Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Savon Sanomat - tapa tuhota sivistynyt keskustelu

Huh heijakkaa, Savon Sanomat on hyvää vauhtia tekemässä itsestään kovan luokan läbbändeerusta. Google tietää kertoa Savon murteen olevan t...

Huh heijakkaa, Savon Sanomat on hyvää vauhtia tekemässä itsestään kovan luokan läbbändeerusta. Google tietää kertoa Savon murteen olevan tehokas tapa tuhota sivistynyt keskustelu, mutta sama näyttää olevan tähtäimessä myös murrealueen sanomalehtijulkaisulla.


Alunperin sanomista tuli, kun jutun aiheena oli ex-gay Amadeus Oilinki. Amadeus oli ennen vanhaa kovan luokan bilehomo, oli Rihannaa ja Madonnaa, oli asumiusta San Franciscossa ja mustaa poikaystävaa. Jotain kuitenkin tapahtui, ja masentuneesta alkoholisti-bilehomosta kuoriutui rukouksen voimalla hetero perheenisä, joka nyt julistaa heteroitumisensa onnea. Homouden mukana lähti tiettävästi myös runkkaaminen ja ryyppääminen, kaikinpuolin käypäinen (vapaa)kirkon kuvastin siis! Savon Sanomien "Mies muuttui homosta alkoholistista uskovaiseksi perheenisäksi"-otsikolla varustettu juttu oli journalistiselta tasoltaan hyvinkin vahva kilpailija Seiskalle: minkäänlaista kritiikkiä tai kyseenalaistusta jutussa ei esiinny, homma niellään purematta. Näppärä klikkiotsikkokin on keksitty, ei puutu kuin "Katso kuvat!".

(Ja niin, kun kuitenkin kysytte: Amadeus lienee psykoosissa tai muun vakavan mielenterveysongelman syövereissä. Joskus nuoruusvuosinani mesetin Amadeuksen kanssa, ja silloin hän oli kyllä siinä määrin innokas homo, että siitä ei hetkessä eheydytä. En halua kieltää, etteikö seksuaalisuus elämän varrella muuttuisi, se on täysin mahdollista. Kertaakaan en kuitenkaan ole kuullut ihmisestä, joka olisi kertarukouksella muuttunut täysin homosta heteroksi.)

Mutta takaisin Savon Sanomiin. Hetkeä myöhemmin Savon Sanomat pyysi lukijoitaan lähettämään kuvia Vehmersalmen ihmishenkiä vaatineesta lento-onnettomuudesta. Kunniakasta ja inhimillistä journalismia sekin, hyvä SS! 

Kirsikaksi kakun päälle putkahti juuri Savon Sanomien uutistoimittaja Maria Nummelan kolumni "Konservatiiveilla hyvä swag". Kolumnissaan Nummela hienosti tuo esiin sen, kuinka homojen oikeuksien ajaminen on nyt vain ajan trendi (minkäänlaisesta ihmisoikeuksien arvostamisesta ei tietenkään voi olla kyse, vaan ajan trendistä, joka kohta loppuu). Samanlaisia trendejä ovat olleet myös tatuoinnit ja biseksuaalisuus. Sorry but what the fuck, Maria Nummela, niinku for real?

Tyypilliseen tapaan Nummela tuo esiin myös ajatuksen siitä, kuinka "vain tietynlainen suvaitsevaisuus on hyväksyttävää". Nummela toivoo konservatiivisuutta seuraavaksi trendiksi, ihan vain normaalin heteroperheen turvaamiseksi, joka tunnetusti on kautta aikojen ollut vakavasti uhattuna.

Jos ihmiselle tarjotaan suoraan sanottuna typerää paskaa, ei ihminen siitä sivisty eikä maailma parane. Se lienee tietysti juurikin Maria Nummelan ja kumppaneiden jalo tavoitekin: puretaan rakentamisen sijaan ja turvataan konservatismi. Varmistetaan, että ihminen tyhmistyy eikä keskustele, eikä varsinkaan aja ihmisoikeuksia, sillä se jos mikä on hirvittävä muoti-ilmiö.

Haluaisin vilpittömästi tietää, milloin perimmäisessäkin Suomessa ymmärretään, että suvaitsemattomuutta ei tarvitse suvaita edes suvaitsevan ihmisen? Milloin ymmärretään, että heteroperheitä ei kukaan ole uhkaamassa? Miten akateemisesti koulutettu ihminen (jollaiseksi uskallan Maria Nummelaa olettaa) voi olla ajattelultaan noin köykäinen?

You Might Also Like

21 kommenttia

 1. itsekin täällä savossa ollessani tulin töissä lukeneeksi aamukahvilla kyseisen kolumnin, ja voi kyllä meinasi lentää kahvikuppi ravintolan puolelle kun biseksuaalisuudesta tehtiin trendi.. härreguud millaista paskaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Indeed. Ikävää, että juuri yksi lehti brändää itsensä näin vahvasti idiootiksi.

