Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Silminnäkijä: Liikaa homotusta

Torstai-illan tv-tarjonnan parissa voinee ähistä epäuskoisena, hakata päätä seinään ja suunnitella parvekkeelta hyppäämistä.   Ylen Sil...

Torstai-illan tv-tarjonnan parissa voinee ähistä epäuskoisena, hakata päätä seinään ja suunnitella parvekkeelta hyppäämistä.  


Ylen Silminnäkijän Liikaa homotusta-jaksossa keskustellaan siitä, tyrkyttääkö media homomyönteisyyttä ja siitä, voiko tai pitääkö homovastaisuutta ymmärtää. 

Ohjelmassa haastateltuina ovat ainakin tarmokkaasti Hetero Pride-tapahtumaa järjestävä Jani, jonka mielestä media homottaa kaiken aikaa, eikä heteroista puhuta medioissa sanaakaan. Mitä lie Kalle-lehden kangistavan kovia gay-sivuja lienee tämä Jani lukenut, sillä omiin silmiini ei tällainen heteroita syrjivä käytäntö ole osunut. Mukana on myös perinteistä avioliittokäsitystä kannattava perheenäiti Maria, joka ei omien sanojensa mukaan ole homofoobikko, hihhuli tai huono ihminen. 

Mukana on myös ehkä joillekin tuttu Sebastian sekä tiettävästi kaapissaoleva Puolustusvoimalainen sekä niinikään kaapissaelävä urheilija.

Mitään hauskaa katsottavaa ohjelma tuskin on, itse olen ainakin valmistautunut lähetykseen asentamalla seiniin pehmentäviä elementtejä, seinäryijyjä ja verhoja. Näin pään hakkaaminen seinään tulee olemaan kivuttomampaa. 

Silminnäkijä: Liikaa homotusta huomenna torstaina klo 20.00 Yle TV2!

You Might Also Like

6 kommenttia

 1. Jotenkin se on vaan NIIN uskomatonta, että nämä sokeat heteroreetat (huom: tarkoittaa vain näitä "heteropride"-tyyppejä, ei heteroja yleensä) eivät näe sitä, miten lähes jokainen henkilökohtaisempi uutinen, elämäntarina tai tv-ohjelma ON heteroelämän tuputtamista. Heteroita tulee ovista ja ikkunoista. Vaikka hesarissa olisikin 1-2 homouutista päivässä (jotka valitettavasti keskittyvät pääasiassa homojen syrjintään, sen pahenemiseen tai parhaimmillaan sen poistumiseen jossain pikku osa-alueessa), siellä on kuitenkin ne 20 heterouutista. Vai 50. ÄRSYTTÄVÄÄ!!!!!!! (siis maailman heteronormatiivisuus ja se, että jotkut ääliöt haluaisivat vaan pahentaa tilannetta)

  VastaaPoista
 2. En tiedä mistä Silminnäkijässä on kysymys. Enkä ole kuullutkaan hetero pridesta.

  Olen kuitenkin hyvin katkera medialle. Se on onnistunut luomaan käsityksen että vain homomiehet osaavat sisustaa. Kun teen asuntoremontteja, lähes kaikkiin sisustuksellisiin ideoihini suhtaudutaan epäluuloisesti. Toisinaan teen niitä puoliväkisin. Olen aina saanut ratkaisuistani kiitosta, kun asiakas on nähnyt ne valmiina.

  Muutamia kertoja olen mennyt arvostelemaan jonkun innomarkon ratkaisuja. Se herättää uskomattomia vihan tunteita ympäristössä. Joskus olen saanut tilaisuuden perustella näkemyksiäni. Ne on yleensä ymmärretty. Mutta kun innomarko on niin ihku, niin sen ei tarvitse olla niin järkevä.

  VastaaPoista
 3. Media peilaa kuluttajiaan. Juttuihin pitää pystyä samaistumaan. Kaupallinen media on kaupallista toimintaa, YLE:n tehtävä on yleissivistää. Jos kaupallisen median kuluttajat eivät kykene samaistumaan aiheeseen tai heitä ei kiinnosta aihe niin he mielummin eivät lue. Tämä johtaa siihen, että heteroenemmistöisessä yhteiskunnassa (täten myös suurimmissa valtamedioissa) "hetero-jutut" on myös enemmistössä. Vähemmistö lehdessä jossa vähemmistö onkin enemmistö on "homo-jutut" enemmistössä, koska kysyntä ja tarjonta kohtaa. Kyse ei ole aina syrjinnästä kuten olis seksikästä ajatella vaan ihan tylsästä bisneksestä. Liian monta "homo-juttua" saattaa saada "hetero-kuluttajan" lopettamaan yleislehden tilauksen - oli syy sitten fobia, tylsyys, samaistumattomuuden puute, mikä vaan...samaan tapaan kuin liian monta autojuttua musalehdessä saa musafriikin lopettamaan lehden tilaamisen kun hän kokee tilaavansa toisen tyyppistä lehteä - hän ei samaistu autoilijoihin tai näiden tilanteisiin.

