Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

"Olisipa vanhainkoti, jossa ymmärrettäisiin ettemme muutu tai parane"

Seta ry:n toteuttama Yhdenvertainen vanhuus: Haluaisin pystyä kertomaan-video tuo hienosti esille sateenkaariväestöön kuuluvat vanhukset. ...

Seta ry:n toteuttama Yhdenvertainen vanhuus: Haluaisin pystyä kertomaan-video tuo hienosti esille sateenkaariväestöön kuuluvat vanhukset.

En ollut juurikaan tullut ajatelleeksi, että tietenkin vanhusväestöönkin kuuluu seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia. En tiedä miksi ajatus on tuntunut ennen niin absurdilta. Ehkäpä juuri tiedon puutteen takia? Kummallisella tavalla on jotenkin tullut ajateltua, että seksuaalisuus, erityisesti muu kuin hetero-, lakkaa vain vanhemmiten olemasta. Eihän se oikeasti tietenkään niin mene.

 Siksi on hienoa, että Yhdenvertainen vanhuus on otettu osaksi RAY:n  Eloisa ikä-ohjelmakokonaisuutta.

Video nimittäin avasi silmiä monellakin tapaa: varmasti monille seksuaalivähemmistöjen vanhukset ovat näyttäytyneet enemmänkin ikävässä valossa, jos ovat näyttäytyneet ollenkaan. Usein kuulee valitusta netissä nuoria poikia metsästävistä vanhoista sedistä. Ikävää ja väärinhän ei-toivottu lähestyminen tietenkin on, mutta video on erinomainen osoitus siitä, että turhan mustavalkoinen ei kannata olla: tietenkään kaikki vanhukset eivät toimi niin.

Ylipäätään video toimii hyvänä herättäjänä. Olen jo pitkään miettinyt sitä, kuinka vanhuksia paapotaan ja suojellaan maailman pahuudelta. Usein kuulee kauhisteluja, kuinka tästä ei voi isovanhemmille puhua. Olkoon salaisuutena sitten vaikka jonkun seksuaalinen suuntautuminen. Tottakai joku voi järkyttyä pahastikin, mutta silloinkin kyseenalaistaisin juuri iän merkitystä järkytykseen. Korkeaikäinen ihminen on luultavasti elämänsä aikana nähnyt kaikenlaista, puhumattakaan siitä mitä vanhus on elämänsä aikana tehnyt.

Tärkeää onkin huomioida ihminen, iässä kuin iässä, yksilönä. Kuten videossakin kerrotaan, ei huomioimisen tarvitse olla suurellista. Pieni ystävällinen elekin voi olla suuri.

Video löytyy Setan YouTube-sivulta. Sen voi tietysti katsoa myös tästä alta. Itsellä ainakin videon loppupuolella vähän silmäkulma kostui. Kuten videon Facebookiin linkittänyt kaverini totesi: video itkettää enemmän kuin Vain elämää. Hieno video.

You Might Also Like

15 kommenttia

 1. Kiitos kirjoituksestasi ja videon puffaamisesta!

  VastaaPoista
 2. Sain reilu vuosi sitten tietää, että mummoni sisko elää rekistöröidyssä parisuhteessa, ollut jo vuosikausia. Asia ei sinäänsä ollyt mikään yllätys tai noin, mutta jotenkin järkytti mummoni suhtautuminen asiaan. Meille (mulle ja siskolle) ei ollut missåän tapauksessa saanut mainita asiasta ja koko aiheesta ei pysty mummon kanssa puhumaan.
  Hienoa, että tämmönen kampanja on pistetty pystyyn, toivon että mumetskikin näkee tämän ja pystyy suhtautumaan vähän inhimillisemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä pointti muuten tuokin! Kiitos, että jaoit sen.

   Poista
 3. Katsoin videon ja kyllä liikutti. Tälläistä materiaalia pitäisi näyttää monelle, jotka luulevat homouden olevan vain nykyajan muoti-ilmiö.

  VastaaPoista
 4. Kiitos kun linkitit tämän videon! Ihana.

  VastaaPoista
 5. Hieno video. Oli kiva kuunnella ja olis voinut olla pidempikin. Ajattelin itteäni vanhana pappana. Ei paha.

  VastaaPoista
 6. Hoitoalan opiskelijana herätteli kyllä monellakin tapaa. Kovasti toivon, että jos palvelutaloon muuttava vanhus ei itse ole kykenevä kertomaan näitä asioita, niin joku läheinen on. Tärkeä aihe ja hieno video!

  VastaaPoista
 7. Kaunis video! Tässä vielä lyhyt toinen ajatuksia herättävä animaatio, joka pitäisi kaikille vanhustyötä tekeville näyttää: http://www.youtube.com/watch?v=BmdTm7u3RP4

  VastaaPoista
 8. Aivan tajuttoman kaunis video! ((:

  VastaaPoista
 9. Kyllä oli järkyttävää.

  Vielä vanhuusiässäkin, kun jo väistämättä joutuu elämän rajallisuuden tiedostamaan, pitää vielä transuilla ja homoilla ja lesboilla ja harrastaa Herraties mitä kauheaa sodomiaa. Eikä tietoakaan mistään parannuksesta.

  Ei ole ihmisarvoinen vanhuus tuollainen.

  T. Vesku.

  VastaaPoista