Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Kirje Pohjois-Karjalan Ylelle

Pohjois-Karjalan Ylen uutispäällikkö Marja-Liisa Kämppi toi esiin näkökulmansa . Kämppi puhui uskomattoman huonossa kirjoituksessaan su...

Pohjois-Karjalan Ylen uutispäällikkö Marja-Liisa Kämppi toi esiin näkökulmansa. Kämppi puhui uskomattoman huonossa kirjoituksessaan sujuvasti transuista ja sukupuolenvaihdosta ja tekstin sävy oli muutenkin, no, tiedätte kyllä mistä. Koska en jaksa julkista keskustelua enää tasa-arvoisesta avioliittolaista, enkä perjantain jälkeen varmaan mistään muustakaan, päätin olla suoraan yhteydessä Marja-Liisa Kämppiin. Julkaisen kirjoituksen myös blogissa:


"Hyvä Marja-Liisa,
Osaatkohan yhtään ajatella, kuinka paljon pahaa mieltä näkökulma-kirjoituksellasi onnistuit luomaan, aivan hetkessä? Tai millaisen kuvan kirjoituksellasi annat ammattikunnastasi ja koko Yleisradiosta? 
Vaikka olet ilmeisen kriittiseen sävyyn tutkinutkin läpi Setan nettisivut, et kuitenkaan sattunut osumaan Setan toimittajaoppaaseen. Oppaasta olisit hyvinkin helposti saanut selville, ettei esimerkiksi käyttämäsi ilmaus "transu" ole nykymaailmassa enää millään tapaa sopiva. Niinikään sukupuoltakaan ei noin vain vaihdeta, vaan korjataan. Sukupuolen korjaus taas on transihmiselle pitkä, hidas ja raskas prosessi. Ei mikään elinsiirtopotilaiden leikkausjonossa kiilaava hätätapaus, kuten tunnut kuvittelevan.

Sanavalinnoissasi on siis rutkasti kehittämisen varaa. Et toivoakseni puhu esimerkiksi neekereistä tai ryssistäkään? Tulevaisuuden varalta suosittelen lämpimästi oppaaseen tutustumista, löydät sen täältä: https://www.dropbox.com/s/ojmbslvhss5w3kr/Setan_toimittajaopas_2012_vihkotulostus.pdf
Käsitykseni ylittää myös valituksesi "ihan normiheterouden epätrendikkyydestä". Seksuaalisuus on syntymästä asti mukana ollut osa itseä. Osa, johon ei voi eikä tarvitse vaikuttaa. Kyse ei ole trendistä, jonka mukaan seksuaalisuutta vaihdeltaisiin sesongin vaihtuessa. Toisaalta, jos olet noin kovasti huolissasi oman seksuaalisuutesi epätrendikkyydestä, niin kokeilepa ihmeessä vaihtaa. Tunnut kuitenkin hyvin tietävän, mikä juuri nyt on trendikästä. 

En tiedä, mikä vähemmistöjen oikeuksissa sinua ja monia muita enemmistöön kuuluvia pelottaa, mutta kovasti haluaisin tietää. Laskentatavasta riippuen seksuaalivähemmistöjä on 5-10% kansasta. Heidän perheensä, sukulaisensa ja ystävänsä mukaan luettuna vähemmistöjen kohtelu koskettaa jo huomattavan kokoista osuutta väestöstä. Ehkä tätä kautta voisit myös ymmärtää kirjoittavasi aivan oikeista ihmisistä: jonkun lapsista, vanhemmista, ystävistä ja sukulaisista. Vähätellessäsi vähemmistöjä et vähättele nimetöntä ja hahmotonta prosenttiosuutta, vaan aivan oikeita ihmisiä, jotka saavat tahtomattaan tekstisi silmiensä eteen.

