Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Leffatarjonta juuri nyt: AIDSia ja adoptoivia koiria

Kevään leffatarjonnasta löytyy jälleen elokuvia myös sateenkaariväen hengessä. [caption id="attachment_634" align="alignnone&...

Kevään leffatarjonnasta löytyy jälleen elokuvia myös sateenkaariväen hengessä.

[caption id="attachment_634" align="alignnone" width="637"]Matthew McConaughey Dallas Buyers Clubissa. Matthew McConaughey Dallas Buyers Clubissa.[/caption]

Viimeistään Oscar-gaalan myötä tuli tutuksi suurellekin yleisölle elokuva Dallas Buyers Club. Itse en tiennyt Dallas Buyers Clubista mitään ennen Oscar-gaalailtaa. Olin nimen perusteella sijoittanut elokuvan ei kiinnosta-osastoon, koska olin jostain syystä kuvitellut, että elokuva kertoo urheilujoukkueesta tai on muuten joku äijäkohellus.

No, voin sanoa, että ei kerro. Enempää en olisi oikeastaan voinut erehtyä. Katsoimmekin elokuvan kaveriporukalla juuri ennen Oscar-gaalaa. Sopivasti pääsin veikkaamaan ja toivomaan elokuvalle Oscareita, ja kyllähän niitä sitten tulikin.

Tositapahtumiin perustuva elokuva kertoo Ron Woodroofista (Matthew McConaughey), joka on hyvinkin perusäijä: elämä koostuu äijäilystä viinan, rodeon ja villien naisten parissa. Elämä kuitenkin muuttuu hetkessä Woodroofin saadessa HIV-diagnoosin ja kolmekymmentä päivää elinaikaa. 1980-luvun puolivälissä HIV oli paitsi uusi ilmiö, myös nopeaan ja häpeälliseen kuolemaan johtava sairaus. Woodroof ei kuitenkaan tyydy kohtaloonsa, vaan hoitomuotojen puutteesta huolimatta hän ryhtyy etsimään vaihtoehtoisia hoitoja ja auttamaan myös muita HIV:hen sairastuneita. Luvassa on vääntöä ja kääntöä AIDS-lääke AZT:tä kehittävän lääkefirman kanssa.

[caption id="attachment_635" align="alignnone" width="638"]Jared Leto Dallas Buyers Clubissa. Jared Leto Dallas Buyers Clubissa.[/caption]

Vaikka päähenkilö Woodroof on varsinkin elokuvan alussa homovitsejä kertova raivohetero, tarjoaa elokuva näkymän myös AIDSin repimään homokulttuuriin Rayonin (Jared Leto) kautta. Rayon on naisten vaatteita käyttävä, narkkaava mies, joka on Woodroofin linkki muihin sairastuneisiin.

Elokuva tosiaan sai kolme Oscaria: parhaan miespääosan, miessivuosan ja maskeerauksen. Muita ehdokkaita näkemättäkin voi todeta, että juuri oikein palkittu. Miesten, varsinkin McConaugheyn, muuntautumiskyky sekä fyysisesti että henkisesti oli uskomaton. Niin nääntyneeksi, luisevaksi ja huonovointiseksi ei pääse edes nykyelokuvan tekniikoilla. Merkittävä, vaan ei kaikkea tekevä roolinsa oli myös maskeerauksella, joka oli toden totta erinomainen. Itse tunnistin esimerkiksi Jared Leton elokuvan ollessa jo hyvin pitkällä, vaikka toki tiesinkin Leton olevan elokuvassa. Se kertonee jotain. Joka tapauksessa oli helpottavaa nähdä molemmat herrat varsin komeina ja hyväkuntoisina gaalan punaisella matolla ;).

Dallas Buyers Club tuli Suomessa ensi-iltaan 31.1.2014.

[caption id="attachment_636" align="alignnone" width="803"]Herra Peabody & Sherman. Herra Peabody & Sherman.[/caption]

Kevyempänä leffavinkkinä ajattelin vinkata myös Dreamworksin uutuusanimaatiosta Herra Peabody & Sherman. Näin elokuvan trailerin jo aiemmin, mutta vasta nyt muistin vinkata elokuvasta myös teitä.

Elokuva kertoo herra Peabodystä, joka on liikemies, tiedemies, Nobel-palkittu, keksijä, gorumet-kokki, olympiamitalisti ja nero. Lisäksi hän on myös koira. Herra Peabody adoptoi Sherman-nimisen pojan, jonka kanssa koiraherra lähtee aikakoneella seikkailemaan historiaan. Loppujen lopuksi elokuvassa vaikeinta ja tärkeintä on kuitenkin isänä oleminen. Elokuvaa näkemättäkin on helppo pohtia elokuvan tausta-ajatuksia: mitä päähenkilökoira mahdollisesti symboloi? Koiran tilalle on aika helppo sijoittaa vaikka homo.

Näin tasa-arvoista avioliittolakia käsittelevälle Suomelle Herra Peabody & Sherman on ajoitettu mainiosti. Lain vastustajien argumentit kun tuntuvat pyörivän sen ympärillä, joudutaanko tasa-arvoisen avioliittolain myötä hyväksymään myös moniavioisuus, eläinavioliitot ja insesti. Elokuva tarjoaakin vastustajille lisää hyvinkin käyttökelpoisia argumentteja: olemmeko pian tilanteessa, jossa eläimilläkin on oltava oikeus adoptoida ihmislapsia?

Herra Peabody & Sherman ensi-illassa 7.3.2014.

Oletko jo nähnyt Dallas Buyers Clubin? Kiinnostaako? Mitä pidit? Aiotko katsoa? Kiinnostaako Herra Peabody & Sherman?

You Might Also Like

3 kommenttia

 1. :DDD mä olisin pienenä halunnut hirviperheeseen!

  VastaaPoista
 2. Dallas Buyers Club on todellakin katsomisen arvoinen! Molemmat näyttelijät niin Oscarinsa ansainneet.
  Mukava huomata, että mainitsit elokuvan blogissasi. Itse kävin jo ensi-illan kieppeillä leffateatterin puolella.

  VastaaPoista
 3. Tämän kylän homopoika9. maaliskuuta 2014 klo 17.34

  Joo, ehdottomasti halusin kirjoittaa. En tosiaan aiemmin tiennyt yhtään, mistä elokuvassa on kyse. Siksi pääsin aiheen pariin vasta nyt.

  VastaaPoista