Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Antti Holman Järjestäjä on käytännössä täydellinen

  Sanon tämän nyt heti, etten unohda tai muusta syystä jätä sanomatta: Antti Holman Järjestäjä on omilla kriteereilläni käytännössä t...

 

Sanon tämän nyt heti, etten unohda tai muusta syystä jätä sanomatta: Antti Holman Järjestäjä on omilla kriteereilläni käytännössä täydellinen kirja. 

 

(Kirja saatu arvostelukappaleena.)

Järjestäjä kertoo nimensämukaisesti järjestäjästä ja järjestämisestä. Kirjastossatyöskentelevä Tarmo haluaa muuttaa elämänsä ja siirtyy töihin teatterin järjestäjäksi. Samalla hän järjestelee kaikenlaista muutakin: niin omaa kuin muidenkin elämää, maailmankaikkeuden kaikkinäkevän silmän valvoessa itseluotujen kontrolloivien sääntöjen noudattamista.

Saattaa tietysti olla, että olen monen mielestä lukijana vähän tylsä: en halua kirjalta yliluonnollisuuksia, en fantasiaa, en historiallisia tapahtumia vaan tiukkaa nykyaikaa tai ainakin lähivuosikymmeniä. Sen sijaan tarkkanäköinen realismi, mieluiten ilman vaikeatajuista symboliikkaa, on erittäin hyvä. Se, että henkilöiden luonteet, ulkonäöt ja puhetyylit ovat niin aitoja ja osuvia, että kirjan henkilöt voi löytää jos ei omasta elinpiiristään niin ainakin hyvin läheltä. 

Kaikkia näitä löytyy juuri Antti Holman Järjestäjästä. En muista koska olisin viimeksi lukenut kirjaa niin flow-tilassa ja malttamattomana. Kauhean nopeasti, mutta silti useampana päivänä kirjaa säästellen. Kenenkään lukuiloa pilaamatta sanottakoon, että loppua kohden ja itse loppuratkaisuun vähän petyin: ihan jo siksi, että loppuratkaisu oli mielestäni kertakaikkisen väärä. Vähän myös siksi, että tyylilaji muuttui niin äkkiväärästi, etten täysin pysynyt mukana, että missä nyt mennään, mikä on totta ja mikä ei. Toisaalta näin se oli tarkoitettukin. Äkkivääryys kuvasi loppuratkaisua hyvin, ja jälkeenpäin ajateltuna vihjeitä siitä oli luettavissa jo pitkin kirjaa.

Viime aikoina olen lukijana huomannut myös kuolevani nauruun asioille, jotka eivät ihan varsinaisesti ole hauskoja. Tai jotka eivät ääneenluettuna ole naurattaneet esimerkiksi Killeä. Sellaista huumoria tarjoaa myös Järjestäjä. Terveen paperit säilytän omissa silmissäni sillä, että kirjan takakansi lupaa kirjan olevan räävitöntä huumoria.

Kuten jo sanoin, suosikkikirjani ovat tiukasti ajassa kiinni. Sellainen on myös Järjestäjä, joka ajankuvaromaanina vilisee hashtageja, sometykkäyksiä, netistä haettua seksiseuraa, romanikerjäläisiä, fitness-elämää ja tosi-TV:tä. Mitään nämä asiat muistat vuodesta 2014-listaa kirja ei kuitenkaan muistuta, vaan asiat tulevat tietenkin esiin luontevissa yhteyksissä. Samalla kirja käsittelee hienosti myös viime aikojen ikuisuusaihetta: sitä, millainen miehen pitää olla ja miten sellaiseksi tullaan. 

Kuten jo alussa mainitsin, Järjestäjä on käytännössä täydellinen kirja. Vaikka kirja ilmestyikin juuri ennen Holman Putous-julkisuutta, saattaa kirja mennä monilla Putous-tähteyden piikkiin. Siksi ilahduttaakin aivan erityisesti, että kirja on, kuten sanottu: käytännössä täydellinen. Ehkä Järjestäjän myötä taas joku tajuaa, ettei lauantai-iltojen kevyt sketsiviihdyttäminen määritä kaikkea, mitä ihminen tekee.

You Might Also Like

4 kommenttia

 1. Kiinnostavaa lukea arviosi tästä, ja hyvä kun toit esiin myös omia lukumieltymyksiäsi yleisemmin ja tämän kirjan sopimista niihin! Itse ajattelin varsinkin loppuratkaisusta pitkälti samoin, enkä tosiaan osaisi myöskään sanoa, miten muutenkaan teos olisi voinut loppua. Viime vuoden parhaita lukemiani kirjoja kyllä. Ihailtavaa (ja kadehdittavaakin), että joku voi olla noin hyvä monella kulttuurin osa-alueella... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla, että kiinnosti :). Ja joo, musta on ihailtavan lisäksi myös todella kiinnostavaa, että joku on noin lahjakas monella eri alueella!

   Poista
 2. Kunhan olen kaikki viisi joululahjakirjaani lukenut, täytynee kaivaa Holman kirja jostain itselle. :)

  - Torey

  VastaaPoista