Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

PMMP, musiikkimaailman sateenkaarilippu

Keneltäkään on tuskin jäänyt huomiotta Suomen kovimman bändin, PMMP :n, lopetusuutiset. Kirjoitankin tätä junassa, matkalla PMMP:n vihoviime...


Keneltäkään on tuskin jäänyt huomiotta Suomen kovimman bändin, PMMP:n, lopetusuutiset. Kirjoitankin tätä junassa, matkalla PMMP:n vihoviimeiselle keikalle Helsingin jäähalliin. Kaiken muun hyvän lisäksi PMMP on tehnyt paljon myös seksuaalivähemmistöjen eteen.

Suurelle osalle sateenkaarikansasta on jäänyt mieleen PMMP:n keikka Helsinki Priden puistojuhlassa kesällä 2011. PMMP:n ja koko Priden missaaminen tuolloin kaihertaa mieltäni edelleen. 

Merkittävä kappale sukupuolivähemmistöille on Veden varaan-albumilta löytyvä San Francisco. Kappale kertoo pikkukaupungin sukupuolirooleihin sopeutumattomasta miehestä. Paljetteihin ja höyhenpuuhkaan pukeutuva mies haaveilee kappaleessa tulevasta elämästään kaupungissa, jossa asut tarvitsevat entisestään kimallusta massaanhukkumisen välttämiseksi. Pikkukaupungin asukkaiden halveksunta ei San Franciscosta haaveilevan ihmisen sieluun pääse, vaikka ulkokuori kokeekin kolhuja. Nähtäväksi ja tulkinnan varaiseksi jää miehen kohtalo: pääseekö mies ikinä San Franciscoon, vai jääkö ikuisesti pikkukaupunkiin? Joka tapauksessa kappale on kaunis, koskettava ja hyvinkin realistinen kuvaus elämästä pikkukaupungissa. Tunnistan biisistä paljonkin omia fiiiksiäni, varsinkin pikkukaupungin ajoilta. Vaikka sukupuolen kokemiseen liittyviä ongelmia ei itsellä olisikaan, sopii biisi hienosti sateenkaarikansan voimaballadiksi muutenkin.


Kattavasti PMMP oli esillä myös Tahdon2013-kampanjassa. Tukikonsertissa yhtye esitti spesiaalimman, akustisen setin. Keikan päätteeksi nähtiin myös tyttörakkautta. Paula Vesala on kunnostautunut ihmisoikeuksien parissa muutenkin: Vesala jakaa FB-sivullaan usein kannanottoja, kampanjoita ja muuta ihmisoikeuksien parantamiseen tähtäävää materiaalia.

Ihana kesäbilebiisi on tietysti myös parhaaksi Kesäkumibiisiksi äänestetty Kumivirsi. Se yhdistettynä ensisinkku Rsketusraitoihin, saa PMMP:stä melko queerin kuvan. Se on paljon yhtyeeltä, joka toisaalta veisaa myös virsiä Tilkkutäkki-levyllä.

Unohtaa ei sovi myöskään PMMP:n uurastusta naisten oikeuksien parissa: parisuhdeväkivaltaa käsittelevä Joku raja siihen liittyvine kampanjoineen herätti paljonkin keskustelua. Rakkaudesta-albumin hitti Tytöt taas voimauttaa ja rohkaisee tyttöjä ja naisia kaikissa ikäryhmissä. Sua ei ole tehty kenenkään kylkiluusta, ei raudasta tai puusta. Miten tyttöjä tehdään? Ne on toisia aineita, mistä tällaset koostuu.

Mitään pahaa sanottavaa en PMMP:stä löydä. Ehkä sittenkin ilmestyvä hittikokoelma vähän vähentää muuten loistokkaan, huipulla tapahtuvan lopetuksen kirkkautta. Toisaalta omaa fiilistäni hittikokoelma ei lannista: hienot biisit ovat hienoja kokoelmallakin. PMMP:n arvo yhtyeenä ei minun silmissäni sillä laske. 

Tämä voi olla koko elämämme ihanin päivä, ajetaan hiljempaa. Toivon, että matka jatkuu, jatkuu vaan. Pian olen Helsingissä, josta suuntaan saman tien jonottamaan Jäähallille. Tänään varmasti itkettää ja naurattaa. Juuri nyt vähän itkettää. 

Mitenkäs muut? Liittyykö PMMP:hen erityisiä muistoja? Jäättekö kaipaamaan? 

You Might Also Like

5 kommenttia

 1. kyllä liittyy. oltiin kaverin kanssa seinäjoen keikalla, tuli itkettyä ja tanssittua posket märkinä. ikimuistoinen ilta.

  VastaaPoista
 2. No todellakin. Biisit on tosi ainutlaatuisia ja monet auenneet täysin vasta vuosein kuuntelun jälkeen. Niin lahjakkaita ihmisiä ja harmittaa kun lopettavat. Ovat livenä vaan pirun kovia. Itse pidän myös yhteiskunnallisia ongelmia käsittelevistä kappaleista. Mikään aihe ei ole liian pyhä ja se on hyvä. herättää ajatuksia ja keskusteluja. Itselle on PMMP antanut elämään niin paljon iloa. Itse kävin katsomassa Tampereella jäähyväiskeikan. Ja ilman muuta kannatan kaikkien ihmisten tasa-arvoa seksuaaliseen suuntautumiseen tms katsomatta.

  VastaaPoista
 3. Missä ovat Tom of Finlandin MIEHET!?
  Kuten meriMIEHET, työMIEHET, sotaMIEHET, metsätyöMIEHET, paloMIEHET.
  Etkö kaipaa MIEHIÄ ympärillesi? Vanhan ajan Suomalaisia HOMOMIEHIÄ erittäin isolla M;llä.
  Kysyy MVM50

  VastaaPoista