Voit myös uskoa, että vähemmistöön kuuluvan ei toden totta tarvitse etsiä ala-arvoista kohtelua. Kirjoituksesi on elävä esimerkki siitä. Ala-arvoinen kohtelu ja syrjintä tulevat vastaan usein ja kaikkialla, kuten kirjoituksesi osoittaa. Odottamatta ja yllättämättä, ilman että sitä yhtään etsii tai varsinkaan kaipaa. Täysin arkipäiväisissä tilanteissa. Ja arkeahan ihmisen elämästä suurin osa on, jolloin sitä parantavissa toimenpiteissä ei pitäisi sinullakaan olla nokan koputtamista. 


Puheesi arvovalinnoista ja ja ruotsin kielen vapaaehtoisuudesta ovat niinikään täysin epärelevantteja. Kielilaki ei nähdäkseni liity avioliittolakiin millään tavalla. Mainiosti olisit voinut käyttää voimavarasi vaikkapa kielilain muutoksen käsittelyyn, kun medioiden "ihan vimmalla vääntämät" jutut seksuaalivähemmistöistä sinua niin riepovat. Oma kirjoituksesi ei tätä ainakaan yhtään vähentänyt. Tässä juttujen vimmaisuuden yhteydessä kuitenkin ymmärrän tuskasi: olen itsekin kurkkua myöden täynnä tätä keskustelua. Siksi suoraan sanoen vitutti ryhtyä kirjoittamaan tätä vastinetta sinulle. Räikeimpiin typeryyksiin on kuitenkin pakko puuttua, vaikka kuinka uuvuttaisi. 

Näiden asioiden myötä toivoisin, että miettisit hetken ajatuksiasi ja mielipiteitäsi. Voisiko suhtautumisessasi olla osasyy siihen, miksi sinusta tuntuu, ettet "normiheterona" ole mitään?

Inhimillisempää ja ammattikunnallesi edullisempaa tulevaisuutta toivottaen,

TKHP"Seuraa Tämän kylän homopoikaa myös Facebookissa ja Twitterissä!

You Might Also Like

80 kommenttia

 1. Oli kyllä niin journalistinen pohjanoteeraus että oli pakko pistää itekki palautetta ylelle.

  VastaaPoista
 2. Komppaan aikaisempaa anonyymiä: HYVÄ!

  VastaaPoista
 3. Noin sitä pitääkin toimia, ei päänaukomista tarvitse yhtään kattoa!

  VastaaPoista
 4. Todella hyvä vastine. Kiitos tästä.

  Marja-Liisa Kämpin trans- ja homo-ongelmaisuus on niin läpitunkevaa, että hän ei enää erota edes lukujen eroja: 160.000 vs 62.000 - nämä eri kansalaisaloitteiden kannattajamäärät ovat Kämpin mielestä "samat määrät".

  Huokaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noo, eihän tuossa nyt ole sataatuhattakaan eroa. Mitäs pienistä. Kiitos :).

   Poista
 5. Epätrendikästä? Tapanahan toki on vaihtaa seksuaalisuuttaan kulloisenkin muodin mukaan :D

  En oikein ymmärrä, että miten kenenkään sukupuolen korjausleikkaus voisi olla pois jonkun toisen maksansiirrosta (vielä vähemmän ymmärrän, että miten tämä kaikki liittyy sukupuolineutraaliin avioliittolakiin...)? Elinsiirrot kun ovat lähinnä kiinni siitä, että vapautuuko niitä elimiä vai ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä pointti tuo elimien vapautuminenkin kyllä, en tullut sitä edes ajatelleeksi!

   Poista
 6. Hienoa! Itse laitoin palautetta YLElle vaan, mutta tämä oli hyvä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Palaute on paikallaan ihan Ylen suuntaankin, vaikka on toki sanottava, ettei tällainen paikallistoimittajan kolumni tietenkään edusta Ylen linjaa noin muuten. Mutta palautetta silti!

