Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

The Birdcage, Mrs. Doubtfire – Robin Williams loisti myös HLBTI-rooleissa

Kööpenhaminassa näin Good morning Vietnam-ravintolan mainoskyltin ja muistelin samannimistä elokuvaa. Eilen siivotessani sattui elokuvakoko...

Kööpenhaminassa näin Good morning Vietnam-ravintolan mainoskyltin ja muistelin samannimistä elokuvaa. Eilen siivotessani sattui elokuvakokoelmastani käteen yksi lapsuuteni suosikkielokuvista, Robin Williamsin tähdittämä The Hook - Kapteeni Koukku. Tänään aamulla herätessäni kuulin ensimmäiseksi Robin Williamsin kuolleen.

En nyt lähde tekopyhästi väittämään, että olisin aina ollut Robin Williamsin suurin ihailija tai olevani täysin poissa tolaltani hänen poismenonsa myötä. Williamsin elokuvilla on kuitenkinollut vaikutusta omaan elämääni: jo mainittu aikuiseksi kasvaneesta Peter Panista kertova The Hook ei tietääkseni ollut missään mielessä menestys Spielbergin ohjauksesta huolimatta, mutta itse olin elokuvasta lapsena lumoutunut. Televisiosta VHS:lle äänitetty elokuva katsottiin uskomattoman monta kertaa. Pari vuotta sitten löysin elokuvan DVD-julkaisun Lontoosta, enkä olisi voinut olla iloisempi. Tonginkin mukaani kaikki hyllystä löytyneet kappaleet levystä, sillä kotipuolesta löytyi elokuvalle useampiakin ottajia. Samalla tavalla lapsuudestani on lähtemättömästi jäänyt mieleen Jumanji, jossa Robin Williams näytteli maagisen lautapelin viidakkoon vangiksi jäänyttä Alania. 

Unohtaa ei sovi myöskään Disneyn Aladdinia, jossa Robin Williams tekee hienon äänityön Henkenä. Vaikka suomenkielinen versio Vesa-Matti Loireineen on ehdoton ikisuosikkini, ei Robin Williamsin roolityö juuri kalpene sen rinnalla. Tietojen mukaan melko todennäköisesti itsemurhaan päättynyt elämä oli ehkä hyvinkin samanlaista kuin Hengellä Aladdinissa: rooli oli olla hauska ja viihdyttää ihmisiä, olla vankina viihdyttäjänä, vaikkei itsestä siltä olisi tuntunutkaan. On kamalaa, kuinka paljon iloa ja hymyä muille antavalle ihmiselle ei välttämättä jää enää iloa itselleen.


Sen lisäksi, että Robin Williams oli viihdyttävä ja lahjakas näyttelijä, teki hän myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskettavia rooleja. Ensimmäisenä mieleen luultavasti tulee koko perheen komedia Mrs. Doubtfire – Isä sisäkkönä, jossa Williamsin näyttelemä perheenisä tekeytyy avioeron myötä lastenhoitajatäti Mrs. Doubtfireksi viettääkseen aikaa lastensa kanssa. Mies pukeutumassa naiseksi voisi tottakai jo itsessään olla hulvattoman hauska ja pitkään naurattava juttu (not). Mrs. Doubtfiressä siihen ei oltu sorruttu, vaan komedia oli onnistuttu löytämään muista asioista. Siksi elokuva jaksaakin viihdyttää, sekä uusia että vanhoja katsojia. Huhujen mukaan vuoden 1993 hittielokuvalle oltiin parhaillaan kirjoittamassa jatko-osaa. Valitettavasti sekin nyt jää tekemättä.

Monet muistavat myös elokuvan Lainahöyhenissä – The Birdcage. Elokuvassa Robin Williams ja Nathan Lane näyttelevät homobaarin omistavaa miesparia. Parin toisen osapuolen poika on menossa naimisiin konservatiivipoliitikon tyttären kanssa. Kuviosta syntyy melkoinen komedia.

 Elokuvan aikoihin, vuonna 1996, Robin Williams otti myös kantaa homojen oikeuksiin 

"Älkää pelätkö, homojoukot eivät hyökkää sekoittamaan kotianne. Homous on okei. He tietävät mitä on yhteisön normaali elämä. Ei se tuhoa teidän moraalisia arvojanne jos he tunnustavat suhteensa menemällä naimisiin." 

You Might Also Like

2 kommenttia

  1. Luin Williamsin poismenosta aamulla herättyäni. Tippa tuli silmään senkin takia, että kyseessä oli masentunut koomikko. Masentuneiden ihmisten hyväksi ei tehdä tarpeeksi ja ihmisten tulisi rakastaa toisiaan enemmän.

    VastaaPoista
  2. Robin Williams oli kyllä mahtava näyttelijä!
    Rakastin lapsena Mrs. Doubtfirea ja saa elokuva yhä hymyn huulille.

    - Torey

    VastaaPoista