Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Katukuvan kaunistus on pian kirkon ainoa tehtävä

Voi kirkko, en tiedä säälinkö sinua vai käykö sinua sääliksi. Niin paljon olet seurakuntavaaleillasi antanut aihetta kiukkuun, pettymykse...

Voi kirkko, en tiedä säälinkö sinua vai käykö sinua sääliksi. Niin paljon olet seurakuntavaaleillasi antanut aihetta kiukkuun, pettymykseen ja epäuskoon. Epäuskoon siinäkin mielessä, että erilaisten vastoinkäymisten myötä sunnuntaina oli jälleen pienoinen piikki eroakirkosta.fi:n tilastoissa. 

Viikonloppuna tuohduttiin sekä Vantaan seurakunnan osallistumisesta seksimessuille (en tosiaan ihan ymmärrä, että miksi, mutta toisaalta en myöskään ymmärrä että miksei). Sunnuntaina kirkon ykkös-YT-neuvottelija Päivi Räsänen pääsi toteamaan, että kristillisdemokraatit lähtevät krusifiksit viuhuen hallituksesta, jos tasa-arvoinen avioliittolaki menee läpi. Myöhemmin hän täsmensi, ehkä, että kyse on hallitukseen haluamisesta tulevien eduskuntavaalien jälkeen. Tässä tasa-arvoisesta avioliittolaista tulee kynnyskysymys. Päivin sanat eivät enää jaksa loukata, satuttaa, osua, vituttaa, eivät mitään. Päivi on vain yksi susi hyvän paimenen lampaan vaatteissa. Ja Päivin kaltaisia tuntuu riittävän. 

Tänään Yle uutisoi, kuinka Janakkalassa homojen oikeuksia ajanut seurakuntavaaliehdokas Pirkko Kuvamo sensuroitiin vaalilehdestä. Ironisinta on, että Seurakuntaväki-nimisen ehdokaslistan keskeisimpiä ajatuksia on, että "kaikki ovat kutsuttuja yhdenvertaisina seurakuntalaisina". Pirkko Kuvamon esittely jätettiin julkaisematta, koska julkaisu olisi saanut muita ehdokkaita jättäytymään pois julkaisusta. Tietenkään yhdenvertaisuutta ajava ehdokaslista ei voinut heivata homovihamielisiä körmyjä, vaan roskakoriin joutui suopeasti suhtautuva perhepäivähoitaja. Sori, mutta vittu mitä paskaa. Kaikki sympatiani Pirkko Kuvamolle.

Nyt joku varmasti kiirehtii sanomaan, että ei tämä kirkko tässä ole mitään tekemässä, yksittäisiä jäseniä, ei ole kirkon kanta, tulkaa kaikki opetuslapset meidän syliimme. Tiettyyn rajaan jaksoin tällaista puhetta kuunnella, vaikken kirkkoon ole enää vuosiin kuulunutkaan. Enää en jaksa, koska en halua. Jos kirkko ei koostu jäsenistään, niin mistä ihmeestä se koostuu? 


Seurakuntavaaleja lähdettiin tänä vuonna viemään läpi näkyvällä kampanjalla, johon on saatu houkuteltua mukaan myös Jani Toivola. Kuten Toivolan mukanaolosta ja kampanjan ilmeestä voi päätellä, on kampanjan tarkoitus kosiskella seurakuntavaaleille nyrpistelevää kansanosaa. Siis nuoria, akateemisia, meneviä, eläviä, kirkon ihan syystä unohtaneita, liberaaleja, punavihreitä hipstereitä noin muutamia mainitakseni. Kampanja ideoineen on hyvä, mutta sanomattakin on selvää, että nyt ollaan vuosia myöhässä. Puolet on jaettu, ja jako meni kuten ala-asteen liikuntatunnilla: muutamat innostuneet yrmyt saavat keskenään vänkätä pallonsa (joka on toki luomisprosessin aikaansaannos, ehdottomasti ei mitään muuta) ympärillä. Epäkiinnostunut ja kovaa vauhtia kasvava joukko sen sijaan potkiskelee kiviä kentän reunalla ja livahtaa lopulta muihin aktiviteetteihin. Eikä se joukko kovin helposti palaa. On vaikeaa nähdä, että kirkko voisi enää pysäyttää valituksi tullutta suuntaansa: väki kaikkoaa, kirkon merkitys laskee entisestään, kunnes merkityksestä ei enää oikeastaan kannata puhua. Tämä kaikki ei tietenkään tapahdu näiden vaalien aikana, mutta tulevien vuosikymmenten aikana hyvin todennäköisesti.