   Poista
  2. YLE on kuitenkin toimittajan työnantaja, joten kyllä minäkin laittaisin palautetta sekä toimittajalle että YLE:lle. Onneksi en itse asu enää Suomessa, ettei tällaisten tyyppien palkkoja makseta minun verorahoillani...

   Poista
 7. Mulla nousi vedet silmiin tästä. Mieletöntä ja koskettavaa. Rakkautta <3 - Mika

  VastaaPoista
 8. Heh heh päätit sitten laittaa uhkauksen loppuun. Näin ne suvaitsevat suvaitsee ;-) ei ollut rimanylitys toimittajan teksti mutta on todettava ettei tämäkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. siis missä tuossa tekstissä on uhkaus?

   Poista
  2. Joo, mä jäin kyllä itsekin nyt kaipaamaan tarkennusta tuolle uhkauksen paikalle. Tarkoitatko kenties "Voisiko suhtautumisessasi olla osasyy siihen, miksi sinusta tuntuu, ettet "normiheterona" ole mitään?"-kohtaa? En osaa kyllä millään tapaa nähdä kohdassa uhkailua, koska siitä ei ole kyse. Ymmärrät, aloittaja-Anonyymi varmasti sen, että omalla käytöksellään vaikuttaa paljon siihen, millaista suhtautumista osakseen saa.

   Poista
 9. Kiitos tuhannesti, että jaksoit nähdä vaivan <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi. Man's gotta do what man's gotta do!

   Poista
 10. Kiitos, että otit asian esille blogissasi. Lähetin itsekin palautetta ihan yleisesti Ylelle, sekä Ylen Pohjois-Karjalan osoitteeseen. Näihin asioihin vain täytyy puuttua, jotta tämmöisiä tekstejä ei enää tulisi.

  VastaaPoista
 11. Kaikenmaailman homojen, transujen yms. anomalioiden sympatiseeraamisesta on näemmä tullut kansalaisvelvollisuus. Ja pilkutkin (leikkauksesta tulee korjaus) pitää viilata täsmälleen yhdellä tavalla, eläköön sananvapaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asenteesi näkyy kommentista sen verran hyvin, etten nyt ehdi ja jaksa ryhtyä laajempaan keskusteluun. Sen verran kuitenkin täsmennän, että virheellinen ilmaus oli "sukupuolenvaihdos". Korrekti ja oikea tapa on puhua sukupuolenkorjaamisesta. Leikkaus, silloin kun leikkaus tehdään, on toki edelleen aivan kelvollinen sana.

   Poista
 12. Erittäin hyvä ja asiallinen vastine. Kiitos.

  VastaaPoista
 13. Kiitos olen itse Ylen toimittaja häpeän ja pahoittelen kolleegani tuottamaa pahaa mieltä. Ylen pitää aina puolustaa monikulttuurisuutta ja tasaarvoisuutta. Onneksi kirjoitit hyvän vastineen. Toivoisin että Kämppi pyytää anteeksi ainakin hyvin sekavasta tekstistä ja ylilyönneistä. Kaikkea hyvää sulle jäämme odottamaan perjantain päätöstä joka toivottavasti vie Suomen edistyksellisempään suuntaan. T. Matias Jungar/Yle/Strömsö

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle! Olen tässä tapauksessa toki tiedostanut kaiken aikaa sen, että kyse on tosiaan vain yhden aluetoimittajan näkemyksestä. Vähintäänkin vastausta viestiini odotan itsekin Kämpiltä, pahoittelutkaan eivät olisi pahitteeksi. Kaikkea hyvää sinullekin, perjantaita odotellessa!

   Poista
 14. Mikä ihmeen uhkaus multa jää näkemättä tuosta lopusta? Hieno teksti, olen 'kaikenmaailman homojen, transujen yms. anomalioiden' sekä normiheteroiden puolella tasavertaisesti vaikka se trendikästä onkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et ole suinkaan ainoa, jolta uhkaus jää näkemättä :).

