Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Rocky Horror Show on ronski jopa Kaupunginteatterissa

Rocky Horror Show. (KUVA: Turun kaupunginteatteri / Nana Simelius) Kulttuuri on vaivannut mie...

Rocky Horror Show. (KUVA: Turun kaupunginteatteri / Nana Simelius)
Kulttuuri on vaivannut mieltäni jo pitkään. En ole aikoihin saanut mistään erityistä wau-fiilistä. En elokuvista, en musiikista, en tv-sarjoista, en mistään. Wau-efektin janoisena suuntasin eilen katsomaan Turun kaupunginteatterin Rocky Horror Showta.

(Liput Rocky Horror Show'hun saatu Turun Kaupunginteatterilta.)

(Lyhennetty lainaus Turun Kaupunginteatterin sivuilta niille, jotka eivät tunne RHS:ää: Nuori pari lähtee ajelulle ja eksyy synkkään kartanoon, jossa he tapaavat taloa asuttavat oudot Transsexuaali-nimisen planeetan asukkaat. Joukon johtaja, transvestiitti Frank-N-Furter on onnistunut luomaan täydellisen miehen, Rockyn, joka pääsee osaltaan hämmentämään soppaa. Janetin ja Bradin parisuhde joutuu koetukselle niin Rockyn kuin Frankinkin takia.)

Richard O. Brienin kirjoittama Rocky Horror Show-musikaali oli minulle etäisesti tuttu vuosia sitten näkemäni elokuvaversion perusteella. Aihepiiri ja juoni olivat siis suunnilleen tiedossa, minkä johdosta osasin teatteriin lähteäkin. Ennakkoajatuksia ei suuremmin ollut, vain intoa nähdä.
1970-luvulta asti esitettyyn Rocky Horror Show'hun kuuluu olennaisena osana yleisön osallistuminen esitykseen. Innostuisiko Kaupunginteatterin luultavasti melko perinteinen teatteriyleisö osallistumaan? Rocky Horror Show on sentään osallistavana teatterina kesyimmästä päästä: yleisön vaikutusmahdollisuudet ovat hyvinkin ennalta määritellyt. Madaltaa kynnystä huutaa ja heittää vessapaperia kun tietää, ettei osallistumisella ole sen kummempaa vaikutusta. Turun Rocky Horror Show'ssa osallistuminen on tehty myös hyvin helpoksi: ohjeita osallistumiseen saa niin käsiohjelmasta kuin lavan molemmilla puolilla olevilta screeneiltä.

Kuvittelisin Kaupunginteatterin yleisön olevan melko perinteistä teatterissa kävijää. Rocky Horrorin yleisöstä löytyi toki asialle omistautunutta nuorempaakin yleisöä, mutta mielikuvaan sopiva, keski-ikäinen ja sitä vanhempi ihmisryhmä löytyi katsomosta myös. On hauskaa, ettei Kaupunginteatterissa ole liiaksi jääty pohtimaan kohderyhmän reaktioita esitykseen. Rocky Horror Show'sta on tehty juuri sellainen kuin pitääkin. Teoksen alkuperäinen henki on säilytetty. Se provosoi ja haastaa käsityksiä.
Rocky Horror Show. (KUVA: Turun kaupunginteatteri / Robert Seger)
Rocky Horror Show on erittäin hyvää viihdettä. Kuten käsiohjelmakin kertoo, on psykologiset motiivit ja henkilöiden kehityskaaret unohdettava Rocky Horror Show'n kohdalla. Tällainen ajattelu antaa luvan nauttia esityksestä puhtaasti viihteenä. Rocky Horror Show on tottakai edelleen outo ja vielä neljänkymmenen vuoden jälkeenkin mielestäni varsin ronski. Piiska viuhuu, naidaan ristiin rastiin ja puvustus on niukkaa. Viihteellisyydessään RHS ei todellakaan ole huono, päinvastoin. Rocky Horror Show on tervetullut esimerkki siitä, että viihteellisempäänkin käyttöön tarkoitettu tarjonta voi olla laadukasta. 

Roolisuorituksetkin RHS:ssä toimivat mallikkaasti. Toisaalta henkilöhahmoiltaan alunperinkin ontto musikaali ei sinäänsä vaadi näyttelijöiltään kovinkaan suurta tulkintaa, vaan enemminkin musikaaleille lajityypillistä ylinäyttelemistä. Paikoin tuntui, että musikaalin juoni jäi sivuseikaksi: esitys kulki musiikkinumerosta toiseen toinen toistaan överimpien asujen siivittämänä. Ihmettelen myös Rocky Horror Show'n roolia huumorin parissa. Tietenkin esityksessä on myös huumoria, mutta kokonaiskuva ei ainakaan omiin silmiini ole koskaan ollut hauska, eikä sen sitä kuulu ollakaan. Toisaalta Kaupunginteatterin Rocky Horror Show tuntuu jäävän hauskuuttajanakin vähän puolitiehen: kuin ei olisi tiedetty, ollako hauska vai ei.

Rocky Horror Show. (KUVA: Turun kaupunginteatteri / Nana Simelius)
Pienistä heikkouksistaan huolimatta Rocky Horror Show on hieno ja kokemisen arvoinen esitys. Erityisen hauskaa se on nähdä Kaupunginteatterissa, juuri ennen sen muuttumista yhtiöksi ja sulkemista remontin ajaksi. Vaikka muuta tunnutaan väittävän, ei RHS ole nähdäkseni kärsinyt ajan hampaissa, vaan tuntuu hyvin nuorekkaalta nelikymppiseltä. Kaipaamaani wau-efektiä ei ehkä aivan syntynyt, mutta siitä huolimatta nautin esityksessä oikeastaan joka hetkestä. Yritän välttää stereotypioimasta ihmisiä ja olla sanomatta kenelle esitys sopii tai ei sovi. Perinteisten teatteriklassikoiden ystävälle Rocky Horror Show voi olla tyrmistys, mutta toisaalta Rocky Horror Show jos mikä on erinomainen tilaisuus uskaltaa ja suvaita oman mukavuusalueensa ulkopuolellakin.

