Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Iisalmen homovainosta, Me Naisten Amadeus-jutusta ja kaupan päälle hymiö Kari Hokkaselle

Maailmankirjat ovat Suomessa jälleen kerran sekaisin. Nopeimmat ovat jo toipuneet Liikaa homotusta-ohjelmasta, hitaimmat eivät. Uutta HLBTI...

Maailmankirjat ovat Suomessa jälleen kerran sekaisin. Nopeimmat ovat jo toipuneet Liikaa homotusta-ohjelmasta, hitaimmat eivät. Uutta HLBTI-kohua on kuitenkin jo syntynyt. 

Iisalmen Sanomat uutisoivat vainon kohteeksi joutuneesta eläkeläismiesparista. Paikalliset nuoret (tai no, lapsiahan nuo käytöksensä perusteella ovat) ovat häirinneet jo vuosien ajan pariskuntaa paitsi nimittelemällä, myös potkimalla parin lemmikin henkihieveriin ja tuhoamalla omaisuutta. Poliisi ei asialle voi käytännössä mitään, koska näyttöä ei löydy eivätkä häiriköivät lapset ole rikosoikeudellisessa vastuussa.

En tiedä, miten Iisalmessa on yleisesti tilanteeseen reagoitu. Helposti pienen paikkakunnan tyypilliset toimintatavat tuntien voisin kuitenkin kuvitella, että yleinen hyssyttely ja poispäin katselu ovat luontevat tavat puuttua asiaan. Sellaisella toiminnalla välttääkin kätevästi joutumasta itse koston kierteen uhriksi. 

Valitettavasti tällainen uhriutumisen välttäminen on kuitenkin hyvin väliaikaista: noin pahoinvoiva ja sairas nuorisojoukko ei todennäköisesti tarvitse villiintyäkseen kovinkaan suurta ärsykettä: ensin siihen on riittänyt vanha homo, joka on kieltänyt tappamasta siiliä. Kynnys siirtyä kiusaamaan ihan ketä hyvänsä on varsin matala. Jos hiljaisesti hyväksyy yhden aiheettoman vainoamisen, saa henkisesti ja fyysisesti valmistautua siihen, että hyvin mahdollisesti on itse seuraava vainottu. Siihen ei häiriintyneen nuorison kohdalla paljoa tarvita: näkisin hyvin riittävänä vastoinkäymisenä esimerkiksi ikäväksi tulkitun katseen väärään ihmiseen. Siinä sitten saakin katsoa, kun omaisuutta tuhotaan ja lemmikki tapetaan. 

Homokohua on syntynyt myös homosta heteroksi eheytyneen Amadeus Oilingin pompahdettua taas medioihin. Kirjoitin Amadeuksesta jo Savon Sanomien typerän jutun aikoihin. Tällä kertaa Amadeuksesta kirjoitti yhtä hampaattomaan lammassävyyn Me Naiset. Osa jutusta löytyy täältä. On tietenkin selvää, että Me Naiset on vahvimmillaan "äitiys muutti minut ihmisenä"-tyyppisissä syvällisissä henkilökuvissa, joissa ei ole tapahtunut käytännössä mitään. Siksi olisikin parasta jättää oikeasti journalismia vaativat jutut niille, jotka ne hallitsevat. 

Tietenkin Amadeuksesta saa kirjoittaa ja aihe on mielenkiintoinen. Moni asia jää kuitenkin mietityttämään. Miksi Amadeus jatkuvasti haluaa olla esillä? Kuinka paljon Vapaakirkko kannustaa Amadeusta tähän? Miksei kertomusta kyseenalaisteta? Miksi irtosuhteet, alkoholismi ja mielenterveysongelmat yhdistetään Amadeuksen kertomuksen mukaisesti nimenomaisesti homoseksuaalisuuteen, tyypillisinä ominaispiirteinä? Ja erityisesti: miksi Amadeuksen tarina raa'istuu joka kerralla? Aiemmin on ollut puhetta runsaasta alkoholinkäytöstä ja viikonlopun kestäneestä bailaamisesta, Me Naisissa ollaankin jo oltu kännissä koko kesä eikä olla edes syöty kolmeen päivään. Haistaako joku muukin tässä jutussa jotain epäilyttävää? 