Viikonloppuna kävelin Mikaelinkirkon ohi ja pysähdyin jälleen katselemaan ja kuvaamaan sitä. Mikaelinkirkko on mielestäni hyvinkin kaunis rakennus. Jos tällä tiellä jatketaan, jää katukuvan kaunistaminen pian kirkon ainoaksi tehtäväksi.

Seuraa Tämän kylän homopoikaa myös Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa.

You Might Also Like

14 kommenttia

 1. Juuri tänään Mikaelin kirkon ohi ajaessa ihasteltiin tyttären kanssa kirkkoa. Kolmevuotiaan huomion vei "kukka", eli iso hieno ikkuna. :)

  -Torey

  VastaaPoista
 2. Vielä on niitäkin, jotka kuuluvat kirkkoon, mutta eivät sitä mainosta kaupunkilaishipsterikavereilleen yleisen paheksunnan pelossa.

  Ihan vinkkinä: Turussa on ainakin kaksi mainiota, sydämellistä ja älykästä, hyvin homomyönteistä ehdokasta, Tuomiokirkkoseurakunnassa Tom Linkinen, Katariinan seurakunnassa Saana Rusi.

  - E

  VastaaPoista
 3. Hieman nauratti "lähtevät krusifiksit viuhuen" -kohta, kun kuvittelin sen mielessäni.
  Tämän päivän Etelä-Suomen Sanomissa oli juttu noista seurakuntavaaleista ja sen mukaan enemmistö Lahden alueen ehdokkaista ei halua kirkkohäitä samaa sukupuolta oleville pareille (Minua olisi kiinnostanut enemmän, että moniko ehdokkaista sallisi siviilivihkimisen samaa sukupuolta oleville.). http://ruttotohtori.tumblr.com/post/101092320967/homojen-liittoja-ei-kannateta

  VastaaPoista
 4. Mää erosin kesällä kirkosta. Kirkko ei anna mulle yksinkertaisesti mitään, joten miksi turhaan roikkua siellä. Rakennuksina kirkot on kauniita, mutta ei rakennusten takia ole järkeä kuulua johonkin yhteisöön...

  VastaaPoista
 5. Mä ymmärrän sun turhautumisesi, kirkko saa katsoa itse peiliin ja niittää nyt sitä mitä on kylvänyt. Kirkon äänitorvi Päivi Räsänen tosin ei ole, valitettavasti suurin osa kansaa ei tätä ymmärrä. Mutta kirkko saisi kyllä avata nyt toisenlaisen äänen ja aika helvetin kovaa. Itse valitsin poiskävelyn eka, mutta liityin takaisin ja nyt olen ehdolla. Sillä vain toimimalla voi oikeasti vaikuttaa asioihin, jos haluaa muutosta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei Räsänen tietenkään ole mikään virallinen torvi (heheh, torvi jos kuka), mutta jos tällaista äänenpainoa ei selkeästi vaienneta, on äänellä aika paljon tilaa otettavana. Kuten sanoit, toisenlaista ääntä ja helvetin kovaa tarvitaan (tai olisi tarvittu jo vuosia sitten). Sitä ei kuitenkaan ole kuulunut. En muutenkaan koe oikeastaan kovin olennaiseksi vaikuttaa kirkon sisäisiin asioihin. Kaatukoon umpimielisyyteensä.

   Poista
 6. Haistatan Päiville mutta kuulun kirkkoon. Vaimoni kanssa rekisteröity liitomme siunattiin kirkossa viime talvena ja kukaan ei voi sille mitään. Oon niin ylpee <3 Rakkautta kukaan ei voi meiltä viedä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Väkisin tulee mieleen, että siunattiinko salaa vai saiko pappi potkut? Oli miten oli, niin onnea teille :).

   Poista
  2. Haha :) Kirkkoherra antoi luvan ja pappi on edelleen virassaan. Setalta sain listan papeista jotka kyseiseen hommaan suostuvat.

   Poista
 7. Suorastaan hävettää olla janakkalalainen tuon Kuvamon tapauksen jälkeen. Varsinkin kun tunnen suurimman osan naista seurakuntaväen ehdokkaista..

  VastaaPoista