Yksi asia ainakin on varmaa: huomattavan korkeissa piikkikoroissa Frank-N-Furteria esittävää Lari Halmetta ei enää näe Uusi Päivän Tero Kuuslana samoin silmin.

Rocky Horror Show, Turun Kaupunginteatteri. Syyskauden esitykset 31.12. asti. 
Lisätiedot ja liput: http://teatteri.turku.fi/.

You Might Also Like

8 kommenttia

 1. postaat tällä hetkellä niin usein ettet ehdi kommentoida edellisten postauksesi kommentteja!
  epäkohteliasta!
  hyi!
  (this is huumor)
  lkn

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä on ylipäänsä outoa olettaa, että kirjoittajalla ois joku velvollisuus kommentoida kommentteja. Aika turhaa nähdä sitä monen blogin peruskeskustelua tyyliin: "Joo mäkin oon ihan tota samaa mieltä! Ihanaa syksyä sulle ja sun mussukalle!!!" "Ihanaa, että oot samaa mieltä. Kiitti paljon ja mukavaa syksyä sullekin!"

   Musta ainakin on tärkeämpää saada uutta kiinnostavaa materiaalia itse blogiin kuin nähdä tota kohteliaisuuksien vaihtamista.

   Poista
  2. olen samaa mieltä, eilinen oli vitsi, joka ei mennyt perille, eli huono vitsi, ei kaikkiin kommentteihin edes pysty sanomaan mitään muuta kun että hyvää jatkoa.
   LKN

   Poista
  3. Nou hätä, tajusin vitsin! Muuten kyllä olen anonyymin kanssa samaa mieltä, että kaikkiin kommentteihin ei oikein osaa vastata. Toisaalta ahkerana blogien lukijana kyllä ymmärrän halun saada kommenttiinsa myös vastauksen! Parhaani koitan tehdä.

   Poista
 2. Oho, minäkin olin katsomassa tätä juuri eilen! Taisimme siis olla samassa paikassa samaan aikaan. Nautin esityksestä aivan suunnattomasti! En tiedä, mitä katsomon taemmilla riveillä tapahtui, mutta tanssahtelimme ystäväni kanssa antaumuksella katsomon etuosassa, teemaan pukeutuneina tokkiisa. Rocky horrorin saapuminen Turkuun oli meille kerrassaan unelmien täyttymys :D Sateinen tiistai päättyi kovin hyvillä mielin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haa, siellä me olemme sitten olleet! Taaempana kyllä lähinnä istuttiin, mutta kyllä sielläkin tunnelmassa oltiin hyvin mukana.

   Poista
 3. Itsekin kävin katsomassa musikaalin, ja kyllä huusin niin pääni sisällä myöhemmin kuin ääneenkin siellä yleisössä WAU! Musikaalin juoni ja sisältö on mitä on, joten ihan sitä ei voida verrata mihin tahansa muuhun teatteriesitykseen, mutta musta tä oli tällasena aivan loistava.

  Ja musta esitys oli aivan hulvaton. Ei se sellainen komedia ollut, että kippurassa olis nauranu, mutta loistavat näyttelijänsuoritukset ja yksityiskohdat olivat aivan mahtavia, esim. Severi Saarisen Rocky ja sen ärrävika, ja Stefan Karlssonin Brad ja sen "kiroilu" :D

  Enkä tiedä johtuuko tä vain taustastani kyseisen musikaalin fanina, mutta mulla oli tunteet pinnassa varsinkin lopun Frank-n- Furterin "I'm going home" -soolossa.

  Siinä oon kyllä samaa mieltä, että yleisön osallistuminen ois voinu olla jotenkin vaan "enemmän". Mun opiskelijabudjetilla ei ainakaan ostella sellasta rekvisiittapakettia, jonka sisältö koostui lähinnä jokaisen kotoa löytyistä tarvikkeista, joten yleisöä oltais voitu eri tavalla informoida, että mitä voi tuoda kotoaankin mukaan. Oli myös vähän mälsää tanssia itse villisti mukana, kun ympärillä porukka istua nökötti penkeissään. Tottakai siellä moni tanssi, mutta fiilis ei välittynyt yleisön keskellä kun kanssatanssijoihin oli monen metrin välimatka :----D en tiedä miten asia olisi pitänyt hoitaa paremmin, ehkä merkkaamalla tietty alue yleisöstä todellisille kreisibailaajille? Ainakin jäi kauhea himo järjestää kunnon Rocky Horror -bileet tosifaneille, joihin kaikki pukeutuu ja kaikki osaa biisien sanat!

  Oli kyllä kiva lukea sun ajatukset musikaalista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Kaupunginteatterin sivuilla on kyllä itseasiassa kerrottu, että oman rekvisiittansakin saa tuoda mukanaan. Eri juttu tietty on, tavoittaako info sieltä... Tosifanien katsomo voisi olla ehkä toimiva, toisaalta tosifanien ja tavallisten katsojien erottelu ehkä nostaa kynnystä taviksen osallistua... Vaikea sanoa!

   Poista