   Poista
 15. Hyvä kirjoitus! Itsekin olin eilen töissä, ja tauolla uutissovellusta selatessa kyseinen kirjoitelma hyppäsi vastaan. Vitutushan siinä nousi pintaan, ja oli kiva mennä jatkamaan asiakaspalvelutyötä sillä fiiliksellä.

  VastaaPoista
 16. Ah, kiitos! Puit sanoiksi omankin ahdistumisen tuosta artikkelista, tosi hyvän tekstin teit. Hyvä että jaksoit vastata - itse jäin vain vellomaan kiukkuisuuteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kovinkaan usein en jaksa lähteä tällaiseen palautteenantoon, mutta nyt se tuntui suorastaan pakolliselta.

   Poista
 17. Komppaan Mairea (yllä)! JESS, ihan huippukirje, kerta kaikkiaan loistava! Ja ilmeisesti kirjeestäsi ainakin osa meni perille, kun toimittaja jo kiirehti korjailemaan alkuperäisen kirjoituksensa sanavalintoja...

  VastaaPoista
 18. Voi hyvänen aika! Kauhea, asenteellinen, pimeä lehtijuttu, johon sinulla fiksu, sivistynyt asiallinen vastine!
  Pistän tästä linkin jonnekin omaan blogiini.

  Kyllä tässä vielä hyvin käy, mutta asian etenemisen hitaus ja joidenkin päättävässä asemassa olevien pönttöys ärsyttää. Kyllä taas saadaan pian "ihastella" hauvelijuttuja. ;)

  VastaaPoista
 19. Voiko tätä peukuttaa jossain? Hieno, asiallinen ja henkilökohtainen kirjoitus. Parempaa tasoa kuin ammattitoimittajalla, hävetköön liemessään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän kylän homopojan Facebook-sivulla ainakin! Ja tietysti tykätä voi myös jakamalla linkkiä. Kiitos :).

   Poista
 20. Loistavan vastineen olit kirjoittanut! Kiitos siitä! Voimat itse kullakin meinaa välillä loppua tämän väännön kanssa, mutta toivottavasti sinulla riittää virtaa vielä jatkossakin. Kaikkea hyvää sinulle! T: Aki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Voimia sinulle, kyllä tämä tästä vielä!

   Poista
 21. Vastaukset
  1. Eipä ole vastausta kuulunut. En ole yllättynyt, mutta pettynyt kyllä.

   Poista
 22. Loistava vastine Ylen toimittajan törkeään, asiattomaan ja primitiivistä ajattelua kuvastavaan kirjoitukseen! Olen todella yllättynyt/pettynyt/vihainen, että Yle on voinut päästää tällaisen jutun julki Ylen nimissä. Varsinkin kun vasta äsken Yle kielsi toimittajiaan käyttämästä termiä tasa-arvoinen avioliittolaki, koska se kuulemma ottaa kantaa lakiin. Miten Marja-Liisa Kämpin kirjoitus ei muka ota kantaa ja vielä todella räikeästi?! Toivotaan, että huomenna Suomi on siirtynyt askeleen kohti tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella täysi-ikäisellä aikuisella on samat oikeudet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Palautetta laitettu Ylelle! Ja laitoin myös, että olisi toimittaja Marja-Liisa Kämppi voinut aivan itse pahoitella ja pyytää anteeksi, kun nyt pahoittelun on tehnyt Yle Pohjois-Karjalan päällikkö Jyrki Utriainen.

   Poista
 23. Mä kanssa luin ton eilen ja olin ihan että voiko olla näin asenteellinen kirjoitus ylen toimittajalta? Ja jutun kommentointi mahdollisuutta ei edes ollut!! Mahtavaa että olet tarttunut asiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tämä ylitti kaikki törkeyden rajat, joten oli yksinkertaisesti pakko.