   Poista
 2. No juu morjens...yks tuttuni muinoin sanoi, et hänen mielestää ollaakseen suvaitsevainen pitäis suvaita kaikki noi rukoilemalla eheydyt- shaibatkin. Ehkä oon sit suvaitsematon, koska en voi moista hyväksyy. Tost Nummelast, en oo ennen ko. lehteen tutustunu enkä taida ton perusteella tehdä sitä jatkossakaan. Lisäänty vaan kliseinen kaupunkilaisen mielikuva ah niin suvaitsevasta maaseudusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on mun mielestä aina ollut todella hölmö ajattelutapa. Tietenkin voi kohteliaasti osoittaa olevansa eri mieltä tai olla puuttumatta asiaan ylipäätään, mutta suvaitsemattomuutta tai suoranaista henkistä väkivaltaa ei kyllä todellakaan tarvitse suvaita ollakseen suvaitsevainen.

   Poista
  2. Joo oot täysin oikeessa. Muiden loukkaaminen sen varjolla, et se on oma mielipide on niin väärin. t.sama anonyymi

   Poista
 3. Vaikka itse olenkin "maaseudulta"/"perimmäisestä Suomesta", en ole samaa mieltä esimerkiksi Nummelan kanssa. Tarpeettoman yleistämisen voi jättää pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän se ole kaikille selvää, etteivät kaikki näin ajattele :). Ole siis huoleti!

   Poista
 4. Mä luulen, että Maria Nummela on oikeasti vaan niin naivi, että ei ymmärrä, että homotkin haluaa elää vain tavallista elämää. Jopa siinä määrin, että homotkin on aika konservatiivista sakkia monesti (esim. moni vastustaa romanikerjäläisten invaasiota jne). Ainoastaan toisten ihmisten parisuhteiden suhteen homot on usein aika liberaaleja, koska ovat itse joutuneet käymään läpi sen, että ovat oppineet hyväksymään OMALLA kohdallaan perinteestä poikkeavan mallin. Kaappihomot tästä poikkeuksena ovat joskus jopa homofobisia. Maria Nummela, olet täysin hakoteillä. Vaan mitäpä sitten - toimit todistusaineistona siitä, että edes journalistit eivät ole aina jaksaneet ottaa asioista selvää. Vai oletko, Maria Nummela, sittenkin homofobisen asian agitaattori.

  Anteeksi harvinaisen skitsofreninen kommenttini!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, hyvin usein kyse on tietämättömyydestä, kun jotain vastustetaan. Esimerkiksi pahimmissa PerSu-mokissa on mun mielestä hyvin usein kyse juuri siitä.

   Toimittajalta sen sijaan (mielestäni oikeutetusti) odotan tietoa ja taitoa, tai ainakin taitoa olla kirjoittamatta asioista, joista ei tiedä.

   Poista
 5. Maalaislehdistö elää omassa kiehtovassa rinnakkaisessa maailmassaan.

  Ehkä Savon Sanomat kohta kertoo miten esirukouksen myötä kalakukko heräsi yhtäkkiä henkiin Keiteleen kirkonkylällä. Meillä täällä hämäläisessä lintukodossa Hämeen Sanomat tiesi kertoa viime kesänä, että Neitsyn Marian kuva oli ilmestynyt ladon seinään Hattulassa. True story.

  Amadeuksesta olisi (jo pelkästään nimensä vuoksi) ainesta maallikkosaarnajaaksi, iskelmälaulajaksi tai vaikkapa Tapolan mustamakkaraimperiumin perittäjättären uudeksi mieheksi. Odotamme innolla jatkoa!

  VastaaPoista
 6. Hyi helvetti mitä juttuja tähän postaukseen oli koottuna.. Miten helppoa olisi, jos homoilla olisi jo samat oikeudet ja mahdollisuudet kuin heteroilla, niin voitaisiin lakata lukemasta tämmöistäkin paskaa lehdistä. Olisi yksinkertaisinta näille "homostelutrendiin" kyllästyneillekin; avioliittolaki kuntoon, niin eipä tartte jatkuvasti näistä ällöistä homoista uutisoida, ja kaikki saavat jatkaa elämäänsä rauhassa ja tyytyväisinä. Mut kun ei.

  Ei millään pahalla, mutta Amadeus tuntuu olevan pahemman kerran sekaisin. Ehkä vielä joskus herää takaisin todellisuuteen.

