Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Ihmisiä on kuin lentomuurahaisia

Menneinä kesinä on uutisoitu kaupunkeja ja kaupunkilaisia piinaavista ällöttävistä hyönteisistä, lentomuurahaisista . Olen lukenut jopa ihm...

Menneinä kesinä on uutisoitu kaupunkeja ja kaupunkilaisia piinaavista ällöttävistä hyönteisistä, lentomuurahaisista. Olen lukenut jopa ihmisistä, jotka ovat joutuneet keskelle lentomuurahaisten parvea. Itse olen saanut kummastella vain maassa köpötteleviä, siipensä pudottaneita muurahaisia.


Pidin näitä hyönteisiä aiemmin luotaantyöntävinä: vaarattomina, mutta jotenkin arveluttavina ja puistattavina. Yhtäkkiä kadut kuhisivat näitä selkeästi tavallisista muurahaisista eroavia otuksia. Onnekseni olen kohdannut vain maassa möngertäviä hyönteisiä, enkä edes lentäviä parvia, jotka Yle Uutisten mukaan kuulostavat jopa kuurosateelta. Mistä on kyse? Ovatko ne vaarallisia, voivatko purra, kutiseeko vai kirveleekö purema?

Myös ystäväni oli pannut lentomuurahaiset merkille. Samoin kuin minä, myös hän suhtautui lentomuurahaisiin vahvalla varauksella ja vähän inhosta väristen.

Kunnes hän selvitti, mistä lentomuurahaisissa on kyse. Ystäväni piti myös minulle laajan esitelmöinnin lentomuurahaisista ja niiden toiminnan syistä. Tieto muutti suhtautumiseni niihin tyystin, nyt pidän niitä jollakin tapaa jopa sympaattisina. Ainakaan ne eivät enää ällötä, joskaan en haluaisi silti joutua pakenemaan lentomuurahaisparvea. 

Lentomuurahaisten tarina on nimittäin melko surullinen. Lentävät Koirasmuurahaiset, kuhnurit, viettävät koko elämänsä tekemättä mitään, siis elävät ja syövät muiden siivellä pesässä lekotellen. Lopulta niiden tulee kuitenkin aika lähteä lentämään ja paritella mahdollisimman monen neitsytkuningattaren kanssa. Aikansa pariteltuaan muurahainen pudottaa siipensä, jonka jälkeen koirasmuurahainen harhailee hetken eksyksissä, kodittomana, vailla  selviytymismahdollisuuksia. Lopulta muurahainen kuolee joko nälkään tai tultuaan syödyksi. 

Muistan lapsuudestani Veikko Lavin kappaleen Jokainen ihminen on laulun arvoinen. Siinä ihmisiä verrataan juuri muurahaisiin: kaikki kaukaa katsottuna samanlaisia. Ei pitäisi katsoa ihmisen kauneuteen vaan hyvyyteen. En tiedä, onko laulun sanoittaja tutustunut lentomuurahaisiin, mutta yhtäkaikki viisas yhdistäminen. Jos ihmisetkin tutustuisivat ihmisiin ja heidän tapoihinsa toimia jo ennen kuin muodostavat heistä mielipiteensä, voisi tässä maailmassa mennä vähän paremmin. Ihmisyhteisössä putoilisi siipiä huomattavasti vähemmän. Siispä seuraavan kerran ihmisen piirteisiin tai yhteisön kulttuuriin törmätessäsi voisi pysähtyä miettimään. Näenkö koko kuvan? Näenkö koko kuvan selvästi? Vai näenkö sittenkin pienen siivun, jonka täytän ennakkoasenteideni mukaisesti?

Siispä nähdessäsi siivettömän lentäjän, olipa se sitten ihminen tai muurahainen, auta siipensä pudottanut lehdelle ja nosta suojaan. Älä tallaa.

You Might Also Like

4 kommenttia

  1. Ihana juttu. Olen sun uusi fani Helsingistä. Haleja. T. Jaakob

    VastaaPoista
  2. Ihana! Työskentelen itse ajoittain vammaisten ihmisten kanssa ja kaveripiiristäni löytyy vammaisia. Heidän kanssa työskennellessä tulee mietittyä paljon omia ja muiden ennakkoluuloja- ja asenteita. Itseltänikin niitä vielä löytyy, mutta mikä olisikaan parempi tapa päästä niistä eroon kuin kohdata ja tutustua vammaisiin ihmisiin. Mietin usein, että jokaiselle "terveelle" tekisi hyvää tutustua jollain tavalla vammaiseen. Ennakkoluulot saisivat kyytiä kertaheitolla!

    VastaaPoista