Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Jännittävä kertomus matkasta Billy Elliot-musikaaliin

"Helsingin Kaupunginteatterin vuoden 2015 suurmusikaali on Billy Elliot", tiedotti kyseinen teatteri juuri, enkä voisi oikeasta...

"Helsingin Kaupunginteatterin vuoden 2015 suurmusikaali on Billy Elliot", tiedotti kyseinen teatteri juuri, enkä voisi oikeastaan enempää olla innoissani!


Billy Elliot nimittäin on ehkä parasta mitä tässä maailmassa on. Varsinkin nuoruusvuosinani pikkukylässä katsoin Billy Elliotia suunnilleen jatkuvasti. Vaikka asetelma elokuvassa ja omassa elämässäni olikin tyystin eri, se oli silti erinomainen vertaistuki. Symboliikka toimi: sinnittelen nyt hetken täällä hiilikaivoksien keskellä ja sitten lennän vapauteen kuin joutsen. Ja äitini ihmetteli, mistä ihmeen pillieliöistä olen niin valtavan innoissani. Sopi mainiosti kuvaan :D.

Elokuvaversion puhkikuluttamisen lisäksi kuulun siihen onnelliseen (kymmenen miljoonan ihmisen muodostamaan) ryhmään, joka on päässyt näkemään Billy Elliotin musikaaliversion aivan paikan päällä live-olosuhteissa! Syksyllä 2010 oleilin Lontoossa, ja mitäpä muutakaan Lontoossa tyhjänpanttina oleva tekisi, kuin kiertäisi halpojen lippujen turvin kaikki merkittävimmät musikaalit. Ja kuten kaikkiin hienoihin matkakertomuksiin, myös tähän teatterimatkaan liittyy draaman kaari ja vaaran paikat, joita aion teille nyt nostalgiahuuruissani muistella.

Olin jo nähnyt Lontoosta kaiken merkittävän, kuten esimerkiksi Lion King-musikaalin, mutta Billy Elliotin suhteen olin vähän luopunut toivosta: liput tuntuivat jotenkin suhteettoman kalliilta. Kaupungilla kierrellessäni Lontoossa asuva ystäväni kuitenkin soitti hyvin kiihtyneenä, että "SAIN KAHDELLAKYMPILLÄ LIPUT ETURIVISTÄ". Tätä piti tietysti juhlistaa lähipubissa, fish & chipsin sekä muutaman viinilasin parissa.

Viinilasi jos toinenkin tuli ruuan yhteydessä kumottua ja täydellistä tsägäämme kehuttua. Hyvissä ajoin, noin tuntia ennen, näytöksen alkua lähdimme siirtymään kohti teatteria. Ystäväni oli toki etukäteen selvittänyt, että metrolla pääsee nopeasti ja näppärästi perille ja olemme paikalla juuri parahiksi. 

Juu, pääsee juu, vaan eipä pääse jos metrot eivät kulje. Koko viikon Lontoon yllä leijui epämääräinen vaara metroliikenteen lakoista, eikä kukaan oikein tiennyt, koska lakko tulee jos tulee. Juuri tuona iltana lakko kuitenkin alkoi, ja undergroundien portit olivat visusti suljettu. No ei mitää, mennään bussilla, ehditään ihan hyvin, neuvokas ystäväni totesi. Bussipysäkille päästessämme totuus oli kuitenkin hitusen kylmäävä: bussit olivat niin täynnä, etteivät ne voineet ottaa mitenkään uusia matkustajia kyytiin. Yhtä täysiä busseja voi nähdä esimerkiksi Bollywood-elokuvissa, vain kanat ja vuohet matkustajista puuttuivat. Bussi siis ei ollut vaihtoehto ja mahdollisuus Billy Elliotin missaamisesta alkoi näyttää hyvinkin todennäköiseltä. 