  Iste näkisin, että vähemmistön kanta ja tarina pitäisi tuoda mediaan mukaan jatkossakin. Mutta se että se "spesiaali-juttu" on lähes poikkeuksetta aina se ison otsikon kansijuttu saa aikaan illuusion erityiskohtelusta tai korostuneesta asemasta mediavirrassa, mikä käsittääkseni ei pidä lukumääräisesti paikkansa. Mediaseksikkäät aiheet tuppaa kulumaan nopeasti loppuun ja tuppaa aiheuttamaan vastareaktion oli aihe tai syy mikä tahansa...siksi on vähän vaarallista että vähemmistöistä tehdään toimittajien toimesta mediaseksikkäitä sen sijaan että heitä käsiteltäiisin "ihan normaalisti".

  Se on mahdollista. Jari Sillanpää tai Marco Bjurström esim. eivät ole esillä sen takia että olisivat homoja. Eivät myöskään peittele sitä ja se tulee luonnollisesti paikkapaikoin ilmi. "HERRA / ROUVA X PUHUU HOMOUDESTAAN" tyyliset otsikot saa aikaan enemmistössä illuussion että tarviiko siitä nyt kokoajan puhua. Samaan tapaan kun "MISS X HANKKI SILIKONIT" saa aikaan reaktion et tarviiko noista tisseistä kokoajan puhua, vaikka tissiuutiset olisi todellisuudessa numeraalisesti marginaalissa.

  VastaaPoista
 4. Oikeasti ei noita Hetero Pride tyyppejä voi ottaa vakavissaan, elä nyt kirjoittaja päätäsi seinään hakkaa :D Minä ainakin epäilen, että nauran ja tunnen samalla myötähäpeää tuota Jania kohtaan, kun ohjelma tulee tv:stä.

  Odotan myös mielenkiinnolla, kuinka monta tyyppiä ottaa osaa tuohon marssiin nolaten samalla itsensä!


  Terv. Hetero, joka kannattaa kunnon oikeuksia Teillekin!

  VastaaPoista
 5. Katselin nuorena poikana television ajankohtaisohjelmia, joissa puhuttiin ensimmäistä kertaa avoimesti homoista ja lesboista. Niissä haastateltiin aina jotain kristittyä vaikuttajaa, joka kertoi, ettei homoseksuaalisuutta voi hyväksyä, vaikka sitä voi yrittää ymmärtää yhdenlaisena "rikkinäisyyden" muotona. Toivoin aina, että näiden puheenvuorojen jälkeen tulisi avoimesti homoseksuaali henkilö ja sanoisi jotain järkevää.

  Sen sijaan saattoi tulla joku selkä kameraan päin seisova mies, jolla oli esimerkiksi huppu päässä ja ääni muutettu robottimaiseksi mörinäksi tunnistamisen estämiseksi. Hän kertoi arasti, miten yksinäistä on olla kaapissa seksuaalisuutensa kanssa, miten salailu masentaa, ja miten joskus on tullut mieleen päättää oma elämä. Istuin usein kotona olohuoneen sohvalla katsellen niitä ohjelmia ja vapisin ahdistuksesta.

  Ne tunnelmat palasivat mieleen, kun katselin tämän iltaista Silminnäkijää. Ohjelmassa haastatellut homomiehet joutuvat peittämään identiteettinsä esiintymällä selkä kameraan päin, pukeutumalla peittävästi ja painamalla kasvot käsiinsä. He kertoivat, miten ahdistavaa on olla kaapissa, kun joutuu elämään puolinaista elämää. Ohjelmassa haastateltiin myös heteroja. He esiintyivät avoimesti omilla nimillään ja omilla kasvoillaan, mutta puheiden perusteella olisi voinut luulla, että heillä on jotain aihetta esiintyä pikselisumun ja robottimörinän takaa. He tässä nimittäin varsinaisia uhreja ovatkin.

  "Perinteinen" heteroseksuaalisuus on näet uhattuna, "homosaatio" jyrää alleen ydinperheen ja terveet arvot, ja media "homottaa" heterot maanrakoon. Kuitenkin siinä sitä kellotellaan julkisuuden paisteessa, omilla nimillä ja omilla kasvoilla. Kirkon työntekijä lukee omasta julkisesta blogistaan viimeisintä tilitystä siitä, miten syrjittyjä heterot ovatkaan. Kaksi heteromiestä suunnittelee Hetero Pride-mielenilmauksen järjestämistä, jotta heteroillekin palautuisi jokin ihmisarvo. Jokin tässä asetelmassa tekee minut melkein fyysisesti pahoinvoivaksi.

  Ohjelma sentään päättyi myönteisissä tunnelmissa, kun ääneen pääsi ei-heteroseksuaali luokanopettaja, omalla nimellään ja omilla kasvoillaan. Hän esitti optimistisen toiveen siitä, että suomalainen peruskoulu olisi vielä joskus paikka, jonka kaikki voivat kokea omakseen.

  VastaaPoista