Edelleenkään en halua kieltää, etteikö seksuaalisuuden muuttuminen elämänvarrella olisi mahdollista. Amadeus kertoo, ettei mistään aivopesusta ole kyse. Uskovainen ystävä kuitenkin toi koko kesän ryypänneelle, kolme päivää nälkää nähneelle Amadeukselle ruokaa ja ehdotti yhdessä rukoilua. Mitähän se on, ellei kevyellä aivopesulla käännyttämistä? Itse olen nähnyt kohtuullisen vahvoja uniharhoja jo yhden illan rankan bailaamisen jälkeen, joten uskoonkäännyttäminen koko kesän putken jälkeen oikealla ohjauksella ei ole temppu eikä mikään. 

Terveisiä siis Me Naisille: hyvään journalismiin kuuluu kyseenalaistaminen. Jos kyseenalaistettava, tässä tapauksessa Amadeus tai Vapaakirkko, alkaa hyppiä silmille, on kyseenalaistaminen varmasti ollut paikallaan. Hampaattomuus harvoin johtaa mihinkään hyvään.

Mutta se Amadeuksesta. Tämän päivän kuumin Twitter-linkki on ollut Ilkka.fi:ssä ilmestynyt kolumni Sateenkaaren tällä puolen. Ilkan entinen päätoimittaja, professori Kari Hokkanen on onnistuneesti ahtanut yhteen kirjoitukseen Vasemmistoliiton, median, MTV3:n, Salkkarit, ruotsin opiskelun ja kaksikielisyyden. Varmasti jonkin hampaankolossa olevan aiheen olisi voinut ahtaa tähän tiiviiseen pörähdykseen, jota en kommentoi muuta kuin hymiöllä. Se tulee tässä:

:-------------------------------------DLDLDDDLLSDADDDDDSDSDDDSASASSDDDDDDDDmegalol


Tämän kylän homopoika Facebookissa ja Twitterissä. Seuraa, niin pysyt perillä!

You Might Also Like

6 kommenttia

 1. Unohdit, että Kari Hokkasen kirjoitukseen mahtui myös Putin.

  VastaaPoista
 2. Ihmettelin minäkin tykönäni Me Naisten juttua. Ihmettelin myös, voiko Amadeus Oilingin vaimo olla tyytyväinen tällaiseen julkisuuteen. Toivottavasti Oilinki kestää mediapyörityksen ja pysähtyy miettimään rauhassa elämäänsä.

  VastaaPoista
 3. He ovat kumpikin lahkolaisia ja lahkolaisuutta on mainostettava kun kerran tapojen ylösnousemus on sitä kautta rätkähtänyt.

  VastaaPoista
 4. http://www.kotipetripaavola.com/eheytyminenhomostaheteroksi.html

  Amadeuksen tarina on tosi vaikuttava. Tossa on myös käsitelty muutakin.

  VastaaPoista
 5. http://www.kotipetripaavola.com/homoaktivistit.html

  Homoaktivistit touhuaa.

  VastaaPoista
 6. Petri Paavolako se on löytänyt tiensä tällekin foorumille höpötarinaansa linkittämään? No, tässäpä hieman toisenlaista linkkiä Paavolalle. Luehan tarkasti!

  http://eheytys.fi/sivut/index.php/2013/09/14/miksi-eheytystarinat-ja-niiden-yksityiskohdat-muuttuvat-matkalla/

  Oheinen blogi käsittelee siis sitä, miten Amadeuksen eheytymistarina ja sen yksityiskohdat ovat muuttaneet muotoaan vuosien saatossa. Me Naiset-lehden tarina asettuu mielenkiintoiseen valoon, kun sitä vertaa juttuihin, joita Amadeus on kirjoitellut Mootsartti-blogiinsa.

  VastaaPoista