   Poista
 24. Laitoin itsekin viestiä YLElle:

  "Normiheteroita" ei yritetä alistaa eikä laittaa piiloon, eikä ole edes julkisesti viitattu, että sellaisena olo olisi epämuodikasta, tahditonta, säädytöntä tai vähemmässä ihmisarvossa kuin seksuaalivähemmistön edustajat. http://yle.fi/uutiset/nakokulma_normihetero_ei_ole_enaa_mitaan/7652664 em. linkin jutussa (vaikka onkin mielipidekirjoitus) annetaan kuitenkin ymmärtää, että normiheterot eivät olisi enää mitään.

  Heterot kuuluvat yhteiskunnan etuoikeutettuun kansanosaan (vrt. valkoisen miehen etuoikeus https://en.wikipedia.org/wiki/White_privilege) ja kuuluvat edelleen, vaikka tasa-arvoinen avioliittolaki hyväksyttäisiin. Ihmettelen tätä passivis-agressiivisella otteella kirjoitettua tekstiä, josta rivien välistä huokuu, että heterot kokisivat jonkinlaista uhkaa tai kiusaamista yhteiskunnassamme tällä hetkellä tai että heidän arvonsa laskisi, mikäli seksuaalivähemmistöjen oikeuksia heihin nähden ajetaan. Tämä on samankaltaista vähättelyä kuin esimerkiksi naisten tasa-arvoa koskevassa väittelyssä. Osa miespuolisista henkilöistä kokee naisten nousun samaan arvoon vievän heidän oman arvonsa. Kuitenkin on varmastikin yleisesti hyväksyttyä, että naiset ja miehet ovat tasa-arvoisia ja ettei miesten arvo laske, vaikka naiset nostetaankin yhteiskunnassa samalle tasolle. Etuoikeudesta tulisikin luopua ja tehdä yhteiskunnasta tasa-arvoinen - myös heteroiden ja seksuaalivähemmistöjen kesken. Miesten ei tule olla etulyöntiasemassa pelkästään siksi, että olisivat syntyneet Y kromosomi genomissaan. Vastaavasti heteroiden ei tule olla etulyöntiasemassa pelkästään siksi, että he ovat syntyneet tuntemaan vetoa vastakkaista sukupuolta kohtaan.

  Vaikka eri osapuolten mielipiteitä on hyvä tuoda esille, vihjaukset olemattomaan mitätöintiin tai alistamiseen eivät mielestäni kuulu YLE:n asiallisuutta tavoittelevaan linjaan.

  Niin mainittakoon vielä, olen siis heteronainen itsekin ja muodostanut mielipiteeni itsenäisesti - en lobbauksen perusteella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä että laitoit! Hyvä oli myös sinun palautteesi!

   Poista
 25. Loistava vastaus! En itse ole edes tuota Kämpin tekstiä lukenut, mutta ilmeisesti ei tarvitsekaan. Sääli kuitenkin, että hänenlaisen ihmisen annetaan olla noinkin korkea-arvoisessa virassa.

  VastaaPoista
 26. Marja-Liisa Kämpin kirjoitus ei ollut yhtään sen asenteellisempi tai huonompi kuin lukuiset ne kirjoitukset, joita on julkaistu esimerkiksi Helsingin Sanomissa ja sen NYT-liitteessä. NYT-liite on toisessa ääripäässä, Marja-Liisa Kämppi toisessa.

  Sitten toiseen asiaan, kun homot, lesbot ja muut tahdon2013-aktiivit näyttävät olevan ammattiloukkaantujia. Termi sukupuolineutraali avioliittolaki on neutraali, ja juuri sitä termiä Ylen pitääkin käyttää uutisoinnissaan. Se kuvastaa parhaiten mistä kansalaisaloitteessa on kyse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistakaa myös, että se Twitter-kupla jossa elätte, ei edusta koko Suomea. Kun lukee viestejä hashtagilla tahdon2013, voi tulla helposti tunne että 100 prosenttia suomalaisista on kanssanne samaa mieltä. Niinhän ei lainkaan ole.

