Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Glee-hahmo ulos transkaapista

Kuudenteen kauteensa ehtinyt musikaali-komedia-draama Glee yllättää viimeisellä kaudellaan: pitkään sarjassa mukana ollut hahmo kertoo...Kuudenteen kauteensa ehtinyt musikaali-komedia-draama Glee yllättää viimeisellä kaudellaan: pitkään sarjassa mukana ollut hahmo kertoo transdiagnoosistaan. 

 

Kuten Gleetä seuraavat lukijat ehkä arvaavatkin, on kyseessä Dot Jonesin näyttelemä hahmo, Coach Beiste. Hyvin maskuliisen ja suurikokoisen naisen kohtaamat ongelmat ja tragediat ovat liikuttaneet Gleen katsojia ennenkin: hahmo sai katsojakuntaa itkettävissä merkeissä esimerkiksi ensisuudelmansa vasta kypsällä aikuisiällä. Myöhemmin hahmo löysi elämäänsä myös miehen, joka sittemmin paljastui väkivaltaiseksi. Draamaa ja käänteitä on hahmon elämässä riittänyt siis ennen tätäkin.

Itse olen kieltämättä vähän yllättynyt tästä trans-käänteestä. Odotin juonenkäännettä heti hahmon alkuvaiheissa, mutta koska sitä ei tullut, olin toisaalta tyytyväinen siihenkin. Ajattelin, että olipa fiksusti tehty: jokaisen miehennäköisen naisen tai naisennäköisen miehen ei tosiaan tarvitse ole trans. Oli kiinnostavaa seurata, miten jenkkikomedia käsittelee hahmoa, joka ei vastaa sukupuolistereotypioita. Kiinnostavaa on tottakai nähdä myös se, miten Beisten korjausprosessia käsitellään. Glee tosin loppuu kuudenteen kauteen, joten on vaarana, että Beisten kohdalla ehditään keskittyä juuri tähän transkaapista tuloon ja sen reaktioihin.

Glee on viime kausina jostain syystä jäänyt katsomatta, vaikka olenkin sarjasta aina pitänyt. Ehkä viimeistään tämän myötä täytyy palata sarjan äärelle ja katsoa kaikki näkemättä jääneet kaudet.


Seksuaalivähemmistöjähän Gleessä on käsitelty ennenkin: koko sarjan mukana on ollut iki-ihana homopoika Kurt, joka on ihanan lisäksi myös vallan hauska. Myös klassista joukkueen miehekäs kapteeni tulee kaapista-asetelmaakin on sarjassa käyty läpi. 

Coach Beisten kaapistatulokohtaus löytyy Gleen YouTube-kanavalta. Ainakin tämän klipin perusteella aiheen käsittely on hallussa. Klipin voi katsoa myös tästä alta: 

You Might Also Like

8 kommenttia

 1. Kieltämättä yllätyin itsekin että tää asia otetaan esille tässä vaiheessa, kun kyseessä kuitenkin viimeinen kausi. Mutta parempi se kai on nyt kuin ei koskaan.

  Itsellä päällimmäisenä kuitenkin mielessä Kurtin ja Blainen tilanne, kun surettaa :/ toivon vaan et tarina päättyy niitten osalta onnellisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iik, uskallankohan edes katsoa, jos Kurtilla ja Blainella on jotain hässäkkää! En ole tosiaan katsonut vuosiin. Kauheasti jäänyt näkemättä!

   Poista
  2. Uskallat! :) Lyhyesti sanottuna niiden välillä on ollut aika paljon hässäkkää kaikkien näiden kausien aikana, mutta aina ne on jotenkin selvittänyt. En viitsi tässä spoilata, jos jossain vaiheessa katsot sarjaa. 5. kausi alkaa muuten telkkarista helmikuun lopussa, muistaakseni. :)
   Mä luotan siihen, että kaikki menee hyvin.

   Poista
 2. Hmmm, tuli muuten mieleen että.. Eikö ole väärin sanoa että trans-ihmiset kuuluu seksuaalivähemmistöihin? Tietty niin puhekielessä taidetaan aina sanoa.. Niin siis transsukupuolisethan pikemminkin kuuluvat sukupuolivähemmistöön. Transsukupuolisuudella ei ole tekemistä seksuaalisen suuntautumisen kanssa.. Oikea sanahan olisi transsukupuolisuus, ei transseksuaalisuus, vai kuinka? Korjatkaa vaan jos oon väärässä xD

  Ja onnea vielä siitä kihlauksesta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet täysin oikeassa ja kiitos onnitteluista :). Tiesin tämän kyllä ja tarkoitin "seksuaalivähemmistöjähän on käsitelty ennenkin"-kohdalla sitä, ettei Glee tosiaan käsittele HLBTI-asioita ensimmäistä kertaa. Mutta hyvä tarkennus joka tapauksessa, olisin voinut olla täsmällisempi :).

   Poista
  2. Ole hyvä vaan! Piristi kyllä kovasti tuo aikaisempi postaus. Hauska muuten sen otsikko :D ..tiedätkös, tavallaan jo aikaisemmin ajattelinkin että mahdatteko kihlautua jossain vaiheessa x)

   Ja joo, tajusin mitä tarkoitit tässä postauksessa. :) Lähinnä vain varmistin tuossa ekassa kommentissani että oma tietoni pitää paikkansa ja osaan käyttää oikeita termejä :D

   Poista
 3. Musta tossa jutussa parhainta on Beisten homous: liian moni luulee edelleen, että transsukupuolisten pitäisi olla pelkkiä heteroja. Onhan tää kokonaisuudessaankin tosi hieno juttu (ja todellakin, niin kuin sanoit, klipin perusteella vielä hyvin käsitelty juttu),mutta itteäni miellytti just toi että "olen homo ja luulen että pysyn sellaisena". Tää rikkoo vähän niinkun kaksi tabua samalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, toi transsukupuolisen seksuaalisuus on tärkeä ja jännä kysymys! Kuten sanottu, niin jännä nähdä mitä tästä seuraa.

   Poista