iha jees, vaikken paljoa muistakkaan. Ammattikoulun valinnaisella valokuvauskurssilla meidän piti esitellä 10 kuvaa, joiden aiheet olivat esim. arki, onnellisuus yms.. Johonki niistä aiheista olin kuvan sen alueen setan kyltin, koska kävin silloin nuorten illoissa. Tulin vähä niiku kaapista ulos tunnilla. En muista mitä sanoin kun jännitti nii paljon.. Osa luokkakaveresta ihmetteli kun olin nii rohkea ja pari tais jopa itkeä. Opettajan kommenttia en muista, mutta jotenkin positiivinen se oli :D eräs muslimiluokkakaveri puhui jotain hyihyi homojuttuja, mutta ne ei ollut henkilökohtaisesti minulle sanottu. Ja kaveri kuuli toisen luokkakaverin puhuneen minusta baarin vessassa jollekkin toiselle.. Kiitokset myös ruotsin opettajalle kun kerroin tyttöystävästä nii ilmekkään ei värähtänyt ja asia oli normaali hänelle! :)

  VastaaPoista