   Vihreillä ja vasemmistoliitolla, joita suurin osa feministilesboista ja muista hörhöistä äänestää, on pieni kannatus verrattuna esimerkiksi perussuomalaisiin.

   Poista
  2. Täysin samaa mieltä yllä olevan kanssa! Toivottavasti perussuomalaiset ja keskusta muodostavat seuraavan hallituksen rungon ja torppaamassa tämän lain voimaantulon.

   Poista
  3. Niin, perusmatematiikkaa: 100% kansasta tai kansanedustajistahan ei tarvitsekaan olla samaa mieltä vaan yli 50%, joka nyt oli... ja vihreiden ja vasemmistoliiton kannatushan on yhteensä juurikin yhtä suuri kuin perussuomalaisten.
   Suurin osa tämän lain kannattajistahan muuten on tavallisia heteromiehiä ja naisia, niin kuin Arja Juvonen ja minä. Osa jopa ehkä juuri siitä syystä etteivät jaksa kuunnella kaltaisianne homofoobikko sovinisti persuhörhöjä... Miettikääpäs sitä!

   Poista
  4. Uskon että tästä homolakiin suhtautumisesta tulee ensi kevään eduskuntavaaleihin sellainen kuuma peruna, joka saa vastustajat äänestämään keskustaa ja perussuomalaisia niin runsain mitoin, että voimasuhteet eduskunnassa kääntyvät homolain vastustajien puolelle. Siitä voitte olla varmoja, ettei tämä taistelu luonnonvastaista homosaatiota vastaan ole vielä ohi. Ei läheskään. Tämän kansan enemmistö osaa valita oikeat edustajat aivan siitä riippumatta, miten hurjasti homosaation saastuttamat somehörhöt homolain puolesta rumpua lyövät.

   Poista
  5. Pahoittelen, mutta ylläolevan kaltaisella sekopäisellä meuhkaamisella ei pysäytetä "homosaatiota" eikä enää paljon muutakaan tässä maailmassa. Niin kauan kuin teillä vastustajilla ei ole todellisia argumentteja kantanne tueksi, olette hävinneet, ja koska niitä argumentteja ei ole tähänkään saakka kuultu, niin tuskinpa kuulemme jatkossakaan. Soinin "kun ei vaan voi" ja Räsäsen "tämä on syvästi periaatteellinen kysymys" kertovat tyhjentävästi kaiken sen, mitä tämän lain vastustajilla on tarjota - minkäänlaista järkevää faktaa ei ole asiaan tarjottu.

   Poista
 27. Päivän huvittavimmat Marja-Liisat, "loogisesti ajateltuna", varsinainen logiikan riemuvoitto:
  http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014112818874388_uu.shtml

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, Saarakkala on ennenkin huvittanut logiikallaan. Hieno mies, kertakaikkiaan.

   Poista
 28. Nyt voi onneksi huutaa JEEE<3! Ja itse heterona, vaimona ja äitinä, olen jo ilmoittanut odottavani hääkutsuja! :D

  Jokaisella on lupa rakastaa ja tulla rakastetuksi!

  - Torey

  VastaaPoista
 29. En minäkään haluaisi kuulla homoista aina kun avaan TV:n, lehden tai internetin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään heteroista. Enkä sodista, enkä terrori-iskuista, enkä ebolasta, enkä talousvaikeuksista, enkä homekouluista, enkä syrjäytymisestä, enkä perhesurmista, enkä varsinkaan urheilu-uutisia ollenkaan. Mutta silti niistä on kuultava, koska ne ovat asioita, jotka ovat nyt ajankohtaisia ja tärkeitä.

   Mutta onneks sulla on vaan homot joista kuuleminen ahdistaa!

   Poista
  2. Minä en halua kuulla persuista!! Enkä Putlerista! Enkä heidän mielipiteistään!