Kolmas vaihtoehto oli tietenkin taksi. Taksejahan on Lontoo täynnä, mutta niin oli myös ihmisiä. Tuntui, että kaupungin jokainen taksi oli varattu. Tarkkasilmäisenä kuitenkin näimme, kuinka mies onnistui nappaamaan lennosta varatuksi merkityn taksin. Päätimme kokeilla samaa. Hyvin aggressiivisella viitonnalla saimmekin taksin pysähtymään. Taksikuski kysyi, että olimmeko soittaneet taksin, koska joku hänet oli soittanut paikalle. Olin vähän hämmentynyt, koska ei käynyt mielessäkään, että pelkkiä takseja vilisevässä keskustassa voisi soittaa taksia. Valittelimme, että emme soittaneet, mutta nyt on pakko päästä kyytiin koska metro ei kulje ja missaamme teatterin ja nyt on herrantähden kiire. Lunki kuski vain totesi, että teidän täytyy sanoa, että soititte taksin, niin minä kyllä vien teidät perille, jos tippi on reilu. Joojoomesoitettiin, hihkaisimme innoissamme ja kiipesimme kyytiin. Ehtisimme sittenkin perille!

Taksikuskimme oli mitä mainioin vanha pappa. Olitte tyhmiä kun jätitte lakon aikana lähdön näin viime tippaan, hän motkotti. Joudun rikkomaan hyvin monia liikennesääntöjä, mutta vien teidät perille ajoissa, koska lupasin, mies totesi myöhemmin jo vähän hyväntuulisempana. Hyvä, ettette päässeet bussiin, koska bussit olisivat jääneet jumiin Piccadillylle, koska siellä on polkupyöräilijöiden mielenosoitus, kuskimme kertoi ja kurvasi sivukujalle hyvinkin liikennesääntöjen vastaisesti.


Loisteliaaksi lopuksi ehdimme paikalle aivan täydellisesti. Maksoimme vahingossa kuskille tuplahinnan, mutta saipahan tippiä. 

Kipaistuamme teatterissa pikapissalle (useampi viinilasi ennen teatteria yhdistettynä koettuun jännitysnäytelmään ei vain sovi) ja istuttuamme eturivin paikoillemme ovet suljettiin ja valot sammuivat. Tätä paremmaksi ei voi ajoitus osua, mietin. 

Ja sitten en miettinyt enää mitään. Billy Elliot vei mennessään ja oli täydellisen ihana. Eniten tulen varmasti aina rakastamaan elokuvaversiota, se on ikään kuin Se Juttu, mutta paljoa ei teatteriversio päässyt häviämään. Oikeastaan häviämisestä ei voi edes puhua, sillä Billy Elliot on niin upea, että sen kohdalla voi puhua vain voittamisesta. En muista itkeneeni luultavasti missään niin vuolaasti kuin hiprakkapäissäni Billy Elliotissa. Enkä totisesti ollut ainoa, tasainen nyyhke kuului kattavasti joka puolelta teatterin katsomoa. Se oli yhteisöllinen kokemus jos mikä.

Näillä eväillä lienee siis itsestäänselvää, että odotan uskomattoman paljon elokuuta ja Helsingin Kaupunginteatterin versiota Billy Elliotista. Toistaiseksi näyttelijäkiinnityksistä ei ole hiiskuttu, mutta luotan HKT:n kykyihin.Vaaran paikkoja toki on: tärkeimpänä ehkä juuri pääosa. Suomen kokoisessa maassa oikeasti lahjakkaat, näyttelemisen ja tanssin yhdistävät lapset saattavat olla harvassa. Onneksi teatteriin liittyy niin moni muukin asia kuin multitalentit lapsinäyttelijät, eli en ole huolissani hiukkaakaan. Kuten sanottu, Billy Elliotin kohdalla voi vain voittaa. 

Billy Elliot -musikaalin ensi-ilta 27.8.2015 Peacock-teatterissa, jossa HKT:n musiikkiteatteri elää teatteritalon remontin ajan.  Lipunmyynti alkaa 8. tammikuuta.

Kuvat Lontoon Victoria's Palacesta, kuvannut: minä 2010.

You Might Also Like

1 kommenttia

  1. Ihana tarina kerrassaan! Ja ihana pappa myöskin teillä taksikuskina :'D

    VastaaPoista