  VastaaPoista
 7. Aaargh, ei saisi lukea tällaisia postauksia kun alkaa vaan ketuttaa. :D Onneksi meille ei tule enää Savon Sanomia, voisi muuten tekstaripalsta täyttyä tunteenpurkauksistani.
  Etenkin pistää vihaksi tuo "alkoholistihomosta heteroksi perheenisäksi". Laitetaan kaksi "hyvää" kahta "pahaa" vastakkain ja saadaan homous kuulostamaan alkoholismin kaltaiselta sairaudelta. Alkoholismin ja homouden olisi voinut laittaa erilleen, jos homo-sanalle ei olisi halunnut antaa huonoa konnotaatiota. Suututtaa, kun kirjoittaja on tehnyt tietoisen valinnan ja tahallaan puhuu jo otsikollaan homoja vastaan.

  VastaaPoista
 8. Molemmat artikkelit olivat kyllä asiattomia ja tuomittavia, mutta yleistys siitä, että kaikki itäsuomalaiset ovat persurasistihomojenvihaajia ei mielestäni ole oikeutettua. Asun Itä Suomessa ja olen allekirjoittanut kansalaisaloitteen tasa-arvoisen avioliittolain puolesta, enkä usko olevani ainoa "perämetsäläinen", joka on niin tehnyt. On hienoa, että olet nostanut esille toimittaja törkeät ja loukkaavat argumentit, muttei kannata lähteä yleistämään ja haukkua kaikkia pääkaupunkiseudun ulkopuolisia ihmisiä ahdasmielisiksi. :)


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällaista yleistystä ei ole ollut tarkoitukseni tehdä, vaikka näin jälkeenpäin luettuna tuo lopun kysymys siltä ehkä kuulostaakin. Pääkaupunkiseudun ulkopuoliset ihmiset ahdasmieliseksi leimaamalla leimaisin itsenikin, en siis tosiaan ole tätä tarkoittanut :). Pahoittelut!

   Poista
 9. Itseasiassa päädyin joku aika sitten tuon Amadeuksen blogia lukemaan vahingossa, hetken ajan naureskelin, kun luulin koko juttua vitsiksi :D Sitte tajusin jätkän olevan ihan tosissaan, ei apua. Vaikka mikäs siinä, jos hän nyt on onnellinen.

  Pakko myöntää, et tavallaan oon samaa mieltä siitä, että tuo biseksuaalisuus ainakin jossain vaiheessa oli "trendi," varsinki nuorempien tyttöjen keskuudessa. Usein kuuli kommentteja että "mä oon biseksuaali, koska must kaikki pitää hyväksyä" :D Ja välillä käytiin keskustelua homoudesta, ja kun mä toin julki olevani osa tätä sateenkaarikansaa, tuli anteekspyytelevään sävyyn "aa no siis kyllä mäkin oon tavallaan bi."

  VastaaPoista
 10. Meidän paikallislehdessä oli jokin aika sitten lukiolaistytön kirjoitus, jossa esitti rohkeasti mielipiteensä avioliitosta ja kirkon suhtautumisesta siihen. Tiesin, että seuraavassa lehdessä olisi mielipideosasto täynnä vanhojen konservatiivimiesten vastalauseita. Niin kuin olikin. Surullista. Oikeastaan kukaan ei ollut tytön puolella tai yrittänyt ymmärtää. Maaseudulla vielä paljon tehtävää asenteiden muuttamisessa.

  VastaaPoista
 11. Ei kai kukaan (Amadeus Oilinki) olekaan väittänyt, että eheytyminen olisi käynyt tosta vaan, sormia napsauttamalla. Hän itse sanoi radiossa, että Ihmeitä tapahtuu, ja itsekin näin uskovaisena ihmisenä uskon.
  - sls

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli siis mitä? Käsittääkseni (Amadeuksen blogin perusteella) muutos nimenomaan tapahtui hyvinkin nopeasti. Oletko nyt siis sitä mieltä, että ihme on tapahtunut pitkän ajan kuluessa? Onko siinä enää kyse ihmeestä, vai voisiko kyse olla esimerkiksi aivopesusta?

   Poista
 12. Amadeus kertoo tuoreessa Me Naisissa, ettei kaipaa sitä, kun piti kävellä takapuoli hellänä :)
  http://www.menaiset.fi/artikkeli/ajankohtaista/ihmiset/usko_teki_homosta_heteron

  VastaaPoista
 13. http://www.kotipetripaavola.com/eheytyminenhomostaheteroksi.html

  Amadeuksen tarina tuolla.

  VastaaPoista
 14. Miksi Amadeuksen eheytymistarina on muuttunut ajan myötä? Miksi Savon Sanomien ja Me Naisten jutut on niin paljon dramaattisempia kuin ne, joita hän on kirjoitellut blogiinsa jo parin vuoden ajan?

  http://eheytys.fi/sivut/index.php/2013/09/14/miksi-eheytystarinat-ja-niiden-yksityiskohdat-muuttuvat-matkalla/

  VastaaPoista