   Poista
 30. Hei ois joskus hyvä jos joskus voisitte ymmärtää meidänkin pointteja, eikä aina haukkua toisten arvoja. Ihanaa lukea kristittynä näitä viha postauksia kristityistä varsinkin nyt kun lakialoite meni läpi. Kirjoitin eilen omasta näkökulmastani asiasta ja toivoisin, että joskus löytyis mielenkiintoa kuunella meitäkin ja lukea vaikka mun postaukseni. Tiedän ettei kaikki vastustajat ole toimineet mallikkaasti, mut hei niitä erittäin kärkkäitä ihmisiä löytyy kanssa teidänkin puolelta. Onnittelut äänestyksen tuloksesta teille, mutta voisitte joskus miettiä miten juhlistatte voittoanne. Onko oikein alkaa huutelemaan solvauksia kristityistä? Eli kovat respectit sulle jos vaivaudut lukemaan munki mielipiteen asiasta :) -> http://yourloveneverfades.blogspot.com/2014/11/spraymaalatkaa-sateenkaaria-mun.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin postauksesi, eikä kyllä herännyt millään tasolla myötätuntoa. Ihan jo siksi, että postauksesi oli täysin epälooginen. Ensin kirjoitat rivi tolkulla siitä, kuinka ei adoptio-oikeutta homoille, sitten siitä, kuinka "ketään ei tulisi sortaa ja homoille annan täysin mielelläni samat oikeudet ja oikeuden rakastaa ketä haluavat kunhan eivät sotke toisten pyhiä käsitteitä". Loogista? Toisekseen teillä vastustajilla on kumma ajatus siitä, että jotkin asiat olisivat nimenomaan _teidän_ pyhiä käsitteitänne, että teillä on joku oikeus valvoa ja päättää, että kuka näitä "pyhiä käsitteitä" saa käyttää, vaikka tosiasiassa pyhät käsitteet ovat aivan kaikkien ihmisten määriteltävissä ja käytettävissä. Kirkossa voitte toki pallotella termeillänne ihan miten tykkäätte, mutta lainsäädäntöön ja siviilivihkimiseen niitä ei yksinkertaisesti pidä sotkea.

   Keskustelu ei somessa varmasti kaiken aikaa ole ollut täysin asiallista (mikä ei tosin koske vain tätä asiaa, vaan ylipäätään kaikkia muita aiheita paitsi hassuja kissavideoita). Asiattomuus on tietysti ikävää, mutta kannattaa miettiä myös omia kirjoituksia: esitetty ajatus ei välttämättä ole asiallinen tai toista kunnioittava, vaikka sen olisikin kirjoittanut ilman törkykieltä.

   Poista
 31. Olen iloinen 56-vuotias, nyt oloni on keventynyt. Hyvin keveä.

  Minun koko nuoruuteni meni ihan mäsäksi, onneksi selvisin siitä, pari ystävääni teki itsemurhan. Miksi? Miettikää sitä jokainen jotka solvaatte tai pelkäätte meitä, sateenkaariväkeä. Olen kahden nuoren ihmisen kristillinen kummitäti, he elävät kahden äidin perheessä. Te, jotka olette täynnä vihaa ja aivan outoja pelkoja saatte nämä kaksi nuortakin ahdistumaan puheillanne. Te vihaatte heidän vanhempiaan.

  Luen blogiasi homopoika, aina silloin tällöin. Juttusi ja tarinasi kertovat minulle, että se työ mikä asenteissa on tapahtunut, on todella hieno juttu. Nuoremmilla sukupolvilla on edes vähän helpompaa, koeta jaksaa vaikka näköjään osa homovastaisista ääri-ihmisistä on nyt kuuppa ihan sekaisin. Ilonpilaajat.

  Hyvää ja onnellista elämää Sinulle jatkossakin!

  VastaaPoista