Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Kiista Tom of Finland-elokuvan ympärillä paisuu

Ja taas kohistaan homoista! Nyt kohua herättää tuleva Tom Of Finland-elokuva, tai itseasiassa elokuvat. Elokuvien työstämisessä ei ole mi...

Ja taas kohistaan homoista! Nyt kohua herättää tuleva Tom Of Finland-elokuva, tai itseasiassa elokuvat. Elokuvien työstämisessä ei ole mitään uutta, sillä niistä kerrottiin jo huhtikuussa. Nyt kuitenkin väännetään Tom of Finlandin tekijänoikeuksien parissa, ehkä jopa oikeudessa asti.

Elokuvantekijöitä on siis kaksi: pieni, kotimainen, nuorten tekijöiden tuotantoyhtiö Special Film sekä Helsinki-Filmi, joka tekee elokuvaa yhteistyössä Tom of Finland-säätiön kanssa. Helsinki-Filmillä elokuvaa tekevät suomalaisen elokuvan luottomiehet Dome Karukoski ja Aleksi Bardy.

Special Filmin elokuvaprojekti on ilmeisesti pidemmällä: sen pääosan esittäjät promokuvineen julkaistiin jo aikoja sitten. Myös teaser on jo nähty, ja omasta mielestäni se lupaa hyvää. Ongelma ei nyt kuitenkaan ole siinä. ToF-perinnesäätiö syyttää Special Filmiä tavaramerkin, eli Tom of Finlandin, luvattomasta käytöstä. Säätiö haastaa yhtiön ehkä jopa oikeuteen, kertoo Helsingin Sanomat.

Tilanne on vähän kaksipiippuinen: tietenkään tekijänoikeuksia ei saa rikkoa, ja asianmukaiset korvaukset tulisi hoitaa, sillä kuten Hesari myös uutisoi, perinnesäätiö elää tekijänoikeuskorvauksien varassa. 

Toisaalta taas mielenkiintoni on vahvasti kallistumassa Special Filmin puoleen: se kun ei vielä ole erityisen tunnettu tai arvostettu. Aivan kuin Tom of Finland eli Touko Laaksonen alkuvuosinaan Suomessa, jolloin hänen taidettaan pidettiin likaisena homoiluna. Tässä mielessä toivoisin perinnesäätiöltä ymmärrystä ja tukea Special Filmin projektille. Itselleni on loppujen lopuksi tärkeintä kuitenkin se, että elokuvasta tulee hyvä. Ei se, kuka elokuvan tekee.

Perinnesäätiö olisi muuten voinut asetella sanansa hiukan paremmin. Säätiön puheenjohtaja Durk Dehner syyttää Special Filmiä Tomilla ratsastamisesta.Vakava asia hihityttää väkisinkin. Aatelkaa nyt, kaikki ne nahkahousuista työntyvät jättikyrvät ja sit joku ratsastamassa. Ei voi olla kovin hauskaa, ei. Kuten ei ole tekijänoikeusrikkomuskaan.

You Might Also Like

0 kommenttia